idézet:
Ezt írta Boba:
Sziasztok! Már a topic nagyobb részét elolvastam de már most szeretnék hozzászólni, segítséget kérni. Főleg iskolában jön elő, dolgozatoknál (gimi) hogy rémes a helyesírásom (kézírásról nem beszélve. enyhénszólva olvashatatlan). a lényeg, 11ik éve márcsak kegyelemből kapom meg a 2-est nyelvtanból. hiába tanulom meg a szabályokat ha nemtudok helyesen írni, szavakat hagyok el vagy cserélek fel, ill betükkel ezt szintén megteszem. 5-et, javaslat, hogy mit tegyek? (azt mondták sokat fejlődtem de még mindíg a béka segge alatt vagyok.)[/quote]
Nekem erre nincs módszerem sajnos... Egyik haverom járt hasonló cipőben, nála az vált be, hogy sokat vótunk egy társaságban és folyton kijavítottam a hibáit (beszédben is - pl. -nák, -nék tévesztés, stb.). Úgy három-négy év alatt kikupálódott a gyerek/ez még ált. iskola 5-6-7-8. osztály volt/
Én amúgy fordítva vagyok "bekötve", a szabályokról gőzöm sincs (mit, miért, hogyan???) viszont a helyesírásom mindig négyes-ötös volt
A külalakon meg szerintem csak gyakorlással fogsz tudni segíteni...
MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten
Elküldve: 2003. 10. 12. 17:45
Elküldve: 2003. 10. 12. 19:15
Elküldve: 2003. 10. 12. 19:50
idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:
SZVSZ a sok olvasás a megoldás. Hogy szép- vagy szakirodalom, mindegy.[/quote]
De magát az írást sem szabad elhanyagolnia, ha akar valamit javítani a külalakon...![]()
Elküldve: 2003. 10. 12. 20:44
idézet:
Ezt írta Boba:
Sziasztok! Már a topic nagyobb részét elolvastam de már most szeretnék hozzászólni, segítséget kérni. Főleg iskolában jön elő, dolgozatoknál (gimi) hogy rémes a helyesírásom (kézírásról nem beszélve. enyhénszólva olvashatatlan). a lényeg, 11ik éve márcsak kegyelemből kapom meg a 2-est nyelvtanból. hiába tanulom meg a szabályokat ha nemtudok helyesen írni, szavakat hagyok el vagy cserélek fel, ill betükkel ezt szintén megteszem. 5-et, javaslat, hogy mit tegyek? (azt mondták sokat fejlődtem de még mindíg a béka segge alatt vagyok.)[/quote]
Nem bántásból, nem is rosszindulatúan mondom, de egy diszgráfia vizsgálatot érdemes lenne végigcsinálni. A betűk felcserélése, a szabályok egyértelmű (álomból történő felkelés esetén is oda-vissza tudó) ismerete, viszont a használat hiánya okot adhat a diszgráfia gyanúra.
Egyik kedves ismerősöm is úgy volt, hogy általános iskolában majd megőrült, annyit tanult, tudta tényleg a szabályokat oda-vissza, elméletben tényleg nagyon pöpec volt, viszont helyesen írni nem tudott. A tanárunk kegyetlenül bánt vele, szegény lányt folyamatosan alázta, követelt, stb. Alig-alig sikerültek neki az év végi vizsgák, jó ha kettessel fejezte be az ált. isk.-et. Elkerült középiskolába, jó pedagógust kapott, aki az első hét után kiszúrta, hogy itt nem az a baj, hogy rossz a helyesírás. Elmentek tesztre és kiderült, hogy mi a helyzet. KAPOTT EGY IGAZOLÁST, hogy a helyesírásáról NEM TEHET, így az érettségi vizsgáján mentesítették a helyesírásból adódó hátrány elől, valamint a magyar nyelvi jegyében sem vehették figyelembe a gyakorlati helyesírását (igaz kicsit jobban odafigyeltek, hogy az elméleti hogyan megy neki...) Azóta a lány lelkivilága is helyreállt.
SF
Elküldve: 2003. 10. 14. 08:13
Elküldve: 2003. 10. 14. 08:19
idézet:
Ezt írta NeoPampalini:
Egy másik "feltörekvő" jelenség... A főnevek nagybetűvel való írása. Itt persze nem a tulajdonnevekre gondolok
. Az alaplap nem Alaplap, a videó- vagy hangkártya sem írandó nagybetűvel (kivéve ha az a márkaneve, bár olyat még nem láttam).[/quote]
A német-hatás
SF
Elküldve: 2003. 10. 14. 08:26
idézet:
Ezt írta Boba:
1. Írj lassabban! Tudatosítsd, miért használod azt a szabályt, amit éppen alkalmazol. Váljon rutinná.
