HWSW Informatikai Kerekasztal: MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten Értékeld a témát: -----

#591 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 14:06

Idézet: Merlot - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:58

Ha 13,600-an állítanak egy hülyeséget, attól még hülyeség marad.

Csakhogy ez nem az. Használatban lévő szavak esetében nincs objektív "hülyeség" kategória. Lehet, hogy egy szó hibás formában került át egy nyelvből (poszthumusz), az eredeti jelentéshez képest logikátlan a ragozása (Bibliák), több nyelv elemei keverednek benne (antipatikus, unszimpatikus), de ettől még nem nevezhetjük őket hülyeségnek. A szavaink eredetét nem kell megmagyaráznunk, de még csak ismernünk sem, hogy használhassuk, sőt formálhassuk őket (mi, a nép).

#592 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 14:09

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:05

Ez viszont mindenképpen hibás megközelítés, hiszen az antipátiának az antiszimmetria felel meg, ha úgy nézzük.

(Az antipátiának szerintem az antimetria felelne meg. ;))

#593 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:09

Idézet: enzimke - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:02

Ezzel csak arra utalt KovácsÚr , hogy így honosodnak a szavak!!!!!!!!!!

Ezeket mind szüntessük be!

Ej, ej - nem kell rögtön túlzásokba esni... ilyen szinten az antipatikus is pont úgy jövevény szó, de most nem erről szólt a kérdés. Senki sem mondta, hogy be kellene szüntetni az idegen eredetű szavakat.
Senki nem küzd a realitások ellen - tény, hogy sokan használják az unszimpatikust. Továbbá én nem értek egyet, hogy azt a forma létjogosult lenne egy antipatikus és ellenszenves alak mellett. Ennyi.
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#594 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:10

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:00

Jövevényszavak, idegen eredetű szavak mindig is voltak, vannak és lesznek is, kár ellenük küzdeni, ha már egyszer mindannyian használjuk őket. Az "unszimpatikus" egyelőre még idegen eredetű, pórias, de pár évtized múlva könnyen lehet egyszerű jövevényszó, mint például a "klub", a "kemping", az "autó" vagy a "kamion" (miért nem a "pótkocsival is rendelkező nyerges vontató"-t használjuk helyette?).

Persze, csak ez a dolog meg nem lefutott... mert tenyleg nagyon sok szo megragadt a nyelvunkben, de azert biztos volt olyan is, amitol "megmenekult" a nyelv. Regi, szazadeleji irasokban talalkozni olyan - teljesen elfogadottkent kezelt - nemet szvakkal, kifejezesekkel amit ma mar meg se ertunk - mert gyozott elleneben egy magyar (vagy mashonnet atvett) szo. Vagy ha tenyleg egyszeruen akarjuk megfogalmazni: a Fabry is eleg sok olyan nemet kifejezest hasznal, ami ma mar a beszelt nyelvbol teljesen kikopott... az o csaladi hattere viszont olyan volt hogy ott a beszelt nyelv resze volt. Szoval az ilyen jovevenyszavakat ki is tudja ejteni a nyelv magabol...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#595 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:14

Egyet kell értenem a konzervatív vonallal (sőt, Macikával is, de este jön a feketeleves egy jó kis rendőrös kép formájában): antipatikus-párti vagyok, és ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szeretem a gyógyszerészeket.
Én is használok helytelenül meghonosodott szavakat/kifejezéseket, de miért ne legyünk igényesek nyelvünkben akkor, amikor tehetjük? Miért ne válasszuk a helyes formát akkor, amikor a másik még nem terjedt el túlzott mértékben? Igen, korcsosul a nyelv, de ha kicsit komolyan vesszük az egynyelvű szótáraink ajánlását, akkor ezen a hatáson enyhíthetünk.

Szerkesztette: gazdi 2006. 05. 24. 14:15 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#596 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:16

Szerintem ez egy meddő vita :rolleyes:

Nekem személy szerint szimpatikusabb az unszimpatikus mint az antipatikus. És mivel a szavaknak nem szoktam a származásával foglalkozni,nem nézek utánna mi a szótő és, hogy mely nyelv ragja,előtagja..... kapcsolódik hozzá, így mindig azt fogom használni ami éppen a számra esik,és ez valószínű az unszimpatikus lesz :)

De én már csak így fogok oda veszni.

