HWSW Informatikai Kerekasztal: Sic gloria transit mundi...... (?) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (34 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Sic gloria transit mundi...... (?) Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 21. 16:08

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:

És hidd el, jobb, ha az ilyen tudás minél kevesebb agyon szűrődik át... ;)
[/quote]

hm, lehet... habár én szeretem a komplex benyomáshalmazokat, érdekel az emberi lélek. könnyen el tudom képzelni, hogy az hozzáad valamit. de nem beszélek arról, amihez nem értek. ez csak általános kis véleményem.
s persze nem vonatkozik mindenre. sokszor, igen sokszor eltorzítják az eredeti, egészen OK dolgokat. brrrr.

van aláírásom. asszem hiába a lastdays.qwr a legjobb efféle művem, illetve én csak leírtam szinte... ráfér a csiszolgatás. szóismétlések néhol, miegymás... s még le is fordítom angolra. hogy nem tudok művészien angolul, az nem hat meg. egyénien biztos tudok. persze más lesz kissé. a nemEVILági szó átadása meg aztán... najó, nem exhibiciskedem itten.

#82 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 21. 16:17

idézet:
Ezt írta shr:

hm, lehet... habár én szeretem a komplex benyomáshalmazokat, érdekel az emberi lélek. könnyen el tudom képzelni, hogy az hozzáad valamit. de nem beszélek arról, amihez nem értek. ez csak általános kis véleményem.
s persze nem vonatkozik mindenre. sokszor, igen sokszor eltorzítják az eredeti, egészen OK dolgokat. brrrr.
[/quote]

Hozzáad, elvesz, javít, ront...csak akkor tudod meg, ha ismered az eredetit is ;)

#83 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 21. 16:21

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:

Hozzáad, elvesz, javít, ront...csak akkor tudod meg, ha ismered az eredetit is ;)
[/quote]

de nem biztos, hogy az eredetit akarom :) lehet, hogy az emberek személyiségének morzsái, amik belekerültek, fontosabbak :) persze, ha az ember vmi eredetire kíváncsi, az egy dolog, de ha csak úgy barangol a világban és fejlődni akar...
no, megyek dolgozni!!!
de hogy milyen remek topikok vannak mostanság a hwsw-n... kivirulok tőlük.

#84 Felhasználó inaktív   __zso2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 10:43

idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:

Ha nem tévedek, Asimov "Én, a robot" című kötete egy olyan novellával ér véget, amely ezzel foglalkozik (egészen pontosan az emberiséget irányító, "tanácsadó" gépekkel).
[/quote]

Hááát, azzal ér véget igen, de a 0. Törvény nem abban fejlődi ki... Az a Robotok és Birodalom c. műben kerül napvilágra.
Ajhééé!!!

#85 Felhasználó inaktív   __zso2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 11:02

Olvasva a topicot, kicsit mintha félrement volna...
Ha yol emléxem, valahogy így hangzik lameX kérdése:

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Tehát a kérdésem: Neked mit jelentenek a következő szavak?

érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, .....

(ps.: a fogalmakról kérdez(né)lek és arról, neked mit jelent :) )
[/quote]

Szóval, hogy kinek, mit jelent SZEMÉLYESEN.

Ahogy olvasgattam, JD, és shr kivételével mindenki csak általánosan írogatott, mit jelenthet általában az embereknek a fenti meghatározások jó része.

Abban egyetérthetünk, hogy általában mindenkinek mást és mást. shr írt már lelki társakról is, de szerintem még nekik is vannak különböző jelentésű szavak, kifejezések. Minthogy nincs két egyforma ember, nomeg ugyanabba a folyóba sem léphetünk kétszer, mind az emberek, mind az idő folyamatosan változtatja (szigorúan szerintem) a magyarázatát a szavaknak.

SZÁMOMRA mit is jelentenek?
Erről már csak azért sem tudok írni, mert szükségem lenne a prompt válaszára, a reakciójára a kérdezőnek. Nem biztos, hogy a szavak, amivel leírom a magyarázatot, neki is ugyanazt jelentik-e, mint nekem.

Ha szeretnénk, hogy bárki is megértse, mit is jelent egy másik embernek a HIT, az ERKÖLCS, vagy bármi igen bonyolult kifejezés (hisz bonyolult összefüggések állnak mögötte, nem lehet egy mondattal kifejezni őket) elsőre is közös alapok kellenének, melyek felhasználásával meg lehetne magyarázni az egyre bonyolultabb dolgokat.

Hmm, kezdek mégis belebonyolódni...
Na, még gondolkodom rajta egy sort, és talán folytatom a fejtegetésem....
Ajhééé!!!

#86 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 11:58

idézet:
Ezt írta Munkaerő:
Ha szeretnénk, hogy bárki is megértse, mit is jelent egy másik embernek a HIT, az ERKÖLCS, vagy bármi igen bonyolult kifejezés (hisz bonyolult összefüggések állnak mögötte, nem lehet egy mondattal kifejezni őket) elsőre is közös alapok kellenének, melyek felhasználásával meg lehetne magyarázni az egyre bonyolultabb dolgokat.
[/quote]

Pontosan itt tartott a beszélgetés, a közös fogalomértelmezés kialakításánál. A viták időtartamának 98% pontosan erről szól.

#87 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 01. 22. 12:21

idézet:
Ezt írta Targa:

Pontosan itt tartott a beszélgetés, a közös fogalomértelmezés kialakításánál. A viták időtartamának 98% pontosan erről szól.
[/quote]

És talán ennek felismer(tet)ésére is indíttatott a topic :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#88 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 12:50

idézet:
Ezt írta Munkaerő:
Abban egyetérthetünk, hogy általában mindenkinek mást és mást. shr írt már lelki társakról is, de szerintem még nekik is vannak különböző jelentésű szavak, kifejezések. Minthogy nincs két egyforma ember, nomeg ugyanabba a folyóba sem léphetünk kétszer, mind az emberek, mind az idő folyamatosan változtatja (szigorúan szerintem) a magyarázatát a szavaknak.
[/quote]

teljesen igazad van. néha csodálkozom, hogyan értheti meg egymás két különböző embert =) hiszek a kis, mozgó gondolatmorzsákban, amelyek átívelnek időn, teren, s segíti a megértést. pl az ember olvas egy verset egy hozzá közel álló költő tollából, s megérzi, mit akart vele mondani. pedig hiába a szép szavak, egyértelműen nem lehet belőle levezetni. háttérinfókkal sem. az emberi lélek hihetetlenül bonyolult.
én nem is próbálkozom magamat mélyen megértetni másokkal, 1-2 kivételtől eltekintve. azok is hozzám igen közel állóak, akiknek van erre valamelyes esélyük, s ez is igen sokáig tart. persze ha maximalistán nézzük, örülök, ha én megismerem saját magam valamelyest... ebbe a topikba is azért írok, mert jön s segíti önmegismerésem. nem hiszem, hogy mások fogalmaihoz különösebben hozzáadnék... de az egyéni kis dolgaim talán indítanak egyesekben folyamatokat, elgondolkodást vagy bármit. szeretem az új hatásokat, amik serkenthetik a fejlődést no meg érdekesebbé teszik az életet.

#89 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:01

idézet:
Ezt írta lameXpert:

És talán ennek felismer(tet)ésére is indíttatott a topic :)
[/quote]

Mé' nem szótá' elébb? Erre az igazságra már évek óta rájöttem. :)

#90 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:04

idézet:
Ezt írta shr:

teljesen igazad van. néha csodálkozom, hogyan értheti meg egymás két különböző embert =) hiszek a kis, mozgó gondolatmorzsákban, amelyek átívelnek időn, teren, s segíti a megértést. pl az ember olvas egy verset egy hozzá közel álló költő tollából, s megérzi, mit akart vele mondani.
[/quote]

Ezzel nem értek egyet!

Ha már nincs lehetőség részletekbe menően megvitatni a költővel, hogy VALÓBAN azt akarta-e mondani, amit mi "megértettünk", akkor nem mondhatjuk, hogy értjük, mit akart mondani a költő, hiszen legjobb esetben is csak nagyon erősen hihetjük hogy épp azt sikerült kihámoznunk a versből, ami a költő eredeti mondanivalója volt, hisz nincs hiteles bizonyíték arra, hogy valóban egybevág a két "értelmezés". Ez persze nem számít, ez csupán egy kis szőrszálhasogatás, hogy helyesen fogalmazzuk meg azt, amit mondani akarunk. ;)

#91 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:05

idézet:
Ezt írta Targa:

Mé' nem szótá' elébb? Erre az igazságra már évek óta rájöttem. :)
[/quote]

Na ezért.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#92 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:09

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Na ezért.
[/quote]

Ez nekem magas. Azért, hogy egyszer csak bebökjem a megoldást, vagy mi?

Egyébként nem nagy kunszt. Ha az ember sok vitában vesz részt, akkor magától adódik, hogy lesz jópár olyan vita is, amiben a részvétele a háttérből történő figyelésre korlátozódik. Na ilyenkor lehet megfigyelni egy vita életműködéseit, hogy hogyan alakul a téma, merre kanyarog, mennyire szalad félre, és egy kis odafigyeléssel azt is meg lehet állapítani, hogy messze van-e még a vita vége, a tulajdonképpeni véleményformálás, vagy sem. Jó szórakozás tud lenni. :)

#93 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:13

idézet:
Ezt írta Targa:
...... Azért, hogy egyszer csak bebökjem a megoldást, vagy mi? ............[/quote]
¤

#94 Felhasználó inaktív   __zso2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:35

idézet:
Ezt írta Targa:

Ezzel nem értek egyet!

Ha már nincs lehetőség részletekbe menően megvitatni a költővel, hogy VALÓBAN azt akarta-e mondani, amit mi "megértettünk", akkor nem mondhatjuk, hogy értjük, mit akart mondani a költő, hiszen legjobb esetben is csak nagyon erősen hihetjük hogy épp azt sikerült kihámoznunk a versből, ami a költő eredeti mondanivalója volt, hisz nincs hiteles bizonyíték arra, hogy valóban egybevág a két "értelmezés". Ez persze nem számít, ez csupán egy kis szőrszálhasogatás, hogy helyesen fogalmazzuk meg azt, amit mondani akarunk. ;)
[/quote]

Hát ez az... Hacsak nem úgy írta a költő a művet, hogy közben konzultált veled ;-)

Targa, nem azt mondtam, hogy nem erről szól a topic. Viszont mindenki általánosságokban beszélt, konkrétan senki nem ment bele a dolgokba. Márpedig ilyen mélységű felytegetéshez elég konkrét megfogalmazások szükségesek, lehetőleg minél egyértelműbbek.

És itt kezdődik a probléma: CSAK írásban igen nehéz konkrét, egyértelmű dolgokat mondani. Hiszen azt mondom: örülök, de közben elhúzom a szám: azt hiszed szmájli nélkül, komolyan mondtam, a valóségban mégis tudod, LÁTOD, hogy gunyaoros, ne adj isten elnéző mosoly játszott a szám sarkában...

Szóval SZERINTEM felesleges billentyűkoptatás rögtön ilyen mély fogalmakat boncolgatni... Azaz nem is felesleges, inkább hogy úy mondjam készüljön mindenki 3 napi hideg élelemmel, +2 bill, +2 mouse, mert hosszúúúú lesz... Bár mint mondtam, ez az én véleményem ;-)
Kezdjük inkább az alapoknál: kinek mit jelent: kék, zöld, fent, lent... (najó, ez mááá sok(k) ;-)

Zs.
Ajhééé!!!

#95 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:41

idézet:
Ezt írta Munkaerő:

Hát ez az... Hacsak nem úgy írta a költő a művet, hogy közben konzultált veled ;-)

Targa, nem azt mondtam, hogy nem erről szól a topic. Viszont mindenki általánosságokban beszélt, konkrétan senki nem ment bele a dolgokba. Márpedig ilyen mélységű felytegetéshez elég konkrét megfogalmazások szükségesek, lehetőleg minél egyértelműbbek.
[/quote]

Furcsa, nekem pont az ellenekzőjének tűnik a helyzet. A hozzászólók eddíg tökéletesen a saját véleményét írta, nem igazán volt "általánosságban" szó a hitről. Épp azt beszéltük, hogy nem is lehet, mert elméleti képtelenség.

idézet:

És itt kezdődik a probléma: CSAK írásban igen nehéz konkrét, egyértelmű dolgokat mondani. Hiszen azt mondom: örülök, de közben elhúzom a szám: azt hiszed szmájli nélkül, komolyan mondtam, a valóségban mégis tudod, LÁTOD, hogy gunyaoros, ne adj isten elnéző mosoly játszott a szám sarkában...
[/quote]

Ez viszont már nem az én problémám, hanem a Tiéd. Aki nekiáll az interneten írásban vitázni, annak illik tudomásul venni, hogy félre kell tenni az "azt mondom örülök, ott a szmájli is, és közben elhúzom a számat, csak te ezt nem látod" dolgokat. Egyrészt mert "illetlenség", másrészt mert egy ilyen félreértési pont állatira félre tudja vinni a vitát. Ha meg bevallottan az a célja valakinek, hogy félrevigyen egy vitát, és félreértesse magát, akkor már megbocsásson a világ, de kapja be a...

Interneten irásban vitázni csak egyszerű, félreérthetetlen fogalmazással, nyíltan, és őszintén. Máshogy egyszerűen nincs értelme.

[ 2003. január 22.: Targa szerkesztette a hozzászólást ]

#96 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:49

idézet:
Ezt írta Munkaerő:
........És itt kezdődik a probléma: CSAK írásban igen nehéz konkrét, egyértelmű dolgokat mondani. Hiszen azt mondom: örülök, de közben elhúzom a szám: azt hiszed szmájli nélkül, komolyan mondtam, a valóségban mégis tudod, LÁTOD, hogy gunyaoros, ne adj isten elnéző mosoly játszott a szám sarkában...............[/quote]

Hmmm, azt hiszem, ez egy elveszett tulajdonság. Na jó, remélem nem elveszett, csak szunnyadó.

Írásban legalább úgy ki lehet - és kellene - fejezni magad, sőt jobban. Hiszen elvileg van időd, hogy összeszedd a gondolataidat, van időd, hogy megválogasd a szavaidat, merthogy nem csak jelentése, hanem hangulata is van egy szónak.... hopp, lehet, hogy megint kezdünk visszatérni - vagy odaérni - a témához?

--------------------------------------------------------------------------------
idézet:
Horkolsz és vicsorogsz, büdös a szájad,
csak döglesz az ágyon, akár egy állat.[/quote]
(Tatyjana levele Anyeginhez - a 8. házassági évfordulón)
¤

#97 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:56

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Hmmm, azt hiszem, ez egy elveszett tulajdonság. Na jó, remélem nem elveszett, csak szunnyadó.

Írásban legalább úgy ki lehet - és kellene - fejezni magad, sőt jobban.
[/quote]
Az a baj, hogy ezt nem tanítják meg rendesen az iskolában, és az ember csak akkor szembesül a problémával, amikor elkezd fórumozni és minden második mondatát félreértik.

#98 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 15:57

idézet:
Ezt írta Szexuális Zaklatás Panda:

Az a baj, hogy ezt nem tanítják meg rendesen az iskolában, és az ember csak akkor szembesül a problémával, amikor elkezd fórumozni és minden második mondatát félreértik.
[/quote]

Ezt hogy is értetted? ;)

#99 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 16:00

idézet:
Ezt írta Targa:

Ezt hogy is értetted? ;)
[/quote]

Most gúnyolódsz, vagy mi?