HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (216 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 11. 08:49

idézet:
Ezt írta lameXpert:
A sok egyéb - háhofnébene - mellett persze elkövettem még egy hibát, nem köszöntem meg Carmaged, Tillu meg bigbear hozzászólását (sőt még boyscoutét is megértettem :) ) és nem ismételtem meg az általuk idézetteket, hanem szintén megértettnek vettem, mint ahogy a KRESZ-t is.[/quote]

idézet:
Hát igen. Amikor tanultam vezetni, egy nekem abszulút unszimpatikus oktatótól, akkor ő 1000x elmondta, hogy el kell engednem azokat, akik gyorsabban jönnek nálam. Nem mi vagyunk a rendőrök, akinek a seb. határok betartatását meg kell oldani. Sajnos ez van. [/quote]

Tillunak erre a hozzászólására gondolsz?
Hát igen, ezzel én is egyetértek.

#302 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 08:49

idézet:
Ezt írta Csirke:

Eszerint akkor maradhatsz előzési szándékkal a belső sávban, ha a mögötted gyorsabban haladó járműveket nem akadályozod! (azt már kitárgyaltuk, hogy elé nem mehetsz ki)
[/quote]

Ember! Ha a teherautó sofőrje szépen kinézett, nem látott semmit, majd kiment előzni az előtte haladót még akkor is szabályosan teszi a 86 sávos autópályán is, ha közben te, - aki a manővere megkezdésekor sehol se voltál 1000000 km-es körzetben - 1000000-val a belső sávban haladva közben odaértél és lassítani kényszerülsz. Ha ilyen esetre azt mondod, hogy nem láttad, meg hirtelen jött ki, meg feltartott, akkor tényleg gond van nálad.
:rolleyes:
Tudod, ha te 220-al döngetsz, akkor az előtted 3 km-re haladó, másik járművet előző, 80-nal haladó járművet szépen utol fogod érni, még a manővere közben. Ha tetszik, ha nem, ő ekkor szabályosan előz, még ha le is kell lassítanod az ő sebességére.

idézet:

Ha ezek után is az a nézet, hogy 'sz@rok bele, hogy valaki gyorsabban jön mögöttem, én kielőzök, mert nekem szabad', akkor sajnállak.
[/quote]

Soha nem írtam, hogy úgy kell kimenni előzni, hogy a hátulról jövő satuzzon, ha nem akar belémjönni. Az veszélyeztetés, akadályozás, nevezd aminek akarod, de tényleg szabálytalan.

idézet:

Az ilyen megnyilvánulásokra gondoltam, amikor azt mondtam, hogy a magyar közlekedési kultúra le van maradva a nyugati országokéhoz képest (de az elvárhatótól is!)!
[/quote]

És ezt pont te mondod???!!! Gyanítom, hogy te az a fajta értelmes autóvezető lehetsz, aki ha netán odaér egy lassabb autó mögé, ráállsz 1 cm-re, majd beletenyerelsz a dudába, üvöltesz mint állat meg villogtatsz közben, hogy menjen már a fenébe.

Vezettél te nyugatabbra? Nekem úgy hozta a sors, hogy időnként szép hosszú (pár ezer) km-eket kell levezetnem Németország, Hollandia, stb. útjain. Érdekes módon a németeknél ha megyek mondjuk 170-nel autópályán, kimegyek előzni egyet - körültekintően, úgy, hogy a kezdéskor nem jön semmi - , de a manőverem közben jön egy autó pl. 240-nel, az szépen lassít, megvárja míg visszamegyek, majd továbbmegy, mindezt úgy, hogy nem villog, dudál, rázza az öklét meg üvölt. Látod ez a kultúra (és a szabályos is).

Úgy érzem, hogy te - illetve ahogy láttam MisterY is, - szépen kiollóztátok magatoknak a KRESZ-ből azt a részt, hogy a gyorsabban haladót el kell engedni és ezzel kész. A többivel már nem is foglalkoztok - vagy képtelenek vagytok együttesen megérteni az egészet.
Ha továbbviszitek az elképzeléseteket, akkor senki se közlekedik szabályosan autópályán, hiszen időnként lassítani kell az előttetek haladó, vagy előző jármű miatt.
Eszerint csak 1 valaki mehet a pályán, a leggyorsabban haladó jármű? :p :rolleyes:

Egyébként egyetértünk : vita lezárva. Látom, képtelen vagy megérteni bármit is.
42

#303 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 08:52

idézet:
Ezt írta lameXpert:

