HWSW Informatikai Kerekasztal: MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten Értékeld a témát: -----

#611 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 24. 17:27

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 18:09

Majd ha már mi is lehülyültünk a Nyugat-Európaiak szintjére, majd akkor megnyugodhatnak a liberalisták, elérték, amit akartak...

Gondolkodásmentes ösztönlények, akik jó fogyasztók...

Szerintem a lehülyülés útjáról tegyük meg az első lépést azzal, hogy megtanuljuk, hogy a nyugat-európaiakat hogyan kell helyesen leírni. A helyesírás ennyire azért nem liberális.

#612 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 17:34

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 18:27

Szerintem a lehülyülés útjáról tegyük meg az első lépést azzal, hogy megtanuljuk, hogy a nyugat-európaiakat hogyan kell helyesen leírni. A helyesírás ennyire azért nem liberális.

Megfogtad a lényeget. Örülök.
Gondolkoztál már ma?

#613 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 18:02

Kéretik a nemzeti hovatartozást és annak hatásait firtató megnyilvánulásokat mellőzni!

#614 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 18:03

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 18:09

Egyszer szeretnék egy olyan topicba írogatni, ahol nem a liberalizmus mindenek felett, gondolkodás nélkül.

Olyan topicba nehéz írogatni, hiszen a fórum lényege az ellentétes vélemények találkozása, megvitatása. Ahol konszenzus van, ott nincs miről írni. ;)

#615 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 18:05

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 18:07

A szavakhoz léteznek írott szabályok.

Az már másik problémát feszeget, hogy a szabályokat tartjuk-e. Azokat tartani kell, különben elmocskul a nyelv, ez igaz.

Viszont a szavak kialakulására és használatuk módjára nincsenek a szavak jelentésén kívül semmilyen iránymutatás. A jelentés változik, a használat is.

#616 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 18:13

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 16:33

Azt pedig, hogy hová vezet ez a fajta, nyers (gőz)erővel végzett nyelvrombolás, azt nagyon jól látjuk, ha összehasonlítjuk az amerikai angolt a szigetországi angollal.

Ez egyebkent erdekes felvetes... mert ha jol tudom akkor a szigatorszagi angol valtozott az ameriakai angol meg kevesbe valtozott... igy egy szigetorszagi olyan kifeleyzeseket hallhat amerikaban ami mar reg "kiment a divatbol" a hazajaban.

Egyebkent megjegyeznem, hogy jomagamat liberalisnak tartom, es megis egy oldalon alltunk a vitaban... ami neked nem tetszik az az anarchizmus, ami nem keverendo ossze a liberalizmussal. ;)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#617 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 18:23

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:33

Más kérdés, ha nincs megfelelő, ami egy szóval kimondható helyette, pl. médium, többes számban média.

Már hogyne lenne? Tudatipar  :D
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#618 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 18:27

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 19:13

1. Ez egyebkent erdekes felvetes... mert ha jol tudom akkor a szigatorszagi angol valtozott az ameriakai angol meg kevesbe valtozott... igy egy szigetorszagi olyan kifeleyzeseket hallhat amerikaban ami mar reg "kiment a divatbol" a hazajaban.

2. Egyebkent megjegyeznem, hogy jomagamat liberalisnak tartom, es megis egy oldalon alltunk a vitaban... ami neked nem tetszik az az anarchizmus, ami nem keverendo ossze a liberalizmussal. ;)

Samott

1. Bevallom én úgy tudtam, hogy a királyságbeli angol méterekkel közlebb áll Shakespeare nyelvéhez, mint az államokbeli.
Ezek szerint rosszul tudtam.

Elnézést, németes voltam világ életemben, abból van nyelvvizsgám is, az angol csak az elmúlt 12 évben ragadt rám, amióta netezek.

2. Én nem tartom magamat liberálisnak, és amit eddig tapasztaltam magukat liberálisnak valló emberek tollából, az alapján nem is szeretnék az lenni.
Aztán nagyon lehet, hogy Neked van igazad és egészen egyszerűen azt szeretném csak, hogy rend legyen. Bááár, ha mindenkinek mindent lehet, akkor abból nem rend lesz.
Ha meg korlátozunk mindenkit, akkor az meg nem liberalizmus.

A másik lehetőség, hogy halvány fogalmam sincs, mit jelent a szó... ;)
Gondolkoztál már ma?

