idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
Ha valamilyen áldozatot vállalsz, hogy később az életed jobb legyen, nem biztos, hogy rövid távon boldogságot fog okozni...hacsak nem tartod végig a célt a szemed előtt.[/quote]
OFF: Láttam egy érdekes műsort. Arról szólt, hogy a különböző, fejlett idegrendszerrel rendelkező állatok (pl: főemlősök, rágcsálók, madarak) hogyan érzékelik a jövőt. A kísérletek szerint a madarak rendelkeznek a legkisebb előrelátással: Egy kalitkába két különböző színű gombot szereltek. Az egyik megnyomására a szerkezet rögtön egy magot, a másik megnyomására pedig (ha jól emlékszem) fél perc múlva sokat adott ki. Azt figyelték meg, hogy hiába cserélik fel a gombokat, a madár (ha jól emlékszem galamb) egy idő után mindig az azonnali működésű, de kevés élelmet adó gombot választja.
Sic gloria transit mundi...... (?)
Elküldve: 2003. 01. 20. 15:12
Elküldve: 2003. 01. 20. 15:20
idézet:
Ezt írta Targa:
Nem hát. Persze hogy nem hit az ateizmus. Az egy vallás. A hit az, ha egy valláson keresztül éled meg az életedbe abba bele nekije kerülő dolgokat.
Ha az életed fontos kérdéseit a tudománnyal magyarázod, és ettől élsz harmonikusan, és elveted bárminemű feljebbvaló entitás, isten, nevezdaminekakarod létét, akkor vallásos ateista vagy. Az ateizmusban van a hited.[/quote]
Hiszem, hogy nem szabadna munka közben ilyen dolgokról beszélgetnünk. Egyszerűen nem tudok odafigyelni.
Tehát. Vallást akartam mondani. A hozzászólásod szerint viszont úgy tűnik, van aktív ('vallásos'), illetve passzív ateizmus. Én ugyanis pl. ateistának gondolom magam, de nem mondanám, hogy ha volna egy ateista templom (vagy bármi, ahol az ateisták összegyűlnek), eljárnék, sőt, vallásgyakorlónak sem tartanám magam. Nem hiszek Istenben és nem vagyok vallásos...de ettől még a 'nemhit' nem hit, ha érted, mit akarok mondani.
Elküldve: 2003. 01. 20. 15:24
idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:
OFF: Láttam egy érdekes műsort. Arról szólt, hogy a különböző, fejlett idegrendszerrel rendelkező állatok (pl: főemlősök, rágcsálók, madarak) hogyan érzékelik a jövőt. A kísérletek szerint a madarak rendelkeznek a legkisebb előrelátással: Egy kalitkába két különböző színű gombot szereltek. Az egyik megnyomására a szerkezet rögtön egy magot, a másik megnyomására pedig (ha jól emlékszem) fél perc múlva sokat adott ki. Azt figyelték meg, hogy hiába cserélik fel a gombokat, a madár (ha jól emlékszem galamb) egy idő után mindig az azonnali működésű, de kevés élelmet adó gombot választja.[/quote]
Ez is egy életmód...'jobb ma egy veréb...'
Elküldve: 2003. 01. 20. 15:35
idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
Ez is egy életmód...'jobb ma egy veréb...'[/quote]
vagy csak anyagcsere.....
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 01. 20. 15:40
idézet:
Ezt írta lameXpert:
vagy csak anyagcsere.....[/quote]
Persze, jogos...magamban már át is írtam a szerepet emberre...![]()
Elküldve: 2003. 01. 20. 15:51
idézet:
A Robotika Három Törvénye
1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az Első Törvény előírásaiba ütköznek.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az Első és Második Törvény előírásaiba.
[/quote]
És végül a 0. Törvény:
Egy robot nem árthat az emberiségnek, vagy nem veszélyeztetheti az emberiséget tétlensége által.
Ebből következően az Első törvény módosúl az alábbi kitétellel:
... amennyiben ezzel nem sérti meg a robotika Nulladik Törvényét.
És ez valószínű, nem csak a robotokra kellene, hogy igaz legyen...