Ti meg nézzetek le :)

#597 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:17

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:10

Persze, csak ez a dolog meg nem lefutott... mert tenyleg nagyon sok szo megragadt a nyelvunkben, de azert biztos volt olyan is, amitol "megmenekult" a nyelv. Regi, szazadeleji irasokban talalkozni olyan - teljesen elfogadottkent kezelt - nemet szvakkal, kifejezesekkel amit ma mar meg se ertunk - mert gyozott elleneben egy magyar (vagy mashonnet atvett) szo. Vagy ha tenyleg egyszeruen akarjuk megfogalmazni: a Fabry is eleg sok olyan nemet kifejezest hasznal, ami ma mar a beszelt nyelvbol teljesen kikopott... az o csaladi hattere viszont olyan volt hogy ott a beszelt nyelv resze volt. Szoval az ilyen jovevenyszavakat ki is tudja ejteni a nyelv magabol...

Samott

Nyilván, de ezért "igénytelen"-nek kikiáltani az alkalmazóit erős. Hagyjuk a nyelvet, hogy kiválogassa, mi kell neki, de ne alkossunk ítéletet! Elvégre biztosan használunk mi is olyan szavakat, amiért ugyanezt az igénytelenséget ránk lehetne sütni. ;)

Fábryt szerintem kár idekeverni, ő a poén, a róla alkotott kép (image?) kedvéért is használja azokat a szavakat. Értem, mit akarsz mondani, csak a példa nem tetszik. :)

#598 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 14:17

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:14

Egyet kell értenem a konzervatív vonallal (sőt, Macikával is, de este jön a feketeleves egy jó kis rendőrös kép formájában): antipatikus-párti vagyok, és ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szeretem a gyógyszerészeket.

Én személy szerint rokonszenves/ellenszenves-párti vagyok. ;)

#599 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:17

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:05

Pusztán arra akartam célozni, hogy úgy tűnik, hogy megfér két prefix a szó elején, ami cáfolná az egyik legfőbb érvet az unszimpátia ellen, hogy miért így alakult, az más kérdés.

Ez viszont mindenképpen hibás megközelítés, hiszen az antipátiának az antiszimmetria felel meg, ha úgy nézzük. A semleges fogalmi zóna létezik, az az aszimmetrikus.

Nekem ez sántít. Megmagyaraznád, hogy mi a különbség az (általam soha nem használt) antiszimmetrikus és aszimmetrikus közt?
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#600 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:29

Idézet: Merlot - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:17

Nekem ez sántít. Megmagyaraznád, hogy mi a különbség az (általam soha nem használt) antiszimmetrikus és aszimmetrikus közt?

Nézz körül a binér relációk tulajdonságainál.

#601 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 14:30

Idézet: Merlot - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:17

Idézet

Aszimmetrikus: ∀x∀y(Rxy⊃¬Ryx). Antiszimmetrikus: ∀x∀y((Rxy∧Ryx)⊃x=y).

(Bocs… :Đ)

#602 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:32

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:29

Nézz körül a binér relációk tulajdonságainál.

Jaj, ne!
Blog

#603 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:35

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:30

Aszimmetrikus: ∀x∀y(Rxy⊃¬Ryx). Antiszimmetrikus: ∀x∀y((Rxy∧Ryx)⊃x=y).
(Bocs… :Đ)

:nevet: :nevet2:
Blog

#604 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 15:33

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:17

Én személy szerint rokonszenves/ellenszenves-párti vagyok. ;)

Demilyenigaz!!! :)

Miért kell mindenáron külföldieskedve elegánskodni, ha megvan a kiválóan megfelelő, jelentést pontosan lefedő MAGYAR szavunk mindkét esetre.

Más kérdés, ha nincs megfelelő, ami egy szóval kimondható helyette, pl. médium, többes számban média.
(Na, ebből lesz a következő flame... :))
Mert a már idézett úr szerint a médiák is helyes. :(

Az itt a nagy baj, hogy a mai fiatal(abb) korosztály túlnyomó része már nem tanult ősi nyelveket, latint, görögöt, de még csak olaszt se nagyon. Így halovány fogalmuk sincsen arról, mi honnan származik.
Így teljesen természetes, ha semmiféle gátlásuk nincs a szóhasználatban.

Azt pedig, hogy hová vezet ez a fajta, nyers (gőz)erővel végzett nyelvrombolás, azt nagyon jól látjuk, ha összehasonlítjuk az amerikai angolt a szigetországi angollal.

Na de a magyar már csak ilyen. Ha tudja is, látja is, mi lesz abból, amit csinál, nem képes változtatni. Neki is bele kell esnie a hibába...
Gondolkoztál már ma?

#605 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 24. 15:40

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 16:33

Más kérdés, ha nincs megfelelő, ami egy szóval kimondható helyette, pl. médium, többes számban média.

Ezt akkor pontosan a várható flame miatt nem írtam be: a cikk épp a céljával ellentétes hatással volt rám. "Használjuk rosszul, mert már van aki így használja." MIVAN?! :(

#606 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 15:59

Demilyenigaz!!! :)

Miért kell mindenáron külföldieskedve elegánskodni, ha megvan a kiválóan megfelelő, jelentést pontosan lefedő MAGYAR szavunk mindkét esetre.

Az itt a nagy baj, hogy a mai fiatal(abb) korosztály túlnyomó része már nem tanult ősi nyelveket, latint, görögöt, de még csak olaszt se nagyon. Így halovány fogalmuk sincsen arról, mi honnan származik.

Azt pedig, hogy hová vezet ez a fajta, nyers (gőz)erővel végzett nyelvrombolás, azt nagyon jól látjuk, ha összehasonlítjuk az amerikai angolt a szigetországi angollal.

Na de a magyar már csak ilyen. Ha tudja is, látja is, mi lesz abból, amit csinál, nem képes változtatni. Neki is bele kell esnie a hibába...

Mi alapján döntöd el hogy mi számít rombolásnak?
Nem lehet hogy pont a te "maradi" gondolkodásod a romboló? (nem bántásnak írom) Csak ez is lehetséges nem? Mivan ha a másik a jó? Te nem így látod mert más vagy. Mindenki másképp látja.

Miért baj hogy nem tanult valaki latint? Nem kötelező tudni honnan erednek bizonyos szavak.

Főzni se kell tudni mindenkinek pedig mindenki eszik :D

Jó hülye példákat hozok :Đ

#607 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 16:00

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 16:40

Ezt akkor pontosan a várható flame miatt nem írtam be: a cikk épp a céljával ellentétes hatással volt rám. "Használjuk rosszul, mert már van aki így használja." MIVAN?! :(

Ezt kb. ugy lehet magyarázni hogy mi etikus és mi nem?

Mi számít közerkölcsnek és mi nem?

Általában (nem minden esetben) de az amit a legtöbben elfogadnak. :rolleyes:

#608 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 16:35

Borzalmas. Ezek a mai fiatalok, meg a liberalizmus. Az ikes paradigmát is hagyják kihalni, amit KovacsUr említett, "a Garas Dezső"-znek, meg ki tudja, mit még.

#609 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 24. 17:07

Idézet: enzimke - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 17:00

Ezt kb. ugy lehet magyarázni hogy mi etikus és mi nem?

Mi számít közerkölcsnek és mi nem?

Általában (nem minden esetben) de az amit a legtöbben elfogadnak. :rolleyes:

A szavakhoz léteznek írott szabályok.

#610 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 17:09

Egyszer szeretnék egy olyan topicba írogatni, ahol nem a liberalizmus mindenek felett, gondolkodás nélkül.

Úgy látszik, marad álmaimban...

Ez a bajom Hollandiával is. Éltem kint pár hónapot, elég is volt.

Majd ha már mi is lehülyültünk a Nyugat-Európaiak szintjére, majd akkor megnyugodhatnak a liberalisták, elérték, amit akartak...

Gondolkodásmentes ösztönlények, akik jó fogyasztók...
Gondolkoztál már ma?

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.