#619 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 18:28

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 19:23

Már hogyne lenne? Tudatipar  :D

Az se rossz! :D

Ám tartok tőle, hogy ha hallom ezt a magyar(?) szót, akkor a Médiára gondolnék legutoljára...
Gondolkoztál már ma?

#620 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 18:29

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 19:27

A másik lehetőség, hogy halvány fogalmam sincs, mit jelent a szó... ;)

Elni es elni hagyni. ;)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#621 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 18:50

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 18:34

Megfogtad a lényeget. Örülök.

Idézet

Muszály 2., avagy bosszantó helyesírási hibák

Azt hiszem, megüti a mércét.

#622 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 19:05

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 18:07

A szavakhoz léteznek írott szabályok.

A helyesírásnak valóban léteznek írott szabályai, a nyelvnek nem nagyon. Leírás persze van róla.

#623 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 19:31

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 19:29

Elni es elni hagyni. ;)

Samott

Erre gondoltam én is, csak nem sikerült összerakni a dolgot a magukat liberálisnak kiadók hozzászólásaiból.

De már tudom (mer' mon'ták), bennem van a hiba...
Gondolkoztál már ma?

#624 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 21:56

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:15

Zene az (nem kell hozzá jelző, mert a többi az nem zene), ami évszázadok óta/múlva is megőrzi értékét, ami évszázadok múlva is tud értéket közvetíteni, élményt szerezni annak a hallgatónak, aki van olyan értelmi és érzelmi szinten, hogy meghallgassa és meghallja.

És ezt te hogyan tudod megítélni így előre? Gyanítom, nem fogsz élni évszázadok múlva, hogy a jelenkor zenéjéről ezt eldönthesd.

Amúgy meg úgyis ízlések és pofonok. Nem vonom kétségbe, hogy Bartók a magyar zenetörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, számomra mégsem képes azt az élményt nyújtani, mint amit mondjuk egy Liszt darab (de van egy unokatestvérem, akinek ő is sok). Akkor most rám fogod, hogy nem vagyok olyan "értelmi és érzelmi szinten"? Akkor viszont mi van a rengeteg elfeledett, vagy ritkán játszott szerzővel, aki bizony letette a magáét az asztalra, ám mégsem került be a fő zenei áramlatba (olyan szerzők, mint például Telemann vagy Boccherini, Franck, esetleg Sibelius - és ők még mindig ismertebbnek számítanak)?

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:45

Nem hiszem, hogy nem lehet látni, hogy ez az egész kardoskodás a helytelen szóhasználat jogáért ismét a liberalizmussal operál. Erre mennek rá az országok. Elég csak Hollandiát megnézni.

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 2:31

Közlekedem és húzódom helyett gond nélkül alkalmazod a közlekedek és húzódok formákat.

*Macika*, leszel szíves te is tenni valamit az elveidért, és nem csupán másokon számonkérni?

#625 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 22:56

Idézet: Netmaster - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 22:56

És ezt te hogyan tudod megítélni így előre? Gyanítom, nem fogsz élni évszázadok múlva, hogy a jelenkor zenéjéről ezt eldönthesd.

Amúgy meg úgyis ízlések és pofonok. Nem vonom kétségbe, hogy Bartók a magyar zenetörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, számomra mégsem képes azt az élményt nyújtani, mint amit mondjuk egy Liszt darab (de van egy unokatestvérem, akinek ő is sok). Akkor most rám fogod, hogy nem vagyok olyan "értelmi és érzelmi szinten"? Akkor viszont mi van a rengeteg elfeledett, vagy ritkán játszott szerzővel, aki bizony letette a magáét az asztalra, ám mégsem került be a fő zenei áramlatba (olyan szerzők, mint például Telemann vagy Boccherini, Franck, esetleg Sibelius - és ők még mindig ismertebbnek számítanak)?

Nézd kisbarátom, zeneművész vagyok, van 2 rohadt diplomám belőle, egy fővárosi nagy szimfonikus zenekarban játszom, 1987 óta ebből élek, nincs nagy szükség, hogy 'előadd magad'. Ebben az egy témában hadd én tudjam jobban, kérlek!
Jó?
Köszönöm.

Bartókról és Lisztről...

