HWSW Informatikai Kerekasztal: Bankok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bankok Értékeld a témát: -----

#541 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 10. 16. 08:00

Idézet: EV6 - Dátum: 2008. okt. 15., szerda - 21:53

Forintalapú hitelt érintheti ez a helyzet? Nekem olyan lakáshitelem van, 5 éve forintra ugyanannyit fizetek minden hónapban.

a forinthitelek jellemzően fix kamatozásúak (és árfolyam kockázat sincs), így max akkor változhat ha mostanában fordul a kamatperiódu.

pgyafi, amit te írtál az is deviza alapú hitel csak nem a havi törlesztőben csapódik ki az árfolyamkockázat hanem a futamidőben.
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#542 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 08:02

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 1:37

Ideigóráig. Gondolom ha most felveszik, aztán később esik a cucc, akkor szopnak, aztán nem keresnek rajt. Bezzeg akinél alacsony árfolyamon vettük fel, azt lehet, ott dörzsölik a kezüket.

a bankok nem (tudnak) nyerészkednek az árfolyamkülönbözen, ők is veszik/eladják a devizát a bankközi piacon. ugyanolyan mint a krumpli. ha felmegy az ára a nagybanin akkor nem azé' adja drágábban a piacon neked mert többet akar nyerészkedni rajt' hanem azé' mert ő is drágábban veszi.

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#543 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 08:07

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 1:36

Mindegyik autóm frank alapú. Egyiknél fix a havi törlesztő, másiknál is az, de negyed évente kiküldenek egy 40 rugós számlát, hogy akkor ez most a kamatizéárfolyambasz különbözet vagy mi.

Csalnak ezek összevissza, mikor az autót kiváltottam, akkor is megkérdeztem mennyivel lógok, mondtak számot. eléraktam kp-ban, erre kértek még plusz 200k-t, amiből nagyjából 20-at értettem, hogy miért.

jah, csalnak. vagy csak nem tetszett elolvasni a szerződést amit aláírt.

ha veszel egy autót megkérdezed a paramétereit, nem? ha veszel egy hitelt az miért nem ér meg ugyanennyit? persze utólag öklötrázni a bankok felé hogy ígymegúgy sokkal egyszerűbb. pedig elsősorban rajtad múlik hogy mennyire vagy tájékozott. én nem értek az autókhoz (nem is érdekel). de bazz, ha akarnék venni egy valamilyet akkor előtte begyűjtenék egy csomó műszaki paramétert meg marhaságot amit ezekről tudni kell. nem azé' mert érdekel hanem mert nem akarok pofára esni.

#544 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 08:12

most leginkább azok tépik a tapétát a falról akiket anno jen alapú hitelre vettek rá :D
Idézet (*Iguana*)
Ennek kb. annyi köze van a bringázáshoz, mint Obersmithnek.

---------------------------------
aamási szerint világít a szemem ha tökönvernek.

#545 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 08:15

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 9:02

a bankok nem (tudnak) nyerészkednek az árfolyamkülönbözen, ők is veszik/eladják a devizát a bankközi piacon. ugyanolyan mint a krumpli. ha felmegy az ára a nagybanin akkor nem azé' adja drágábban a piacon neked mert többet akar nyerészkedni rajt' hanem azé' mert ő is drágábban veszi.

De ha megveszi a nagybanin a krumplit olcsón, majd később ugyanezt adja el nekem drágábban arra hivatkozva, hogy ha most venné meg a nagybanin drágábban tudná?
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#546 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 08:25

Idézet: DzsiAr - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 9:15

De ha megveszi a nagybanin a krumplit olcsón, majd később ugyanezt adja el nekem drágábban arra hivatkozva, hogy ha most venné meg a nagybanin drágábban tudná?

jah, csak közben a krumplit tárolni kell aminek költségei vannak. szal nem biztos hogy összességében jobban jár.

devizánál ilyenkor a bukott kamat a 'tárolási költség'. másrészt pedig ilyesmit kereskedelmi bankok hagyományosan nem csinálnak (ahol a treasury tevékenység összetettebb ott igen, de azok sem a lakosságról húzzák le a bőrt), azok a befektetési bankok, nagyobb 'spekulatív' alapok ezek közül meg  mostanában ment egy csomó csődbe.

a bank a kamatkülönbségből és a díjakból él. emiatt lehet pfujjogni, de az árfolyamkülönbözet nem a nyerészkedésről szól. másrészt pedig az eladósodott államnak köszönhetjük most nagyrészt hogy ilyen ingatag a forint, ami meg lehet h másképp lenne ha nem a társadalom 15%-a fizetné a társadalom teljes kiadásait. de ez más kérdés.

