Idézet: Myrsky - Dátum: 2015. 09. 03. 17:08
A legnagyobb gondot a rossz torpedó felderítés (BB-vel esélytelen kikerülni őket, ha nem a jó irányba fordulás közben fedezi fel az ember a torpedót), illetve a figyelmetlen játékosok okozzák.
Tudom, hogy egy árkád játék esetében értelmetlen a valóságról beszélni, de én mégis megteszem. Életem során már rengeteg hajókról és hajózásról szóló könyvet, kiadványt, tanulmányt stb. elolvastam már. Ezek között bőven akadt háborús témájú is. A korabeli leírásokból kiderül, hogy gyakran megesett, hogy valóban csak az utolsó pillanatokban fedezték fel a közelítő torpedót, pedig háborús időben erre külön figyelőszolgálat volt minden hajón (civil hajókon is). Ez főképp a párás levegőnek, a fodrozódó, hullámos tengernek, egyszóval a rossz látási viszonyoknak volt köszönhető. A viharos Észak-Atlanti vizeken hajózó konvojok személyzetének szinte alig volt esélye a torpedó észlelésére, kikerülésére. Pláne, hogy a legtöbb támadás éjszaka történt.
De nappal, tiszta időben, nyugodt tengeren már sokkal jobbak voltak a megtámadott, éber őrséggel hajózó hajó esélyei. (pl. az I. Vh-ban volt olyan menetrend szerint közlekedő OMM gőzhajó, ami pályafutása során több mint 10 olasz torpedót manőverezett ki, igaz akkoriban lassabbak voltak a torpedók is).
Szóval egy szó mint száz a játék béli torpedó felderítési távolságokkal nincs komoly bajom. Azokat többé-kevésbé élethűnek gondolom.
Ha meg a hajóm közelébe manőverezik egy ellenséges romboló és az oldalát felém fordítja, akkor úgyis azt feltételezem, hogy éppen most indít rám torpedót és egyből kitérő manőverbe kezdek jóval azelőtt, hogy a közeledő torpedókat meglátnám.
Ugyanez vonatkozik a közeledő torpedó vető repülő rajra is.
A nagy gond az, hogy itt is jelen van a WG féle idiótaság, hogy a nyílt tengeren a semmiből teleportálódik mellém 3-4 km-re az ellenséges romboló. Holott a látási viszonyok jók, mert én közben a 14 km-re lévő cirkálót tisztán látom, célzom, lövöm. Tudom, a rombolóknak alacsonyabb a láthatóságuk, mert kisebbek stb. Ez rendben is van a tankoknál, ahol fák bokrok, tereptárgyak vannak, de a hajóknál nyílt vizen? Ehhh...baromság. Ok, legyen kisebb az észlelhetősége, mint egy csatahajónak vagy cirkálónak, de szerintem az volna az ésszerű, ha a csatahajók észlelhetősége 20km, a cirkálóké 15km, a rombolóké pedig 10km körül mozogna (típustól és mérettől függően). Rombolóknak egyébként is ott vannak a szigetekkel és jéghegyekkel teleszórt pályák, meg az álcázó füst generálásának lehetősége, amelyek takarásából meglepheti a lusta, gőgös, elbambuló nagy hajókat. Minek még ez a nevetségesen, irreálisan alacsony észlelhetőség is?
Inkább a túlélőképességüket, javításukat erősíteném, gyorsítanám meg, hogy jobbak legyenek az esélyeik, nem pedig ezt a láthatatlanná varázsolást erőltetném.
De én nem rombolózok. Cirkáló párti vagyok inkább, meg néha csatahajó.
Mi erről a véleményed?
Szerkesztette: Sendrov 2015. 09. 04. 08:40 -kor