HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#741 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 02. 07. 08:37

idézet:
Ezt írta hg8lmh:

[url="http://"http://www.overclockers.com/articles389/"]http://www.overclock...om/articles389/[/url]
cimen van egy többoldalas leírás képekkel és teszt az ötletadó konstrukcióról.
[/quote]

Köszi!
"Aki a munkahelyén nem nyal, az szopni fog!!!"

#742 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 09. 04:10

Üdv mindenkinek!

Én is azt tervezem, hogy nekilátok egy vízhűtés elkészítésének. De előtte fel szeretnék tenni egy pár kérdést:
-Honnan lehet tiszta (vagy nem tiszta) réztömböt szerezni a megfelelő méretben. (és mennyibe kerül)
-Mekkora kapacitású pumpát érdemes használni (minimum ill. maximum érték kellene)
-Van e valami tuti jó ötletetek hagyományos radiátor megoldásra (magyarul miből szedjem ki :) )
-Mennyi az összköltsége egy ilyen kütyünek

Ha a válaszok már elhangzottak, elnézést, de nem volt lelkierőm végigolvasni az egész topicot (az első 3-at tudtam csak).

Mellesleg vola egy ötletem a vizesblokk kialakítására:
Kép
Annyit jegyeznék meg, hogy természetesen az oszlopocskák nem négyzet alapúak lennének hanem valami körhöz hasonlóak.

Na mára ennyi, köszi a jövőbeli válaszokért...
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#743 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 10. 21:12

Na jó felejtsétek el, nekiálltam és számoltam egy picit... Terveztem viszont egy kicsit használhatóbbat. Ha esetleg érdekel valakit: [url="http://"http://www.tar.hu/pctuning"]<www.tar.hu/pctuning>[/url]
Nem tudom, hogy megvalósítható e, várom a vélyeményeket...
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#744 Felhasználó inaktív   ambruzsg 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 02. 10. 21:41

idézet:
Ezt írta orbano:
Üdv mindenkinek!

Én is azt tervezem, hogy nekilátok egy vízhűtés elkészítésének. De előtte fel szeretnék tenni egy pár kérdést:
-Honnan lehet tiszta (vagy nem tiszta) réztömböt szerezni a megfelelő méretben. (és mennyibe kerül)
-Mekkora kapacitású pumpát érdemes használni (minimum ill. maximum érték kellene)
-Van e valami tuti jó ötletetek hagyományos radiátor megoldásra (magyarul miből szedjem ki :) )
-Mennyi az összköltsége egy ilyen kütyünek

Ha a válaszok már elhangzottak, elnézést, de nem volt lelkierőm végigolvasni az egész topicot (az első 3-at tudtam csak).

Mellesleg vola egy ötletem a vizesblokk kialakítására:
Kép
Annyit jegyeznék meg, hogy természetesen az oszlopocskák nem négyzet alapúak lennének hanem valami körhöz hasonlóak.

Na mára ennyi, köszi a jövőbeli válaszokért...
[/quote]

Réztömb az helytől függ,
szívattyú: sicce nova 500-800 (10-12 es átmérőhöz)
raiátor: nekem bevált a lada fűtő, de kérdéses hogy milyet kapsz a bontóban.
egyszer számoltuk, kb 15-ből pipec rendszert össze lehet rakni.

pót
A topicot meg érdemes lenne végigrágnod, a blokkterved is ki lett már vesézve, ha jól emlékszem.

[ 2002. február 10.: birdie szerkesztette a hozzászólást ]

#745 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 10. 22:52

Hi

Megépítettem a vízhűtő rendszeremet és 1 hete üzemel.

Elemei:
Hűtőtömb, 10 mm-es sziklikoncsövek, 1 db radiátor, 2 db szivattyú (erről később), 1 db - most már 1 l-es víztartály.

A víz útja:

Merülőszivattyú (600l/ó NOVA) vízbemerülő dugitális hőmérővel szerelve->hűtőtömb alsó csonk->hűtőtömb (leszorító alá helyeztt, a hűtőtömböt mérő digitális hőmérő)-> felső csonk (légtelenítés miatt)-> radiátor bemenet (radiátoron kis fordulatszámú, csendes 12 cm-es fújó ventilátor)-> radiátor kimenet -> külső szivattyú ( 600l/ó, SELCZ S30) szívócsonk -> szivattyú nyomóoldal vissza a víztartályba egy szűrőszivacson keresztül (légbuborék áramlási megkötés).