Örülök, hogy ismét épp csak egy csipetnyivel fordítottál kevesebb időt, mint az szükséges lett volna ahhoz, hogy megértsd, mit akartam mondani.
Az 'értelmi és érzelmi szintet'  (Te is tudod) úgy értettem, hogy a korosztályod és a fiatalabbak 99%-a kevesebb, mint 0 percet fordítanak évente komolyzene hallgatására. Egyrészt mert rohadtul nem érdekli őket, másrészt pedig képtelenek bármit is megérteni belőle, mert nem tudnak mit kezdeni a hangok egymásutániságával, mivel nem tanították meg nekik, mit 'kell' figyelni az értékes zenén.
Az ha Te (és rokonaid) már odáig eljutottatok, hogy végighallgattok valamit, amiben nincsen szintetizátor, elektromos gitár és dobszerkó, az már egy akkora haladás, amiről mi zeneművészek csak álmodni tudunk.
Sajnos azonban a rúd nem nekünk áll, az operaházi események és az elkövetkező gazdasági megszorítások legelőször a kultúrán fognak lecsapódni, onnan fognak elvonni pénzt/lehetőséget. Ezek szerint tud még kulturálatlanabb, igénytelenebb lenni kis országunk.

De hogy a kérdésedre válaszoljak.
Rosszul tudod, mindegyik általad írt szerző a fő áramba került azzal, hogy nem is egy művét játsszuk azóta is (Telemann esetében pl. > 300 éve). Őt egyébként elsősorban kamarazenekarok tűzik műsorukra, mivel barokk összeállítás kevesebb hangszeres művészt igényel. De művei hatalmas számban maradtak fent nem egy dallama 'sláger' ma is, némelyikről nem is tudjuk elsőre, hogy tőle származik. Ráadásul szinte minden hangszerre komponált, mai szemmel talán 'zenebohócnak' tarthatnánk, hiszen szinte minden hangszeren tudott is komoly szinten játszani, amire komponált.

Boccherini sokkal kevesebb művet írt, azokat is elsősorban kamaracsoportokra (4-5 fő, általában vonósnégyesek, amikhez 'hozzáírta' ötödiknek magát is (kiváló csellista volt)). Nagyobb létszámot követelő műve szinte csak pár szimfónia és 2-3 csellóverny képében maradt fent. Ennek ellenére manapság legalább 15-20 műve folyamatosan a koncerttermek vendége.

Cézar Franck szintén rétegzenét írt, mint az megfigyelhető volt Boccherininél is, hiszen ő maga belga-francia orgonista volt, és mint ilyen, az impresszionizmus egyik korai, romantikus előfutára. Ez minden művére rányomta a bélyegét, szimfonikus zenekarra is úgy komponált, hogy fekete-fehérben gondolkozott és az orgona hanghatásait akarta viszonthallani a hangszerekből. Szóló orgonaműveit a mai napig rengeteget játszák (itt is elmúltak 150 évesek a művek!!!), rengeteget is írt belőlük, emellett sok kamara-darabja van. Legismertebb műve szimfóniája, a d-moll ún. orgona-szimfónia, amiben nem is elégedett meg a szimfonikus zenekari hangzással, hanem teljes értékű hangszerként beleírta az orgonát is. Kellemetlen, fárasztó darab, de akárhányszor is játszom, mindig élvezettel teszem, talán amiatt, mert életem egyik legkedvesebb hangszere az orgona. Kár, hogy eddig világszínvonalon itthon nem volt módom hallgatni, de most nyártól ez máshogyan lesz!
Június 28-án a MűPa-ban Olivier Latry-val, a ma élő talán legnagyobb orgonaművésszel fogunk két nagy orgonaversenyt játszani az új orgonán (ami Európában a legnagyobb jelenleg), egy Poulenc és egy Barber művet.
És ez a csodálatos orgona a miénk, magyaroké!!! :)

Sibelius teljesen más, hideg északi szerző, európai fülnek kicsit szokatlan hagzással. Elsősorban szviteket és szimfonikus költeményeket írt, de írt sok dalt is, és van egy zseniális hegedűversenye, amit szintén sokszor játszunk, az is nagy kedvencem. Természetesen ő sem úszta meg a finnek nemzeti eposzát a Kalevala-t, neki is kellett valamit csinálnia belőle. Nagy siker nem lett... :)
Emellett viszont írt pár szimfóniát (vagy ötöt-hatot), bár nem sűrűn játszott művek, de nagyon jól hallgatható, világos dallamszövésűek.

Hogy hogyan tudom eldönteni, mi lesz 2-300 év múlva?

Nem tudom elképzelni, hogy Telemann mintájára 2316-ban Madonna, Elton John, Romantic vagy Tankcsapda zenére lehetne 'csápolni'.

Egészen egyszerűen, mert sokkal igénytelenebb, sokkal primitívebb 'zenék' ezek, nem az örökkévalóságnak, hanem heteknek, hónapoknak szólnak.
Nem hordoz magában egyik mai 'zene' sem olyan érzelmeket, olyan 'közléseket', olyan tartalmakat, amelyeket egy >300 éves Bach mű a mai napig is. És mindenkinek képes átadni ezt, aki meghallgatja. >300 év óta.

Valahol itt kezdődne a kultúra, az érték.

Köszönöm, hogy elolvastál.
Gondolkoztál már ma?

#626 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 23:34

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 13:38

Előfordul, de nincs többségben (sőt, az előfordulások jelentős hányada viccesen, szándékosan írja ly-nal a szót). Én szeretem az ly-t, nem örülnék, ha eltűnne (egyébként tudtommal betűk száműzése nem is divat a magyar nyelvben, hangoké már inkább).

De ugye emlékszel még, nem is oly rég volt, amikor a muszály volt a helyes alak.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#627 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 23:38

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 0:34

De ugye emlékszel még, nem is oly rég volt, amikor a muszály volt a helyes alak.

Milyen nyelven?
Gondolkoztál már ma?

#628 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 25. 06:01

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 0:34

Nem, te?

#629 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 09:48

OFF
*Macika*: Én komolyan nem értelek? Mindenki tanúlt éneket, nekünk hallgatni kellett komoly zenét, de ezt komolyan elmesélhetnéd, hogy hogy lehet megszerettetni olyanokkal akinek nem tetszik.

És én semmivel nem érzem kevesebbnek magam azokhoz képest akik szeretik a komoly zenét.
/OFF

Akkor élni kellene hagyni amit a sokaság megalkotott :)

#630 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 19:39

Idézet: enzimke - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 10:48

OFF
*Macika*: Én komolyan nem értelek? Mindenki tanúlt éneket, nekünk hallgatni kellett komoly zenét, de ezt komolyan elmesélhetnéd, hogy hogy lehet megszerettetni olyanokkal akinek nem tetszik.

És én semmivel nem érzem kevesebbnek magam azokhoz képest akik szeretik a komoly zenét.
/OFF

Akkor élni kellene hagyni amit a sokaság megalkotott :)

OFF
Nehéz ebbe belemenni, lassan már nemcsak a zeneoktatást iktatják ki HIVATALOSAN is az iskolákból, hanem egyáltalán a tanítást is. Mára (90%-ban) azok maradtak csak meg tanárnak, akik SEHOVÁ sem jók máshová.
Ez nagyon nagy szívfájdalmam (az első diplomám zenepedagógusi). Az elmúlt 20 évben a diplomás pedagógusok közül szinte mindenki talál magának 2-3x-os fizetést nyújtó állást, a gyermekeinket, a felnövekvő nemzedéket pedig olyan félresikerült, pályára alkalmatlanok tanítják/-ották, akik nem (voltak) képesek ellátni feladatukat.
Egy teljesen idegen ZENÉT (csupa nagybetűvel) megszerettetni a gyerekekkel komoly képesség kell. Amit egy szóval nagyjából úgy lehet mondani, hogy 'jó tanár'. A jó tanár tudja, hogyan lehet megszerettetni egy Bartók-darabot, hogyan lehet röhögés nélkül megtanítani/megszerettetni egy szomorú elbeszélést és még sorolhatnám. Manapság nem képesek erre a tanárok.

Ez van sajnos. Az én ált. isk. gyerekkoromban (1972-80) még nem léteztek újgazdag csemeték, nem volt sikk a hülyeség, a jó tanulók még példaképnek számítottak és nem lúzernek.

Sokminden változott azóta. Sokminden jó irányba. Ezért fáj nagyon az, ami rossz irányba megy és még mindig nem eszméltek rá...

Szerencsére a mai fiatal korosztály egy része még eljut odáig, hogy érett fejjel elkezd érdeklődni az igazi értékek után mindenben.

A jövőt azonban nem látom derűsen.

Persze, ez nem az én feladatom.
ON
Gondolkoztál már ma?

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33