Elküldve: 2003. 01. 20. 15:53
idézet:
......amit érdemes csinálni, az sosem könnyű. Ez érint egy másik ...törvényt, amelyet milliók és milliók képtelenek megérteni vagy nem hajlandók turomásul venni. Arról van szó, hogy mindennek meg kell fizetni az árát.
Már az is kemény dió, hogy minden jó, örömteli dolognak megvan a maga ára. Az élet játszmáját azonban igazán az teszi nehézzé, hogy ráadásul minden állandóan változik.[/quote]
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 01. 20. 16:23
idézet:
Ezt írta lameXpert:
[QB][/QB][/quote]
Ez jó. Honnan idézted, ha szabad kérdenem?
Elküldve: 2003. 01. 20. 18:19
idézet:
Ezt írta Munkaerő:
És végül a 0. Törvény:
Egy robot nem árthat az emberiségnek, vagy nem veszélyeztetheti az emberiséget tétlensége által.
Ebből következően az Első törvény módosúl az alábbi kitétellel:
... amennyiben ezzel nem sérti meg a robotika Nulladik Törvényét.
És ez valószínű, nem csak a robotokra kellene, hogy igaz legyen...[/quote]
Ha nem tévedek, Asimov "Én, a robot" című kötete egy olyan novellával ér véget, amely ezzel foglalkozik (egészen pontosan az emberiséget irányító, "tanácsadó" gépekkel).
Elküldve: 2003. 01. 20. 18:44
idézet:
Ezt írta Targa:
Nem hát. Azt hiszem, illenék definiálnunk a boldogság fogalmát...
[/quote]
jaja... nekem más a terminológiám, mint az átlagemberé. ez van. egyszer meg Alvaróval akadt össze a "haver" fogalom értelmezése. ami neki egy igen halvány, szintesemmi, nekem pedig erről a halvány valamitől egészen a barát szóig terjed (azt nem tartalmazva persze), amely szó nekem vmi elképesztően előfeltételes... a fontos dolgokat igen maximalistán definiálom. a boldogságot is. s több boldogságfogalmam. de a legkisebb is azt jelenti nekem, hogy a lelkem nyugodtan, meditatívan szárnyal vagy lebeg, harmóniát érzek, pihenek, erő áramlik belém... semmiféle stresszt nem enged meg, az más.
idézet:
A behuzalozott érzésekkel meg nem menj át az önmegismerés topicba, beszéljük át itt. Ne rohangáljunk egyik helyről a másikra, felesleges.
[/quote]
de úgy érzem, az oda jobban passzol. odaírtam a lelki dolgaim jelentős részét, meg már el is kezdtem eme témát is, Tiara is várja a folytatást (mindig meglep, ha különösebben érdekelnek a gondolataim valakitpedig tényleg tudnak érdekesek lenni, de akkoris). mindenesetre most nem vagyok olyan állapotban, s dolgoznom is kell!
Elküldve: 2003. 01. 20. 19:29
idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
Hiszem, hogy nem szabadna munka közben ilyen dolgokról beszélgetnünk. Egyszerűen nem tudok odafigyelni.
Tehát. Vallást akartam mondani. A hozzászólásod szerint viszont úgy tűnik, van aktív ('vallásos'), illetve passzív ateizmus. Én ugyanis pl. ateistának gondolom magam, de nem mondanám, hogy ha volna egy ateista templom (vagy bármi, ahol az ateisták összegyűlnek), eljárnék, sőt, vallásgyakorlónak sem tartanám magam. Nem hiszek Istenben és nem vagyok vallásos...de ettől még a 'nemhit' nem hit, ha érted, mit akarok mondani.[/quote]
Félreértettél. Nem csak az ateizmusban van aktív, és passzív. Legalábbis számomra. Teljes mértékben értem, hogy hogy "működsz" vallási szempontból. Számodra a vallásnak alapkritériuma a szertartásosság, a nyáj-jellegűség, ami a templom létében, és hasonló "hagyományokban" jelenik meg, és mivel ilyen dolgokban nem veszel részt, nem tekinted magadat vallásosnak.
Egyet tudok veled érteni, hiszen igen, ez is egy értelmezése a vallásnak, de számomra SEM ez a vallás.
