HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • 146
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#2861 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 02. 14:14

lenne par kerdesem. szeretnek illen vizhutest... egyenlore olvasgatok ossze mindent.

elso: van vkinek leszoritoja a "referencia" intel chipsethutohoz (845 es 850 deszkak ilyennel vannak tobbnyire)? aki esetleg nem tudja, hogy micsoda... ilyen ket kis kampoba akasztott hajlitott "rugos" "drot" (ez igy ize, de nemtom, hogy hivjak) szoritja le. lyukak persze nincsenek az alaplapon mellette. egyedul a ket kis kampo.

masodik: ha tartalyba helyezem a pumpat, akkor azt (tartalyt) illik szigetelni? nem kelnek ki benne kicsi mindenfelek? elitalkoholos desztviz mellett persze... de nem szeretnem, ha bekoltoznenek.

harmadik: ugy latom nagy a fejetlenseg az ocportal teruleten... de en szeretnek cpu/gpu/chipset rez blokkot csonkokkal es leszoritoval nwhoz. vallal mostansag ilyesmit vki? ordasit tudom... mas? ill olyan blokkok erdekelnek, amit at lehet rakni kov konfigokra, csak leszoritott kelljen cserelni mast ne. mert otletem lenne blokkokra... de megcsinaltatni nincs kivel.

#2862 Felhasználó inaktív   Casoli 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 02. 16:55

Ehh, bazz tegnap este a jó kis nova szivattyú nyomócsonkjáról leesett a tömlő :eek: úgy spriccelte szanaszét a vizet hogy csak na! Kapott minden vizet, legalább egy litert kinyomott :D Hát látni kellett volna a reakcióidőmet, a környék összes hosszabbítóját nyomtam kifelé :D. Egyébként jól nézett ki a szökőkút a szabadban :D.

Vigyázzon mindenki, buta voltam, mivel a nyomócsonkra húzott gumicső lötyögött defaulton, így a csonkot körbetekertem szigszalaggal. Kb 3 nap után nyomta le a csonkról. Tanulva belőle most már bilincs van rajta ;)

#2863 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 02. 17:10

idézet:
Ezt írta Casoli:
Tanulva belőle most már bilincs van rajta ;)[/quote]

SŐt, ha elfogadsz további "tanítást", akkor tegyél mindenhova bilincset!
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2864 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 02. 18:30

idézet:
Ezt írta Robicica:

Köszi. Sajna itthon eltűnt a műszaki táblázatom, és már elfelejtettem mindent amit tanultam. Eredetileg gépész voltam :-)
Tudsz esetleg linket ilyen menet mérettáblázatról? Én nem találtam a neten. :(
[/quote]

:( Szomorúan hallom, mindig rosszul esik ha egy szakmabeli átpártol. (Azzal együtt, hogy sajnos tisztában vagyok a mérnöki fizetésekkel)

Egyébként nem találtam még ilyet a net-en - pedig kerestem - és furcsálom is, nogy nincs ilyen. Vagy csak nem voltam elég kitartó!
"Gyakori hiba, hogy amikor valami nagyon tökéleteset akarnak tervezni az emberek, alábecsülik a nagyon tökéletlenek leleményességét."

Douglas Adams

#2865 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 02. 21:02

Hi

Nézd meg ezt ( [url="http://"http://www.mek.iif.hu/porta/szint/muszaki/gepeszet/rezcso/html/index.htm"]http://www.mek.iif.h.../html/index.htm[/url] ),
a 3.1 táblázatban megtalálod a választ.

Nagyon tanulságos szakkönyv!

Akit érdekel, itt (magyarul) sok szakmai ismeret van felhalmozva: [url="http://"http://www.mek.iif.hu/porta/szint/muszaki/index.html"]http://www.mek.iif.h...zaki/index.html[/url]

[ 2003. január 02.: boho szerkesztette a hozzászólást ]

#2866 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 07:27

Hi

Egy gondolat: Vízhűtés növelt hatásfokkal

Kép

Gyakorlatilag:

Kép

Kép

A lényeg az, hogy a procival közvetlenül érintkező blokkrész csatornáiba beömlő vizet a szigetelőlappal elválasztott előhűtő blokkal a környezeti hőmérséklet alá hűtjük. A hatásfok javul, mert a proci/vízhőmérséklet közötti hőmérsékletarány megnő,azaz nagyobb a hőmérsékletkülönbség,javul a hatásfok (ennek elméletéről már előzőleg beszélgettünk), továbbá a felmelegíztett vizet a peltier "melegoldalával" jelentősen továbbmelegítjük, amivel meg a a radiátor hatásfoka nő meg.
A Peltierrel mintegy átszivatyúzuk a hőt a prociblokkból.

Ha a Peltier nem működik (pl.ki van kapcsolva) akkor hagyományos vízhűtésként működik a rendszer.
A Peltier teljesítményszabályozását a kívánt procihőmérséklethez lehet elektronikus szabályzó áramkört hozzárendelni.
Ha a számítógép nem megy, de a Peltiert üzemeltetjük, a procitömbben idővel megfagyhat a víz.

A (hő)szigetelő lap lehet textilbakelit, vagy plexilap.

A folyamat:
"1" csonkon beömlik a lehűtött víz, amelyet az előhűtő továbbhűt és a szigatelőlapon kiképzet résen keresztül átáramlik a procihűtőtömbbe, amiből a "2a" csonkon kilép a víz. A felmelegedett víz a "2b" csonkon megy be a "Forró blokkba" (2a és 2b rövid csővel összekötve) és felmelegedve a "3" csonkon keresztül megy a radiátor felé.

A rendszer érdekessége, hogy egy "húr rezgéséhez hasonlít".
Ha nincs "mozgás, a húr nyugalomban van", vagyis ha nincs procihő, akkor a Peltier hőtechnikailag közel "zárt körben" fut, amit lehűt az előhűtőben, az felmelegszik a "forró blokkban". Ha viszont minél nagyobb hőt viszünk a proci felől (minél jobban "megfeszítjük a húrt") a hatásfok növekedése miatt annál intenzívebb a hűtés.

[ 2003. január 03.: boho szerkesztette a hozzászólást ]

#2867 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 08:59

boho: Ez tetszene, megemlítetted már a múltkor is, akkor is elgondolkodtatott, de most már "szóvá teszem". :)

Szóval: szerintem ez csakis ideális, veszteségmentes körülmények mellett lehetne szvsz nagyon körülbelül így. Én úgy gondolom, hogy a peltier elem összeségében ebben a rendszerben több meleget, mint hideget termel. Azaz ez a hőszivattyúzás működik, de nem teljesen úgy, hogy "amit a procitól elveszek, a másik oldalon leadok", hanem inkább valahogy úgy, hogy "amit a procitól elveszek, ahhoz még hozzá adok meleget és azt adom tovább". Azaz a peltiert tápláló villamos energia egy -talán nem is jelentéktelen része - pozitív hő formájában a peltier meleg oldalán fog jelentkezni. Teszem hozzá itt, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rontana a hatásfokon.
Érzésed szerint mekkora teljesítményű peltier elemmel lenne érdemes próbálkozni?

Valmint tovább komplikálhatja ezen elmélet gyakorlatban való alkalmazását az a tény, hogy szerintem közülünk nagyon sokan nem csak a CPU-t, hanem egyéb más melegedő alkatrészeket hűtenek a PC-n belül. Ha ezt a gondolatot folyatatom, akkor egy három blokkos rendszerben ez további három - más kialakítású - blokkot és peltier elemet jelent. Ezzel talán már így az elején érdemes lehet számolni!

