HWSW Informatikai Kerekasztal: 7808-as stabilizátor bekötése / ventilátor szabályzó - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (18 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

7808-as stabilizátor bekötése / ventilátor szabályzó

#1 Felhasználó inaktív   TiLa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 12. 17. 00:40

Egy 7808-as stabilizátor segítségével szeretném a Titan D5TB ventijét 8V-ról járatni. Ehez kérném a segítségeteket. Hogyan kell bekötni a stabilizátort?
Szerintem, ha a feliratos odalát felém fordítom és a tűk lefelé állnak akkor balról jobbra: 1. 12V az alaplapról; 2. föld (Igen ám, de a venti fekete vezetéke a föld, vagy a ház egy fém pontja?); 3. 8V ezt kötöm a venti 12V-os vezetékére (pirosra).
Az 1-ben és a 3-ban majdnem biztos vagyok, de a középsőt leírhatnátok!
Kérlek segítsetek!

*** csak topic címet szerkesztettem, hogy többen rátaláljanak...

[ 2003. június 04.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ]

#2 Felhasználó inaktív   Johnny Mnemonic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 01:13

idézet:
Ezt írta TL:
Egy 7808-as stabilizátor segítségével szeretném a Titan D5TB ventijét 8V-ról járatni. Ehez kérném a segítségeteket. Hogyan kell bekötni a stabilizátort?
Szerintem, ha a feliratos odalát felém fordítom és a tűk lefelé állnak akkor balról jobbra: 1. 12V az alaplapról; 2. föld (Igen ám, de a venti fekete vezetéke a föld, vagy a ház egy fém pontja?); 3. 8V ezt kötöm a venti 12V-os vezetékére (pirosra).
Az 1-ben és a 3-ban majdnem biztos vagyok, de a középsőt leírhatnátok!
Kérlek segítsetek!
[/quote]

Kép

#3 Felhasználó inaktív   TiLa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 01:51

Egy kicsit bővebben pls! Hozzáértésem abszolút nulla, úgyhogy ne csak kapcsolást mutassatok, hanem magyarázzatok is! Lehetőleg leírva, hogy mit hova mihez stb. Én azt olvastam vhol, hogy elég a stab, de az ábrán van egy ?ellenállás? is. Az mindenképpen kell oda?

#4 Felhasználó inaktív   Charac 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 12. 17. 06:41

Az a potenciometer csak akkor kell, ha a kimeneti feszultseget (fordulatszamot) kulon allitani akarod!
Egyebkent eleg a bal oldali labra kotni a 12V-ot a kozepsore a testet, (fekete vezetek, de ugy, hogy a fekete a ventihez is menjen, ahogy eddig volt) majd a jobb oldali labrol kapod a 8V-ot, ami mehet a ventihez. :) Ja es vigyazz, mert a hutozaszloja is testen van, szoval nehogy hozzaerintsd valamihez az alaplapon! :eek:
"Lám, az emberek nem hisznek a misztikumokban. Vesztükre."
/Abdul Alhazred/

#5 Felhasználó inaktív   tomesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 08:56

Ha nem kell fokozatmentesen szabályozgatni, akkor egy ellenállás beépítése sokkal egyszerűbb megoldás: sorosan bekötni a venti vmelyik vezetékébe és kész. Nem tudom, miért ragaszkodtok a tranzisztorhoz. Csak akkor van értelme, ha potival akarjátok szabályozgatni.
Multimédiás számítógép

#6 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 10:59

A tranzisztor és a stabilizátor között azért van némi különbség. A fentebb belinkelt kapcsolási rajzot régebben azért készítettem, mert olyan igény volt, hogy lehessen szabályozni. Jó az ellenállásos megoldás is, de ventilátortól függ, hogy vele sorba kötött ellenállás értéke mekkora legyen ahhoz, hogy elérjük vele a kívánt hatást. Ill, ide teljesítményellenállás kell, mely néhány Watt teljesítményű, egyébként elfüstöl.
A 7808-as stabkocka azért jobb (szerintem), mert a 12V-ra készült ventik 8V-on biztosan elindulnak, biztosan halkabbak, mint 12V-on, 1 Amperig terhelhető (megfelelő hűtés esetén), azaz 4-5 darab ventilátort képes egyszerre szabályozni.

Bekötése erre az igényre a következő: ha úgy nézzzük, hogy a felirata van felénk, lábai lefelé lógnak, akkor a bal lába a bemenő fesz, amiből kisebbet szeretnénk, esetünkben 12V, hűtőzászlója a középső lábával, azaz a testtel össze van kötve a tokon belül, a hűtés miatt célszerű felcsavarozni egy darabka hűtőbordára, így leginkább az a megoldás a legjobb, ha a házhoz csavarozzuk hozzá. Így adunk mindjárt testet is neki, hiszen a PC ház, az test potenciálon van (ugyan olyan, mint a fekete vezeték). Rögzítjük is fixen a felcsavarozással, megfelelő hűtőfelületet is kap. Így a középső lábára pedig a venti testjét forrasztjuk (venti fekete vezetékét), a jobb szélső lába pedig a kimenő 8V, ez kerül a venti piros színű vezetékére.

Ha kérdés van, kérdezzetek.

(úgy látom volt értelme elkészítenem ezt a kapcs. rajzot, mert már jó néhány helyen belinkelték :) )
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#7 Felhasználó inaktív   TiLa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 15:46

Na a ventim már 8V-ról megy! Köszönöm a segítséget!

Nem akarok ezzel új témá indítani, hátha ide is válaszol vki:
Abit KT7A-R lapon lévő KT133A-s chip elmegy venti nélkül a gyári bordával?

#8 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 16:07

7808-al csináltad?

Chipset borda nem tudom mekkora gyárilag, nekem ugyanilyen chipsetes ASUS-om van, az biztos nem menne el, azon egy ilyen lemezből kialakított "hűtőborda" van. Jelenleg egy PPGA procinak a bordája van rajta venti nélkül. Így olyan 30 fok körül mocorog, bár 8V-os ventivel fújom rá és környékére a levegőt, mert vízzel hűtök, de a proci melletti regulator áramkör elemei így nagyon felforrósodnak, ugyanis úgy tervezték a lapot, hogy mindenképpen lesz némi légmozgás a procihűtő miatt, de vízhűtés esetén ez az eset nem áll fent :)

Valahogy így néz ki, a borda azért áll ilyen ferdén, mert kicsit elszámoltam a furatok helyzetét, de amúgy teljesen jól felfekszik.
Kép

#9 Felhasználó inaktív   TiLa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 16:49

A chipset borda max 5mm magas. Kb 2 órája fut a gépen a Hot CPU Tester 2 Lite, a borda mostis csak langyos. Szerinted mivel lehezne igazán megizzasztani a chipet, hogy kibukjon, ha nem bírja a terhelést?

#10 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2002. 12. 17. 16:55

idézet:
Ezt írta TL:
A chipset borda max 5mm magas. Kb 2 órája fut a gépen a Hot CPU Tester 2 Lite, a borda mostis csak langyos. Szerinted mivel lehezne igazán megizzasztani a chipet, hogy kibukjon, ha nem bírja a terhelést?[/quote]

>>>>>>>>>>>> [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=1&t=005150"] Olvasással[/url] <<<<<<<<<<<<<
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#11 Felhasználó inaktív   TiLa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 17:07

idézet:
Ezt írta lameXpert:

>>>>>>>>>>>> [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=1&t=005150"] Olvasással[/url] <<<<<<<<<<<<<
[/quote]

Kösz!

#12 Felhasználó inaktív   tomesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 18:59

idézet:
Ezt írta Mono:
A tranzisztor és a stabilizátor között azért van némi különbség. A fentebb belinkelt kapcsolási rajzot régebben azért készítettem, mert olyan igény volt, hogy lehessen szabályozni. Jó az ellenállásos megoldás is, de ventilátortól függ, hogy vele sorba kötött ellenállás értéke mekkora legyen ahhoz, hogy elérjük vele a kívánt hatást. Ill, ide teljesítményellenállás kell, mely néhány Watt teljesítményű, egyébként elfüstöl.
A 7808-as stabkocka azért jobb (szerintem), mert a 12V-ra készült ventik 8V-on biztosan elindulnak, biztosan halkabbak, mint 12V-on, 1 Amperig terhelhető (megfelelő hűtés esetén), azaz 4-5 darab ventilátort képes egyszerre szabályozni.

Bekötése erre az igényre a következő: ha úgy nézzzük, hogy a felirata van felénk, lábai lefelé lógnak, akkor a bal lába a bemenő fesz, amiből kisebbet szeretnénk, esetünkben 12V, hűtőzászlója a középső lábával, azaz a testtel össze van kötve a tokon belül, a hűtés miatt célszerű felcsavarozni egy darabka hűtőbordára, így leginkább az a megoldás a legjobb, ha a házhoz csavarozzuk hozzá. Így adunk mindjárt testet is neki, hiszen a PC ház, az test potenciálon van (ugyan olyan, mint a fekete vezeték). Rögzítjük is fixen a felcsavarozással, megfelelő hűtőfelületet is kap. Így a középső lábára pedig a venti testjét forrasztjuk (venti fekete vezetékét), a jobb szélső lába pedig a kimenő 8V, ez kerül a venti piros színű vezetékére.

Ha kérdés van, kérdezzetek.

(úgy látom volt értelme elkészítenem ezt a kapcs. rajzot, mert már jó néhány helyen belinkelték :) )
[/quote]

Azért írtam, hogy egyszerűbb egy ellenállás beépítése, mert kevesebbet kell kötögetni/forrasztgatni/házhoz csavarozgatni. Aki nem ért hozzá, annak elég nehézkes lehet.
Igaz, hogy fesz-szabályzóval fix 8V-ról mehet a venti, de ha vesz vki egy 20 meg egy 33 ohmos ellenállást (2W-osat legalább), valamelyik tuti jó, hogy 8V körül legyen a fesz a ventin.

Szóval mindkét megoldás tökéletes lehet, csak szerintem egyszerűbb az ellenállás beépítése.
Multimédiás számítógép

#13 Felhasználó inaktív   tomesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 19:01

[ 2002. december 17.: tomesz szerkesztette a hozzászólást ]
Multimédiás számítógép

#14 Felhasználó inaktív   Johnny Mnemonic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 19:59

Hello!
Ugyan en elektromüszarasz :D vagyok,de konkretan arra lennek kivancsi,hogy a 7812 közepsö lábát potin keresztül kötöm a földre akkor a fesz hogy valtozik a poti forgatasaval?0-12V között lesz?

#15 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 21:22

idézet:
Ezt írta Johnny Mnemonic:
Hello!
Ugyan en elektromüszarasz :D vagyok,de konkretan arra lennek kivancsi,hogy a 7812 közepsö lábát potin keresztül kötöm a földre akkor a fesz hogy valtozik a poti forgatasaval?0-12V között lesz?
[/quote]

Szándékosan írtál 7812-t?
Azt hány voltról járatnád?

Amúgy a rajzod kicsit hibás, mint azt nemrég megállapítottuk: a poti felsö végét a stab bemenete helyett a kimenetére kéne kötni. Én a kimenet és a középsö láb közé fix ellenállást tennék, a potit meg a közép és a föld közé. (Nem tudom, hogy viseli a stabi a rövidzárt.)

Akkor a stabról: a 78xx a középsö és kimeneti lába között szeretné elöállítani a névleges feszültséget. Ehhez a bemenetén értelem szerüen 2-3 volttal magasabb fesz kell.
Ha a középsö láb feszültségét megemeled, akkor ennyivel a kimenö fesz.
Durva közelítéssel 7808 esetén a kimenö fesz 8 és 12 volt közé állítható.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#16 Felhasználó inaktív   Johnny Mnemonic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 17. 23:27

idézet:
Ezt írta kisbetu:

Amúgy a rajzod kicsit hibás, mint azt nemrég megállapítottuk: a poti felsö végét a stab bemenete helyett a kimenetére kéne kötni. Én a kimenet és a középsö láb közé fix ellenállást tennék, a potit meg a közép és a föld közé. (Nem tudom, hogy viseli a stabi a rövidzárt.)

Akkor a stabról: a 78xx a középsö és kimeneti lába között szeretné elöállítani a névleges feszültséget. Ehhez a bemenetén értelem szerüen 2-3 volttal magasabb fesz kell.
Ha a középsö láb feszültségét megemeled, akkor ennyivel a kimenö fesz.
Durva közelítéssel 7808 esetén a kimenö fesz 8 és 12 volt közé állítható.
[/quote]

ok vettem!Amugya rajz nem az enyem,loptam hwsw-ről :D!!!
Igazad van,mar nekem is bevillant,hogy semmi ertelme a 7812-nek!!!

#17 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 18. 08:42

idézet:

ok vettem!Amugya rajz nem az enyem,loptam hwsw-ről :D!!!
[/quote]

Jaja, az enyém :D

#18 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 20. 08:53

idézet:
Hello!
[/quote]

A középső láb ÉS a hűtőtönk is földön van, erre figyelj.
Az a lényege, hogy a föld-láb és a kimenet között ad 8 V-ot. Tehát ha a 7808 középső lába és a házad 0V-nak kikiáltott feszültsége között van 2V potenciálkülönbség akkor a házad 0V-ja és a 7808 kimenete között 10V-on megy. (persze csak akkor, ha nem a ház 0V-hoz képest -2V-ra kötötted :))

x.

#19 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 20. 08:54

idézet:
Ezt írta kisbetu:

...
[/quote]

látom már...

x.

ehh...

#20 Felhasználó inaktív   tomesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 22. 13:16

Tényleg hibás a kép, amit Johnny M. beszúrt.

Megcsináltam Paintben a helyes bekötést (potival és anélkül), csak nem tudom, hogy tegyem ide... (tárhelyem nincs. :( )

help plíz
Multimédiás számítógép

Téma megosztása:

• (18 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.