HWSW Informatikai Kerekasztal: MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten Értékeld a témát: -----

#701 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 05. 05. 11:52

Helyesírás, nyelvhelyesség, szóhasználat problémák a hozzászólásokban (Ugrás az oldalra:  1 2)

#702 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 11:57

Idézet: Schwarzmueller - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 12:06

Igen, de azt magadnak roviditetted es nem masnak.  Ha vki a sajat szlengjet hasznalja egy nyilvanos forumon, amit senki nem ert, azzal mar regen baj van.

Fymmel egyetertek, :up:  sokszor en is agyhugykovet kapok az ilyesmi irasoktol. Sot meg hozzatenem, hogy volt itt par user, akinek kulon kellett szolni, hogy magyar nyelvu forumon ne hasznaljon angol feka roviditeseket, megspekelve szamokkal (o helyett 0 stb.), mert rajta kivul senki nem vagta, hogy mi van.  :omg:

Nem mintha zavarna, de szvsz az ékezet nélküli írás sem egy hűdejó olvasnivaló.
pl: koszorus vagy köszörűs
no offense, csak érzékeltetni szeretném. Ha olyat olvasok amit elsőre nem értek meg, azzal befejeztem és nem kezdem el boncolgatni.
A számozós cuccot azt énis rühellem de nagyon.

Szerkesztette: lordrolee 2007. 05. 05. 11:58 -kor

Kép

Xfire profil

LordRolee

#703 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 12:13

Idézet: Omega - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 12:52

Mint írtam, az egész magyar online médiára is kiterjeszthető a téma. Bosszantó elírások jelennek meg vezető hírportálokon.
"Légy szerény mint én..."

#704 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 12:17

Aki pár éve pl. IRC-el kezdte a kommunikációt, az nem találkozott az ugynevezett internetes szlenggel? Ilyesmire gondolok, hogy mondatok kezdése kis betűvel, tömör, élőbeszédhez hasonló kifejezésmód, ami miatt félreértések adódhatnak, rövidítések, mint IMHO, RTFM, BRB és társai. Ezek közül van pár, ami már magyarul is meghonosodott. SZVSZ és társai. Szóval én a témát kicsit általánosabban, nem csupán a fórumok színvonalára terjeszteném ki.

Szerkesztette: zoli62 2007. 05. 05. 12:18 -kor

#705 Felhasználó inaktív   Fym 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 12:17

Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 13:13

Mint írtam, az egész magyar online médiára is kiterjeszthető a téma. Bosszantó elírások jelennek meg vezető hírportálokon.

Na ez a másik, néha egészen komolyan eltöprengek, hogy az "újságíró" épp mit is akar közölni... :omg:
.:: A lényeg, hogy össze kell őket párosítani, hármasával ::.
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.

#706 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 12:20

Idézet: Fym - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 13:17

Na ez a másik, néha egészen komolyan eltöprengek, hogy az "újságíró" épp mit is akar közölni... :omg:

Rátapintottál, pont ennek az apropoján indítottam az egész témát. ;) A betűcserékről már nem is beszélek, ami hivatalos oldalakon szerintem nem lenne megengedhető, (itt a fórumon elmegy) korrektúra kérdése. Ha lenne ilyen...

#707 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 12:27

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 12:57

Nem mintha zavarna, de szvsz az ékezet nélküli írás sem egy hűdejó olvasnivaló.
pl: koszorus vagy köszörűs
no offense, csak érzékeltetni szeretném. Ha olyat olvasok amit elsőre nem értek meg, azzal befejeztem és nem kezdem el boncolgatni.
A számozós cuccot azt énis rühellem de nagyon.

Én vagyok az élő példa.. :)  Ha gyorsan írok vmit, akkor tényleg ékezet nélküli szöveg lesz a vége.  Tudom rossz szokás, de nehezen jövök ki belőle.  :(

Ami még eszembe jutott, a falnak megyek attól, még élő beszélgetésnél is, nem hogy az írott szövegnél:  voltunk nyaralni Olaszba, Görögbe stb..
Régebben csak úgy futottak utánam a nők, de ma már nem lopok retikült.....

#708 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 12:43

Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 13:20

Rátapintottál, pont ennek az apropoján indítottam az egész témát. ;) A betűcserékről már nem is beszélek, ami hivatalos oldalakon szerintem nem lenne megengedhető, (itt a fórumon elmegy) korrektúra kérdése. Ha lenne ilyen...

És rengeteg az olyan hiba ami egy kicsit több figyelem ráfordítással meg sem jelenne a cikkekben. Nem túl nehéz a helyesírást leellenőriztetni, főleg egy újságírónak szerintem kutya kötelessége.

Mindenesetre én se lehetek büszke a helyesírásomra, de azért egy komolyabb jegyzőkönyvet, levelet mindig átvizsgálok rendesen.

Régebben már leírtam, hogy énmeg az egybeszavakat írunk stílustól hülyültem meg. :omg: Sajnos ez még nem múlt el teljesen. Végülis nem zavar, de volt már olyan, hogy hivatalosabb szöveg írásánál el kellett gondolkodnom, hogy az adott kifejezést egybe, vagy külön kéne-e írni. :confused: Szóval ez sem túl egészséges...

Az ékezet nélküli íráshoz annyit, hogy énis :omg: gyakran használok angol billentyűzetet, mégis ha van rá mód, akkor használok ékezetet. Elvégre nem nagy dolog megnyomni az alt+shift kombinációt. Persze nemsaját gép esetén, nyaraláskor és egyéb helyzetben teljesen érthető, hogy valaki nem használ ékezetet. Túlzottan nem is zavar, ritkán félreérthető, de ha nem túl nagy fáradság akkor...