El sem kezdtél vitatkozni. Csökönyösen ismételgetsz egy, a saját szád ízének megfelelő szöveget, anélkül, hogy a legcsekélyebb erőfeszítést tennéd egy mondat összefüggéseinek megértésére.
A fenti mondatodat viszont ajánlanám a figyelmedbe. Mintha folyamatosan ezt kívánnád tenni, nem érzed kissé furcsának?
[/quote]

Utoljára:
Szerintem Te elfelejted azt, hogy ez a parázs vita nem a gyorshajtásról szól, nem abból indult ki! Ne próbálj meg a gyorshajtás, mint szabálytalanság mögé bújni!
Egyértelmű, hogy a gyorshajtó egyén veszélyezteti a saját és a közlekedés többi résztvevőjének épségét/életét.
De!
A vita egy a belső sávban indokolatlanul lassító, illetve megálló autósból indult ki és terelődött a belső sáv igénybevételére.

Én nem mint gyorshajtó szeretném betartatni a szabályokat, hanem mint a közlekedés egyik résztvevője!

Amit ismételgetek, az pedig nem a saját szám ízének megfelelő szöveg, hanem egy paragrafus! Méghozzá a KRESZ-é, amire oly sokat hivatkozol, de még nem tudtál érdemben idézni belőle!
"In my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/

#304 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 02. 11. 08:54

idézet:
Ezt írta MisterY:

Tillunak erre a hozzászólására gondolsz?
Hát igen, ezzel én is egyetértek.
[/quote]

idézet:
A majmok a tesztek során ösztönösen megértették a legalapvetőbb nyelvtani szabályt, a szavak párosításának menetét, de a mondatalkotás már túl bonyolult feladatnak bizonyult számukra.
A kísérlet során a tamarinoknak két egyszerű szót ismételt felváltva egy nő és egy férfi. A majmok ketrecükben ülve, passzívan szemlélték a körülöttük zajló eseményeket egészen addig, amíg az egyik szót hirtelen ki nem cserélték egy másikra: az állatok azonnal a beszélőkre emelték tekintetüket, félreérthetetlen jelét adva annak, hogy felismerték a változtatást.
A kutatók bonyolultabb példákkal - több szó ismétlésével - is próbálkoztak: ezek a kísérletek azonban rendre kudarccal végződtek, a majmok egyáltalán nem figyeltek a beszélőkre.[/quote]
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#305 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 08:57

Bocs, javítanom kell, BigBear a helyes név. Elnézést. :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#306 Felhasználó inaktív   Tillu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:00

Gyerekek!
Megpróbálom a végletekig leegyszerűsíteni:
Adott szitu:
Én megyek a belső sávban, a külsőben tömött sor, nem tudo/akarok visszasorolni, mert ezzel veszélyeztetném magam és a külső sávban haladók biztonságát, maradok előzésben a megadott seb. határok betartásával. A kötelező jobbra tartást az említett okokból nem végeztem el, de ez ebben a szituban nem is kötelező Eddig tiszta ugye?
ekkor utólér egy másik autó, ami gyorsabban jön mint én. Mit teszek? Megpróbálok valahogy visszasorolni, befejezve az előzésemet a külső sávba, de ezt ugye csak akkor tudom megtenni, ha beengednek, így végülis nem késztettem semmilyen hirtelen mozdulatra egyik résztvevőt sem. Magyarán: adott volt a lehetőség arra, hogy a jobbra tartási szabályt megtartsam, föggetlenül attól, hogy ezt "megkértem a külső sárban közlekedőktől" Ha nem engednek be, akármilyen ok miatt, pl. túlzott seb különbség miatt, akkor véleményem szerint akkor járok el helyesen, ha a legközelebbi biztonságosan végrehajtható szituban sorolok ki a külső sávba. Addig, de csakis addig feltarthatom a mögöttem jövőt, hiszen ha nem ezt tenném veszélybe sorolnám nemcsak magamat, hanem, a mögöttem és a melettem jövőket is.
De ha alkalmam van a külső sávba menni akkor ok nélkül nem mehetek a belsőben ez amúgy is szabályellenes.
Most akkor nem ez a lényeg? (Én nem tudok szabályokat beszúrogatni, ez most úgymond a józan paraszti eszem szüleménye...)

#307 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:00

idézet:
Ezt írta Csirke:
....Amit ismételgetek, az pedig nem a saját szám ízének megfelelő szöveg, hanem egy paragrafus! ....[/quote]

Igen, pontosan erről van szó. :) Egyetlen paragrafust tudsz ismételgetni, holott kicsit több van. ÉS összefüggenek.

Haladás az úton

25. § (1) Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.

¤

#308 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:01

idézet:
Ezt írta BigBear:

Úgy érzem, hogy te - illetve ahogy láttam MisterY is, - szépen kiollóztátok magatoknak a KRESZ-ből azt a részt, hogy a gyorsabban haladót el kell engedni és ezzel kész. A többivel már nem is foglalkoztok - vagy képtelenek vagytok együttesen megérteni az egészet.
[/quote]

MisterY úgy gondolja magáról, hogy nem ilyen.

Az ollózást akkor tettem, amikor azt kérték tőlem, támasszam alá tényekkel a nézetemet. Megtettem.

Én a sztrádán 130-150-nel megyek átlagban, és ha 110-120-ra le kell lassítanom, még csak egy borús gondolatom sem támad. Ellenben ha kijön elém egy ifa vagy egy trabant 70-80-nal, kicsit már morcos vagyok.
És ha látom, hogy jön valaki egy 150-200-zal mögöttem, akkor inkább nem kezdek előzni, hiába tehetném meg, hiszen én annyival megyek amennyivel lehet. Ha pedig már megkezdtem az előzést, igyekszem nagyon gyorsan kitérni a gyorsabban haladó elől.

#309 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:11

idézet:
Ezt írta lameXpert:
A majmok a tesztek során...[/quote]

Ezt lefordítanád nekem?
Mert én valahogy nem fogom fel, mi köze van ennek a kresz-hez.

#310 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:11

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Igen, pontosan erről van szó. :) Egyetlen paragrafust tudsz ismételgetni, holott kicsit több van. ÉS összefüggenek.

Haladás az úton

25. § (1) Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.
[/quote]

Szerinted ez hol vonatkozik arra a járműre, amelyik esetleg éppen kihajt egy gyorsabban haladó jármű elé?

#311 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:13

idézet:
Ezt írta Tillu:
Gyerekek!
Megpróbálom a végletekig leegyszerűsíteni:
Adott szitu:
Én megyek a belső sávban, a külsőben tömött sor, nem tudo/akarok visszasorolni, mert ezzel veszélyeztetném magam és a külső sávban haladók biztonságát, maradok előzésben a megadott seb. határok betartásával. A kötelező jobbra tartást az említett okokból nem végeztem el, de ez ebben a szituban nem is kötelező Eddig tiszta ugye?
ekkor utólér egy másik autó, ami gyorsabban jön mint én. Mit teszek? Megpróbálok valahogy visszasorolni, befejezve az előzésemet a külső sávba, de ezt ugye csak akkor tudom megtenni, ha beengednek, így végülis nem késztettem semmilyen hirtelen mozdulatra egyik résztvevőt sem. Magyarán: adott volt a lehetőség arra, hogy a jobbra tartási szabályt megtartsam, föggetlenül attól, hogy ezt "megkértem a külső sárban közlekedőktől" Ha nem engednek be, akármilyen ok miatt, pl. túlzott seb különbség miatt, akkor véleményem szerint akkor járok el helyesen, ha a legközelebbi biztonságosan végrehajtható szituban sorolok ki a külső sávba. Addig, de csakis addig feltarthatom a mögöttem jövőt, hiszen ha nem ezt tenném veszélybe sorolnám nemcsak magamat, hanem, a mögöttem és a melettem jövőket is.
De ha alkalmam van a külső sávba menni akkor ok nélkül nem mehetek a belsőben ez amúgy is szabályellenes.
Most akkor nem ez a lényeg? (Én nem tudok szabályokat beszúrogatni, ez most úgymond a józan paraszti eszem szüleménye...)
[/quote]

Tiszta sor.

#312 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:14

idézet:
Ezt írta MisterY:

MisterY úgy gondolja magáról, hogy nem ilyen.

Az ollózást akkor tettem, amikor azt kérték tőlem, támasszam alá tényekkel a nézetemet. Megtettem.

Én a sztrádán 130-150-nel megyek átlagban, és ha 110-120-ra le kell lassítanom, még csak egy borús gondolatom sem támad. Ellenben ha kijön elém egy ifa vagy egy trabant 70-80-nal, kicsit már morcos vagyok.
És ha látom, hogy jön valaki egy 150-200-zal mögöttem, akkor inkább nem kezdek előzni, hiába tehetném meg, hiszen én annyival megyek amennyivel lehet. Ha pedig már megkezdtem az előzést, igyekszem nagyon gyorsan kitérni a gyorsabban haladó elől.
[/quote]

Na, így már más. Persze, hogy ha látom, akkor nem megyek ki a gyorsabban haladó elé. Illetve igyekszem eltűnni előle.
Bár azért az a Trabi vagy IFA is szabályosan halad, illetve teszi a dolgát, ha jóval előtted ment ki, ( téged nem veszélyeztetve ) de te közben utolérted.

De az elején még egyszerűen arról ment a vita, hogy ha egyáltalán le kell lassítani az előttem előző miatt, akkor ő szabálytalan és ez így nem igaz.
42

#313 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:15

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Haladás az úton

[/quote]

Tehát akkor most kijöhet elém a trabi 80-nal a sztrádán, amikor éppen 130-cal előzöm, jó látási és útviszonyok mellett, vagy nem?

Mert eddig úgy vettem ki szavaidból, hogy szerinted igen. Szerintem viszont nem.

#314 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:20

idézet:
Ezt írta MisterY:

Tehát akkor most kijöhet elém a trabi 80-nal a sztrádán, amikor éppen 130-cal előzöm, jó látási és útviszonyok mellett, vagy nem?

Mert eddig úgy vettem ki szavaidból, hogy szerinted igen. Szerintem viszont nem.
[/quote]

Elnézést, de erre én (is) válaszolnék.

Ha a Trabi hirtelen kivág, mikor te már közel vagy és neked hirtelen mozdulatot kell tenned, ergo veszélyeztet téged, akkor nem.
Ha viszont te "előzöd", azaz haladsz a belső sávban, s ő valahol elöl jól láthatóan kimegy a belső sávba, de te kényelmesen le tudsz lassítani, majd visszamegy a külső sávba s te továbbhaladsz, akkor szabályos a dolog.
42

#315 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:26

idézet:
Ezt írta BigBear:

Na, így már más. Persze, hogy ha látom, akkor nem megyek ki a gyorsabban haladó elé. Illetve igyekszem eltűnni előle.
Bár azért az a Trabi vagy IFA is szabályosan halad, illetve teszi a dolgát, ha jóval előtted ment ki, (téged nem veszélyeztetve ) de te közben utolérted.

De az elején még egyszerűen arról ment a vita, hogy ha egyáltalán le kell lassítani az előttem előző miatt, akkor ő szabálytalan és ez így nem igaz.
[/quote]

A trabi nem szabályosan jön ki elém, ha én már előzöm őt (belső sávon megyek a sztrádán), és nem tud azelőtt visszasorolni, hogy én beérném.
Ugyanis az előzés szabályai szerint ő nem kezdhet meg előzést, ha már őt előzik.

Tehát ha lassítanom kell miatta, akkor ő szabálytalan. És ennek semmi köze ahhoz, hogy 90-nel, 130-cal vagy 200-zal jövök mögötte.

De ettől függetlenül én nem fogok 1cm-re a háta mögé sorolni, mert az rám is veszélyes, nem fogok őrült módon villogni, dudálni rá, mert semmi értelme.

#316 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:30

idézet:
Ezt írta MisterY:

A trabi nem szabályosan jön ki elém, ha én már előzöm őt (belső sávon megyek a sztrádán), és nem tud azelőtt visszasorolni, hogy én beérném.
Ugyanis az előzés szabályai szerint ő nem kezdhet meg előzést, ha már őt előzik.

Tehát ha lassítanom kell miatta, akkor ő szabálytalan. És ennek semmi köze ahhoz, hogy 90-nel, 130-cal vagy 200-zal jövök mögötte.

De ettől függetlenül én nem fogok 1cm-re a háta mögé sorolni, mert az rám is veszélyes, nem fogok őrült módon villogni, dudálni rá, mert semmi értelme.
[/quote]

Téves. Ugyanis ha te kellően messze vagy mögötte, akkor ő nem láthat téged, vagyis kellő körültekintéssel szabályosan kezdi meg az előzését. Ha közben utoléred, akkor lassítasz. Pont.

Éppen ezt írtam feljebb. Eszerint csak 1 autó közlekedhet a sztrádán: a leggyorsabb. Ez azért szerinted is sántít nem? :confused:
42

#317 Felhasználó inaktív   Tillu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:38

... és különben az a lényeg, hogy mindenki éppen odaérjen ahová megy...

Nem rágjuk kicsit túl ezt a csontot?

#318 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:39

idézet:
Ezt írta Tillu:
... és különben az a lényeg, hogy mindenki éppen odaérjen ahová megy...

Nem rágjuk kicsit túl ezt a csontot?
[/quote]

Elnézést.... ;)

nem épen (?) ;)
42

#319 Felhasználó inaktív   Tillu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 11. 09:55

Ö,ööö ... biztos? (vagy bisztos?)
Tilu (Tillu, ööö)