#2868 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 09:18

a kerdeseimre nem tudna vki valaszolni? :rolleyes:

#2869 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 09:33

azert leirom ami tegnap tortent velem.

elslattyogtam a varosi konyvtarba... es eszembe jutott, hogy van egy kicsi allatkereskedes a panelhazak aljaban az egyik garazsban.

bementem hat pumpaugyileg, egy kb 60 ev koruli tata volt az elado (meg gondolom a tulaj). szepen kivartam a soromat. majd kiboktem, hogy pumpara lenne szuksegem.

kerdezte a tag, hogy mihez kellene... eloszor vonakodtam elmondani, hogy huteshez, mert korabban amikor a hangszigeteles ugyeben anyag utan kutakodtam, a vegen mar utaltam elmondani ezt mindenutt, es enyhen szolva hulyen neztek ram. de aztan megis megtettem: vizhuteshez kell.

gondoltam, majd jol meglepodik, es jon a kerdesek sora. erre a tag kitett egy sicce micrat a pultra, azzal a kijelentessel, hogy vizhuteshet ezt szoktak vinni... hat itt nekem kerekedett ki a szemem. mondom nagyobb? novaja is volt... meg eheim rendelesre. miutan megkerestem az allamat azt mondta, hogy vannak ujabb eheim pumpak 600 l/hs 6000 huf korul. ennek meg nem neztem utana, de mondtam neki, hogy ennek tobbszorosobe szokott kerulni.

a vegen meg tanacsot is adott, hogy inkabb vizbe tegyem, es akkor evekig sem lesz gondja... mert szarazon ha nincs megfelelolen legtelenitve hamar megjon a hangja, es akkor mar nincs sok neki hatra.

asszem legkozelebb maskent allok a kisallatkereskedokhoz... :D

#2870 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 09:41

idézet:
Ezt írta arn:[/quote]
lenne par kerdesem. szeretnek illen vizhutest... egyenlore olvasgatok ossze mindent.

elso: van vkinek leszoritoja a "referencia" intel chipsethutohoz (845 es 850 deszkak ilyennel vannak tobbnyire)? aki esetleg nem tudja, hogy micsoda... ilyen ket kis kampoba akasztott hajlitott "rugos" "drot" (ez igy ize, de nemtom, hogy hivjak) szoritja le. lyukak persze nincsenek az alaplapon mellette. egyedul a ket kis kampo.

Erre nincs ötletem, valószínűleg a most is ott lévő pucukákba kellene beakasztanod valamit, ami lefogatja a blokkot, úgy mint most a bordát.

masodik: ha tartalyba helyezem a pumpat, akkor azt (tartalyt) illik szigetelni? nem kelnek ki benne kicsi mindenfelek? elitalkoholos desztviz mellett persze... de nem szeretnem, ha bekoltoznenek.

Illik leszigetelni, alkohol akkor nem párolog el, abba pedig nem költözik bele senki :)

harmadik: ugy latom nagy a fejetlenseg az ocportal teruleten... de en szeretnek cpu/gpu/chipset rez blokkot csonkokkal es leszoritoval nwhoz. vallal mostansag ilyesmit vki? ordasit tudom... mas? ill olyan blokkok erdekelnek, amit at lehet rakni kov konfigokra, csak leszoritott kelljen cserelni mast ne. mert otletem lenne blokkokra... de megcsinaltatni nincs kivel.

mailto: HookR, yam-shee, Gigahertz_Ordasi

#2871 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 09:53

koszi a gyors valaszokat :)

#2872 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 10:15

Hi

idézet:
Ezt írta Mono:
Azaz ez a hőszivattyúzás működik, de nem teljesen úgy, hogy "amit a procitól elveszek, a másik oldalon leadok", hanem inkább valahogy úgy, hogy "amit a procitól elveszek, ahhoz még hozzá adok meleget és azt adom tovább". Azaz a peltiert tápláló villamos energia egy -talán nem is jelentéktelen része - pozitív hő formájában a peltier meleg oldalán fog jelentkezni. ...[/quote]

A gyakorlatban valahogy úgy nézne ki, hogy:

Belép az 1-es csonkon kb.28°C-os víz, a Peltieres előhűtő ezt lehűti úgy 24°C-ra és belép az áteresztő csatornán a prociblokkba(Már nem 28°C-os víz megy be a procihűtőbe!).Mivel a deltaT 4°C-al nagyobb,a prociból időegység alatt nagyobb hő tud átáramlani, így a proci mondjuk -3°C-al alacsonyabb lesz (ez már eredmény).