Az én értelmezésemben a vallás egy olyan elv-, és gondolatrendszer, amelyet igazságként fogadunk el (saját igazságainkak VALLJUK őket), és amelyek számottevően szerepet játszanak az erkölcseink, és fő irányelveink alakulásában-alakításában. Ha valaki életében az isten létének tagadása, és a tudomány fontossága játssza ezt a szerepet, akkor őt én ateista VALLÁSÚNAK fogom tartani.
Ha valakinek az életében ezt a szerepet egy saját maga által át nem gondolt elvrendszer alkotja, és a kűlsőségek rabja (tehát nem gondolja át, hogy vajon helyesek-e a vallásának igazságai az ő életére, de eljár templomba, vagy bármi ilyesmi "rituáléra"), akkor azt butának fogom tartani...
Ebből tehát leszűrhető, hogy a vallást az esetek 99,99999%ában abszolute magánjellegű és egyszemélyes dolognak tartom, és rendkívül fontosnak tartom a tudatosságát! Nem vagyok a nyájszellem híve, no.
[ 2003. január 20.: Targa szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 01. 20. 19:35
idézet:
Ezt írta Targa:
Ha valakinek az életében ezt a szerepet egy saját maga által át nem gondolt elvrendszer alkotja, és a kűlsőségek rabja (tehát nem gondolja át, hogy vajon helyesek-e a vallásának igazságai az ő életére, de eljár templomba, vagy bármi ilyesmi "rituáléra"), akkor azt butának fogom tartani...
Ebből tehát leszűrhető, hogy a vallást az esetek 99,99999%ában abszolute magánjellegű és egyszemélyes dolognak tartom, és rendkívül fontosnak tartom a tudatosságát! Nem vagyok a nyájszellem híve, no.
[/quote]
egyetértek
ennek ellenére, vagy talán a vallás szó körüli értelmezési zavarok miatt, de inkább mert a vallás ritkán jelent valami rendes, tudatos, érzett, átgondolt, nem simán elfogadott, beleszületett, alkalmazott valamit - én nem tartom magamat vallásosnak, de nagy hevességgel nem vallásosnak sem. a vallás nekem egy fura szó... nem foglalkozom vele és kész, nem alkalmazom magamra. nekem világképem van. formálódik, bár már most megvan egy erőteljes váza. a vallás sokmindent juttat az ember eszébe. nekem ez inkább élet. benne van az életemben, igen erősen, s nem valamiféle magamra vett köpeny vagy puszta hit... nekem az, amiről nagyon meg vagyok győződve, logikus, s a lelkemben érzem, az nem hit. de nehezen tudnám megfogalmazni, mit is nevezek hitnek...
Elküldve: 2003. 01. 20. 19:39
idézet:
Ezt írta shr:
de nehezen tudnám megfogalmazni, mit is nevezek hitnek...[/quote]
Hiba!
Épp ez a feladat.![]()
De segítek: Talán azon dolgokról gondolt bizonyosságot, amelyekre egyébként nem találsz logikai magyarázatot (hiszen egy magyarázat csak akkor lehet logikailag helyes, ha a kiindulási pontja is bizonyítottan logikus, és tényszerű, viszont az ember pont olyan dolgok felől érez hit-et, ami nem ilyen), de meggyőződésed, hogy úgy van, ahogy azt te tudni véled.
A mi van az élet után dolog pl. tipikusan hit kérdése.
Elküldve: 2003. 01. 20. 19:50
idézet:
Ezt írta Targa:
Hiba!
Épp ez a feladat.![]()
[/quote]
nem hiba, hanem nehéz és kész
s én nem tartom feladatomnak =)
a dolgok egzakt megfogalmazása sosem volt erősségem, de az önnön fejlődésemben nem is kiemelkedő fontosságú...
idézet:
De segítek: Talán azon dolgokról gondolt bizonyosságot, amelyekre egyébként nem találsz logikai magyarázatot (hiszen egy magyarázat csak akkor lehet logikailag helyes, ha a kiindulási pontja is bizonyítottan logikus, és tényszerű, viszont az ember pont olyan dolgok felől érez hit-et, ami nem ilyen), de meggyőződésed, hogy úgy van, ahogy azt te tudni véled.
