HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#1361 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 13. 10:01

Idézet: petyus_ - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 23:08

Nekem sikerült az ASUS 9600XT-met 500-ról 580-ra húzni, igaz a memória 'csak' 300-ról 325-ig bírta.

Egyedi eset. Grat!  :respect:
A memó viszont tipikus.
My photos

#1362 Felhasználó inaktív   sadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 12:43

Idézet: petyus_ - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 22:08

Nekem sikerült az ASUS 9600XT-met 500-ról 580-ra húzni, igaz a memória 'csak' 300-ról 325-ig bírta.

Akkor abba van tuningpotencia. Szép.  :respect:
[Asus P5KC] [Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3000Mhz / 333FSB] [2 x 2048MB Kingmax DDR3 @ 1333Mhz] [Gigabyte HD7850 OC 1024MB GDDR5 @ 900/4800Mhz] [Samsung SyncMaster T220] [Kingston SSDNow V+100 96GB + Seagate Barracuda 7200.12 2000GB] [FSP Raider 550W]

#1363 Felhasználó inaktív   check 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 13. 13:34

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 23:32

Most esett csak le, hogy ezek ddr2-es ramok. Akkor is oda kéne rájuk figyelned, mert alapból egy 915-ös rendszerben az fsb és a ram (ddr2) nem szinkronban megy, hanem asszinkron. Az fsb 200 (800) és a ramot nem 400-on hanem 533-on hajtja, mivel az a ddr2-es szabvány (a 667-es még a egy darabig a jövő) a 400 ddr1-es szabvány. Az fsb növelésével lehet, hogy már 575-ön akarja hajtani (216-os fsb-nél) a memókat, ami azért ennek is sok lehet. Erről persze meg kéne előbb győződni valamilyen progival (pl everest vagy mással....) és ha az igazolódik, amit itt írtam akkor tudod is a teendőt, hogy a memó felé asszinkron hajtásról visszább kell venni szinkron órajelre (ha ilyet be lehet állítani a biosban) és akkor akár a 260-280-as fsb is elérhetővé válna mert akkor futja ki magát a ram 533 fölé.

Na hát nem igazolódott amit mondtál. Annyi az egész (eddig ezt nem mondtam), hogy szoftveresen winfos alól próbáltam meg fsb-t állítani és úgy nem ment. Most visszatértem a bios-ból állítgatáshoz (ezzel kellett volna kezdeni) és nincs gond, jelenleg 3,0GHz@3,6GHz FSB 240 és megy mint a golyó. A régi gépemet (ABIT TH7II, P4 1,6a Northwood) sikerült 50%al túlhajtanom, atom stabil volt. Ettől nem várok ennyit, de azért alakul. A hőmérséklet rendben van, full terhelésen 56-57 fok ilyen órajelen a proci (Arctic Cooling Freezer 7) és még csend is van. Köszönöm a segítségeteket. Ha megakadok jelentkezem.
A long time ago, in a galaxy far-far away...

#1364 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 14:34

Idézet: check - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 14:34

Na hát nem igazolódott amit mondtál. Annyi az egész (eddig ezt nem mondtam), hogy szoftveresen winfos alól próbáltam meg fsb-t állítani és úgy nem ment. Most visszatértem a bios-ból állítgatáshoz (ezzel kellett volna kezdeni) és nincs gond, jelenleg 3,0GHz@3,6GHz FSB 240 és megy mint a golyó. A régi gépemet (ABIT TH7II, P4 1,6a Northwood) sikerült 50%al túlhajtanom, atom stabil volt. Ettől nem várok ennyit, de azért alakul. A hőmérséklet rendben van, full terhelésen 56-57 fok ilyen órajelen a proci (Arctic Cooling Freezer 7) és még csend is van. Köszönöm a segítségeteket. Ha megakadok jelentkezem.

Tulajdonképpen magadnak oldottad meg.  :D
Én viszont nem vagyok a szoftveres tuning híve, csak bios, de most már ezt te is tudod.
Akkor most mennyin hajtja a ramot lap?
My photos

#1365 Felhasználó inaktív   check 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 18:45

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 13:34

Tulajdonképpen magadnak oldottad meg.  :D
Én viszont nem vagyok a szoftveres tuning híve, csak bios, de most már ezt te is tudod.
Akkor most mennyin hajtja a ramot lap?

Na szóval 250 FSB-t sikerült egyelőre elérni stabilan. A RAMot az alaplap 667 MHz-n hajtja (adjusted RAM frequency). Ezen az FSB-n 3750 MHz a CPU effektív órajele 1,31 V feszen, a RAMok 1,95 V-t kapnak. Nem is olyan rossz ez a Nanya :D . Hőmérsékletgond nincs fullon 56-57 fok. Megy ez még feljebb is. Kezdek örvendezni :D  :D  :D .

#1366 Felhasználó inaktív   check 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 15. 12:20

Újabb kérdés. A RAMok időzítését hol tudom állítgatni :confused: ? Egyáltalán mit jelent ez, mit befolyásol?
MSI 915P Neo2 FR alaplapról van szó.

Az Everest a következőket mondja  aRAMokra:

Memória modul tulajdonságai
Modul neve Nanya M2U51264TU88A0F-37
Sorozatszám Nincs
Gyártás ideje 44. hét / 2004
Modul típusa Unbuffered
Memória típusa DDR2 SDRAM
Memória sebessége DDR2-533 (266 MHz)
Modul szélessége 64 bit
Modul feszültsége SSTL 1.8
Hibafelismerési módszer Nincs
Frissítési gyakoriság Csökkentett (7.8 us), Self-Refresh

Memória időzítések
@ 266 MHz 5.0-4-4-12  (CL-RCD-RP-RAS)
@ 266 MHz 4.0-4-4-12  (CL-RCD-RP-RAS)
@ 200 MHz 3.0-3-3-9  (CL-RCD-RP-RAS)

Előre is köszi a segítségeteket. :respect:  :respect:  :respect:

#1367 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 15. 18:06

Idézet: check - Dátum: 2005. márc. 15., kedd - 13:20

Újabb kérdés. A RAMok időzítését hol tudom állítgatni :confused: ? Egyáltalán mit jelent ez, mit befolyásol?
MSI 915P Neo2 FR alaplapról van szó.

Az Everest a következőket mondja  aRAMokra:

Memó időzítéseket a biosban az Advanced chipset features alatt tudsz állítani, ha a "Configure Dram timing by spd" opciót manuálisra állítod.
Akkor lehet a késleltetéseket kézzel beállítani.
Ezzel jelentősen lehet javítani a memóriák elérési sebességét (minél alacsonyabb az érték annál jobb), de ha túl alacsonyat állítassz, be akkor fekete képernyő fogadhat és akkor bios resettel tudod újra indítani a gépet.

Ha most neked minden jól megy most még jobb ha hagyod ezt a beállítást, majd ha kicsit magabiztosabb leszel a tuningban.

A sebességet a késleltetés úgy befolyásolja, hogy a cpu memória felé leadott kérésére a választ hány órajel ciklussal (memória órajelében és nem a cpujé) később (addig a proci bizony akármilyen gyors csak vár vár és vár) adja meg a ram. Konyhanyelven kb ezt jelentik az időzítések.
Itt több féle késleltetés van: cas (CL), ras, row, precharge. És még bekapcsolódik manapság még a command rate is.
My photos

#1368 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 15. 18:11

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 15., kedd - 18:06

de ha túl alacsonyat állítassz, be akkor fekete képernyő fogadhat és akkor bios resettel tudod újra indítani a gépet.

Hát annyira nem rossz a helyzet, szerintem ilyen esetekben legtöbbször elég a gép áramtalanítása kis időre, majd a köv. indításkor már az alap értékeken megy minden. Persze ez lehet, hogy csak ABIT feature, majd az okosok megmondják :D
- Where are we going?
- Let's go find out.

