HWSW Informatikai Kerekasztal: MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten Értékeld a témát: -----

#581 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:45

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:38

Előfordul, de nincs többségben (sőt, az előfordulások jelentős hányada viccesen, szándékosan írja ly-nal a szót). Én szeretem az ly-t, nem örülnék, ha eltűnne (egyébként tudtommal betűk száműzése nem is divat a magyar nyelvben, hangoké már inkább).

Szerencsére az unszimpatikus sincsen többségben.
Szerencsére, ha igazán művelt a cikk írója, akkor helyesen használja a szót. Nekem ez elég.

Nem hiszem, hogy nem lehet látni, hogy ez az egész kardoskodás a helytelen szóhasználat jogáért ismét a liberalizmussal operál. Erre mennek rá az országok. Elég csak Hollandiát megnézni.
Gondolkoztál már ma?

#582 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:46

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:36

Hasonló a nyelv átalakulása a tipikus generációs konfliktushoz. Rám is mondják, hogy "ezek a mai fiatalok", szüleimre is mondták, sőt, nagyszüleim elbeszéléséből is ugyanez derül ki. Gondolom, nem csak az én családom volt ilyen... a nyelv változik, ezt el kell fogadni. Csak éppen a különböző társadalmi rétegek / korosztályok a változás másik szakaszában élnek. Ez okozza a konfliktusokat.

Igen, csak az a fura, hogy egyreszt en meg nem erzem magam olyan oregnek ;), masreszt pedig engem meg olyanok tanitottak, akik felhivtak a figyelmet az ilyen "igenytelensegekre" - amikor es ahol en tanultam, ott ciki volt az "unszimpatikus", ezert lep meg ez a nagy oromkodes es elfogadas... a szotarak meg nekem adnak igazat (hiszen az ertelmezo szotar is cikinek tartja), de ertelmes emberek is elfogadoan nyilatkoznak errol kifejezesrol... es ez pont egy olyan pelda amire van tokeletes magyar szo: 'ellenszenves' aki maskent probalja megfogalmazni az bizony "okoskodik"... azt meg talan nem a ciki alak hasznalataval kellene tenni.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#583 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:47

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:46

Igen, csak az a fura, hogy egyreszt en meg nem erzem magam olyan oregnek ;), masreszt pedig engem meg olyanok tanitottak, akik felhivtak a figyelmet az ilyen "igenytelensegekre" - amikor es ahol en tanultam, ott ciki volt az "unszimpatikus", ezert lep meg ez a nagy oromkodes es elfogadas... a szotarak meg nekem adnak igazat (hiszen az ertelmezo szotar is cikinek tartja), de ertelmes emberek is elfogadoan nyilatkoznak errol kifejezesrol... es ez pont egy olyan pelda amire van tokeletes magyar szo: 'ellenszenves' aki maskent probalja megfogalmazni az bizony "okoskodik"... azt meg talan nem a ciki alak hasznalataval kellene tenni.

Samott

:respect:
Gondolkoztál már ma?

#584 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 13:48

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:45

Szerencsére az unszimpatikus sincsen többségben.

Idézet

Results 1 - 100 of about 13,600 for unszimpatikus.

Idézet

Results 1 - 100 of about 12,000 for antipatikus.

#585 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:56

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:36

Hasonló a nyelv átalakulása a tipikus generációs konfliktushoz. Rám is mondják, hogy "ezek a mai fiatalok", szüleimre is mondták, sőt, nagyszüleim elbeszéléséből is ugyanez derül ki. Gondolom, nem csak az én családom volt ilyen... a nyelv változik, ezt el kell fogadni. Csak éppen a különböző társadalmi rétegek / korosztályok a változás másik szakaszában élnek. Ez okozza a konfliktusokat.

Általában: amit a mostani 40-esek, 60-asok használnak, azok a mostani 70-eseknek és 90-eseknek (igaz, már kevesen vannak) a fura, elkorocsult nyelv. ;)

Erre próbáltam a zenei példát hozni de az is ki lett fordítva.