A 2a csonkon lépjen ki pl. 29°C-os víz, amelyet a forró blokk 35°C-ra melegít fel.Ez a radiátorba ugyancsak 4°C-al nagyobb hőmérsékleten ömlik be, így annak a hatásfoka megnő, tehát vissza tudja hűteni 28°C-ra.

Ez a rendszernek egyik előnye, hogy - habár nem tud "kemény hideget" előállítani a prociblokkban,hiszen túlhűtésnél az 1-es csonkon bemenő víz felmelegíti,- de kemény tuningnál a nagy procihődisszipációt hatványozottan tudja elszállítani úgy, hogy közel környezeti hőmérsékleten tartja azt ("húrhasonlat", ahol a nyugalmi állapot a környezeti hőmérséklet).

Másik előny - amit fontosabbnak tartok - a nagy biztonság.
A közvetlen Peltieres hűtéshez képest itt a Peltier meghibásodása legfeljebb azt jelenti, hogy a rendszer hagyományos vízhűtésként működik.
A Peltier beiktatása jelen esetben olyan mint az autóknál a turbó bekapcsolása egy adott fordulatnál.Amíg nem kell nagy "teljesítmény" a turbónak nincs akkora jelentősége.

Az a termodinamikából ismert, hogy nincs ideális hőszivatyú, tehát ennek van hatásfoka, azaz a Peltierbe bevitt teljesítmény nem fordítódik teljes egészében 100%-os hatásfokú hőszivattyűzásra.

Ha azonban egy 50W körüli Peltier csak 10 W-ot tud kiszippantani a procihőből, már az is nagy eredmény.
A Peltier teljesítményét meghatátrozni elméletileg nagyon nehéz, hiszen egy rendszer része, ahol a blokkelemek hatásfoka,a hőátadás jósági tényezője, a hőveszteségek mind-mind befolyásolják.Egyszerűbb a kísérletezés, különféle Peltierrel meghatározni egy adott blokktípusokhoz a szükséges teljesítményt.

A többi alkatrész hűtése:
A rendszert ez esetben úgy célszerű kialakítani, hogy az egyébb hűtőkből (videókártya, alaplap chipjei)a víz a proci felé menjen, mert a Peltierrel úgyis visszhűtésre kerül (előhűtő). Ebben az esetben a Peltier teljesítményét meg kell emelni.

Amit felvetettem elméletileg működőképes megoldás, törpölgetek ennek a megvalósításán is.(Én bízom benne, hogy működőképes megoldás, de én sem vagyok mindenható, így tévethetek.)

#2873 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 10:33

ize... de mire mesz a jobb hutessel? alapvetoen egy vizhutessel inkabb halkabb rendszert tudsz csinalni, mint jobban huzhatot.

regebben kiserleteztem vele (c366)... kiraktam a gepet -15 fokba :) igy nem kellett ilyen peltier ize meg ilyesmi 2 fokot mutatott a procira. de +10%ot sem tudtam belole kihuzni stabilan (csodalom, hogy akkor nem szart be... bar utana nem kapcsoltam be vagy egy napig). es akkor meg kell oldani a nagy homersekletkulonbsegbol adodo parakicsapodast.

meg egy kerdes: mekkora belso atmeroju csoveket szoktak? 8-10mm???

#2874 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 10:57

idézet:
Ezt írta arn:
ize... de mire mesz a jobb hutessel? alapvetoen egy vizhutessel inkabb halkabb rendszert tudsz csinalni, mint jobban huzhatot.

regebben kiserleteztem vele (c366)... kiraktam a gepet -15 fokba :) igy nem kellett ilyen peltier ize meg ilyesmi 2 fokot mutatott a procira. de +10%ot sem tudtam belole kihuzni stabilan (csodalom, hogy akkor nem szart be... bar utana nem kapcsoltam be vagy egy napig). es akkor meg kell oldani a nagy homersekletkulonbsegbol adodo parakicsapodast.

meg egy kerdes: mekkora belso atmeroju csoveket szoktak? 8-10mm???
[/quote]

Nem minden processzor, vga, stb. húzható egyformán, emiatt elképzelhető, hogy jó hűtéssel az adott eszköz - körülményeihez képest - jól tuningolható (pl. anno a 300-as Celeron procik). Persze ehhez hozzá tartozik az is, hogy egy néhány százalékkal alacsonyabb hőmérséklet biztosítás mellett szerintem jobban nem lesz tuningolható. Speciel én kizárólag a halkítás miatt csináltam vízhűtést, de van aki a tuning miatt, ezt azért ne felejtsük el.

Boho által felvázolt ötlet nem okoz jelentős párakicsapódást, így emiatt nem kell aggódni, de szerintem tuning tekintetében nem hoz akkora eredményt, hogy az elméletnél komolyabban foglalkozzak vele. Legjobb esetben mondjuk 5-8 fokkal tartható alacsonyabb hőmérsékleten a hűtendő eszköz, ami pl. egy proci esetén szerintem néhány MHz-et jelenthet, nem kevés befektetett pénz és munka árán, emiatt a gyakorlati megvalósítását én nem erőltetem.

Hazsnálnak 8-as és 10-es csövet egyaránt.

#2875 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 14:25

asszem kicsit beleasom magam a temaba... beszeltem egyik haverral, hogy uzletszeruen kellene mindenfele hutesi rendszert csinalni. ki tudja lehet lesz belole vmi ;)

bejegyzett nevvel, meg minden... van egy jo nagy forgacsolo uzemuk.

#2876 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 14:31

ujabb kerdes: irtatok, hogy az also resz vastagsaga ajanlott, hogy 5-7mm legyen. ehhez kepest a cilinderes blokknal pl 4mm a bordasnal meg 3mm... legalabbis a korabbi rajzok alapjan. meg csak a 17. oldalnal tartok :D

#2877 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 15:55

Hi

idézet:
Ezt írta arn:
ize... de mire mesz a jobb hutessel? alapvetoen egy vizhutessel inkabb halkabb rendszert tudsz csinalni, mint jobban huzhatot.[/quote]

Gondolt át jobban!
Léghűtés -> melegebb proci -> instabilitásra hajlam nő -> kevésbé tuningolható rendszer.
Cooler leáll (csapágyas lesz, ami sajna előfordul)-> proci meghal, vagy a rendszer leáll.

Vízhűtés -> több hőt tud elszállítani -> alacsonyabb procihőmérséklet még tuning esetén is -> stabil rendszer (csendesebb gép)
Vízszivatyú leáll (nagyon ritka)-> a proci csak lassan melegszik -> bőven van idő beavatkozásra -> biztonságosabb.

#2878 Felhasználó inaktív   manufacturer 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 03. 21:54

Boho!!!
hallod ez a vizhutes jopofa dolog, csak jobb a peltier, vagy
liquid hutes kombinalva peltier elemmel. Kulonbenis vannak akik szerint nincs is hotagulas a prociban :)
szerintem aki azt mondja hogy mondjuk egy 0.14 mikronos arany vagy rez szal 40 fok hoemelekedesre nem hotagul az hazudik.
Ez a sok kurva magas orajel miatt meg a szalak kulso retege vezet csak. Igy nagyobb atmeron (a megtagult anyag miatt) lassabban vezet. ennyi. aki tud peltiert szerezni az szoljon please ide bele forumba

csak igy

#2879 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 22:38

idézet:
Ezt írta manufacturer:

???
[/quote]

Mi történt?
Magyarul is elmondanád?
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#2880 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 03. 23:05

Én sem értem, de én szoktam értetlenkedni néha ok nélkül is :)
Bár itt nem erről lesz szó azt hiszem :D

[ 2003. január 03.: Etele [aki néha Draco] szerkesztette a hozzászólást ]

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • 146
  • Utolsó »