HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#1351 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 10. 22:18

Idézet

Eddig az FSB emelése 200ról csak 216ig sikerült ott stabil, de utána fagyás van, akkor is ha adok neki feszt.

Nem tudom mennyire változott a helyzet, de úgy olvastam, h a 9XX chipsetekben valamiféle tuning elleni védelem van, nem lehet a PCI-E illetve a két bridge közti link frekvenciáját függetleníteni az FSB-től és ez eléggé határt szab az FSB emelésének. :(
WoW - Arathor PvE - Reckless Mortals
    Gladia - LvL 80 Nightelf Druid

#1352 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 11. 08:14

Idézet: check - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 21:32

Szevasztok!

Én is szeretném huzigálni a procimat és eddig sajna még nem nagyon sikerült, ezért kérném nálam nagyobb tapasztalattal rendelkező emberek segítségét.
A konfig:

MSI 915P Neo2 FR alaplap
Intel 915P chipset
Intel Pentium 4 3,0 GHz Prescott proci (LGA 775)
2*512 MB DDR2 RAM Nanya

Eddig az FSB emelése 200ról csak 216ig sikerült ott stabil, de utána fagyás van, akkor is ha adok neki feszt. Hőmérséklet gond nincs, alapon full terhelésen 48 fok a proci, a hűtő Arctic Cooling Freezer 7.

Segíííííííííítség pls  :lama:

Közben persze elvárod, hogy a 400-as nanya menjen 433 fölött változatlan időzítésekkel ugye?  :D  Így hogy nem tuning illetve nagyobb sebességre optimalizált memót használsz talán vissza kiné venni a memó órajelét (memó fsb arány) és akkor megy följebb az fsb. Ha nem túl sokat akarsz a 216 fölé menni akkor egy kis időzítés lazítás is elég lehet, de sima value kategóriás memótól nem nagyon kell 433 fölötti órajeleket elvárni, mert az egyéni szerencse kérdése.

A 915 tuning elleni védelmét nem ismerem, hogy van-e és milyen, ezt egy inteles topicban jobban tudják talán.
De a memóra vonatkozó dolgok állnak! :smoker:
My photos

#1353 Felhasználó inaktív   check 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 11. 15:02

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 7:14

Közben persze elvárod, hogy a 400-as nanya menjen 433 fölött változatlan időzítésekkel ugye?  :D  Így hogy nem tuning illetve nagyobb sebességre optimalizált memót használsz talán vissza kiné venni a memó órajelét (memó fsb arány) és akkor megy följebb az fsb. Ha nem túl sokat akarsz a 216 fölé menni akkor egy kis időzítés lazítás is elég lehet, de sima value kategóriás memótól nem nagyon kell 433 fölötti órajeleket elvárni, mert az egyéni szerencse kérdése.

A 915 tuning elleni védelmét nem ismerem, hogy van-e és milyen, ezt egy inteles topicban jobban tudják talán.
De a memóra vonatkozó dolgok állnak! :smoker:

Nem akarok hülyeségeket mondani, de úgy tudom hogy a RAMjaim 533-asak. Akkor elvben ez nem lehetne gátja a FSB emelésnek. De mondtam már, láma vagyok és ezért kérek segítséget. :lame:
A long time ago, in a galaxy far-far away...

#1354 Felhasználó inaktív   Piskótatekercs 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 11. 23:51

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem hogy melyik progival tudom megnézni a videókártyám hőmérsékletét.
Össze szeretném vetni tuning előtt és után mennyi a változás.
Előre is köszi. Pááá  :respect:  :D

#1355 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 00:06

Idézet: Piskótatekercs - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 23:51

Lenne egy olyan kérdésem hogy melyik progival tudom megnézni a videókártyám hőmérsékletét.

Nem minden videokártya támogatja az ilyesmit, ha viszont igen, akkor általában van hozzá szoftver is a hozzá kapott driver CD-n. Milyen kártyád van?
WoW - Arathor PvE - Reckless Mortals
    Gladia - LvL 80 Nightelf Druid

#1356 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 00:32

Idézet: check - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 16:02

Nem akarok hülyeségeket mondani, de úgy tudom hogy a RAMjaim 533-asak. Akkor elvben ez nem lehetne gátja a FSB emelésnek. De mondtam már, láma vagyok és ezért kérek segítséget. :lame:

Most esett csak le, hogy ezek ddr2-es ramok. Akkor is oda kéne rájuk figyelned, mert alapból egy 915-ös rendszerben az fsb és a ram (ddr2) nem szinkronban megy, hanem asszinkron. Az fsb 200 (800) és a ramot nem 400-on hanem 533-on hajtja, mivel az a ddr2-es szabvány (a 667-es még a egy darabig a jövő) a 400 ddr1-es szabvány. Az fsb növelésével lehet, hogy már 575-ön akarja hajtani (216-os fsb-nél) a memókat, ami azért ennek is sok lehet. Erről persze meg kéne előbb győződni valamilyen progival (pl everest vagy mással....) és ha az igazolódik, amit itt írtam akkor tudod is a teendőt, hogy a memó felé asszinkron hajtásról visszább kell venni szinkron órajelre (ha ilyet be lehet állítani a biosban) és akkor akár a 260-280-as fsb is elérhetővé válna mert akkor futja ki magát a ram 533 fölé.
My photos

#1357 Felhasználó inaktív   Piskótatekercs 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 10:00

egy gecube 9600xtg. Csak finom szeretném tuningolni.Már figyeg rajta egy zalman ZM80D-HP és egy ZM-OP1. ja és melyik progit ajánljátok húzáshoz amely biztonságos és egyszerű.
Köszi :respect:  :D

#1358 Felhasználó inaktív   check 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 17:08

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 23:32

Most esett csak le, hogy ezek ddr2-es ramok. Akkor is oda kéne rájuk figyelned, mert alapból egy 915-ös rendszerben az fsb és a ram (ddr2) nem szinkronban megy, hanem asszinkron. Az fsb 200 (800) és a ramot nem 400-on hanem 533-on hajtja, mivel az a ddr2-es szabvány (a 667-es még a egy darabig a jövő) a 400 ddr1-es szabvány. Az fsb növelésével lehet, hogy már 575-ön akarja hajtani (216-os fsb-nél) a memókat, ami azért ennek is sok lehet. Erről persze meg kéne előbb győződni valamilyen progival (pl everest vagy mással....) és ha az igazolódik, amit itt írtam akkor tudod is a teendőt, hogy a memó felé asszinkron hajtásról visszább kell venni szinkron órajelre (ha ilyet be lehet állítani a biosban) és akkor akár a 260-280-as fsb is elérhetővé válna mert akkor futja ki magát a ram 533 fölé.

Köszi a tanácsot, utánanézek a dolognak és jelentkezem. Sajnos nem nagyon ismerem ezeknek az új dolgoknak a jellemzőit, ezért kérdezgetek. De még egyszer köszi a segítséget.

#1359 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 18:40

Idézet: Piskótatekercs - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 11:00

egy gecube 9600xtg. Csak finom szeretném tuningolni.Már figyeg rajta egy zalman ZM80D-HP és egy ZM-OP1. ja és melyik progit ajánljátok húzáshoz amely biztonságos és egyszerű.
Köszi :respect:  :D

Radlinker.

sokat nem fogsz egy xt-n húzni, mert az már gyárilag eléggé csúcsra van járatva. A zalmannal ezért a zajszinttel vagy igazán beljebb, de azzal rendesen. :up:
My photos

#1360 Felhasználó inaktív   petyus_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 22:08

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 18:40

Radlinker.

sokat nem fogsz egy xt-n húzni, mert az már gyárilag eléggé csúcsra van járatva. A zalmannal ezért a zajszinttel vagy igazán beljebb, de azzal rendesen. :up:

Nekem sikerült az ASUS 9600XT-met 500-ról 580-ra húzni, igaz a memória 'csak' 300-ról 325-ig bírta.

#1361 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 10:01

Idézet: petyus_ - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 23:08

Nekem sikerült az ASUS 9600XT-met 500-ról 580-ra húzni, igaz a memória 'csak' 300-ról 325-ig bírta.

Egyedi eset. Grat!  :respect:
A memó viszont tipikus.
My photos

#1362 Felhasználó inaktív   sadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 12:43

Idézet: petyus_ - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 22:08

Akkor abba van tuningpotencia. Szép.  :respect:
[Asus P5KC] [Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3000Mhz / 333FSB] [2 x 2048MB Kingmax DDR3 @ 1333Mhz] [Gigabyte HD7850 OC 1024MB GDDR5 @ 900/4800Mhz] [Samsung SyncMaster T220] [Kingston SSDNow V+100 96GB + Seagate Barracuda 7200.12 2000GB] [FSP Raider 550W]

#1363 Felhasználó inaktív   check 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 13:34

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 23:32

Na hát nem igazolódott amit mondtál. Annyi az egész (eddig ezt nem mondtam), hogy szoftveresen winfos alól próbáltam meg fsb-t állítani és úgy nem ment. Most visszatértem a bios-ból állítgatáshoz (ezzel kellett volna kezdeni) és nincs gond, jelenleg 3,0GHz@3,6GHz FSB 240 és megy mint a golyó. A régi gépemet (ABIT TH7II, P4 1,6a Northwood) sikerült 50%al túlhajtanom, atom stabil volt. Ettől nem várok ennyit, de azért alakul. A hőmérséklet rendben van, full terhelésen 56-57 fok ilyen órajelen a proci (Arctic Cooling Freezer 7) és még csend is van. Köszönöm a segítségeteket. Ha megakadok jelentkezem.

#1364 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 14:34

Idézet: check - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 14:34

Na hát nem igazolódott amit mondtál. Annyi az egész (eddig ezt nem mondtam), hogy szoftveresen winfos alól próbáltam meg fsb-t állítani és úgy nem ment. Most visszatértem a bios-ból állítgatáshoz (ezzel kellett volna kezdeni) és nincs gond, jelenleg 3,0GHz@3,6GHz FSB 240 és megy mint a golyó. A régi gépemet (ABIT TH7II, P4 1,6a Northwood) sikerült 50%al túlhajtanom, atom stabil volt. Ettől nem várok ennyit, de azért alakul. A hőmérséklet rendben van, full terhelésen 56-57 fok ilyen órajelen a proci (Arctic Cooling Freezer 7) és még csend is van. Köszönöm a segítségeteket. Ha megakadok jelentkezem.

Tulajdonképpen magadnak oldottad meg.  :D
Én viszont nem vagyok a szoftveres tuning híve, csak bios, de most már ezt te is tudod.
Akkor most mennyin hajtja a ramot lap?
My photos

#1365 Felhasználó inaktív   check 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 18:45

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 13:34

Tulajdonképpen magadnak oldottad meg.  :D
Én viszont nem vagyok a szoftveres tuning híve, csak bios, de most már ezt te is tudod.
Akkor most mennyin hajtja a ramot lap?

Na szóval 250 FSB-t sikerült egyelőre elérni stabilan. A RAMot az alaplap 667 MHz-n hajtja (adjusted RAM frequency). Ezen az FSB-n 3750 MHz a CPU effektív órajele 1,31 V feszen, a RAMok 1,95 V-t kapnak. Nem is olyan rossz ez a Nanya :D . Hőmérsékletgond nincs fullon 56-57 fok. Megy ez még feljebb is. Kezdek örvendezni :D  :D  :D .

#1366 Felhasználó inaktív   check 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 15. 12:20

Újabb kérdés. A RAMok időzítését hol tudom állítgatni :confused: ? Egyáltalán mit jelent ez, mit befolyásol?
MSI 915P Neo2 FR alaplapról van szó.

Az Everest a következőket mondja  aRAMokra:

Memória modul tulajdonságai
Modul neve Nanya M2U51264TU88A0F-37
Sorozatszám Nincs
Gyártás ideje 44. hét / 2004
Modul típusa Unbuffered
Memória típusa DDR2 SDRAM
Memória sebessége DDR2-533 (266 MHz)
Modul szélessége 64 bit
Modul feszültsége SSTL 1.8
Hibafelismerési módszer Nincs
Frissítési gyakoriság Csökkentett (7.8 us), Self-Refresh

Memória időzítések
@ 266 MHz 5.0-4-4-12  (CL-RCD-RP-RAS)
@ 266 MHz 4.0-4-4-12  (CL-RCD-RP-RAS)
@ 200 MHz 3.0-3-3-9  (CL-RCD-RP-RAS)

Előre is köszi a segítségeteket. :respect:  :respect:  :respect:

#1367 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 15. 18:06

Idézet: check - Dátum: 2005. márc. 15., kedd - 13:20

Újabb kérdés. A RAMok időzítését hol tudom állítgatni :confused: ? Egyáltalán mit jelent ez, mit befolyásol?
MSI 915P Neo2 FR alaplapról van szó.

Az Everest a következőket mondja  aRAMokra:

Memó időzítéseket a biosban az Advanced chipset features alatt tudsz állítani, ha a "Configure Dram timing by spd" opciót manuálisra állítod.
Akkor lehet a késleltetéseket kézzel beállítani.
Ezzel jelentősen lehet javítani a memóriák elérési sebességét (minél alacsonyabb az érték annál jobb), de ha túl alacsonyat állítassz, be akkor fekete képernyő fogadhat és akkor bios resettel tudod újra indítani a gépet.

Ha most neked minden jól megy most még jobb ha hagyod ezt a beállítást, majd ha kicsit magabiztosabb leszel a tuningban.

A sebességet a késleltetés úgy befolyásolja, hogy a cpu memória felé leadott kérésére a választ hány órajel ciklussal (memória órajelében és nem a cpujé) később (addig a proci bizony akármilyen gyors csak vár vár és vár) adja meg a ram. Konyhanyelven kb ezt jelentik az időzítések.
Itt több féle késleltetés van: cas (CL), ras, row, precharge. És még bekapcsolódik manapság még a command rate is.
My photos

#1368 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 15. 18:11

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 15., kedd - 18:06

de ha túl alacsonyat állítassz, be akkor fekete képernyő fogadhat és akkor bios resettel tudod újra indítani a gépet.

Hát annyira nem rossz a helyzet, szerintem ilyen esetekben legtöbbször elég a gép áramtalanítása kis időre, majd a köv. indításkor már az alap értékeken megy minden. Persze ez lehet, hogy csak ABIT feature, majd az okosok megmondják :D
- Where are we going?
- Let's go find out.

#1369 Felhasználó inaktív   xxBUNFIxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 16. 19:16

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 10:40

Ez már kérdés.  :respect:

Nos a 754 egy kezdeti az a64-ek elérhető áron való forgalmazására kitalált foglalat, amit mára nyugodtan nevezhetünk halottnak. Ilyet nem érdemes venni, nem jelenik meg hozzá se új proci, se új chipset.
A 940-et hagyjuk meg nyugodtan a szerverek és a pénz nem számít konfigok számára a reg-ecc-s ramjaival együtt.

Egyértelműen a 939-es A64-ek a nyerők. Mind teljesítményben mind árban ma ez a best buy szerintem és ez az ami alázzal a prescottokat.  :up:  Ilynere fogok én is váltani a nyár/ősz folyamán.  :cool:
Ez már dual channel mem kezelésű és az újabb steppinges 0,09-es csíkszélességűek már tudják az sse3-at és naggggyon szépen tuningolhatóak olyan 2500-2700Mhz közé, ami hadd ne modnjam hogy hány 4xxx+ -os típusjelzés lenne.
Mobo terén meg azt kell eldöntetned, hogy agp-s vagy pci-e-s vga-t akarsz beletenni. AGP esetén K8T800pro, vagy NF3 250GB a megvehető chipsetek, de ebből az nf4 250-es egyértelműen jobb.
Pci-e estén nf4 (ultra, vagy sli) vagy via k8t890 jöhet szóba. Az nf4 bővebb szolgáltatásokban és magasabb fsb érhető el vele (akár 310-ig), de sajnos iszonyatosan melegszik, ezért minden ilyen lap zajos aktív hűtéssel rendelkezik, ami számomra kicsit elrettentő. Passzívan viszont nem lehet tuningolni. A via 890-essel 250-280-as fsb érhető el csupán (éppúgy tud fix pci/agp-t) és nem tudja a sata2-t és csak 2 natív sata150 csatornája van. Ennél többet kiegészítő sil és egyéb chippekkel lehet a lapra tenni, ami viszont a pci sínt terheli. Ez a chip viszont megelégszik a teljesen passzív hűtéssel.

Kb ennyi így hirtelen.  ;)

ja vágom de azért a p4es konfig nem rossz???? nem

#1370 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 16. 21:24

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2005. márc. 15., kedd - 19:11

Hát annyira nem rossz a helyzet, szerintem ilyen esetekben legtöbbször elég a gép áramtalanítása kis időre, majd a köv. indításkor már az alap értékeken megy minden. Persze ez lehet, hogy csak ABIT feature, majd az okosok megmondják :D

Nem csak abit nálam asus-al is működött. Sőt tovább megyk igazából nem kell áromtalanítani se (táp kikapcs) elég egy fél perc pihi és a bekapcs közben rá kell feküdni az insert-re. Ha elsőre nem megy, akkor majd másodikra. A lap egy idő után magától veszi, hogy valami nem kasa így alapon boot-ol, de a biosban az általad beállított értékeket látod, amikor belépsz. Kb olyan ez mint a win nél a csökkentett mód.
My photos

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.