Na meg egy suttyó vagyok mert nem szeretem mondjuk a komoly zenét.

Meg azért mert valaki a szőkéket szereti :D

#586 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:58

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:48

Ha 13,600-an állítanak egy hülyeséget, attól még hülyeség marad.
Mottó: Egyél tehénszart, tízmilliárd légy nem tévedhet.

Szerkesztette: Merlot 2006. 05. 24. 13:59 -kor

'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#587 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:00

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:46

Samott

Én is az "antipatikus" kategóriába tartozom, tökéletesen értem, miről beszélsz, veled vagyok. :)

Egy különbségünk van: ma már teljesen elfogadottként használunk olyan szavakat, amik régen ugyanolyan szerepet töltöttek be, mint az "unszimpatikus". Épp ezért érzem egy kicsit ellentmondásosnak azt az álláspontot, ami a nyelvi igénytelenségre való hivatkozással tiltakozik rengeteg (nem minden) változás ellen. Jövevényszavak, idegen eredetű szavak mindig is voltak, vannak és lesznek is, kár ellenük küzdeni, ha már egyszer mindannyian használjuk őket. Az "unszimpatikus" egyelőre még idegen eredetű, pórias, de pár évtized múlva könnyen lehet egyszerű jövevényszó, mint például a "klub", a "kemping", az "autó" vagy a "kamion" (miért nem a "pótkocsival is rendelkező nyerges vontató"-t használjuk helyette?). Csak akkor meg éppen más bejövetele ellen lesz harc.

Ami ellen mi most küzdünk, amellett fognak 20-30-50 év múlva mások, akik akkor ugyanebben az életszakaszban lesznek. ;)

U.i.: 15-20 év alatt sokat változik a világ. ;) Te már benne vagy abban a korban, akinek az iskolából való kikerülése óta lefolyt már pár liter a Dunán (mindenféle negatív értelem nélkül). :respect:

Szerkesztette: Carmaged 2006. 05. 24. 14:03 -kor

#588 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:02

Idézet: Merlot - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:58

Ha 13,600 állítanak egy hülyeséget, attól még hülyeség marad.
Mottó: Egyél tehénszart, tízmilliárd légy nem tévedhet.

Ezzel csak arra utalt KovácsÚr , hogy így honosodnak a szavak!!!!!!!!!!

Ezeket mind szüntessük be!

török eredetű szavak: kun-besenyő: balta, csősz, kalauz, komondor; oszmán-török: zseb, papucs, bogrács, kávé, pite stb.
szláv eredetű szavak: kapál, kaszál, munka, barát, király, megye, paraszt, ebéd, asztal, vacsora stb.
német eredetű szavak: herceg, mozsár, páncél, zsinór, kastély, sógor, bejgli, cél stb.
latin eredetű szavak: angyal, kápolna, ceruza, iskola, kréta, kollégium, porta, tégla, augusztus, rózsa stb.
francia eredetű szavak: címer, furmint, kilincs, mécs, paraj, butik, garzon stb.
olasz eredetű szavak: lándzsa, pajzs, pálya, piac, egres, füge, mazsola, narancs, remete, banda, szalámi stb.
román eredetű szavak: áfonya, ficsúr, mokány, tokány stb.
angol eredetű szavak: futball, taccs, dzsip, busz, dzsentri, menedzser, klub, hobbi, keksz, notesz, Wikipédia stb.
cigány eredetű szavak: ácsi, csaj, csávó, csór, csóró, dilinós, duma, gádzsó, góré ’főnök’, hóhányó, kajál, lóvé, manusz, séró stb.
jiddis eredetű szavak: handlé, jampec, jatt, kóser, sóher, stika, balhé, haver, srác, szajré stb.

#589 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:04

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:45

Nem hiszem, hogy nem lehet látni, hogy ez az egész kardoskodás a helytelen szóhasználat jogáért ismét a liberalizmussal operál. Erre mennek rá az országok. Elég csak Hollandiát megnézni.