#709 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 12:47

Idézet: Schwarzmueller - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 13:27

Én vagyok az élő példa.. :)  Ha gyorsan írok vmit, akkor tényleg ékezet nélküli szöveg lesz a vége.  Tudom rossz szokás, de nehezen jövök ki belőle.  :(

Ami még eszembe jutott, a falnak megyek attól, még élő beszélgetésnél is, nem hogy az írott szövegnél:  voltunk nyaralni Olaszba, Görögbe stb..

Nehéz is néha egy rossz szokáson változtatni, megértem teljesen. :( Mindegy, próbálok törekedni én is. :Đ

#710 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 12:57

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 10:18

A csúnya szavakra vagy a helyesírásra gondolsz?

A csúnya szavak helyesírására...

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#711 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 14:31

Idézet: Ndrew - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 13:43

És rengeteg az olyan hiba ami egy kicsit több figyelem ráfordítással meg sem jelenne a cikkekben. Nem túl nehéz a helyesírást leellenőriztetni, főleg egy újságírónak szerintem kutya kötelessége.
...

Ilyen esetben nem (csak) az újságíró a hunyó, hanem a korrektor (is). :)
(Jó, persze lehetne hibátlanul írni, de sokszor szorítja őket a határidő.)
Az is igaz, hogy sok portálon azt se tudják, mi az a korrektor. :D :D

Szerkesztette: Etele 2007. 05. 05. 14:32 -kor

#712 Felhasználó inaktív   Klown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 14:43

Üdv!

Hát az én helyesírásomból sem építenétek várat...  :D  De azért igyekszem! Megteszem, ami tőlem telhető!  ;)  Bár bevallom, hogy gyakran itt is megesik, hogy elolvasás nélkül kattintok is a "Hozzászól"-ra, azt végigolvasva a "Szerkesztés"-re.  :D

Szerintem a szórövídítések főleg a kis kamaszok körében vált nagyon elterjedtté, divatossá! (Tokio Hoteles MSN generáció  :omg: ) Ezzel akarnak egyéniségnek tűnni, de valahogy nem igazán sikerül! Gondolom sokan emlékeztek a privi.hu-ra. Reprezentatív példa volt (erre is). Az egy dolog, hogy meghaltam a röhögéstől  :pokeas2: , de még a hányinger is kerülgetett a villódzó pink szívecskéktől és a "cejetlek"-ektől.  :boa: 

Nálam például a stílus nagyban függ a felhasználási körtől. Egy fórumra igyekszem többé-kevésbé a magyar helyesírás szabályainak megfelelően "post"-olni.  :D  De azért MSN-en egy jóbaráttal folytatott csetelés már kevésbé kötött. Ott fontos, hogy minél gyorsabban átadhassam a gondolataimat, ösztönösen verem már az Entert. A kisbetűs mondatkezdés, idióta rövídítések beleférnek, de természetesen az értehetőség határain belül. (vok, pill, majd re, ksz -> x) Meg a régi jóbarátokkal már félszavakból is...

Ellenben sokkal jobban zavar az ékezet nélküli írás! Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy az miért is gyorsabb?!  :think:  Nekem teljesen természetes, hogy ékezettel írjak. Szvsz nem tart szinte semeddig "kinyúlni" az ö,ü,ó,ő,ú,é,á,ű betűkhöz. Ellenberger ha gépírok néha az í-t nem találom.  :s  Az ékezet nélküli írás tényleg sokszor félreérthető! (koszorus) Sokszor másodpercekig "brute force"-ol az agyam, mire megtalálja a szavakhoz illő ékezeteket és sikerül helyesen dekódolni az értelmét.  :rolleyes: 

Érdekes, hogy Litvániában ösztönösen az volt az első amikor leültem egy számítógéphez rögtön felraktam a magyar karakterkészletet és - magyar - ékezetes betűkkel írtam. Mondjuk ahhoz nem árt, ha tudsz gépírni, mert így nem kellett figyelnem a billentyűzetre. Teljesen olyan volt mintha egy magyar billentyűzettel gépelnék, mégha más is volt a gombokra írva.  :)

Rövídítések: általában semmi bajom nincs velük! Bár van pár olyan, amiről gőzöm sincs, hogy mit jelent! Pl.:

ti. (Hamster blogján gyakran megfigyelhető. Tudni illikre gondolok, de az valahogy nem passzol a szövegkörnyezetbe.)
sic! (Passz! Gondolom valamilyen káromkodás-féle)

Üdv: Klown

Szerkesztette: Klown 2007. 05. 05. 14:47 -kor

<< Jégvirágos ablakot láttam már, de fagyott pingvint még soha! >>

#713 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 14:57

A sic latin eredetű, akkor használjuk, ha szokatlanul, helytelenül írunk le vagy használunk fel egy szót, kifejezést, de ezzel jelöljük, hogy ez nem a saját hibánk, szóferdítésünk, szóhasználatunk, hanem a forrásban - amiből idézünk, vagy amit emlegetünk - így szerepelt, ezért mi direkt így hagytuk az eredetiség - no meg egy kis csipkelődés - kedvéért.

#714 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 15:21

sic: a. m. így! (latinul)

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#715 Felhasználó inaktív   TroppauerHümér 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 15:27

és kiejtése, mily meglepő:  szik.
:)
Business as usual. We fucked up everything.

#716 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 15:49

Sic itur ad astra.

#717 Felhasználó inaktív   TroppauerHümér 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 15:58

Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 16:49

Sic itur ad astra.

nekem suzukim van, sapienti sat kiadás. :D
Business as usual. We fucked up everything.

#718 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 05. 05. 19:43

Köszi. Ügyi vagy.  :up:

Szerkesztette: csozsi 2007. 05. 05. 19:59 -kor

"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#719 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 20:03

Hipp-hopp. Ki volt ez a varázsló? :)

#720 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa