HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#721 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 10. 03. 15:52

Idézet: DonManö - Dátum: 2004. okt. 3., vasárnap - 16:13

szóval?? hogy fogjak neki??

Hozzászólásod alapján inkább sehogy.  :(
De ha hajthatatlan vagy, akkor kezdetnek olvasd végig ezt a topic-ot, különösen a VIA chipset-re vonatkozólag...
WoW - Arathor PvE - Reckless Mortals
    Gladia - LvL 80 Nightelf Druid

#722 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 16:00

Idézet

Véleményem szerint igen. Sajnos NF7 kicsit fukarkodik a Voltokkal.

Kicsit? :)
Alapértelmezett beállításokkal ugye a Barton 1.65 V-ot kapna, de valóságban ez csak 1.6 V nálam. Szóval az, hogy alapfeszen mennyit megy eléggé képlékeny valami, nálam ha 1.7-1.725 V körülire állítom a feszt, akkor mér a lap 1.65 V körüli értéket.

Idézet

Egy kicsit  :offtopic: . Hűtő hogyan bírja? az 1.775 V-ot?

58 foknál nem ment feljebb a proci hőmérséklete CPUBurn-nel fűtve, persze úgy hogy a házam jól szellőzik és viszonylag hűvös van most.

#723 Felhasználó inaktív   FLO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 16:07

Idézet: seby - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 22:17

Sziasztok!

Adott: szorzólock mentes Barton 2500+, DDR400-as Samsung modul egy Abit NF7-S v2.0-ban.
BIOS beállítás: 11*200=2200 MHz, 1.775 V.
Ez a grafikon a Speedfan-ból származik, a stabilitási teszt alatt figyeltem a CPU feszt:
Kép

Előbb Prime95 futott majdnem egy órát, majd egy kis pihi (ahol magasabb a fesz. szint), utána pedig a CPUBurn.
Azt már olvastam itt, hogy az NF7 kevesebb feszt ad a procinak, mint amit beállítunk, ezért mertem felmenni vele 1,775 V-ig.
A kérdésem az lenne, hogy normális ez az ingadozás, illetve terhelés hatására ekkora visszaesés?

szia! Nekem teljesen ilyen a konfigom, kivétel a lap, az MSI k7n2 delta - l. A lényeg, nekem 3200+ ként megy feszemelés nélkül. Biztos, hogy szükséged van neked az emelésre? Nézd meg mennyit megy simán. Már csak azért is kíváncsi vagyok, hogy csak nekem van-e ilyen mákom a 2500+ bartonna :D  De mindenestre, ezegyáltalán nem vészes ingadozás, szerintem is normális.
Milyen tápod van? Ha valami gagyi akkor én nem nagyon merném az emelést kockáztatni, jön egy ingadozás és pá pá proci  :eek:  Főleg ha valami maxpower vagy codegen : pfujj
Ha jó a hűtőd adjad neki, ha nem bírja fesz emelés nélkül, adjneki ha jó a tápod és kiderül meddig bírja :) Ramod viszont 451 fsb -nél meghal, sajnos tapasztaltam :( de akkor 1:2 -re beraktam és lehet nézni hol a proc vége :) by flo

#724 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 16:12

Idézet: FLO - Dátum: 2004. okt. 3., vasárnap - 17:07

szia! Nekem teljesen ilyen a konfigom, kivétel a lap, az MSI k7n2 delta - l. A lényeg, nekem 3200+ ként megy feszemelés nélkül. Biztos, hogy szükséged van neked az emelésre? Nézd meg mennyit megy simán. Már csak azért is kíváncsi vagyok, hogy csak nekem van-e ilyen mákom a 2500+ bartonna :D  De mindenestre, ezegyáltalán nem vészes ingadozás, szerintem is normális.
Milyen tápod van? Ha valami gagyi akkor én nem nagyon merném az emelést kockáztatni, jön egy ingadozás és pá pá proci  :eek:  Főleg ha valami maxpower vagy codegen : pfujj
Ha jó a hűtőd adjad neki, ha nem bírja fesz emelés nélkül, adjneki ha jó a tápod és kiderül meddig bírja :) Ramod viszont 451 fsb -nél meghal, sajnos tapasztaltam :( de akkor 1:2 -re beraktam és lehet nézni hol a proc vége :) by flo

Saját procim több lapban:
EPOX 8RDA3+-ban alapfeszültségen viszi a 3200+-t.
NF7: 1.7V
A7N8X-E Delux: 1.725V
Utóbbi a legérdekesebb, ahol a hardware-monitor szerint a feszültség különösebben nem ingadozott, ennek ellenére módszeresen fagyott ennél alacsonyabb feszültségen.

2500+@2500+ 1.325V-on NF7-ben. Itt megfigyeltem, hogy az 1.325 gyakorlatilag nem, vagy minimális mértékben ingadozik, tehát minél nagyobb a terhelés, annál nagyobb a kilengés is.

#725 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 16:36

Idézet

Biztos, hogy szükséged van neked az emelésre?

Biztos szükségem van rá, ez alatt nem volt stabil, hidd el, nem egyből tettem rá az 1.775 V-ot. Csak azért mertem, mert láttam, hogy az alaplap jócskán aláad az éppen beállított feszültségnek. Mint már említettem, nekem alapfeszen az 1.65V helyett 1.6 V-ot ad a procinak az alaplap, így 10*200-on használtam eddig, itt stabil.
Neked mennyit mér az alaplapod így alapfesz-re állítva?

Idézet

Milyen tápod van?

FSP 350W, lásd aláírásom.

Idézet

Ha jó a hűtőd adjad neki

Nem éppen tuninghűtő, nekem a csend volt a fő szempont, mikor vettem. Épp ezért már itt figyel nálam egy CPU blokk vízhűtéshez, szóval...  :cool:

Idézet

Ramod viszont 451 fsb -nél meghal, sajnos tapasztaltam

Azokat még csak dual-ban próbáltam húzni, így nem akartak 400-nál fentebb menni, majd megpróbálom őket külön-külön.

#726 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 16:42

Idézet

...

Hmm... lehet kéne egy másik alaplap? :) Vagy ezek az eltérések inkább abban rejlenek, hogy van aki fölé, van aki aláad az alapfesz-nek?

Idézet

2500+@2500+ 1.325V-on NF7-ben.

Hm... Lefelé még nem próbáltam, erre is sort kerítek akkor majd :)

Idézet

Itt megfigyeltem, hogy az 1.325 gyakorlatilag nem, vagy minimális mértékben ingadozik, tehát minél nagyobb a terhelés, annál nagyobb a kilengés is.

Gondolom a terhelésen az aktuális magfeszültéséget érted, ugye? (Nem pedig a proci megdolgoztatását)

#727 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 16:46

Idézet: seby - Dátum: 2004. okt. 3., vasárnap - 17:42

Hmm... lehet kéne egy másik alaplap? :) Vagy ezek az eltérések inkább abban rejlenek, hogy van aki fölé, van aki aláad az alapfesz-nek?

Hm... Lefelé még nem próbáltam, erre is sort kerítek akkor majd :)

Gondolom a terhelésen az aktuális magfeszültéséget érted, ugye? (Nem pedig a proci megdolgoztatását)

Nem rossz lap ez az NF7, csak nem akaródzik a beállított feszültséget szolgáltatni a beállított feszültséget. Valóban elírtam, alacsonyabb (proci által) felvett teljesítmény esetén kisebb mértékben ingadozik a magfeszültég is.
1.325V-on 1.32-1.33V között van.

#728 Felhasználó inaktív   FLO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 22:05

Idézet: Digitel - Dátum: 2004. okt. 3., vasárnap - 17:12

EPOX 8RDA3+-ban alapfeszültségen viszi a 3200+-t.
NF7: 1.7V
A7N8X-E Delux: 1.725V
Utóbbi a legérdekesebb, ahol a hardware-monitor szerint a feszültség különösebben nem ingadozott, ennek ellenére módszeresen fagyott ennél alacsonyabb feszültségen.

2500+@2500+ 1.325V-on NF7-ben. Itt megfigyeltem, hogy az 1.325 gyakorlatilag nem, vagy minimális mértékben ingadozik, tehát minél nagyobb a terhelés, annál nagyobb a kilengés is.

hát igen érdekes adatok, nem is gondolná az ember mennyire alaplap függő, bár nemhiába mondják melyek a tuningbarát és nem tuningbarát alaplapok. Az enyém például egyáltalán nem az, mégis jól kezeli a feszültségeket ;)  először féltem én is az Msi -től, alapból bios-t kellett cserélnem ugyanis 200 fölé az fsb-t nem lehetett állítani. Az 5. bios csere után már megoldódott a probléma. De végülis megérte azt hiszem. 3 év gari van rá...báár kondik lehetnének többen  és nagyobbak :D ezen a téren viszont az epox a nyerőbb.

Az nf7 az egy jó alaplap szerintem..Haverom egy JIUHB os 1700+ -t tuningol benne , persze feszt neki sem kell nagyon állítani, nagyon jó szériát fogott ki, - ez fontos szerintem - max 1.75 - re de neki nagyon stabil. NF7 egy megfiztethető jó alaplap, de nem a legjobb. Én ugy fogalmaznék, ha lehet így, az átlag tuningolásra tökéletes és strapabíró lap. Megint más kérdés, hogy vannak rossz szériák, ismerősöm szmtekboltban eladó és mondta, hogy sokat vittek vissza egy időben, de utánna nem volt gond. Mindenből a jót kell kifogni  :D

#729 Felhasználó inaktív   FLO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 13:24

Idézet: seby - Dátum: 2004. okt. 3., vasárnap - 17:36

Biztos szükségem van rá, ez alatt nem volt stabil, hidd el, nem egyből tettem rá az 1.775 V-ot. Csak azért mertem, mert láttam, hogy az alaplap jócskán aláad az éppen beállított feszültségnek. Mint már említettem, nekem alapfeszen az 1.65V helyett 1.6 V-ot ad a procinak az alaplap, így 10*200-on használtam eddig, itt stabil.
Neked mennyit mér az alaplapod így alapfesz-re állítva?

FSP 350W, lásd aláírásom.

Nem éppen tuninghűtő, nekem a csend volt a fő szempont, mikor vettem. Épp ezért már itt figyel nálam egy CPU blokk vízhűtéshez, szóval...  :cool:

Azokat még csak dual-ban próbáltam húzni, így nem akartak 400-nál fentebb menni, majd megpróbálom őket külön-külön.

Nos jó hogy feltetted a kérdést :
nekem biosban 1.65 van beállítva. Vioszont a mag többet kap nálam is, ha egyszer kell neki a nafta, megkapja elven működik  :confused:

Aida (érzékelő) : 1.66 - 1.71 cpu mag [[ 2133MHz  5.5 x 388 (2800+) ]]
                          1.74 - 1.78 cpu aux

Erre én is kíváncsi lennék, hogy ha fentebb veszem a feszt, mondjuk 1.75 -re, akkor lesz-e ingadozás. Lehetséges, hogy nem.

Bocs , mikor már hozzászoltam, láttam , hogy milyen tápod van, AZ EGY JÓÓ TÁP!! Néztél táp teszteket prohard. - on ? 450 - nél még nem kapőcsol le. És nagyon halk táp, nekem is van egy, 300 w- os, de én a 400 -as coolinkemet használom. Jó mind a kettő. Utóbbin 2 fan van. 

Milyen vízhűtést vettél és mennyiért? Thermaltake?

#730 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 01:54

Idézet

Erre én is kíváncsi lennék, hogy ha fentebb veszem a feszt, mondjuk 1.75 -re, akkor lesz-e ingadozás. Lehetséges, hogy nem.

Szerintem ha emeled a fesz-t akkor inkább nagyobb lesz az ingadozás, mint most.

Idézet

Milyen vízhűtést vettél és mennyiért? Thermaltake?

Hunfrost :)

#731 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 05. 08:33

Idézet: ChRiS_RS - Dátum: 2003. júl. 18., péntek - 19:41

Szájbarágósan a legelejéről... Sok topik foglalkozik a tuningolással, de ott már annyira bele vannak merülve a témába, hogy egy hasonló zöldfülű - mint mondjuk én - nem "mer" belekérdezni. Ezért nyittottam a topicot. Itt bármit lehet kérdezni, hogy mi mit jelent és várjuk a "tuningprof-ok" válaszát. Szóval hogy/hol kell elkezdeni? Természetesen processzor és videokártya tuningról van szó. Bármiféle kúlercsere nélkül... (vízhűtés kizárva, max ház oldalának a levétele)

Kép
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#732 Felhasználó inaktív   FLO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 10:54

Idézet: seby - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 2:54

Szerintem ha emeled a fesz-t akkor inkább nagyobb lesz az ingadozás, mint most.

Hunfrost :)

Szerint ez nem függ össze.
Ez kb ha gyorsabban vezetsz nem feltétlen azért töröd össze a kocsidat.

#733 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 11:30

Idézet: FLO - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 11:54

Szerint ez nem függ össze.
Ez kb ha gyorsabban vezetsz nem feltétlen azért töröd össze a kocsidat.

Tényleg nem azért töröd össze a kocsit mert gyosan vezetsz, hanem azért mert már nem bírod kontrollálni a nagyobb sebességet.  :respect:

Ez talán annyiból a procira is igaz, hogy a tovább húzott proci nagyobb teljesítményt vesz fel, amihez még több fesz is kell, amit megnövekedett teljesítményfelvétellel már nehezebb biztosítani stabilan.  :smoker:
My photos

#734 Felhasználó inaktív   probalaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 12:24

a következő kérdésekre szeretnék választ kapni:

van egy gigabyte 7s748-l lapom (sis748-as), ami ugyan nem épp egy tuning-lap, de a 200-as fsb-t meg a ddr400-at elvileg támogatja.

jelenleg azonban csak 266-os proci meg ddr van benne.

1. ha veszek bele egy 2500-ös Bartont, akkor az minden hókuszpókusz nélkül elmegy majd benne 200-as fsb-n?  :confused:
(a lap nem fix pci/agp-s, ezért nem nagyon jöhet más fsb szóba; a feszültséget is csak max. 10%-kal lehet emelni)

2. és ha igen, akkor menni fog ez úgy, hogy közben a ramok csak 266-osak? vagy ezt mindenképpen ki kell cserélnem 400-asra, hogy szinkronban menjenek?

köszi a segítséget!
- Do you like our owl?
- It's artificial?
- Of course it is.
- Must be expensive.
- Very.

#735 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 13:26

Idézet

1. ha veszek bele egy 2500-ös Bartont, akkor az minden hókuszpókusz nélkül elmegy majd benne 200-as fsb-n?  :confused:

A Barton 2500+ 166MHz FSB-s, tehát a 200-hoz tuning kell, processzora válogatja, hogy megy-e annyin.

Idézet

2. és ha igen, akkor menni fog ez úgy, hogy közben a ramok csak 266-osak? vagy ezt mindenképpen ki kell cserélnem 400-asra, hogy szinkronban menjenek?

A 266-os RAM-ok nem valószínű, hogy mennek 400-on, csak ha valami hiperszupertuning RAM-ok.

#736 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 14:19

Idézet: probalaci - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 13:24

a következő kérdésekre szeretnék választ kapni:

van egy gigabyte 7s748-l lapom (sis748-as), ami ugyan nem épp egy tuning-lap, de a 200-as fsb-t meg a ddr400-at elvileg támogatja.

(a lap nem fix pci/agp-s, ezért nem nagyon jöhet más fsb szóba; a feszültséget is csak max. 10%-kal lehet emelni)

köszi a segítséget!

Semmi garancia nincsen arra, hogy a 2500-ös barci megy 3200-nak. Ha mákod van, akkor akár alapfeszen viszi (ezt a boltosok megtartják maguknak), normál esetben feszemeléssel bírja (kérdés mennyit kell emelni), míg ha peched van sehogy se bírja.

A ram dolog attól függ van-e lehetőség az fsb-nél alacsonyabb órajelen járatni a memót. Tehát az fsb 2/3 (4/6)-án lehet-e járatni a memót. Szinkronban (ha brand ramod van) tuti nem bírja a memó.

Ez a nesze semmi fogd meg jól válasz. Mert elméletileg lehet és működne a dolog, de.....  :think:
My photos

#737 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 17:22

Hali!

Szal a következő lenne: van egy ic7-g alaplapom és egy 3ghz-es EE magos NW proci.
A következő jelenség van. Ha 252-as fsb-vel hajtom akkor minden probléma nélkül megy a proci, de ha már 254-re rakom fel, akkor ha úgy tarja a kedve újraindúlgat, vagy megfagy a gép. A kérdésem az, hogy ez azt jelenti, hogy ennyi a proci vége, vagy esetleg a hűtése nem elégséges már ezen a frekin? Most egy HT-101-es van a tetejére rakva.
A memória biztos nem ludas, mert egy 500Mhz-es Kingmaxok vannak berakva ami ment már 270-es fsb-vel is hibamentesen.

Előre is köszi a segítséget!

#738 Felhasználó inaktív   FLO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 17:22

Idézet: probalaci - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 13:24

de a 200-as fsb-t meg a ddr400-at elvileg támogatja.

köszi a segítséget!

Figyelj, ha van egy Bartonod, azt könnyen ki lehet deríteni mielőtt beleraknád a gépbe, hogy bírni fogja-e a tuningot. Sorozatszám!

a 266 ramok biztos hogy nem fogják birni, ha te 333 helyett eleve 400-on akarod hajtani a őket.

Talán a 333-at bírnák! De az is necces, szerintem csináld azt amit segbutkof mond, járasd 2/3 -on és amit én javaslok ha lesz pénzed veszel bele 400 -asakat addig meg jó a 266os 2/3 -on! (már ha menne 2/3 -on)

Nekem 400 DDr samsungom van, és tökéletesen megy 451 -el is, de az a vége. Onnantól már pc4000 kéne gépembe. (legalábbis ha a samsungokat nézzük)

viszont ha úgy döntesz eladod a ramot engem LEHET, hogy érdekelne zweite gépbe.

by, flo

#739 Felhasználó inaktív   FLO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 17:36

Idézet: pojzon - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 18:22

Hali!

Szal a következő lenne: van egy ic7-g alaplapom és egy 3ghz-es EE magos NW proci.
A következő jelenség van. Ha 252-as fsb-vel hajtom akkor minden probléma nélkül megy a proci, de ha már 254-re rakom fel, akkor ha úgy tarja a kedve újraindúlgat, vagy megfagy a gép. A kérdésem az, hogy ez azt jelenti, hogy ennyi a proci vége, vagy esetleg a hűtése nem elégséges már ezen a frekin? Most egy HT-101-es van a tetejére rakva.
A memória biztos nem ludas, mert egy 500Mhz-es Kingmaxok vannak berakva ami ment már 270-es fsb-vel is hibamentesen.

Előre is köszi a segítséget!

A hűtővel biztos nincs gond, ha csak nem rosszul raktad fel mert ez egy  jó hűtő szerintem.

Esetleg nézd meg biosban nem-e be van állítva, hogy x foknál lekapcsoljon a gép.

Próbálj emelni a feszültségen! az is lehet megoldás.

esetleg lehet problémád a mem késleltetéssel is, nézd meg biosba mi van beállítva, próbáld meg auton és ha ugy nincs gond azzal volt a gáz.

by, flo

#740 Felhasználó inaktív   probalaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 18:21

Idézet: FLO - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 18:22

Figyelj, ha van egy Bartonod, azt könnyen ki lehet deríteni mielőtt beleraknád a gépbe, hogy bírni fogja-e a tuningot. Sorozatszám!

erről hol lehet bővebben olvasni?  :confused:

a ramokkal meg félreértettetek: nem a 266-os ramokat akarom 400-on hajtani, hanem az volt a kérdés, hogy 200-as fsb mellett működnek-e egyáltalán 266-on a ramok? de akkor ez alaplap-függő.

a kérdés amúgy "elméleti" volt  ;)
- Do you like our owl?
- It's artificial?
- Of course it is.
- Must be expensive.
- Very.

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36