idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
Bocs, hogy beleugatok. Semmi hézag nincs a gép és a radiátor között? Szerintem már az is segít, ha teszel a sarkai alá valami kb. 4 centis magasítást (távtartót).[/quote]
1: Nem ugatsz bele. Ez egy fórum, ahol SZVSZ mindenki véleménye számít.
2: Kb 1cm-es hézag van, mert a két végén gyárilag van kis dudor.
3: Kipróbálom nagyobb hézaggal, de túl sokat nem várok tőle. Túl közel vannak a bordák.
4: Kösz.
Vízhűtés és rejtelmei
#521 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 12:56
#522 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 13:03
idézet:
Eredetileg bearr írta:
A futoradiatoroknak az a hatranya (sot skoda futoradiatorom nekem is van, csak nem hasznalom, mert egymas mellett vannak a csonkok es igy nagy a valoszinuseg atfolyasra), hogy a suru lamellazas miatt meg kell tamogatni oket ventillatorral, termeszetes legaramlas szinte nuku.
A mostani vizhutesemmel is ez a gond, hogy nalam lada futoradiatornak szinte csak a kozepen megy at a levego (ket darab venti, szivo, fujo).
boho: A futoradiator uj allapotban kerult ~5K forintba, imho ezert ez egyaltalan nem veszes.[/quote]
Ezt az átfolyás dolgot elmagyaráznád nekem? Nem tudom mire gondolsz! Nekem Favorit radiátorom van, ha az segít. Esztergált, eloxált alumínium csonkok lettek beledugva a gyári műanyagba (már így se szivárgott, és alig lehetett kihúzni onnan, mert kúpos a csonk belül, és a szűkítő is), de azért vékonyan bekentem palmatexel, és úgy préseltem bele. Olyan, mintha gyári lenne.
#523 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 13:33
idézet:
Eredetileg WiZARD írta:
szilikoncsőre gondolsz?
én ma akartam elmenni venni, és felhívtam boltot, sajnos csak reggel 8tól du 3ig van árukiadás
8as belsejű, 2mm falvastagságú szilikoncső 560+áfa
bolt:
BonDex Kft. XIV. ker. Gyarmat utca 99/b
tel: 220-9177
[/quote]
Most beszéltem velük, 679Ft+Áfa a 2es falú 10-es csőnek. Postai utánvétellel is lehet tőlük rendelni, akár 1 métert is!
Meg is rendeltem egyből 3m-t.
#524 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 14:24
idézet:
Eredetileg PeC írta:
Ezt az átfolyás dolgot elmagyaráznád nekem? Nem tudom mire gondolsz! Nekem Favorit radiátorom van, ha az segít. Esztergált, eloxált alumínium csonkok lettek beledugva a gyári műanyagba (már így se szivárgott, és alig lehetett kihúzni onnan, mert kúpos a csonk belül, és a szűkítő is), de azért vékonyan bekentem palmatexel, és úgy préseltem bele. Olyan, mintha gyári lenne.[/quote]
Nem a szivargasra gondolok. Elvileg nekem is favorit radiator van (szep hosszu teglatest, harom sorban mennek at a csovek) es a beomlo csonkok vannak egymashoz tul kozel, tehat ha a radiator megtelt folyadekkal, akkor a beomlo csonkbol atkerulhet a viz a tavozo csonkba anelkul, hogy vegighaladna a radiatoron (az en skoda radiatoromnal ez szinte biztos, hogy igy van. Lada rulez!![]()
#525 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 11. 21. 08:57
A méretei: 26*13,5*4 (cm
)A csonkok nekem is közel vannak egymáshoz, de (fektetve) az egik feljebb van, mint a másik, és belül el van választva a vízterük. Először bemegy felül, végigmegy a felső csöveken, a másik végén megfordul, és visszajön az alsőkon az alul lévő csonkhoz.
Tehát, mint láthatod itt csak két sorban vannak a csövek.
#526 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 11. 21. 22:24
A sokféle megoldás mellett -utolsó- variációban felvázolok egy olyan radiátort, amelyen nagyon könnyen el lehet készíteni házilag és nagyon jó hatásfokú.
Ehhez kell:
- 3 mm vastag alutáblák (a jó hőelosztás miatt célszerű),
- párhuzamosra vágott 100mmx40 mm-es zárt húzott aluszelvény (pl. gépi fűrésszel könnyen daraboltatható),
- 10(12) mm-es húzott alucső,
- kétkomponensű ragasztó (fémragasztó a legjobb),
- M4, vagy M5-ös hatlapú anyák (a felsők zárt anyák is lehetnek, így szebb a megjelenés),
- M4, vagy M5-ös menetes orsók (méterre lehet kapni)
Ennek a radiátornak a lényege az, hogy a víz zárt szelvényekből kialakított rekeszekből- rekeszekbe átömölve átadja a hőt az alumínium lapoknak.
Az átadó felület a példánkban szereplő kialakításnál 320 cm2 (teljes, és veszteségmentes felület!),a hűtőfelület 6100 cm2. A radiátor víztérfogata 256 cm3, ami elég nagy puffer.
Az egészet a számítógép oldallemezére felfogva és a vízcsöveket az oldalfalon átfúrt lyukon bevezetve, kívülről csak a lemezeket látni (esztétika).
A lemezek középen 4-5 mm vastag tárcsamaróval majdnem ketté vannak vágva, így a jobboldali melegebb oldal nem adja át a hőt a baloldali hideg oldalnak.A rés hőgát)
A jobboldali rekeszeket egy 10x1 mm-es cső köti ösze a felső lap alatt.
Vízáramlás útja: jobboldalon felül bejön -> alul átáramlik a jobb előli kamrába (10 mm-es lyuk a lapon)-> a csövön keresztül a balodali elülső kamra felső részébe -> aban alul átáramlik a baloldali hátsó kamrába, majd onnan felül a csonkon keresztül távozik.
Az összvastagsága úgy lett kialakítva, hogy alulról szükség szerint egy, vagy több 60 mm-es ventit is rá lehet szerelni (ha egyáltalán szükséges)a felfelé gyorsabb légáramlás érdekében.
Fúrás után az összekötő cső beragasztózása és a zártszelvény vágási felületeinek beragasztózása után a csavarokkal össze kell fogni az egészet és 24 órás várakozás után (kötési idő 20°C-on), rá lehet fogni az oldallapra.A ki-és a bemenő csonkok egy magasságban vannak (az oldalnézetben épp fedésben).
Részletes méretezést a jobb áttekinthetőség miatt nem tettem rá, de ha valakinek kell rátehetem és elküldöm E-mailben.
A felületet és a radiátorlap számot tettszőleges méretben és számban lehet összeállítani, csak az azonos magasságbeli kivezetés miatt célszerű páratlan számban figyelembe venni.
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2002. Január 25.).]
#527 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 11. 22. 08:06
#528 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2001. 11. 22. 09:10
Tetszik, de nagyon, mivel eddig is a gép oldalára szerelhetö megoldáson agyaltam.
Szokásos tudatlan kérdésem: miért kell az a högát/rés a közepére? Ok, ez két hütö sorba kötve, de jobb két kisebb, mint egy kétszer akkora?
Vagy kiterjesztve a problémát (problámát): ha jobb, akkor érdemes-e esetleg vízszintesen is megosztva négy kamrát kialakítani?
#529 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 11. 22. 16:39
A legfontosabb, a jó hatásfok mellett a minél egyszerűbben elkészíthetőség volt a kialakításnál a szempont.
Különálló radiátorblokkok esetén átvezetésnek csak csőcsonk+vízcső jöhet számításba, a lemezek között viszont elég kevés a hely a biztonságos rögzítéshez (a lemezek közé benyúlni a szereléshez "nőgyógyász" ügyesség kell).
Ha egy darabból álló lapokat alkalmazunk, akkor négy rögzítőcsavarral fel lehet fogni a számítógép házra, nincs meg a "veszélye" annak, hogy házi készítés hibáinak folyományaként össze-vissza áll. Kívülről talán így szebb (az esztétikát se hagyjuk ki).
Az való igaz, hogy lehet kettő helyett akár négy "rekeszcsoportot" is készíteni.
Ekkor célszerű az egész oldalfelületet kihasználni.(pl. 38x38 cm).
Ennek a szerkezeti kialakításnak vannak jó tulajdonságai:
- utólag is lehet növelni a lemezszámot (olyan ez mint a LEGO);
- viszonylag nagy a víztérfogat és a vízoldali hőátadó felület;
- egyszerű alaktrészekből elkészíthető;
- mivel a házon kívül van, a rossz szereléből adódó szivárgás hamar észrevehető és nem tesz kárt a számítógépben.
A szerléssel kapcsolatban egy apróságot elfelejtettem megemlíteni.
Ha kész vagyunk az alumínium alkatrészekkel, ragasztás előtt célszerű Trisós (háztartási üzletekben zacskós kiszerelésben kapható) vízben zsírtalanítani és oxidálni.(3 liter víz, egy kanál trisó, 15-25 perc).
A trisótól kissé "fehéres" színt kap az alumínium (néhány mikron vastag alumíniumoxid miatt), és megnő a felülete (mikrobarázdák), továbbá feloldja a szírt a felületekről (kéznyom, stb.). Ez ragasztásnál nagyon jól jön.
Ez a konstrukció is továbbfejleszthető, sőt örülök hogy máris gondolkodásra késztetett valakit(valakiket).
Ez a kerativitás lényege, ami hálistennek a magyar embereknek erős oldala.
Üdv, és tisztelet a gondolkodóknak.
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. November 22.).]
#530 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2001. 11. 22. 19:30
A jelenlegi höleadóm is ragasztott alumínium, így párszor már ragaszottam. Kétkompnensü epoxit használtam, de nem akartam kivárni a 24 órát. A használati utasítás szerint magasabb hömérsékleten gyorsabb a kötése. Megoldásom: villanysütö legkisebb fokozat a felirat szerint 50 fok. Két óra sütés után a ragasztó kemény, a cucc használható.
Kipróbáltam az ellenkezöjét is. Boho írta régebben, hogy ez a ragasztó olyan 120 fok környékén elengedi magát. 150 fokon sötöttem vagy 20 percig, és utána csavarhúzóval elég könnyen szét tudtam feszíteni az alkatrészeket. (Persze a 150 fokos alumínium nagyon meleg, óvatosan kell megfogni! Vagy megvárni míg lehül, de kinek van arra ideje...)
#531 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 11. 22. 20:35
[url="http://"http://www.wizard.com/%7Escfoster/page4.html"]http://www.wizard.co...ster/page4.html[/url]
------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...
#532 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 11. 23. 09:41
Ne legyen sérülékeny a radiátor. Lan partira szállításkor azért a csomagtartóban összeütődhetnek a gépek, és ezek a fajta radiátorok nem biztos, hogy kibírnák. Emiatt még mindig a szimpla bordákat preferálom, de még mindig nem tudtam elég nagyot szerezni.
A metaloglobusznál telefonon nem tudtak segíteni...Saját kezűleg hogy lehet bordát készíteni? Bevágni az alu lapot, és belepréselni a lemezeket?
#533 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 11. 23. 10:37
idézet:
Eredetileg HookR írta:
Tovabbi alternativat jelenthet radiatorra a felig gyari, felig otthon keszitett megoldas:
![]()
![]()
[url="http://"http://www.wizard.com/%7Escfoster/page4.html"]http://www.wizard.co...ster/page4.html[/url]
[/quote]
Ilyen lenne az almom, de hol lehet kapni ilyen felkesz cuccokat MO-n, vagy errol neked sincs sejtesed?
#534 Guest_Joey_*
Elküldve: 2001. 11. 23. 12:39
Nem tud valaki olyat, amelyik csak alu.
Gondolva a korrózió veszélyeire.
Más:
Bocs az offtopikért, de most kaptam árajánlatot 5db réz cilinderes "fúrt" hűtőblokk elkészítésére 6000 Huf/Db anyag nélkül. Ha valaki tud olcsóbbat kérem jelezze, vagy ha ezen az áron saját tervvel megrendelne az is szólhat.
Az elkészítést Dec.10.-re ígérik, ha a jövő héten megkapják a terveket, és az anyagot.
Csak rezet fúrnak, bár nekem alu kéne.
Előre is köszi a segítséget.
Joey
#535 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 11. 23. 14:10
idézet:
Eredetileg Joey írta:
...de most kaptam árajánlatot 5db réz cilinderes "fúrt" hűtőblokk elkészítésére 6000 Huf/Db anyag nélkül. Ha valaki tud olcsóbbat kérem jelezze[/quote]
6000 HUF/db aron mar kaphatsz csillag elrendezesut is, atlatszo plexi leszoritoval, csavarokkal egyutt...
idézet:
Csak rezet fúrnak, bár nekem alu kéne.[/quote]
Mekkora a legkisebb atmeroju luk, amit meg elvallalnak, es milyen melyre?
------------------
#536 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 11. 23. 14:13
idézet:
Eredetileg bearr írta:
Ilyen lenne az almom, de hol lehet kapni ilyen felkesz cuccokat MO-n, vagy errol neked sincs sejtesed?[/quote]
Sajnos fogalmam sincs. Am mintha valaki emlitette volna feljebb, hogy a Metaloglobusban erdemes utananezni...
------------------
#537 Guest_Fatal Error_*
Elküldve: 2001. 11. 23. 19:24
Amit odaadok egy munkásnak aki egy maróval legyárjta nekem kérdés nélkül.
Ha van akkor kérem jelezze felém segítő szándékát, előre is köszönöm.
THX
------------------
Fatal Error
#538 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 11. 23. 21:03
idézet:
Eredetileg Fatal Error írta:
Van olyan köztetek aki hajlando lenne nekem elküldeni egy blokk műszaki rajzát?
Amit odaadok egy munkásnak aki egy maróval legyárjta nekem kérdés nélkül.[/quote]
Szakszero muszakirajzban Boho a legjartasabb.
De amugy milyen blokkot szeretnel egyaltalan?
------------------
#539 Guest_birdie_*
Elküldve: 2001. 11. 26. 00:31
Tapasztalatok:
- Nem szabad a winchestert 10cm-re rakni a nova 800-as mellé, mert az nagyon nem tesz jót a rajta levő adatoknak
Most átrendeztem a rendszert, így van kb 40 cm, már nem csinál hülyeségeket a winchester- A víz tudja a fizikát. Rövid távon (max 8,10 óra üzem) sokkal jobb volt az óriás befőttes üvegem. Abban a víz nagyon lassan melegedett fel 30 fokig, a radátor kb 5 dl vize meg percek alatt felmelegszik, ha meg azt akarom hogy ne tegye, akkor üvölt a két tápventillátor. Hol van itt a csend?
- Nova 800 nem szereti a meleget. Már több mint 1 éve használom, és ha meleg a víz, vagy algás egy kicsit akkor már elkezd kerregni. Ez ellen tud vki vmit? (a cserén kívül)
- Nagy tornyom van.
A videokártyán még normál léghűtő van, és az alsó szekcióban van a táp is. Ez mind a kettő gyönyörűen fűt, és melegíti a ház alsó felét.
A radiátor fent van, és a két venti hátrafele nyomja ki a levegőt a házból.
Azaz csak nyomná, mert itt van a gond. Ha le van zárva a ház elje, akkor a két ventillátor egy KIS lyukon keresztül a ház alsó feléből szívja a MELEG levegőt.
Ennek hatásait gondolom nem kell elemeznem.
Ha kiszedek egy-két nagyfloppy takaró lemezt, akkor már van levegő bőven, de akkor meg az alsó részben kezdenk el főni a cuccok. Na erre varrjatok gombot!
Ha valakinek van 5lete a próblémáim megoldásávall kpcsolatban, ne tartsa magában!
#540 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 11. 26. 08:25

Szerintetek kb mennyi az a max. ár, amit még megérne? (Szomszéd a Kossuth suli igazgatója, ő intézné)
birdie:
Miért nem lehet közel tenni a vinyóhoz a novát? Egyáltalán be szabad-e tenni a házba?
Én pont a vinyó alatti szabad helyre akartam rakni.

Súgó
A téma zárva.