HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#241 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 06. 20:01

Lecseréltem a Sicce Novámat egy Hydor L20-ra és csináltam egy tulfolyotartályt is... Nagyon pöpi lett a rendszer, bár még az elhelyezés ideiglenes...
Ha visszakapom a gépemet, lefotozom.

Viszont.
A hydor pumpa hangosabb mint a Nova!! :eek: :eek:
Van egy olyan hangja mint a monitorok sercegése... Remélem bejáratodik majd...

Mindegy, összesenben örülök. :D

Még nem teszteltem a rendszert de ugy néz ki hogy 3 fokkal hidegebb a proci :eek: :eek: . Lehet hoyg azért mert ez 700litert nyomat???

Üdv
Adept

Ui: Csináltam egy olyat hogy leállitottam a szivattyut. Ijesztően gyorsan kuszott fel a hömérséklet. Aztán amikor visszakapcsoltam szinte azonnal visszahült... Nem mertem tul sokáig várni szorakozni! :D

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#242 Felhasználó inaktív   bicska 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 07. 21:52

idézet:
Ezt írta Adept:
Lecseréltem a Sicce Novámat egy Hydor L20-ra és csináltam egy tulfolyotartályt is... Nagyon pöpi lett a rendszer, bár még az elhelyezés ideiglenes...
Ha visszakapom a gépemet, lefotozom.

Viszont.
A hydor pumpa hangosabb mint a Nova!! :eek: :eek:
Van egy olyan hangja mint a monitorok sercegése... Remélem bejáratodik majd...

Mindegy, összesenben örülök. :D

Még nem teszteltem a rendszert de ugy néz ki hogy 3 fokkal hidegebb a proci :eek: :eek: . Lehet hoyg azért mert ez 700litert nyomat???

Üdv
Adept

Ui: Csináltam egy olyat hogy leállitottam a szivattyut. Ijesztően gyorsan kuszott fel a hömérséklet. Aztán amikor visszakapcsoltam szinte azonnal visszahült... Nem mertem tul sokáig várni szorakozni! :D
[/quote]

Hello
A hydor szivattyú akkor csinálja ezt, ha a rendszeredet nem töltöd fel rendesen. A levegő serceg benne. Ha továbbiakban sem légteleníted, akkor 5-6 nap alatt kikopik a tengely és cserélheted!!

Bicska

#243 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 07. 22:18

Tudtam, hogy nagy port fog kavarni a "kinyilatkoztatásom". Nem veszitek magatokat túl komolyan egy kicsit? Nyilván nem szó szerint értettem ezt a kifejezést. De valljuk be gyakran fel/le szerelni a vízhűtést kockázatos mulatság, még ha indokolt is. Erre értettem azt hogy "hülye", mert növeli annak az esélyét hogy tönkreteszi a gépét. Ennyi. Flamelni meg pliz egy masik forumba...

A targyra visszaterve, tenyleg nem tom mennyi lehet egy ilyen spéci cső, de én nem is bízom bennük annyira mint a szilikoncsőbe. Azt a plusz 2-3 ezer forintot meg nem sajnálom egy párszáz-ezer forintos gépnél. Barátom pont a nem megfelelő méretű/minőségű csővel szítta meg és veszett oda egy ati aiw kártáyja... (50e ft)
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#244 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 07. 22:25

Adept: a tesztről annyit, hogy valószínűleg a blokkod karakterisztikája olya, hogy kevés hőt tud tárolni, elvezetni magától (kis tömegű blokk, "rossz" áramlási tulajdonságokkal). Amúgy keringetés nélkül mennyi ideig bírja? (nekem kb negyed óra után érte el a régi rendszerem a kritikus hőmérsékletet).
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#245 Felhasználó inaktív   vizes8-as 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 07. 22:55

üdv mindenkinek!
Terveztem egy blokkot ami 60*60*15-ös vörösréz tömb, ami 13mm mélyen van bemarva CNC-vel.a mintázata "szögletes csigavonal".A víz 3mm-es járatokon áramlik, és 2mm a falvastagsága.A beömlőnyílás a blokk közepén van , ezért a proci magjához ér leghamarabb a lehűtött folyadékék, és arányosan viszi szét a melegebb vizet a blokk külső hidegebb felületére. Szerintem paraszt ésszel ez a legcélserűb kialakítás, de kíváncsi lennék a véleményetekre.
Gondolkoztam még azon is, hogy a blokk közepén nem 2mm lenne a talpvastagság, hanem 3 vagy 4 mm(ugynis elviekben ott fejlődik a több hő.