A mi van az élet után dolog pl. tipikusan hit kérdése.[/quote]
szerintem nem. akkor hit, ha az embernek szimpi valami, és lelkesülten ráharap. vagy ha annyira mondták a szülei, hogy végül elfogadta, vagy efféle.
de ha él, lát, tapasztal, gondolkodik, s valami kikristályosodik benne, s ha az a mély tudás is megérkezik, amit igen nehezen fogalmazok meg... nem logikai úton bizonyított tudás, de nagyon erős, s az ember rögtön TUDJA, igen. ilyen lehet az ezirányban tehetséges embereknek az, amikor első látásra tudják, hogy valaki a lélektársuk, s valóban. én villámcsapásszerűen még semmit nem tudtamnálam lassú folyamat ez. egy fehér foltra rákerül egy sejtelem, majd átgondolás, tesztelés során is megmarad, de ez még nem elég... aztán lehet, hogy megjelenik ez az erős tudásérzet. egy csomó mindent nem lehet bebizonyítani, ami fontos és tudni akarom. a bizonytalan dolgokat pedig nem veszem be a világképem szilárd kövei közé, mert inkább legyen apró, de biztos dolog benne.
no megyek haza, mindenesetre jó kis téma ez.
Elküldve: 2003. 01. 21. 10:16
idézet:
Ezt írta Targa:
Félreértettél. Nem csak az ateizmusban van aktív, és passzív. Legalábbis számomra. Teljes mértékben értem, hogy hogy "működsz" vallási szempontból. Számodra a vallásnak alapkritériuma a szertartásosság, a nyáj-jellegűség, ami a templom létében, és hasonló "hagyományokban" jelenik meg, és mivel ilyen dolgokban nem veszel részt, nem tekinted magadat vallásosnak.
Egyet tudok veled érteni, hiszen igen, ez is egy értelmezése a vallásnak, de számomra SEM ez a vallás.
Az én értelmezésemben a vallás egy olyan elv-, és gondolatrendszer, amelyet igazságként fogadunk el (saját igazságainkak VALLJUK őket), és amelyek számottevően szerepet játszanak az erkölcseink, és fő irányelveink alakulásában-alakításában. Ha valaki életében az isten létének tagadása, és a tudomány fontossága játssza ezt a szerepet, akkor őt én ateista VALLÁSÚNAK fogom tartani.
[/quote]
Egyetértek, sőt, most már megértettelek. Én alapvetően személyes hitnek, vagy még inkább életfilozófiának hívom, amit te vallásnak, de egyezik a véleményünk. A látszatvallásos embereket most hagyjuk.
Az én személyes 'vallásomat'/'hitemet'/'életfilozófiámat' például nagyban befolyásolta életem azon időszaka, amikor is megismerkedtem a modern sátánizmussal (Antony LaVey és követői). Nem lettem sátánista, ahogy eddig sem voltam keresztény...legyen bármilyen vonzó a gondolatvilág, valahogyan biztosan át kell alakítani, hogy rám is jó legyen, és persze jómagam sem vagyok a nyájszellem híve, legyen bármilyen felvilágosult a nyáj. Mégis, felüdülés volt olvasni, hogy vannak emberek, akik hasonlóan gondolkodnak a világról, mint én. Megerősítette az életfilozófiámat
.
Elküldve: 2003. 01. 21. 11:39
idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
Az én személyes 'vallásomat'/'hitemet'/'életfilozófiámat' például nagyban befolyásolta életem azon időszaka, amikor is megismerkedtem a modern sátánizmussal (Antony LaVey és követői). Nem lettem sátánista, ahogy eddig sem voltam keresztény...legyen bármilyen vonzó a gondolatvilág, valahogyan biztosan át kell alakítani, hogy rám is jó legyen, és persze jómagam sem vagyok a nyájszellem híve, legyen bármilyen felvilágosult a nyáj. Mégis, felüdülés volt olvasni, hogy vannak emberek, akik hasonlóan gondolkodnak a világról, mint én. Megerősítette az életfilozófiámat
.[/quote]
mesélj róla!!! please. ha másokat nem érdekel, akkor csak nekem, de érdekel. persze, annyira nem, hogy saját magam kutakodjak a neten, az másabb, személytelenebb. de ha személyes is lenne, Feléd nagyobb a bizodalmam. még ha meg is szűröm a dolgokat, nem árt, ha az informátorról tudjuk, hogy szintén normálisan gondolkodik, mint mi.
Elküldve: 2003. 01. 21. 12:25
idézet:
Ezt írta shr:
mesélj róla!!! please. ha másokat nem érdekel, akkor csak nekem, de érdekel. persze, annyira nem, hogy saját magam kutakodjak a neten, az másabb, személytelenebb. de ha személyes is lenne, Feléd nagyobb a bizodalmam. még ha meg is szűröm a dolgokat, nem árt, ha az informátorról tudjuk, hogy szintén normálisan gondolkodik, mint mi.[/quote]
A bizalmat mély meghajlással köszönöm, de félek, érdemtelen vagyok rá. Én is utánakerestem, olvasgattam az egyházak honlapjait, és azóta is hajkurászok egy Anton LaVey-féle Sátáni Bibliát- de nehezen tudnék mesélni róla. (Amúgy pont az vonzott benne, hogy magam találtam az információt, senki nem interpretálta...szerintem ez is fontos pontja a megértésének)
A honlap, amit a Black Listed Music-ban Jedykoma említett, jó kiindulási alap. Megnézheted az én lapomat is (de ne nevesd ki, nagyon régi, pusztán gyakorlásul dobtam össze, mikor HTML-t tanultam), egy-két falatnyi információ ott is akad. A többi pedig idő és agymunka kérdése
![]()
![]()
Elküldve: 2003. 01. 21. 15:22
idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
A bizalmat mély meghajlással köszönöm, de félek, érdemtelen vagyok rá. Én is utánakerestem, olvasgattam az egyházak honlapjait, és azóta is hajkurászok egy Anton LaVey-féle Sátáni Bibliát- de nehezen tudnék mesélni róla. (Amúgy pont az vonzott benne, hogy magam találtam az információt, senki nem interpretálta...szerintem ez is fontos pontja a megértésének)
[/quote]
nem feltétlenül. mindenképpen interpretálva van, mert valaki leírta, ez kikerülhetetlen. de ha valaki, akinek agya van és használja, kifejti benyomásait, akkor... hajajjj, no ezt megfogalmazni. Müller Péter ír arról egy könyvében, hogy ha az ember találkozik az igazsággal, egy darabban vagy máshol, s már benne is majdnem kifejlődött, akkor bekattan! no, ezt jobban segíti egy hozzánk közelebb álló valaki véleménye, talán. meg ilyenek.
idézet:
A honlap, amit a Black Listed Music-ban Jedykoma említett, jó kiindulási alap. Megnézheted az én lapomat is (de ne nevesd ki, nagyon régi, pusztán gyakorlásul dobtam össze, mikor HTML-t tanultam), egy-két falatnyi információ ott is akad. A többi pedig idő és agymunka kérdése
![]()
[/quote]
nem nevetem ki. én se szoktam html-ezni. csináltam már 1-2 oldalt, de volt design meg minden. sajátom meg nincsen is... nem egyszerű dolog. de majd talán csinálok s felteszem qwr-storyjaimat
idő - épp azom nincs.
egyébként roppant jó az is, ha az ember csak él s rájön dolgokra, de jobban stimulálják az ilyen-olyan infók, vélemények. adhatnak a mitológiájához is![]()
Elküldve: 2003. 01. 21. 15:24
idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
A bizalmat mély meghajlással köszönöm, de félek, érdemtelen vagyok rá.[/quote]
ha úgy érted, ha Te sem tudsz mélyreható dolgokat vagy mittomén - ezt Te tudod. de bizalmat azt igen sokat érdemelsz. az utóbbi években megérzem az ilyesmittényleg, ezt kifejtem az önmegismerésben
![]()
Elküldve: 2003. 01. 21. 15:40
idézet:
Ezt írta shr:
ha úgy érted, ha Te sem tudsz mélyreható dolgokat vagy mittomén - ezt Te tudod. de bizalmat azt igen sokat érdemelsz. az utóbbi években megérzem az ilyesmittényleg, ezt kifejtem az önmegismerésben
[/quote]
Úgy értettem. Bizalmad természetesen megtiszteltetésnek veszem.![]()
És hidd el, jobb, ha az ilyen tudás minél kevesebb agyon szűrődik át...![]()

Súgó
A téma zárva.