A kettős szivattyúnak két funkciója van:
- biztos vízáramlás szivattyúhiba esetén (egyenkét is képesek a vízáramlást fenntartani);
- a nyomószivattyú (merülőszivattyú) áramlási vezsteségét csökkenti a második (külső) szivattyú.

A víztartályban szinte örvénylik a víz, közelítő méréseim szerint a vízcsőben közel 1,8 m/s sebességgel áramlik a víz.

A nyomószivattyú mindíg buborékmentes vizet nyom a rendszerbe, a "szívószivatyú" pedig a megnöveli az esetleges buborék "méretét" így szinte pillanatok alatt légtelenedik a rendszer.
Beálításkor (első indításkor összeszerelés után) csak a víztartályba kell vizet önteni, és kb. 15÷20 s múlva a rendszer teljesen buborékmentes lesz.

Teszt:

1. Előzetes

1200 W-os vasalóval melegítve a hűtőtömböt 40 perc után a vízhőfok 47°C, a tömbhőmérséklet 48÷49°C. (ez közel 400W-os disszipáció elnyeletése!)

2. Beépítve

Athlon XP 1600+, 140MHz FSB (1,5GHz valós freki), 26°C szobahőmérséklet, 3 órás grafikus munka után/alatt:
- víthőfok 31÷32°C,
- tömbhőfok 32,5÷33°C
-ASUS probe szerint proci 46°C (a proci körüli alaplapi hőmérséklet a tömbhőmérséklettel azonos közelítőleg, kézi tapintással)

Gondoltam, talán nem fekszik fel jól a procira a polírozott, ARTIC Silver-es hővezető pasztával bekent tömb- központos leszorítás ellenére - , ezért továbbteszteltem:

Lekapcsoltam a hűtőszivattyúkat, azaz megszüntettem a vízáramlást.

A proci hőmérséklete ASUS probe szerint felment 54÷56 °C-ra és ott megállapodott (20 perces, vízáramlásnélküli állapot!).
Ekkor a vízhőmérséklet a tartályban 32°C (tehát nem melegedett tovább), a tömbnek pedig 46°C, és azon a hőfokon megállapodott.

Kerestem az okát, miután ezzel bebizonyosodott, hogy a procira jól fekszik fel a hűtőtömb.

Valószínűleg a nagy alumínium tömb (60x60x25 mm / 250g!!!) a bene levő vízzel olyan nagy hőkapacitást képvisel, hogy képes volt a 40÷50W hőteljesítményt hosszú ideig elnyelni, majd beállt egy hőleadási egensúly.

Érdekes volt az ASUS Probe görbéje. Amikor lekapcsoltam a szivattyúkat és a bemérést 1 s-ra állítottam, az ASUSProbe csak ugy 20 s múlva jelzett 1°C-os emelkedést, miközben a hűtőtömbtömb hőmérője már 2,8 °C hőmérsékletemelkedést jelzett! Úgy 5 perc múlva az ASUS Probe 46-ról 49°C-ra emelkedett, amikor a tömb hőmérője már 40°C mutatott (32°C-ről indulva!)
A 15. percnél beállt az egyensúly és szivattyúk nélkül a tömb hőmérséklete 46°C-nál megállt. (Kézzel megfogva a tömböt, valóban nem volt nagyon meleg.)
(Bekapcsolva a szivattyúkat a úgy 15 s múlva a víz hőmérséklete felment 34°C-ra, a tömb hőmérséklete lesett 35°C-ra. Az eredeti 32°C-os víz/hűtőtömb hőmérséklet úgy 2 perc múlva állt be, miközben az AUS probe ekkor még mindíg 50°C-t mutatott.)

A beépített hűtőtömbről itt a fotó (a kevés heléy miatt az eredeti oldalkiömlő csonkokat felülre kellett áthelyeznem és az eredit "ledugóztam" :