Erre van az a mondás, hogy "azért küzdenek most a konzervatívok, amiért 30 éve a liberálisok". :)

#590 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:05

Pusztán arra akartam célozni, hogy úgy tűnik, hogy megfér két prefix a szó elején, ami cáfolná az egyik legfőbb érvet az unszimpátia ellen, hogy miért így alakult, az más kérdés.

Idézet

Vagy, hogy másik irányból közelítsem meg, a szimpátia és az antipátia közt van egy semleges fogalmi zóna míg, ami nem szimmetrikus, az biztosan aszimmetrikus. Tehát itt a szimmetrikus tagadása sokkal inkább létjogosult.

Ez viszont mindenképpen hibás megközelítés, hiszen az antipátiának az antiszimmetria felel meg, ha úgy nézzük. A semleges fogalmi zóna létezik, az az aszimmetrikus.

#591 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 14:06

Idézet: Merlot - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:58

Ha 13,600-an állítanak egy hülyeséget, attól még hülyeség marad.

Csakhogy ez nem az. Használatban lévő szavak esetében nincs objektív "hülyeség" kategória. Lehet, hogy egy szó hibás formában került át egy nyelvből (poszthumusz), az eredeti jelentéshez képest logikátlan a ragozása (Bibliák), több nyelv elemei keverednek benne (antipatikus, unszimpatikus), de ettől még nem nevezhetjük őket hülyeségnek. A szavaink eredetét nem kell megmagyaráznunk, de még csak ismernünk sem, hogy használhassuk, sőt formálhassuk őket (mi, a nép).

#592 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 14:09

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:05

Ez viszont mindenképpen hibás megközelítés, hiszen az antipátiának az antiszimmetria felel meg, ha úgy nézzük.

(Az antipátiának szerintem az antimetria felelne meg. ;))

#593 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:09

Idézet: enzimke - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:02

Ezzel csak arra utalt KovácsÚr , hogy így honosodnak a szavak!!!!!!!!!!

Ezeket mind szüntessük be!

Ej, ej - nem kell rögtön túlzásokba esni... ilyen szinten az antipatikus is pont úgy jövevény szó, de most nem erről szólt a kérdés. Senki sem mondta, hogy be kellene szüntetni az idegen eredetű szavakat.
Senki nem küzd a realitások ellen - tény, hogy sokan használják az unszimpatikust. Továbbá én nem értek egyet, hogy azt a forma létjogosult lenne egy antipatikus és ellenszenves alak mellett. Ennyi.
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#594 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:10

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:00

Jövevényszavak, idegen eredetű szavak mindig is voltak, vannak és lesznek is, kár ellenük küzdeni, ha már egyszer mindannyian használjuk őket. Az "unszimpatikus" egyelőre még idegen eredetű, pórias, de pár évtized múlva könnyen lehet egyszerű jövevényszó, mint például a "klub", a "kemping", az "autó" vagy a "kamion" (miért nem a "pótkocsival is rendelkező nyerges vontató"-t használjuk helyette?).

Persze, csak ez a dolog meg nem lefutott... mert tenyleg nagyon sok szo megragadt a nyelvunkben, de azert biztos volt olyan is, amitol "megmenekult" a nyelv. Regi, szazadeleji irasokban talalkozni olyan - teljesen elfogadottkent kezelt - nemet szvakkal, kifejezesekkel amit ma mar meg se ertunk - mert gyozott elleneben egy magyar (vagy mashonnet atvett) szo. Vagy ha tenyleg egyszeruen akarjuk megfogalmazni: a Fabry is eleg sok olyan nemet kifejezest hasznal, ami ma mar a beszelt nyelvbol teljesen kikopott... az o csaladi hattere viszont olyan volt hogy ott a beszelt nyelv resze volt. Szoval az ilyen jovevenyszavakat ki is tudja ejteni a nyelv magabol...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#595 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:14

Egyet kell értenem a konzervatív vonallal (sőt, Macikával is, de este jön a feketeleves egy jó kis rendőrös kép formájában): antipatikus-párti vagyok, és ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szeretem a gyógyszerészeket.
Én is használok helytelenül meghonosodott szavakat/kifejezéseket, de miért ne legyünk igényesek nyelvünkben akkor, amikor tehetjük? Miért ne válasszuk a helyes formát akkor, amikor a másik még nem terjedt el túlzott mértékben? Igen, korcsosul a nyelv, de ha kicsit komolyan vesszük az egynyelvű szótáraink ajánlását, akkor ezen a hatáson enyhíthetünk.

Szerkesztette: gazdi 2006. 05. 24. 14:15 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#596 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:16

Szerintem ez egy meddő vita :rolleyes:

Nekem személy szerint szimpatikusabb az unszimpatikus mint az antipatikus. És mivel a szavaknak nem szoktam a származásával foglalkozni,nem nézek utánna mi a szótő és, hogy mely nyelv ragja,előtagja..... kapcsolódik hozzá, így mindig azt fogom használni ami éppen a számra esik,és ez valószínű az unszimpatikus lesz :)

De én már csak így fogok oda veszni.

Ti meg nézzetek le :)

#597 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:17

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:10

Persze, csak ez a dolog meg nem lefutott... mert tenyleg nagyon sok szo megragadt a nyelvunkben, de azert biztos volt olyan is, amitol "megmenekult" a nyelv. Regi, szazadeleji irasokban talalkozni olyan - teljesen elfogadottkent kezelt - nemet szvakkal, kifejezesekkel amit ma mar meg se ertunk - mert gyozott elleneben egy magyar (vagy mashonnet atvett) szo. Vagy ha tenyleg egyszeruen akarjuk megfogalmazni: a Fabry is eleg sok olyan nemet kifejezest hasznal, ami ma mar a beszelt nyelvbol teljesen kikopott... az o csaladi hattere viszont olyan volt hogy ott a beszelt nyelv resze volt. Szoval az ilyen jovevenyszavakat ki is tudja ejteni a nyelv magabol...

Samott

Nyilván, de ezért "igénytelen"-nek kikiáltani az alkalmazóit erős. Hagyjuk a nyelvet, hogy kiválogassa, mi kell neki, de ne alkossunk ítéletet! Elvégre biztosan használunk mi is olyan szavakat, amiért ugyanezt az igénytelenséget ránk lehetne sütni. ;)

Fábryt szerintem kár idekeverni, ő a poén, a róla alkotott kép (image?) kedvéért is használja azokat a szavakat. Értem, mit akarsz mondani, csak a példa nem tetszik. :)

#598 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 14:17

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:14

Egyet kell értenem a konzervatív vonallal (sőt, Macikával is, de este jön a feketeleves egy jó kis rendőrös kép formájában): antipatikus-párti vagyok, és ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szeretem a gyógyszerészeket.

Én személy szerint rokonszenves/ellenszenves-párti vagyok. ;)

#599 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:17

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:05

Pusztán arra akartam célozni, hogy úgy tűnik, hogy megfér két prefix a szó elején, ami cáfolná az egyik legfőbb érvet az unszimpátia ellen, hogy miért így alakult, az más kérdés.

Ez viszont mindenképpen hibás megközelítés, hiszen az antipátiának az antiszimmetria felel meg, ha úgy nézzük. A semleges fogalmi zóna létezik, az az aszimmetrikus.

Nekem ez sántít. Megmagyaraznád, hogy mi a különbség az (általam soha nem használt) antiszimmetrikus és aszimmetrikus közt?
Blog

#600 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:29

Idézet: Merlot - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:17

Nekem ez sántít. Megmagyaraznád, hogy mi a különbség az (általam soha nem használt) antiszimmetrikus és aszimmetrikus közt?

Nézz körül a binér relációk tulajdonságainál.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.