Szerkesztette: blabla* 2008. 10. 16. 08:37 -kor

#547 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 08:37

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 9:07

ha veszel egy autót megkérdezed a paramétereit, nem? ha veszel egy hitelt az miért nem ér meg ugyanennyit? persze utólag öklötrázni a bankok felé hogy ígymegúgy sokkal egyszerűbb. pedig elsősorban rajtad múlik hogy mennyire vagy tájékozott. én nem értek az autókhoz (nem is érdekel). de bazz, ha akarnék venni egy valamilyet akkor előtte begyűjtenék egy csomó műszaki paramétert meg marhaságot amit ezekről tudni kell. nem azé' mert érdekel hanem mert nem akarok pofára esni.

Blabla, a legtobben elolvassuk am, ha ilyet csinalunk. Viszont a legtobb rendkivuli modon bonyolult, es szemetladan van megfogalmazva, raadasul atlagember egy szaros kamatos kamatot nem tud kiszamolni sajnos :(

En speciel amiatt szivom a fogam, hogy mivel a Bank a nagy, nagyjabol o diktalja a felteteleket, raadasul van par olyan idiota torvenyi szabalyozas, amibol gyakorlatilag az jon ki, hogy egy hosszu hitelnel en 30 ev, o meg 30 nap kockazatot vallal, mert utana o belenyulhat a feltetelekbe, nagyjabol onkenyesen. Ez meg akkor is okolrazasra ad okot, ha a torvenybe benne van, hogy lehet :)

Persze ez nem bank specifikus, autovasarlasnal is van egy csomo vicces baromsag, ami ugyanilyen verlazito :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#548 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 08:48

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 9:37

Blabla, a legtobben elolvassuk am, ha ilyet csinalunk. Viszont a legtobb rendkivuli modon bonyolult, es szemetladan van megfogalmazva, raadasul atlagember egy szaros kamatos kamatot nem tud kiszamolni sajnos :(

En speciel amiatt szivom a fogam, hogy mivel a Bank a nagy, nagyjabol o diktalja a felteteleket, raadasul van par olyan idiota torvenyi szabalyozas, amibol gyakorlatilag az jon ki, hogy egy hosszu hitelnel en 30 ev, o meg 30 nap kockazatot vallal, mert utana o belenyulhat a feltetelekbe, nagyjabol onkenyesen. Ez meg akkor is okolrazasra ad okot, ha a torvenybe benne van, hogy lehet :)

Persze ez nem bank specifikus, autovasarlasnal is van egy csomo vicces baromsag, ami ugyanilyen verlazito :)

hát jah, nekem ugyanez a műszaki dolgokban érthetetlenül bonyolult. emiatt rá is szánom az időt és a fáradtságot ha bármi komolyabb dolgot venni akarok... ez elsősorban idő és fáradtság kérdése a hiteleknél is.

a bonyolultság a jog és a körülszabályozottság miatt van, nem azért hogy kicsesszenek az ügyféllel (vagy mert csalnak). a jog (bármilyen területe) próbál nagyon pontosan fogalmazni, minden lehetőséget körbejárni emiatt olyan bonyolult a nyelvezete. ezt a bankok nem tudják elkerülni, viszont most már egyre több emberi nyelven megfogalmazott tájékoztató szóróanyag van ami tényleg hasznos, csak a legtöbb ügyfél nagyívben sz..rik rá. annyi érdekli hogy megkapja-e a pénzt vagy sem, aztán kész. ha nem kapja meg akkor azért szemétgenyacsalólopónyerészkedő a bank, ha meg megkapja de valami nem úgy történt ahogy várta akkor meg azért.

a feltételek diktálásával egyetértek, ez az összes szolgáltatónál így van. önkényesen már rég nem nyúlhatnak bele a feltételekbe, ez nagyon komolyan körül van már szabályozva. gyakorlatilag csak a piaci körülmények jelentős változása esetén tud a már kiadott hitelek árazásához hozzányúlni a bank, ez is elsősorban csak változó kamatozású hitelekre vonatkozik. a fix kamatozásúaknál is megtehetnék hogy átárazzák, de nem nagyon szokták pont a hőzöngések elkerülése miatt.

#549 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 09:29

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 9:48

..a bonyolultság a jog és a körülszabályozottság miatt van, nem azért hogy kicsesszenek az ügyféllel (vagy mert csalnak)..

Ezt nehezen tudom elhinni.
Khb hogyan számolja  törlesztésnél az árfolyamot  - című képlet:

https://forum.hwsw.hu/index.php?act=Attach&...post&id=5613629

Na most ezt, amikor látom hitelfevételnél, nem tudok vele mit kezdeni. Hiába kocka az agyam. Csak azt fogom belőle, hogy a banknak van deviza I meg van deviza II árfolyama és a hitel törlesztésnél egy 3. árfolyamot használ.

#550 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 09:45

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 9:29

Na most ezt, amikor látom hitelfevételnél, nem tudok vele mit kezdeni. Hiába kocka az agyam. Csak azt fogom belőle, hogy a banknak van deviza I meg van deviza II árfolyama és a hitel törlesztésnél egy 3. árfolyamot használ.

:omg: Te jo eg. Meg jo, hogy logaritmus meg integral nincs benne..

#551 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 09:48

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 10:29

kár hogy nem látszik a szöveg. ezt neked nem kell tudnod/értened, a Treasury számolja és felteszem közzéteszik akár naponta. elég megnézni azt ami közzé van téve, meg annyit tudni róla hogy mitől változhat.

#552 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 09:55

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 10:48

kár hogy nem látszik a szöveg. ezt neked nem kell tudnod/értened, a Treasury számolja és felteszem közzéteszik akár naponta. elég megnézni azt ami közzé van téve, meg annyit tudni róla hogy mitől változhat.

Beszkenelhetem a szöveget is, ha kell.

Viszont nekem ezt értenem kell(ene), mert elfogadtam, aláírtam.
És szépen meglepődök, mikor nézem a hó 12-i chf árfolyamot és örülük, hogy na most majd kevesebbet fizetünk, erre a fenti képlet és a csillagok rossz állása miatt, nemhogy csökkent volna, hanem nőtt a törlesztő részlet.
Tehát hiába látom a hó 12-i deviza I árfolyamot, az csak mutatóba van.

#553 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 09:57

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 10:29

Árfolyam(1) jelenti a mostani árfolyamot. Árfolyam(fwd) meg a forward árfolyamot jelenti.

#554 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 10:03

Idézet: Carmaged - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 10:57

Árfolyam(1) jelenti a mostani árfolyamot. Árfolyam(fwd) meg a forward árfolyamot jelenti.

?

árfolyam fwd jelenti, azt amivel a törlesztés visszafizetésénél számolnak
árfolyam 1 meg az megelőző 12.-i deviza I eladási árat

A képletből annyit lehet látni, hogy törlesztési árfolyam biztosan több lesz, mint az adott deviza I ár.

Szerkesztette: pgyafi 2008. 10. 16. 10:10 -kor

#555 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 10:43

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 10:55

Beszkenelhetem a szöveget is, ha kell.

Viszont nekem ezt értenem kell(ene), mert elfogadtam, aláírtam.
És szépen meglepődök, mikor nézem a hó 12-i chf árfolyamot és örülük, hogy na most majd kevesebbet fizetünk, erre a fenti képlet és a csillagok rossz állása miatt, nemhogy csökkent volna, hanem nőtt a törlesztő részlet.
Tehát hiába látom a hó 12-i deviza I árfolyamot, az csak mutatóba van.

ebből neked annyit kell tudnod h mit jelent az árfolyam(I) és a napok.

a dupla hányados rész időarányos kamatszámításra vonatkozik. felteszem 12-én kell a havi törlesztőt fizetned. ha ez így van és ha az árfolyam (I) ugyanannak a hónapnak a 12-i árfolyama mint amelyik hónapra a törlesztőt fizeted akkor a dupla hányados a késedelmi kamat mértékét határozhatja meg.