Elkészítése bonyolultnak tűnhet, de CNCvel lehetséges.
Szerintetek érdemes e belefogni a gyártásba, vagy ugyanennyire megfelelőek a MONO oldalán található tervek.
Előre is köszönök minden leendő segítséget.

#246 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 07. 23:24

15 vastag, 13 mélyen marva?
Kevés lesz a 2 milli talp.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#247 Felhasználó inaktív   vizes8-as 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 07. 23:30

akkkor inkább legyen 18mm 13mm-re marva?

#248 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 07. 23:36

idézet:
Ezt írta bicska:

Hello
A hydor szivattyú akkor csinálja ezt, ha a rendszeredet nem töltöd fel rendesen. A levegő serceg benne. Ha továbbiakban sem légteleníted, akkor 5-6 nap alatt kikopik a tengely és cserélheted!!

Bicska
[/quote]

Légtelenitettem... Megdöntögettem, megráztam a radit, megnyomkodtam a csöveket. Kijött egy csomo levegő.
MIt lehet még tenni?

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#249 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 07. 23:42

idézet:
Ezt írta Adept:

Légtelenitettem... Megdöntögettem, megráztam a radit, megnyomkodtam a csöveket. Kijött egy csomo levegő.
MIt lehet még tenni?
[/quote]

Most lefüleltem kicsit a szivattyuhoz és már nincsen olyan hangja...

#250 Felhasználó inaktív   Templomegere 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 00:27

Üdvözlet mindenkinek!

Hiba, probléma, csoda????

Immáron körübelül 2 éve van nekem egy csodálatosan müködő vízhütésem!
Ezzel semmi gond nincs is , hiszen most is tökéletesen müködik!

Na de ma délután , kotorásztam a gép mögött , és véletlenül széthúztam a aszivatyúk betápkábelét (220V)
Ebben a pillanatban a gép újraindúlt!
Azóta kihúztam vagy 50-szer a kábelt abból 45 ször a gép újraindult!
egyesével kiszereltem a szivatyúkat , amikor már egy sem volt bent a vízben akkor ok volt !
DE ahogy viszatettem a vizbe (tartáj) onnantól kezdve 220V- táp kihúz gép újraindúl! (12V-al egy relé kapcsolja a szivatyúkat) ezt is kikötöttem , probléma ugyanaz!
Vajon mi lehet ez?????

vízbe úszkált kezecském , közben tapiztam házat , és nem rázott :))))
Még a blokkokat is megnéztem hátha ott van valami bibi, esetleg a tarócsavaroknál, de sehol semmi!

Na?? erre mondjon valaki valami okosat!! :D

üdv!
AMD you have the POWER

#251 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 00:51

idézet:
Ezt írta vizes8-as:
akkkor inkább legyen 18mm 13mm-re marva?[/quote]
Ja. Kb az az elfogadott minimum. De ha AMD procira akarod és biztosra akarsz menni akkor 20-as tömböt maratsz és 7-8mm-es talpat hagysz. Persze ez már több mint maximalizmus :)
De a fenti amugy simán jó...
(Amugy mennyiért csináltatod a blokkot és hol? Én is szeretnék egy modernebb darabot elkészíttetni.)
templomegere: bár nem értek hozzá, de nem lehet hogy valamiféle feszültségingadozás lép fel a hálózatban amikor kihúzod? Egy multiméterrel fényd deríthetsz az efféle mókákra (nálam például földeletlenek az aljzatok, képzelheted mit produkál a hifi erősítő, a számítógép és a gitárkombó együtt, pláne ha ne adj' Isten villanyt kapcsolok :D )
de aztán lehet hogy hülyeséget mondok és tök más a baj :p
--HunFrost vízhűtés--

#252 Felhasználó inaktív   toth_j 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 09:17

Templomegere!
Nekem is van egy hasonló problémám.
Ha kihúzok egy USB csatit hátul a gépből, nekem is újraindul a rendszer...
Az USB aljzatsor közvetlen a szivattyú mellet lett beépítve. Lehet, hogy valami kóborfesz indukálódik a szivattyú miatt a kábelben, amivel az alaplapra csatlakozok?
Eddig erre nem is gondoltam. Megpróbálom távolabbra rakni a csatikat...

Janó

#253 Felhasználó inaktív   vizes8-as 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 09:59

Egyuk fórumon olvastam, hogy némelyik szivattyúnak sajna elég magas mágneses tere van. Lehet hogy ez csinálja a fesztivált.
A srácnak EHEIM pumpája volt, azt mondta annál csak minimális értéket mért.De ezeknek az "olcsóbb" pumpáknak lehet hogy magasabb.Probáld meg kivenni a házból és úgy újraindítani.
Lehet hogy tiszta hülyeség a mit irtam, de én ezt is kiprobálnám,vagy földeld le a házat.