2. Ülj le otthon, tegyél be egy cédét, és kezdj el másolni! Cikkeket, novellákat, akármit!
3. Olvass sokat.
A diszgráfia-vizsgálat sem bolondság...
Elküldve: 2003. 10. 14. 10:01
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
A német-hatás
SF[/quote]
Ezidáig én úgy tudtam, hogy az ámítástechnika nyelve az angol![]()
![]()
Elküldve: 2003. 10. 14. 13:27
Elküldve: 2003. 10. 14. 19:19
idézet:
Ezt írta Noiseless:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=19&t=016279#000022"]magyarország[/url], nem tudom tolerálni[/quote]
Olvastam.
Szerintem az igazi probléma a két hozzászólással későbbi.
Elnézi az ember, ha hibázik valaki. (Velem is előfordul.) A figyelmeztetés hatására netán még fejlődik is, és tesz valamit a szent cél érdekében, de hogy ne is érdekelje, az már durva.
Idézet:
"Pedig muszály lesz...már amedig velem fogsz társalogni itt a forumon
Sajnálom de ez van, és nem érzek különös késztetés arra, hogy a toleranciád miat változtasak a szokásaimon....
Azt sem várod el hogy a mentő autó kikapcsolja a szirénáját ha melleted el halad, mert nem tudod tolerálni.
Kompromiszumok.....Egyet meg igérek, hogy nem irok neked privit jó, és akkor nem lesz muszály a magyarországot kisbetüvel láttnod. Ezt a topiukot meg magadtol el kerülheted
--------------------
A magyar csak a második nyelvem, szoval ne lovagolyál a helyesírásí hibákonKöszi. (csak ha nagyon unatkozol)"
Idézet vége.
Tudjuk, hogy van(nak) nem magyar anyanyelvű fórumtársaink, és volt már rá példa, hogy a leszóló, beszóló fórumtárs ellenében is meg lett védve az illető, sőt, a helyesírását senki sem kifogásolja.
Maradok Tisztelettel:
Putt Putt
ui. Bocsánat, az idézet egy részét figyelmetlenségből lehagytam, de mint tudjuk idézni csak pontosan illik. Ezért javítottam.
[ 2003. október 14.: Putt Putt szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 14. 19:40
idézet:
Ezt írta NeoPampalini:
Ezidáig én úgy tudtam, hogy az ámítástechnika nyelve az angol![]()
[/quote]
Valóban, viszont a német nyelv írja a főneveket nagy kezdőbetűvel![]()
SF
Elküldve: 2003. 10. 14. 19:44
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
SF[/quote]Igazad van.
![]()
![]()
Elküldve: 2003. 10. 14. 20:41
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
SF[/quote]
Az angol - és a számítástechnikai - viszont a címekben előszeretettel az összes szót![]()
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 10. 14. 23:09
idézet:
Ezt írta Putt Putt:
Olvastam.
Szerintem az igazi probléma a két hozzászólással későbbi.
Elnézi az ember, ha hibázik valaki. (Velem is előfordul.) A figyelmeztetés hatására netán még fejlődik is, és tesz valamit a szent cél érdekében, de hogy ne is érdekelje, az már durva.
...
[/quote]
Én csak most olvasom itt a reagokat, nemrég oalex topikjában leírtam a véleményemet a dologról.![]()
Elküldve: 2003. 10. 14. 23:12
idézet:
Ezt írta Noiseless:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=19&t=016279#000022"]magyarország[/url], nem tudom tolerálni[/quote]
kaptam is érte tg-t![]()
Elküldve: 2003. 10. 14. 23:29
idézet:
Ezt írta Noiseless:
kaptam is érte tg-t[/quote]
Tőlem biztos nem.
Ellensúlyozom neked egy KCS-val.![]()
Elküldve: 2003. 10. 14. 23:33
idézet:
Ezt írta Noiseless:
kaptam is érte tg-t[/quote]
![]()
Na akkor átlag növelési célzattal...
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.
Elküldve: 2003. 10. 15. 00:02
Köszi:
Noiseless
Elküldve: 2003. 10. 15. 11:18
[ 2003. október 15.: Etele [aki néha Draco] szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 15. 14:11
idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:
oalex tovább rombolja eddig sem makulátlan hírnevét [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=19&t=016279&p=1#000048"]itt[/url], az én válaszom erre [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=19&t=016279&p=2#000050"]itt[/url] olvasható.![]()
[ 2003. október 15.: Etele [aki néha Draco] szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Jogos a szomorúság.
Ezzel az "úthengeres" hozzáállással egy idő után nem áll vele szóba senki, és adott esetben értékes hozzászólások maradnak olvasatlanul, értelmes kérdések maradnak megválaszolatlanul.
Talán ha ez eljutna a tudatáig, átértékelné a hozzáállását.
Bár ebben kételkedem.

Súgó
A téma zárva.