ha az árfolyam (I) egy hónappal korábbi 12-i árfolyamot jelent mint amikor fizeted akkor pedig csak annyit jelent hogy egy hónappal később fizeted ki az adott havi árfolyamkülönbözetet, ami jó mert így előre lehet tudni a havi törlesztőt.
ezért volna jó látni a szöveget is hozzá. :) de hangsúlyozom mégegyszer ezt az ügyfélnek nem kell tudnia megfejtenie, elég annyit tudni hogy
- a hitel változó kamatozású és  kamatozása a svájci frank kamatától is fütt. tehát ha az nő akkor a hitel kamata is, vagyis többet fizet.
- ha a HUF/CHF árfolyam elmozdul az befolyásolja a forintban fizetendő törlesztőt minden hónapban. ez az elmozdulás lehet kis összegű is, de lehet hatalmas is.
- a piaci körülmények jelentős változása esetén a bank átárazhatja a hitelt (mint pl most).
ezekhez nem kell bonyolult matematikai képleteket tudni. persze lehet a fentieket matematizálni, de a képletek kb azt jelentik amit leírtam.

#556 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 10:44

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 11:03

?

árfolyam fwd jelenti, azt amivel a törlesztés visszafizetésénél számolnak
árfolyam 1 meg az megelőző 12.-i deviza I eladási árat

A képletből annyit lehet látni, hogy törlesztési árfolyam biztosan több lesz, mint az adott deviza I ár.

kivéve ha a napok=0

#557 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 10:56

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 11:43

ebből neked annyit kell tudnod h mit jelent az árfolyam(I) és a napok.

a dupla hányados rész időarányos kamatszámításra vonatkozik. felteszem 12-én kell a havi törlesztőt fizetned. ha ez így van és ha az árfolyam (I) ugyanannak a hónapnak a 12-i árfolyama mint amelyik hónapra a törlesztőt fizeted akkor a dupla hányados a késedelmi kamat mértékét határozhatja meg.

ha az árfolyam (I) egy hónappal korábbi 12-i árfolyamot jelent mint amikor fizeted akkor pedig csak annyit jelent hogy egy hónappal később fizeted ki az adott havi árfolyamkülönbözetet, ami jó mert így előre lehet tudni a havi törlesztőt.
ezért volna jó látni a szöveget is hozzá. :) de hangsúlyozom mégegyszer ezt az ügyfélnek nem kell tudnia megfejtenie, elég annyit tudni hogy
- a hitel változó kamatozású és  kamatozása a svájci frank kamatától is fütt. tehát ha az nő akkor a hitel kamata is, vagyis többet fizet.
- ha a HUF/CHF árfolyam elmozdul az befolyásolja a forintban fizetendő törlesztőt minden hónapban. ez az elmozdulás lehet kis összegű is, de lehet hatalmas is.
- a piaci körülmények jelentős változása esetén a bank átárazhatja a hitelt (mint pl most).
ezekhez nem kell bonyolult matematikai képleteket tudni. persze lehet a fentieket matematizálni, de a képletek kb azt jelentik amit leírtam.

Hó végén/végéig kell fizetni, az adott hó 12-i napi árfolyamából számolva.

És nem tudom előre a törlesztőt, mert a fenti képlet beleszól az árfolyamba (persze, ha nagyon akarom, akkor a képlettel ki tudom számolni..)
Fix kamatozású chf hitel.

#558 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 16. 11:04

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 11:44

kivéve ha a napok=0

napok =  hó 12 és a számolás közötti eltelt naptári napok sztáma, ami >0

#559 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 10. 16. 11:07

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 9:07

ha veszel egy autót megkérdezed a paramétereit, nem? ha veszel egy hitelt az miért nem ér meg ugyanennyit?

Hát izé, aki azt csontra rendesen tudja értelmezni, az nem én vagyok. Aki meg igen, annak ki kell fizetni 300k-t a szakértésért, oszt ugyanott vagyok :-)
Make love not Wor.

#560 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 10. 16. 11:12

Idézet: obersmith - Dátum: 2008. okt. 16., csütörtök - 9:12

most leginkább azok tépik a tapétát a falról akiket anno jen alapú hitelre vettek rá :D

Másik hitelem meg alacsonyabb fekvésű lett, kb. 15%-al. Már pláne nem akarom érteni :-)
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.