Kép

#746 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 11. 19:41

Igazán kivesézést nem talátam (vagy csak figyelmetlen voltam), de majd átrágom mégegyszer. Lada radiátort tudok jó állapotban szerezni (van itthon kettő, nemrég bontottuk el a kocsinkat), rá egy kis enyhe sósav aztán mehet is. Ha már itt tartunk. Olvastam, hogy majrézik mindenki a korróziótól. Na erre van egy megoldásom, érdemes lenne letesztelnetek:
A neve védőanódos korróziógátlás. A blokkra rá kell szerelni valahogy egy kis cinket, vagy hasonló anyagot, lehetőleg tükörsimára polírozva a blokkot is és a cinket is, majd az egészet lekenni valami lakkal, vagy védővestékkel...
A kellő anódot ceruzaelemből is meg lehet szerezni. Szedjük le a borítást (vékony fólia és alatta egy réteg műanyag). ez elég durva meló de lejön. Aztán vegyünk fel gumikesztyűt és fűrészeljük le a két végét és magozzuk ki :), hogy csak a külső, alumínium-szerű cső maradjon. ezt vágjuk el hosszába, vagy lapítsuk ki így, majd polírozuk, ízlés szerint szeleteljük, és burkoljuk be vele a blokkot, de ne ragasszuk, hanem valahogy máshogy erősítsük oda (forrasztás a széleknél pl.). Ez egy idő múlva el fog rozsdásodni, de az a jó, hogy ezt a blokk anyaga helyett teszi... Ha valaki nem ismerné az eljárást, annyit róla, hogy a gáz és olajvezetékeknél is ezt használják...
Remélem valóban működni fog. :)
--HunFrost vízhűtés--

#747 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 11. 23:33

Na közben megfogott az ihlet :) (nem úgy!) :rolleyes:
Kiderült, hogy rohadt nagy mázlim van, mert az a kis szar pumpa, ami 7 éve porosodik a polcon, egy 800-as Nova :) mázli... Adnak hozzá egy "adaptert", amit a szabályozó és a lepattintható borítás levétele után rá lehet tenni a szívó részre, hogy zárt legyen a rendszer. Ez elég jó ahhoz hogy szárazon elmenjen és ne szivárogjon?
Aztán van itt nékem egy ötletem, hogyan lehetne egy kis barkácsolással feljavítani a tartályt. Nem nagy cucc, de szerintem megéri a vesződséget. Pontos megoldás nincsen, csak egy vázlat:
Kép
Ezt akkor érdemes szerintem alkalmazni, ha szg. házon kívül van a tartály. Elkészíteni nem nehéz, csak sok lemez, egy lemezvágó olló, egy reszelő és némi kézügyesség kell (sablon duma :) ). Az elkészült lemezeket aztán hozzá lehet forrasztani a tartályhoz, amit szintén forrasztással lehet összerekni. Alumíniumból ezt elég könnyű megcsinálni/csináltatni, és ha valakinek van hozzá reze, akkor pláne. Kérem a kedves szakértő és topicvezető urakat, hogy alkossanak véleményt. Köszi :)
Na mi van még... ja igen. Réztömb. Ugye Metalloglobus bácsiéknál lehet kapni (rég nem jártam arrafelé). És mennyi most kilója vágással együtt? Ja és ugye a Pesti úton van a telepük? Na megyek...
Mégsem. Itt van egy alternatív megoldás a bordázott mart blokk azon bajának a kiküszöbölésére, hogy derékszögben fordul el a vizecske.
Mellesleg a cilinderesről annyit, hogy a keresztirányú lukak átmérőjét folyamatosan növelni kéne ahogy távolodunk a beömlő nyílástól, hogy több "kedve" legyen odafolyni a víznek. Mert szerintem ennek a konstrukciónak annyi "baja" lehet, hogy az áramlás az elején intenzívebb, és a processzormag fölött pedig csak átlagos. Ha tévedek, akkor bocs...
Most mondjátok hogy nem vagyok zseni! (inkább mégse :) )
--HunFrost vízhűtés--

#748 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 12. 00:16

idézet:
Ezt írta orbano:
Kép [/quote]

Nagyvonalakban:
- ilyen jarat-kialakitas mar letezik
- 6 mm a talp, 2 mm a jarat vastagsaga es magae a tombe 20 mm, ezt ha kifejtened némileg bovebben... :)
- "jaratvastagsag": 2 x 3 mm. Ebbol van ketto. Hogy lesz belole 84 mm^2 -es keresztmetszet?

Vagy a rajz nem tukrozi megfeleloen az elkepzeleseid vagy en nem vettem figyelembe valami lenyegeset.
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#749 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 12. 06:08

Hi

A topikban nagyon sok megoldást láthatttunk és veséztünk ki.
A hűtés elméleti részét szerintem elég jól kitárgyaltuk - már amire nekünk szükségünk van - , de néhány alapszabályt, amit ökölszabálynak is tekinthetünk sohasem szabad figyelmen kívül hagyni.

A hűtés hatásfoka (hűtőtömb oldaláról) annál jobb, minél:

- nagyobb a hűtőtömb hővezetési tényezője;
- nagyobb a hűtőtömb vízzel érintkező belső felülete;
- kisebb a hűtőtömbben áramló víz áramlási vesztesége;
- nagyobb az hűtőtömbbe időegység alatt beömlő (és természetesen kiömlő) víz mennyisége, magyarán a víz áramlási sebessége.

Amikor megépítünk egy hűtőtömböt a fentiekből egyiket, vagy másikat próbáljuk preferálni (vagy egyszerűen csak úgy sikerül) az anyagi és műszaki lehetőségeinkhez képest.

Többször hangsúlyoztam, hogy azonos belső felület mellett sokkal rosszabb hatásfokú hűtőtömböt lehet kialakítani, ha az áramlási veszteséget nem vesszük figyelembe.
Az áramlási veszteség az áramló víz irányváltozásából adódó, közeghatáron fellépő "ütközés" miatt látrejövő nyomásnövekedésből adódik. Mivel a szivattyúnk nem állandó mennyiséget szállító szerkezet (nem úgy mint a fogaskerékszivattyú), a nyomásnövekedés szállítási veszteséggel jár. Magyarán nagy áramlási veszteségű hűtőtömb miatt lecsökken a vízsebesség, lecsökken a tömbbön időegység alatt átáramló víz mennyisége, tehát csökken az időegység alatt "elszállítható" hő mennyisége.

Az áramlási veszteséget könnyen meg lehet saccolni.
A rendszerbe be kell toldani egy 1,5 m hosszú átlátszó vízcsövet. A rendszerbe levegőt viszünk be valahol és nézzük, lemérjük a csövön áthaladó légbuborék sebességét stopperrel. Az adott szivattyú maimális szállítási teljesítménye adott( xx l/ó), azaz xxx/3,6 cm3/s.
Ismerve a cső belső átmérőjét, másodpercenként: cső belső átmérő a négyzeten x PI / 4 felület x a lemért buboréktávolság (cm-ben) megadja a másodpercenként szállított vízmennyiséget.
A szivattyúból számolt és a mért vízsebességből mért vízsebesség aránya megmutatja a rendszer "hatásfokát"

Sokan megdöbbennének milyen rossz a rendszerük, pedig úgy tudják, "szuperjó" hűtőtömböt csináltak, vagy csináltattak.

#750 Felhasználó inaktív   ambruzsg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 12. 18:55

Meghalt a nova 800, vagy legalábbis már nagyon közel van hozzá. Néha nem indul el, ha megkapja a fesz-t, ilyenkor aztán azt veszem észre, hogy 1/2 óra múlva magától újraindul :) a gép. De eddig némi pöckölésre hajlandó bebootolni :) (mármint a szivattyú).
A kérdés. Ki tud a mi kis hazánkban olyan helyet, ahol lehet 600-800-as Nova-t venni, azzal az extrával, hogy esetleg postán is elküldik (Bp. 150Km, elég gáz az utazás), ugyanis itt veszprémben van pofájuk 6000-et elkérni egy 600-as Nova-ért, ami sztem pofátlanság.
Ráadásul kéne vagy 3 szivattyú.
Szóval aki tud vmit, az ne tartóztassa magát.
köszi.

[ 2002. február 12.: birdie szerkesztette a hozzászólást ]

#751 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 12. 19:15

idézet:
itt veszprémben van pofájuk 6000-et elkérni egy 600-as Nova-ért, ami sztem pofátlanság.
[/quote]
Épp te mondtad, hogy milyen szar feljönni Budapestre. Szerinted annak a boltnak könnyebb? :)
Szerintem ha valaki elküldi/elviszi neked, az csakis a nagyker. Arról meg már esett szó, fel kell őket hívni és mekkérdezni...
Yippee új oldalt nyitottam :D

[ 2002. február 12.: orbano szerkesztette a hozzászólást ]
--HunFrost vízhűtés--

#752 Felhasználó inaktív   bearr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 12. 19:56

idézet:
Ezt írta birdie:
Meghalt a nova 800, vagy legalábbis már nagyon közel van hozzá. Néha nem indul el, ha megkapja a fesz-t, ilyenkor aztán azt veszem észre, hogy 1/2 óra múlva magától újraindul :) a gép. De eddig némi pöckölésre hajlandó bebootolni :) (mármint a szivattyú).
A kérdés. Ki tud a mi kis hazánkban olyan helyet, ahol lehet 600-800-as Nova-t venni, azzal az extrával, hogy esetleg postán is elküldik (Bp. 150Km, elég gáz az utazás), ugyanis itt veszprémben van pofájuk 6000-et elkérni egy 600-as Nova-ért, ami sztem pofátlanság.
Ráadásul kéne vagy 3 szivattyú.
Szóval aki tud vmit, az ne tartóztassa magát.
köszi.