#254 Felhasználó inaktív   Lityi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 12:19

idézet:
Ezt írta vizes8-as:
Lehet hogy tiszta hülyeség a mit irtam, de én ezt is kiprobálnám,vagy földeld le a házat.[/quote]

Ammán régen rossz, ha nincs leföldelve a házikó...

A mágneses tér összeomlása indukálhat magas feszültséget a szivattyú tekercsében, ami egy rövid impulzus formájában zavart okozhat.
Egy zavarszűrő sokat segíthet, vagy egy jól megválasztott tekercs.

#255 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 14:20

idézet:
Ezt írta bicska:

Nekem nincs különösebb problémám a gyorscsatival, eladásnál gond, hogy sokaknak nem ér meg +5-6000 Ft-ot.
Magamnak meg 1x használatos bilincset használok, az sztem elég kultúrált.-->persze lehet, hogy ez csak az én rendszeremre igaz.. :)

Bicska
[/quote]

jo ha ezer forinttal dragabb blokkonkent. de valszeg meg nincs ekkora difi sem.

#256 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 14:23

idézet:
Ezt írta bicska:

jaja, speckó fogó..én is úgy kértem..de 100%-os..

Bicska
[/quote]

hogy szeded le? anno en is lattam ilyet, de az urge azt mondta, hogy csak levagni lehet... de gyanitom nem a csovet kell szetcibalni... mert attol a kotes meg rajta marad a csonkon. hogy kell ezt elkepzelni?

#257 Felhasználó inaktív   bicska 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 19:11

idézet:
Ezt írta arn:

hogy szeded le? anno en is lattam ilyet, de az urge azt mondta, hogy csak levagni lehet... de gyanitom nem a csovet kell szetcibalni... mert attol a kotes meg rajta marad a csonkon. hogy kell ezt elkepzelni?
[/quote]

A gyorscsatlakozót tekintve én rendszerekről beszélek-->így tekintendő az összeg. Egyébként pl. pénzbe kerül a blokktetőkbe a menetvágás. De ez az én próblémám, mert ez vh.-specifikus...

Bilincs: a bilincset kell szétvágni. Ez arra jó, ha 1x összeraksz 1 rendszert és az úgy jó ahogy van..-->ez az én felfogásom-->ezért nem használok gyorscsatit. 4 cm-rel nagyobbra hagyod a csövet és akkor hardver cserénél sem lesz bibi..( perze annak jó a gyorscsti, akiveszi a blokkokat és akkor kompatibilisek, de mivel én csinálom :cool:
A [url="http://"http://www.oetiker.com/hu/inhalt/bilder/pr_ksr01_e.gif"]mostaniakhoz[/url]( az első 4, a képen) már nem kell speckó szerszám, csak 1 harapófogó.
Megj.: vízhűtésnél a lényeg a körkörös egyenletes szorítás, nem az erő-->mivel szinte nincs nyomás.

Bicska

#258 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 20:56

ha megfelelő méretű csövet veszel, akkor azt amúgy is le kell vágni a csonkról ha szétszeded (legalábbis az eddigi tapasztalataim alapján: 10mm-es csonkra 9x3mm-es műszálerősítésű PVC cső :D). Erre aztán még bilincs se kell.

Jók ezek a bilincsek különben, hol lehet őket kapni?
--HunFrost vízhűtés--

#259 Felhasználó inaktív   hoy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 21:02

idézet:
Ezt írta bicska:

A gyorscsatlakozót tekintve én rendszerekről beszélek-->így tekintendő az összeg. Egyébként pl. pénzbe kerül a blokktetőkbe a menetvágás. Bicska
[/quote]

Adok kölcsön menetfúrót ha kell :-)

#260 Felhasználó inaktív   bicska 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 21:43

idézet:
Ezt írta orbano:
ha megfelelő méretű csövet veszel, akkor azt amúgy is le kell vágni a csonkról ha szétszeded (legalábbis az eddigi tapasztalataim alapján: 10mm-es csonkra 9x3mm-es műszálerősítésű PVC cső :D). Erre aztán még bilincs se kell.

Jók ezek a bilincsek különben, hol lehet őket kapni?
[/quote]

Hát'sz..nem tom..én tudok nagykerből vásárolni, de, hogy egyénileg hol lehet..pár db-ot..

hoy:

Köszi :) Én ezeket a dolgokat általában megcsináltatom egyszerre az esztergályossal-->azért kerül pénzbe :)
De egyelőre jól megvagyok gyorscsati nélkül is.

Bicska

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.