Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 10:55
Beszkenelhetem a szöveget is, ha kell.
Viszont nekem ezt értenem kell(ene), mert elfogadtam, aláírtam.
És szépen meglepődök, mikor nézem a hó 12-i chf árfolyamot és örülük, hogy na most majd kevesebbet fizetünk, erre a fenti képlet és a csillagok rossz állása miatt, nemhogy csökkent volna, hanem nőtt a törlesztő részlet.
Tehát hiába látom a hó 12-i deviza I árfolyamot, az csak mutatóba van.
ebből neked annyit kell tudnod h mit jelent az árfolyam(I) és a napok.
a dupla hányados rész időarányos kamatszámításra vonatkozik. felteszem 12-én kell a havi törlesztőt fizetned. ha ez így van és ha az árfolyam (I) ugyanannak a hónapnak a 12-i árfolyama mint amelyik hónapra a törlesztőt fizeted akkor a dupla hányados a késedelmi kamat mértékét határozhatja meg.
ha az árfolyam (I) egy hónappal korábbi 12-i árfolyamot jelent mint amikor fizeted akkor pedig csak annyit jelent hogy egy hónappal később fizeted ki az adott havi árfolyamkülönbözetet, ami jó mert így előre lehet tudni a havi törlesztőt.
ezért volna jó látni a szöveget is hozzá.

de hangsúlyozom mégegyszer ezt az ügyfélnek nem kell tudnia megfejtenie, elég annyit tudni hogy
- a hitel változó kamatozású és kamatozása a svájci frank kamatától is fütt. tehát ha az nő akkor a hitel kamata is, vagyis többet fizet.
- ha a HUF/CHF árfolyam elmozdul az befolyásolja a forintban fizetendő törlesztőt minden hónapban. ez az elmozdulás lehet kis összegű is, de lehet hatalmas is.
- a piaci körülmények jelentős változása esetén a bank átárazhatja a hitelt (mint pl most).
ezekhez nem kell bonyolult matematikai képleteket tudni. persze lehet a fentieket matematizálni, de a képletek kb azt jelentik amit leírtam.