[ 2002. február 12.: birdie szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Na szivass mar. Veszprem csak 108 szerintem. :)
Ha adsz kajat, megmutatod a hutest, en leviszem neked kocsival, hetkozben jo nekem. Na es persze fizeted a szivattyut. :)
Huha, reszeg vagyok , hogy ilyet ajanlok? :D

#753 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 13. 15:35

Ha jól tudom, a Kunigunda utcában lehet külön forgórészt is venni a szivattyúhoz, így feljavítható vele a kopott lapát.

Más:
Kezd ellaposodni a topic, mivel néhányan nem veszik a fáradságot az újak közül, hogy végigolvassák ezt a "pár" oldalt.
Ezúton kérnék minden friss fórumtagot, hogy először figyelmesen olvassa el az előzményeket, majd miutám megemésztette, gondolkodjon el azon, amit írni akar! megéri.

Orbano: "Mellesleg a cilinderesről annyit, hogy a keresztirányú lukak átmérőjét folyamatosan növelni kéne ahogy távolodunk a beömlő nyílástól, hogy több "kedve" legyen odafolyni a víznek. Mert szerintem ennek a konstrukciónak annyi "baja" lehet, hogy az áramlás az elején intenzívebb, és a processzormag fölött pedig csak átlagos. Ha tévedek, akkor bocs..."

Lennél szíves ezt részletesen kifejteni, hogy miből következtetted ezt? Nem teljesen értelek, bár ez lehet, hogy az én hibám!

[ 2002. február 13.: PeC szerkesztette a hozzászólást ]

#754 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 13. 18:31

PeC
Na az elképzelésem, ami koránt sem bizthos, hogy helyes, de eddigi ismereteim alapján úgy hiszem, hogy azokban a keresztjáratokban, amelyek közelebb vannak a beömlőnyíláshoz (az eddigi képeken a legbalrább lévők), azokban több víz halad át mint azokban, amelyek a legtávolabb. Mondjuk nem vagyok egy fizikus elme, de szerintem ez így van :confused:
--HunFrost vízhűtés--

#755 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 14. 00:22

idézet:
Ezt írta orbano:
Hi

PeC
Na az elképzelésem, ami koránt sem bizthos, hogy helyes, de eddigi ismereteim alapján úgy hiszem, hogy azokban a keresztjáratokban, amelyek közelebb vannak a beömlőnyíláshoz (az eddigi képeken a legbalrább lévők), azokban több víz halad át mint azokban, amelyek a legtávolabb. Mondjuk nem vagyok egy fizikus elme, de szerintem ez így van
[/quote]

Láttál-e már olyan locsolótömlőt, amely több helyen lyukas volt?
A kisprccelő vízsugár biz ugyanolyan magasra megy fel a csaphoz közelebbi lyuknál, mint az attól távolabbinál, ha a "lyukak" ugyanakkorák.
Az általad elképzelt áramlás szerint nem működne a vízhálózat sem, hiszen a fővezetéken egyre kevesebb víz jutna a legtávolabbi fogyasztóhoz.
Nem akarom részletezni, csak emlékeztetőül: áramló közegre a nyomás - áramlási keresztmetszet - áramlási sebesség összetartozó, jól meghatározott fizikai-matematikai összegfüggések érvényesek.
Röviden, azonos nyomás és azonos áramlási keresztmetszet esetén - a falsúrlódástól és áramlási vezsteségektől eltekintve - azonos a víz áramlási sebessége.
A hűtőblokkban nyomáscsökkenés nem lépfel a beömlő csatornában és nem lép fel a kiömlő csatornában, a keresztfuratok azonos mérete esetén így minden furatban azonos a víz áramlási sebessége.

Talán így egy kicsit világosabb a helyzet.

[ 2002. február 14.: boho szerkesztette a hozzászólást ]

#756 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 14. 08:51

Boho: Köszönöm a gyors reagálást! ;)

Orbano:
Szerintem erről is volt szó korábban, bár most nincs időm, hogy ismét átnyálazzam az előző 15 oldalt.