#1369 Felhasználó inaktív   xxBUNFIxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 16. 19:16

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 10:40

Ez már kérdés.  :respect:

Nos a 754 egy kezdeti az a64-ek elérhető áron való forgalmazására kitalált foglalat, amit mára nyugodtan nevezhetünk halottnak. Ilyet nem érdemes venni, nem jelenik meg hozzá se új proci, se új chipset.
A 940-et hagyjuk meg nyugodtan a szerverek és a pénz nem számít konfigok számára a reg-ecc-s ramjaival együtt.

Egyértelműen a 939-es A64-ek a nyerők. Mind teljesítményben mind árban ma ez a best buy szerintem és ez az ami alázzal a prescottokat.  :up:  Ilynere fogok én is váltani a nyár/ősz folyamán.  :cool:
Ez már dual channel mem kezelésű és az újabb steppinges 0,09-es csíkszélességűek már tudják az sse3-at és naggggyon szépen tuningolhatóak olyan 2500-2700Mhz közé, ami hadd ne modnjam hogy hány 4xxx+ -os típusjelzés lenne.
Mobo terén meg azt kell eldöntetned, hogy agp-s vagy pci-e-s vga-t akarsz beletenni. AGP esetén K8T800pro, vagy NF3 250GB a megvehető chipsetek, de ebből az nf4 250-es egyértelműen jobb.
Pci-e estén nf4 (ultra, vagy sli) vagy via k8t890 jöhet szóba. Az nf4 bővebb szolgáltatásokban és magasabb fsb érhető el vele (akár 310-ig), de sajnos iszonyatosan melegszik, ezért minden ilyen lap zajos aktív hűtéssel rendelkezik, ami számomra kicsit elrettentő. Passzívan viszont nem lehet tuningolni. A via 890-essel 250-280-as fsb érhető el csupán (éppúgy tud fix pci/agp-t) és nem tudja a sata2-t és csak 2 natív sata150 csatornája van. Ennél többet kiegészítő sil és egyéb chippekkel lehet a lapra tenni, ami viszont a pci sínt terheli. Ez a chip viszont megelégszik a teljesen passzív hűtéssel.

Kb ennyi így hirtelen.  ;)

ja vágom de azért a p4es konfig nem rossz???? nem

#1370 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 16. 21:24

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2005. márc. 15., kedd - 19:11

Hát annyira nem rossz a helyzet, szerintem ilyen esetekben legtöbbször elég a gép áramtalanítása kis időre, majd a köv. indításkor már az alap értékeken megy minden. Persze ez lehet, hogy csak ABIT feature, majd az okosok megmondják :D

Nem csak abit nálam asus-al is működött. Sőt tovább megyk igazából nem kell áromtalanítani se (táp kikapcs) elég egy fél perc pihi és a bekapcs közben rá kell feküdni az insert-re. Ha elsőre nem megy, akkor majd másodikra. A lap egy idő után magától veszi, hogy valami nem kasa így alapon boot-ol, de a biosban az általad beállított értékeket látod, amikor belépsz. Kb olyan ez mint a win nél a csökkentett mód.
My photos

#1371 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 16. 21:29

Idézet: xxBUNFIxx - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 20:16

ja vágom de azért a p4es konfig nem rossz???? nem

Persze, hogy nem rossz, de a most kapható p4-eknél az a64 jóval előrébb mutat és nagyobb teljesítményt nyújt ismét alacsonyabb áron.

Amikor még nem volt 939-es A64 és amíg drága volt, addig szerintem a p4 jobb vétel volt, mert erősebb mint egy barton, tuningolva pedig a reális áron az előrhető legnagyobb hagyományos desktop teljesítményt adta. De azóta fordult a kocka, mert a 939-es a64-ek ára nagyon versenyképes és olyan tuningpotenciállal rendelkeznek, ami modellszám alapján bőven 4000+ fölé viszik. Ilyen p4 pedig tuninggal sincsen léghűtéssel.

Az intelnél szerintem a prescott utáni szériák lesznek a nyerők, amik alacsonyabb fogyasztásúak (nem ilyen kazán), és nem az órajel mindenek felett elv miatt adnak nagy teljesítményt.
Persze egy intel váltásnál ott van mindig a foglalatváltás, vagy egy újabb fsb, amit természetesen az előző lap nem támogat.
Ezzel szemben a mostani 939-es lapokba bele fognak menni a dual core-os a64-ek is.

Szerkesztette: sebgutkopf 2005. 03. 16. 21:30 -kor

My photos

#1372 Felhasználó inaktív   xxBUNFIxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 17. 08:22

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 22:29

......... Ezzel szemben a mostani 939-es lapokba bele fognak menni a dual core-os a64-ek is.

:respect:
de a számlán nemhiszem hogy jó érzés lesz látni a majdnem 600kB-nyi forintot.... hihihi
majd megírom hogy mit gondoltam, vagy inkább még álmodoztam mert még nem biztos a meló amivel megkeresem az  árát  :( ilyen a tanulóélet

:smoker:  :smoker:  :smoker:  :smoker:

#1373 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 17. 09:35

Idézet: xxBUNFIxx - Dátum: 2005. márc. 17., csütörtök - 9:22

:respect:
de a számlán nemhiszem hogy jó érzés lesz látni a majdnem 600kB-nyi forintot.... hihihi
majd megírom hogy mit gondoltam, vagy inkább még álmodoztam mert még nem biztos a meló amivel megkeresem az  árát  :( ilyen a tanulóélet

A számlán se nagyon kell aggódni, mert egy 939-es nf4 ultra-s lap br kisker 30eFt (van alatta is pl a chaintech) és egy 3000+ -os 939 pedig szintén olyan br 32 és ez a proci nem gyengén húzható. Ezzel szemben nem kell bemutatni, hogy egy 3ghz-s p4 azért 40 fölött játszik. A lap mondjuk nagyjából ua.

Ez persze nem szentírás én így gondolkozom pillanatnyilag és ez befolyásolja a majdani nyár végi vásárlásomat, amikor gépet fejlesztek. Bár addig még sok minden történhet.

Mit gondoltál?  :D  :think:
My photos

#1374 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 17. 11:06

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 17., csütörtök - 9:35

A számlán se nagyon kell aggódni, mert egy 939-es nf4 ultra-s lap br kisker 30eFt (van alatta is pl a chaintech) és egy 3000+ -os 939 pedig szintén olyan br 32 és ez a proci nem gyengén húzható. Ezzel szemben nem kell bemutatni, hogy egy 3ghz-s p4 azért 40 fölött játszik. A lap mondjuk nagyjából ua.

Ez persze nem szentírás én így gondolkozom pillanatnyilag és ez befolyásolja a majdani nyár végi vásárlásomat, amikor gépet fejlesztek. Bár addig még sok minden történhet.

Egy kicsit  :offtopic: , de érdekelne, hogy a socket 754-re és a 939-re rámegy ugyanaz a hűtő? Vagy különböző kell rá? Csak mert a HT-101 leírásában csak a 754-et írják. :rolleyes:
- Where are we going?
- Let's go find out.

#1375 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 17. 12:42

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2005. márc. 17., csütörtök - 12:06

Egy kicsit  :offtopic: , de érdekelne, hogy a socket 754-re és a 939-re rámegy ugyanaz a hűtő? Vagy különböző kell rá? Csak mert a HT-101 leírásában csak a 754-et írják. :rolleyes:

Eddig nem olvastam sehol különféle lefogatókról A64 alá hanem csak egy félét említenek. Egyébként rámegy, mert KZ egy ht101se-t használ és 939-es konfigja van. Szóval a gyakorlatban rámegy, míg elméletben nem tudom.  :D
My photos

#1376 Felhasználó inaktív   xxBUNFIxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 17. 20:22

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 17., csütörtök - 10:35

jaham de ha már tunning akkor ne kapkodjuk el
vízhűtés min. 100
grafkártyak (SLI) min. 150
ram (2GB. legalább 500-as) kb. 200
egyébb tunning (optika) kb. 50
egyéb kérdés  :D  :D

ja és persze tft 17" min. 100

Szerkesztette: xxBUNFIxx 2005. 03. 17. 20:24 -kor

#1377 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 18. 09:25

Idézet: xxBUNFIxx - Dátum: 2005. márc. 17., csütörtök - 21:22

jaham de ha már tunning akkor ne kapkodjuk el
vízhűtés min. 100
grafkártyak (SLI) min. 150
ram (2GB. legalább 500-as) kb. 200
egyébb tunning (optika) kb. 50
egyéb kérdés 

