Ad. 1.: Nem ő olvasta rosszul a cikket, hanem így szól a cikk címe.

Ad. 2.: Nem mindegy, hogy tilos, vagy "tilos, és ezt be is tartatjuk". Azért aközött is van különbség, hogy a szórakozóhelyeket felosztják dohányzó és nemdohányzó részre (tudod, mint a viccbéli uszodát belepisilős és nem belepisilős részre), vagy a dohányosok számára teljesen elkülönített dohányzóhelyiséget alakítanak ki. (Egyébként ma, (vagy legalábbis nemrég) Magyarországon a kórházakban és az iskolákban is engedélyezett (volt) a dohányzóhelyiség kijelölése.)
Személy szerint ezt teljesen helyénvaló ötletnek tartom, pedig én is dohányzok. Mert ha azt szeretném, hogy olyan szagom legyen, mint akit most mentettek meg egy avarégetéssel egybekötött olajtorony-tűzből, akkor el tudom intézni magamnak, de ha mondjuk bemegyek egy szórakozóhelyre vagy étterembe, akkor én ott szórakozni, vacsorázni szeretnék, nem pedig félóránként nyomulni kifelé a szabad levegőre pár korty levegőért, másnap meg szellőztetni az összes ruhámat.
Az a baj, hogy pár dohányosnak elég fejlett egója van, úgy gondolják, hogy a "dohányozni szabad" tábla közelében kötelességük rágyújtani, akár zavarnak másokat a füsttel, akár nem. Ha meg megkéred őket, hogy mégsem kéne pont az arcodba fújni a füstöt, akkor tyű, de fel vannak háborodva, hogy te korlátozni akarod őket jogaik gyakorlásában. Tudom, arrébb lehet menni, ha zavar, de minek menjen arrébb tíz nemdohányzó, ha az az egy dohányzó is arrébbmehetne.