#757 Felhasználó inaktív   bearr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 14. 08:59

idézet:
Ezt írta boho:

A kisprccelő vízsugár biz ugyanolyan magasra megy fel a csaphoz közelebbi lyuknál, mint az attól távolabbinál, ha a "lyukak" ugyanakkorák.
Az általad elképzelt áramlás szerint nem működne a vízhálózat sem, hiszen a fővezetéken egyre kevesebb víz jutna a legtávolabbi fogyasztóhoz.
Nem akarom részletezni, csak emlékeztetőül: áramló közegre a nyomás - áramlási keresztmetszet - áramlási sebesség összetartozó, jól meghatározott fizikai-matematikai összegfüggések érvényesek.
Röviden, azonos nyomás és azonos áramlási keresztmetszet esetén - a falsúrlódástól és áramlási vezsteségektől eltekintve - azonos a víz áramlási sebessége.
A hűtőblokkban nyomáscsökkenés nem lépfel a beömlő csatornában és nem lép fel a kiömlő csatornában, a keresztfuratok azonos mérete esetén így minden furatban azonos a víz áramlási sebessége.

[/quote]

Picit cizellalnek:
FEG gaz vizmelegito valaki tusol, majd egy masvalaki lehuzza a klotyot. Tiszta HOBO szam, marmint kopasz kutya.
Hiszen a nyomas ugye fugg a vizoszlop magassagatol is (gravi.) is (bar ez a vizhutes eseten ritkan jelentkezik.) :D

#758 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 14. 18:22

Hi

A helyzet nem ugyanaz.

"Kopaszítás":
Beömlik az 1"-os csövön a hideg víz az otthoni hálózatba.
Lehúzzák a klotyót, beömlő víz a tartályba minimum 1/2" szinte közvetlen "befecskendezéssel",a FÉG kopaszítón a beömlő víz kb. 1/4". Az átáramló víz sebessége elvileg azonos lenne, de a FÉG nyomásszabályzó szelepin és a vízcsapon nagyobb a nyomásveszteség, anno kisebb lesz az időegység átáramló víz, a víz meg forróbb lesz.

Ez is egy jó példa arra, hogy az áramlási veszteségnek, azaz a rendszerben a víz úrjába eső akadályok, törések, rések, falsúrlódsái veszteségnek milyen nagy jelentősége van.

Épületgépészek a megmondhatói, hogy rézvezeték esetén, amelynek velső fala nagyon "sima" - azonos áramlási mennyiséghez - 20%-al kisebb keresztmetszet elég az acélcsőhöz képest a falsúrlódási veszteségkülönbség miatt!

#759 Felhasználó inaktív   ambruzsg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 14. 20:16

idézet:
Ezt írta bearr:

Na szivass mar. Veszprem csak 108 szerintem. :)
Ha adsz kajat, megmutatod a hutest, en leviszem neked kocsival, hetkozben jo nekem. Na es persze fizeted a szivattyut. :)
Huha, reszeg vagyok , hogy ilyet ajanlok? :D
[/quote]

Na jó. Akkor is nekem van igazam. :D :D :D
Megpróbálok intézni vmit, de sajna hétközben reggel 8-tól este 8-ig egyetem.
Ha ilyen vagy részegen, akkor soha ne józanodj ki. :) :)

#760 Felhasználó inaktív   ambruzsg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 14. 20:25

idézet:
Ezt írta boho:

[/quote]

Na keverjünk egy kicsit :).
Ha miden anyag energiaminimumra törekszik, akkor hülye lesz az a víz a hosszabb úton menni nem? A legjobb az neki, hogy a legközelebb eső furaton átmegy. Ehhez persze hozzájön kompenzáló tényezőként az, hogy szeretni el is oszolni egy kicsit, ezért megy a távolabbi furtokba is, mert különben 1-2 furatban baromi nagy áramlási sebesség lenne. Az a jelenség amit Boho Kolléga leírt, szerintem a nagy sebességű áramlások esetén teljesen korrekt. De azt ne felejtsük el, hogy itt nem egy 6 Bar-os nyomással kitörő vízsugárról van szó. Ha fog valaki egy fél méteres tömlőt, 5 centinként kilyuggalja, és KIS nyomással belengedi a vizet, akkor a tömlő végén levő jukakban már jóval kisebb lesz az áramlási sebesség. (Extrém példa).
Na erre varrjatok gombot. :) :)

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.