:smoker:  :smoker: 

ja és persze tft 17" min. 100

Látom tényleg nem aprózod el.  :eek:

Bár ettől azért olcsóbbak szerencsére ezek a cuccok. Kicsit 100 fölött már 19"-os tft-t kapsz és azért szerencsére a 2gb ram sem ilyen veszélyes.
Mindenesetre igényes konfig lesz.  :up:
Viszont ilyen vízhűtés mellett meg főleg nagyobb tuning potenciál van egy 939-es prociban!  :D

Na nem akarlak én itt semmire rábeszélni csak beszélek és gépelgetek  :D  :typing:

Szerkesztette: sebgutkopf 2005. 03. 18. 09:26 -kor

My photos

#1378 Felhasználó inaktív   xxBUNFIxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 18. 12:51

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 18., péntek - 10:25

Látom tényleg nem aprózod el.  :eek:

hátha még látnád milyen vízhűtést terveztem....
....pl. nexXxos 2x12 ventivel fölszerelt aluhőcserélő két fordulatszámszabályzós (11k-36k) alukeretes
        kéken világitó coolermate ventik !!!!!!
        oase 1500 ló-s pumpa (25 ropi)
        egy Tt 7,5x6 os spirálos mart borda tiszta rézből leddel!!!!
        2*aquagraFX a videókártyákra.......
        amúgy kísértetiesen fog hasonlítani arn&reg; :respect:  :respect:
        rendszerére mert annál a megoldásnál eddig jobbat nem láttam  forever Chieftec!!!!!!!
ja és az árakat innen szedem és a tft az nem valami 250:1-es 28ms es gagyi hanem 600:1 12ms-es SAMSUNG !!!! 17"!!!
aztán reménykedem mert a régi gépemből lesz 100 ropi vagy több és ha sikerül a nyarat a "sógoroknál" végigdógozni akkor a szeptemberi lanon a srácokat nemcsak cs-ben hanem everestben és sandrában is kihívhatom hihihihihihi  :D  :D

Szerkesztette: xxBUNFIxx 2005. 03. 18. 12:56 -kor

#1379 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 18. 12:52

Sziasztok

Lehet hogy nem ide tartozik a dolog, de nem iagzán tudom, hogy hol is kellene ezt a kérdést felteni így itt kezdem. Az a gondom hogy a munkahelyemre vetettem a céggel egy PIV-es masinát (3,6 GHz EE),  a feladatkezelőben a teljesítmények fülön 2 processzornak írja és itt kezdődik a gond, mivel a program amit használok csak 1 procit kezel. Így a masina csak fél gőzzel megy, legalábbis ezt írja a feladatkezelőben. Van erre vmi megoldás, hogyan lehetne megoldani hogy a teljes processzor-kapacitást kihasználjam? Ha van vkinek tippje a probléma megoldására az írjon plz.

A segítségeket előre is köszönöm.

#1380 Felhasználó inaktív   xxBUNFIxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 18. 12:53

Idézet: Picassu - Dátum: 2005. márc. 18., péntek - 13:52

Sziasztok

Lehet hogy nem ide tartozik a dolog, de nem iagzán tudom, hogy hol is kellene ezt a kérdést felteni így itt kezdem. Az a gondom hogy a munkahelyemre vetettem a céggel egy PIV-es masinát (3,6 GHz EE),  a feladatkezelőben a teljesítmények fülön 2 processzornak írja és itt kezdődik a gond, mivel a program amit használok csak 1 procit kezel. Így a masina csak fél gőzzel megy, legalábbis ezt írja a feladatkezelőben. Van erre vmi megoldás, hogyan lehetne megoldani hogy a teljes processzor-kapacitást kihasználjam? Ha van vkinek tippje a probléma megoldására az írjon plz.

A segítségeket előre is köszönöm.

milyen progi nem használja ki a HT????

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »