Vízhűtés és rejtelmei
#143 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 01:21
a kephez nem volt szoveg ?
esetleg ez is uzemkepes volt ?
feltetelezem hogy az volt, mondjuk 1000-2000L vizet nyomtaott at rajta orankent akor talan ez is eleg lenne hoelvonashoz, 2de kitudja?"
es a kepemet megnezte valaki ? [url="http://"http://www.extra.hu/AOK2V2/Ho2_hugi.gif"]http://www.extra.hu/...V2/Ho2_hugi.gif[/url]
szeretnek en is minnel jobb hutest de minnel jobb arban
nekem inkabb ar teljesitmeny a lenyeg
mert ha megveszem a Vrez darabkat akar itthon is ki tudom furni alvanyoson
mig a csillagossal elbibelodhetnek es az mar nem is 1 darabban van
mig szamomra nagyon fontos lenne 1 DB bol elkesziteni a blokkot
a furat amit en rajzoltam az akar mehet a masik oldalrol is
ha mar felmerult a folyas irany is
GL by by
mostmar fexem mert koran reggel (6:20) rikkant a rigo

------------------
nyalazd meg a balherem
#144 Guest_D_Evil_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 07:30
Akkor innentől nem is zavarok az ostoba és felháborító kérdéseimmel.
Azért szeretném megkérdezni, hogy olvasni azért még egy kezdő 2 hozzászólásosnak is lehet?
hugi_0 neked meg debil a bal heréd!
Maradok tisztelettel

------------------
"Össze tartozunk, mint két csimbók ugyan annak a kutyának a seggibűl" CopyRight by Skandar Grun the greatest orc of all
#145 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 08:12

ui.
asztabalherétazérttényleglevehetnéagazdályaakitamúgycsókoltatok
#146 Guest_J_Blade_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 08:27
idézet:
Eredetileg D_Evil írta:
Köszönöm a választ!
Akkor innentől nem is zavarok az ostoba és felháborító kérdéseimmel.
Azért szeretném megkérdezni, hogy olvasni azért még egy kezdő 2 hozzászólásosnak is lehet?
hugi_0 neked meg debil a bal heréd!
Maradok tisztelettel
[/quote]
[off]
Légy egy kis türelemmel, boho írta vhol, hogy még nagyon sok mindent kell megbeszélnünk, és addig, amíg minden témát kellő alapossággal ki nem vesézünk, addig nem lesz végkövetkeztetés: mit, hol, miből, stb. Ha nincs türelmed kivárni a végét, keresgess a régi topicok között, ötlet ott is van bőven.
És nyugodj meg, olvasni/írni is lehet 2 hozzászólással, mindenki így kezdte. hugi_0 meg ilyen
, nem tehet róla (én pl. jókat röhögök a beszólásain->jó arc).
Na ennyi lenne, és még egy kérés: ha lehet ne egymást cseszegessük, ezzel van tele az egész fórum.
[on]
Mellékvágány: érdemes levegő-vízhűtés kombináción gondolkodni? Konkrétan egy WBK68-ra gondoltam, amibe lehetne fúrni egy db kb. 6-os furatot (az alján-középen elég vastag az anyag-11mm). Használna vmit v. elvetélt ötlet?
Csáó
JB
------------------
In a world without Walls and Fences, who needs Windows and Gates?
#147 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 09:08
idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
Mellékvágány: érdemes levegő-vízhűtés kombináción gondolkodni? Konkrétan egy WBK68-ra gondoltam, amibe lehetne fúrni egy db kb. 6-os furatot (az alján-középen elég vastag az anyag-11mm). Használna vmit v. elvetélt ötlet?
[/quote]
Én olyan szempontból találkoztam levegö/víz párosítással, hogy valaki a vízhütö blokk fölé tett léghütöt, tartaléknak. Ha leáll a szivattyú, akkor a levegös hütés megvédi a jószágot.
#148 Guest_Trevis_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 16:44
HookRnek:
A csillag megoldásnál mindenképp középen kell bemennie a víznek és kifele is, ahhoz hogy egyenlő hosszúságúak legyenek a járatok (hacsak nem pontosan kiszámolod és úgy alakítod ki a járatokat, hogy pont egyenlő hosszúak legyenek, mondjuk mindenféle cikk-cakkal). Ezt egy cső a csőben megoldással lehetne megoldani. Mondjuk házilag lehet hogy elég gáz elkészíteni. Tehát fogunk egy vastag csövet amelybe egy meghajlított vékonyabbat teszünk, amely a vastagabb cső oldalán fog kijönni.
kivíz
|............|
|............|
|.../------------
|...|............ <---- bevíz
|...|...|--------
|...|...|...|
|...|...|...|
|...|...|...|
Ez egy félbevágott oldalnézeti kép
Kb. így képzeltem. Bocs de nem tudok képet feltenni, ezért ez a szar rajz. Azért remélem érthető. A pontokat meg képzeletben vegyétek el, csak ez a rohat fórum kiszedi a szóközöket, ezért muszáj volt pontokat használni.
Szóval. Úgy működne, hogy a kisebb oldalt kijövő csövön menne befelé a víz és a vastagon jönne ki, amire mondjuk egy szűkítés ráhelyezésével a cső csatlakoztatása is megoldható.
Egy hátránya, hogy a befele jövő vizet melegíti a kifele tartó.
[Ezt a hozzászólást Trevis szerkesztette (2001. Szeptember 19.).]
#149 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 18:19
idézet:
Eredetileg hugi_0 írta:
hiyya
a kephez nem volt szoveg ?[/quote]
Megha volt is, sajnos nem tudom honnan szedtem a kepeket...(nem mostanaban)
idézet:
esetleg ez is uzemkepes volt ?
feltetelezem hogy az volt, mondjuk 1000-2000L vizet nyomtaott at rajta orankent akor talan ez is eleg lenne hoelvonashoz, 2de kitudja?"[/quote]
Igen uzemkepes volt, de a hutokepesseg vetekedett egy atlagos leghutoevel(marha a 'blokkmorzsara' gondolsz)
idézet:
es a kepemet megnezte valaki ? [url="http://"http://www.extra.hu/AOK2V2/Ho2_hugi.gif"]http://www.extra.hu/...V2/Ho2_hugi.gif[/url]
[/quote]
Alasan jelentem, en meglestem...am a cilinderes megoldas atellenes csonkokkal jobban hangzik, mint a 3. csonk a blokkon (SZVSZ)... persz a tapasztalatok majd jol ramcafolnak
idézet:
szeretnek en is minnel jobb hutest de minnel jobb arban
nekem inkabb ar teljesitmeny a lenyeg
mert ha megveszem a Vrez darabkat akar itthon is ki tudom furni alvanyoson
mig a csillagossal elbibelodhetnek es az mar nem is 1 darabban van
mig szamomra nagyon fontos lenne 1 DB bol elkesziteni a blokkot[/quote]
Ezert neked is az javasolando, hogy legy turelemmel, egyenlore ugy nez ki, meg messze vagyunk a konkluziotol...
#150 Guest_Trevis_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 18:52
Ha megengeditek megpróbálom összefoglalni az eddig felvetett blokktípusoknak az előnyeit és hátrányait.
Sima kígyós
előnyök
- Könnyű elkészíteni/tettni
- Jól kipróbált, a legtöbb blokk ilyen
- A blokk nagy része egy darabban van
- A blokk belsejében nem változik az össz átmérő ezért a víz keringési sebessége nem változik
- A víz csak egy írányba folyhat, biztos nincs olyan ág, amelyben nincs keringés
hátrányok
- Kis belső felület.
- Valószínüsíthetően kis hatásfok.
- A hőeloszlás nem a legjobb, mert nem a processzormag főlött a leghidegebb a hűtőfolyadék
Ennek lehetne egy fejlesztett változata a spirális, ahol középen menne be a hűtővíz, ezután szögletes spírál alakban haladna a járat a tömb külseje felé, ez csak arra lenne jó, hogy a hideg hűtővíz pont a processzormag felett érkezne a tömbbe.
összefoglalva:
A kígyós blokk könnyen elkészíthető. Előnye, hogy a hűtőfolyadék nem lassul a járatokban. Hátránya hogy a hűtőfelület mérete kicsi. Szerintem gyenge a hatásfoka, de mint láthatjuk sok-sok példa van rá, hogy bőven elegendő.
Cilinderes(radiátor)
előnyök
- Nagyon könnyű elkészíteni/tettni
- Jól kipróbált radiátor formát kövei
- A blokk teljesen egy darabban van
- Megnövelt belső felület (sokkal)
- Jobb hatásfok
hátrányok
- A nagyobb belső keresztmetszet miatt a hűtőfolyadék lelassul a blokkban
- A hőeloszlás nem a legjobb, mert nem a processzormag főlött a leghidegebb a hűtőfolyadék
összefoglalva:
Szerintem ez a leg ígéretesebb blokk forma, főleg mert a radiátorok elrendezését követi. Mindemellet pofonegyszerű elkészíteni. Nagy előnye, a megnövelt belső felület, emiatt valószínüleg sokkal hatékonyabb mint a kígyós elrendezés. Egyik hátránya vizsont a belül lelassuló hűtőfolyadék, de ez egy erősebb pumpával pótolható (mondjuk szerintem a 800 l/h-s bőven elég) bár ha azt veszzük időegység alatt azonos mennyiségű víz halad keresztül a rendszeren, amely nagyobb felületen érintkezik a bordákkal. Innen megközelítve biztos hogy jobb a hatásfoka mint a kígyósnak! Szóval áramlás ide vagy oda valószínüleg ez a megoldás az előnyösebb a kígyósnál.
Megjegyzés:
A cilinderest szerintem úgy jó kialakítani, hogy a két csonk a blokk két étellenes sarkán legyen, így minden csatornában egyenletesen fog folyni a folyadék, és a keresztbe menő ágak cikk-cakk alakban legyenek befúrva (ahogy boho a feljavított ábrán lerajzolta)
Csillag
előnyök
- Jó hőelosztás
hátrányok
- Bonyolult elkészíteni
- Nehezen megoldható hogy az ágak egyenlő hosszúak legyenek, így lehetséges, hogy lessz olyan ág amelyben nincs keringés(megoldható)
- A nagyobb belső keresztmetszet miatt a hűtőfolyadék lelassul a blokkban
- Kis belső felület
- A blokk sok darabból áll (megoldható)
összefoglalva:
A hőelosztás szempontjából ez a legideálisabb megoldás, ezután szerintem a spirál következik. Ellenben rengeteg hátránya van. Bonyoloult az elkészítése, több anyag kell hozzá. A hatásfoka nem lehet túl jó, mert szerintem kicsi a belső felülete és a blokk is több darabból áll (ez talán megoldható préseléssel, mint a Zallmann léghűtésnél. Valószínű össze lehetne úgy préselni a három darabot, hogy ne follyon, nyomás alá úgy sem helyeznénk és akkor a hőátadás is meg lenne oldva). Szóval szerintem nem nagyon éri meg a vesződséget, bár mint láttuk ilyen is működik és valószínüleg elég jól, mert különben nem használnák.
Na röviden ennyi(vagy inkább hosszan
)Figyelmeztetés: Ez az ÉN véleményem és innen a fórumról összeszedett tudás alapján készültek. Nem fikázni!
Special thanks: Képek és tudás THNX to boho
Vélemények?
[Ezt a hozzászólást Trevis szerkesztette (2001. Szeptember 20.).]
#151 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 19:43
trevis cul az osszefogalalo
nem akarok senkit megserteni inkabb a hutesre koncentraljuk . A Cilinderest tartom a legjobbnak Ft egyseg aranyaban
)UI.: aki akarja nyalazhatja a jobbat is
))))))))))))))))))))------------------
nyalazd meg a balherem
#152 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 20:14
idézet:
Eredetileg Trevis írta:
Szasztok!
Ha megengeditek megpróbálom összefoglalni az eddig felvetett blokktípusoknak az előnyeit és hátrányait.
Thanks: Wizard-nak a csillag elrendezés kisbetünek pedig a spiral ötlet.
Vélemények?[/quote]
Köszi, tulajdonképpen már ráfért az egészre, így összefogottabb lett.
#153 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 20:44
idézet:
Eredetileg Trevis írta:
Ennek lehetne egy fejlesztett változata a spirális, ahol középen menne be a hűtővíz, ezután szögletes spírál alakban haladna a járat a tömb külseje felé, ez csak arra lenne jó, hogy a hideg hűtővíz pont a processzormag felett érkezne a tömbbe.[/quote]
Ilyen letezik, es ha jol emlekszem, szoba is kerult...
idézet:
Cilinderes(radiátor)
[*] A nagyobb belső keresztmetszet miatt a hűtőfolyadék lelassul a blokkban[/quote]
Eppenseggel megoldhato a keresztfuratok szamanak csokkentesevel a keresztmetszet tagulasanak problemaja, viszont jelentosen lecsokken a felulet... persze ez nem feltetlenul jelenti azt, hogy meg ebben az esetben is ne ennek lenne a legnagyobb felulete...
(az lenne a legidealisabb, ha nagyon kis keresztmetszu lukakbol lenne sok, megorizve a keresztmetszetet, es a nagy feluletet)
idézet:
...legígéretesebb blokk forma...mert...pofonegyszerű elkészíteni. (es mert)Nagy...(a)...belső felület[/quote]
Bennem is ez fogalmazodott meg...
idézet:
Csillag
hátrányok
- Bonyolult elkészíteni[/quote]
(relativ, de ha azt nezzuk, hogy magad akarod megcsinalni, vagy nincs ismeros, akkor igazad van)
idézet:
- Nehezen megoldható hogy az ágak egyenlő hosszúak legyenek, így lehetséges, hogy lessz olyan ág amelyben nincs keringés(megoldható)[/quote]
Ez viszont tenyleg nagyon megbonyolitana az elkesziteset
idézet:
A nagyobb belső keresztmetszet miatt a hűtőfolyadék lelassul a blokkban[/quote]
Ez az allitas csak a kepen lathato blokkra igaz, az altalam modositottra nem... tobbek kozt ezert is kezdtem el boncolgatni a temat...
idézet:
- A blokk sok darabból áll (megoldható)[/quote]
Az enyemben a kozbenso elvalaszto elem bele van sullyesztve az also reszbe, igy pusztan egy helyen kell osszeforrasztani... (also es felo resz kozott)
idézet:
összefoglalva:
...A hatásfoka nem lehet túl jó...
...bár mint láttuk ilyen is működik és valószínüleg elég jól, mert különben nem használnák.[/quote]
Ehhez nincs is mit hozzafuzni
idézet:
Thanks: Wizard-nak a csillag elrendezés...Vélemények?[/quote]
Olvasd el a topic megfelelo reszet megegyszer, am ezuttal figyelmesebben!
[Ezt a hozzászólást HookR szerkesztette (2001. Szeptember 19.).]
#154 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 21:28
A vízáramlás.
Ha megosztjuk a blokkban a vizet, és nem egy csatornában vezetjük, mint a "kígyósnál", akkor figyelembe kell venni a [beömlési térfogat]-[blokkban áramlási térfogat]-[kiömlési térfogat] viszonyokat.
Ahhoz, hogy az áramlási veszteség miatt egyik, vagy másik ágban ne legyen eltérő a sebesség (ne pangjon a víz), célszerű a blokkba bevezető "csatornák" összkeresztmetszetét a beömlő felülethez igazítani.
Ha nagy furaton megy be és nagy furatokra osztjuk, akkor a víz sebssége erősen lelassul, ami nekünk nem jó.
Egy táblázatot teszek fel, ami például a "cilinderes" kialakításnál könnyen számítható.Az alatta levő rajzok az optimális kialakítást mutatják.
Kissé meglepő, de ebben az esetben minden keresztfuratban, a beömlő furattal azonos sebssséggel áramlik a víz.
Ha csökkentjük a furatok méretét, az átáramlási keresztmetszet négyzetesen csökken, viszont a felület csak lineárisan.
Ebből következik, azonos térfogatban, kisebb furatokkal nagyobb felületet érünk el azonos áramlási sebesség esetén!
A 2 mm-es furatoknál a 60x60-as blokk szükséges, de 2,5 mm-nél már 60x50-es is elég.(Igaz kisebb a vízfelület is.)
Az összefoglaló hozzászólásból kimaradt az a megoldás, amit talán a legegyszerűbb elkészíteni (a meglevő léghűtő tömb átalakítása).
Nézzük szerintem meg azt is, hogy a léghűtő kombinálható-e a vízhűtéssel. Jó felvetés J_Blade-től. Vizsgáljuk meg azt is, mik az előnyei, hátrányai és hogyan lehetne megoldani.
Adva van egy viszonylag vastag alsó vastagságú cooler-blokk.Ez 5-7 mm vastag.
Egyszerű lenne mondjuk közel 4-es furatokkal keresztülfúrni, abban vizet áramoltatni.
Ha 3,5 mm-es-es lyukat veszünk alapul, akkor abból 50 mm hosszon ugy 6-7 furat férne el, ha köztük 3-3,2 mm-es "húst" hagynánk.
Ez ideális esetben 33-38 cm2 vízfelületet ad.
Itt azonban a nagy hűtőbordák és a hűtőlevegő áramlása miatt (venti) sokkal jobb a hűtési hatásfok.
Azt hiszem a hűtési hatásfoka legalább olyan , hanem jobb, mint a "kígyós" megoldás.
A megvalósítással azonban van egy kis gond.
A léghűtőknél a leszorító rugó miatt egy hosszanti horony van, ami 2 mm-es vastagságig bele van marva a tömbbe.
A sima átfúrás tehát nem is jöhet szóba.
Megoldás persze van.
"Perselyezni" kell.Nem kis munka, de megoldható.Megfelelő, vékonyfalú vörösréz cső hővezető pasztával bekenve és szorító kötéssel belenyomva (Hűtőborda felmelegítve, vörösréz cső lehűtve).
Mi az előny:
- sokkal jobb hűtési hatásfok a léghűtőhöz képest;
- vízleállás esetén is van biztonsági hűtés (levegő), mégha a proci hőmérséklete meg is nő.
Hátrány:
- vagy sok forrasztás a csövek "kígyósításához" (ez nagy áramlási sebességet igényel), vagy sok vékonyabb cső használata külön erre alkalmazott "elosztó" pipákkal.
Ha nem jól írtam le, kérésre készítek rajzot.
HookR!
- Nem vagyok benne 100%-ban biztos, de a réz-oxidot azt hiszem a sósav távolítja el. A nyákmaratásnál azért hidrogénperoxid-sósav keverékket használnak, mert a hidrogénperoxid először oxidálja a vörösrezet, majd ezt a sósav már tudja oldani.
- A fényesre polírozott vörösrézt az oldószeres lakkok legtöbbje nem védi meg az oxidációtól. Kétkomponensű festék, vagy "radiátorzománc" ajánlott hozzá (ez jobb hővezetési tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az egyéb zománcfestékek).
- az autó hűtőradiátorok többek között ma már éppen a réz oxidációja miatt készülnek alumíniumból. A felület olyan nagy, hogy az alumínium is megfelel.Azt nem kell festeni.
- sajna nem találtam eddig adatot a rézoxid hővezető tényezőjéről, de durván 1/10 és 1/100 közötti a fémoxidok hővezető képessége az eredeti féméhez képest.
(aki tud pontosabb adatot szívesen vennénk)
#155 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 21:36
Amíg én begépeltem a hozzászólásomat addig már te is bizonyos dolgokat részleteztél, amit addig nem láthattam.
#156 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 22:00
a leghuto bordat meg ugy kellene atalakitani hogy nem a hoelosztot szetfurkalni hanem a meglevo legvajatokvan kellene a viznek haladni. DE hogy lehetne ezt megoldani ?
vegyunk egy KKT73b bordat alapnak
------------------
nyalazd meg a balherem
#157 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 22:02
------------------
nyalazd meg a balherem
#158 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 22:04
------------------
nyalazd meg a balherem
#159 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 22:10
)a ket leszorito pant kozott kellene megoldani a vizcirkulaciojat (csak egy 5lett)
------------------
nyalazd meg a balherem
#160 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 09. 19. 22:39
idézet:
Eredetileg boho írta:
Nem vagyok benne 100%-ban biztos, de a réz-oxidot azt hiszem a sósav távolítja el. [/quote]
En is ilyesmit hallottam 'felfullel', am megerositesre vartam (ha mar tobben mondjak, csak tudnak valamit)...
Ellenben meg igy is felvetodik a kerdes, hogy hany %-osat ildomos hasznalni? Valamint nem jelent-e problemat a sargarez, es aluminium jelenlete?

Súgó
A téma zárva.