idézet:
Ezt írta lameXpert:
A sok egyéb - háhofnébene - mellett persze elkövettem még egy hibát, nem köszöntem meg Carmaged, Tillu meg bigbear hozzászólását (sőt még boyscoutét is megértettem) és nem ismételtem meg az általuk idézetteket, hanem szintén megértettnek vettem, mint ahogy a KRESZ-t is.[/quote]
idézet:
Hát igen. Amikor tanultam vezetni, egy nekem abszulút unszimpatikus oktatótól, akkor ő 1000x elmondta, hogy el kell engednem azokat, akik gyorsabban jönnek nálam. Nem mi vagyunk a rendőrök, akinek a seb. határok betartatását meg kell oldani. Sajnos ez van. [/quote]
Tillunak erre a hozzászólására gondolsz?
Hát igen, ezzel én is egyetértek.
Gyorshajtás
Elküldve: 2004. 02. 11. 08:49
Elküldve: 2004. 02. 11. 08:49
idézet:
Ezt írta Csirke:
Eszerint akkor maradhatsz előzési szándékkal a belső sávban, ha a mögötted gyorsabban haladó járműveket nem akadályozod! (azt már kitárgyaltuk, hogy elé nem mehetsz ki)
[/quote]
Ember! Ha a teherautó sofőrje szépen kinézett, nem látott semmit, majd kiment előzni az előtte haladót még akkor is szabályosan teszi a 86 sávos autópályán is, ha közben te, - aki a manővere megkezdésekor sehol se voltál 1000000 km-es körzetben - 1000000-val a belső sávban haladva közben odaértél és lassítani kényszerülsz. Ha ilyen esetre azt mondod, hogy nem láttad, meg hirtelen jött ki, meg feltartott, akkor tényleg gond van nálad.
![]()
Tudod, ha te 220-al döngetsz, akkor az előtted 3 km-re haladó, másik járművet előző, 80-nal haladó járművet szépen utol fogod érni, még a manővere közben. Ha tetszik, ha nem, ő ekkor szabályosan előz, még ha le is kell lassítanod az ő sebességére.
idézet:
Ha ezek után is az a nézet, hogy 'sz@rok bele, hogy valaki gyorsabban jön mögöttem, én kielőzök, mert nekem szabad', akkor sajnállak.
[/quote]
Soha nem írtam, hogy úgy kell kimenni előzni, hogy a hátulról jövő satuzzon, ha nem akar belémjönni. Az veszélyeztetés, akadályozás, nevezd aminek akarod, de tényleg szabálytalan.
idézet:
Az ilyen megnyilvánulásokra gondoltam, amikor azt mondtam, hogy a magyar közlekedési kultúra le van maradva a nyugati országokéhoz képest (de az elvárhatótól is!)!
[/quote]
És ezt pont te mondod???!!! Gyanítom, hogy te az a fajta értelmes autóvezető lehetsz, aki ha netán odaér egy lassabb autó mögé, ráállsz 1 cm-re, majd beletenyerelsz a dudába, üvöltesz mint állat meg villogtatsz közben, hogy menjen már a fenébe.
Vezettél te nyugatabbra? Nekem úgy hozta a sors, hogy időnként szép hosszú (pár ezer) km-eket kell levezetnem Németország, Hollandia, stb. útjain. Érdekes módon a németeknél ha megyek mondjuk 170-nel autópályán, kimegyek előzni egyet - körültekintően, úgy, hogy a kezdéskor nem jön semmi - , de a manőverem közben jön egy autó pl. 240-nel, az szépen lassít, megvárja míg visszamegyek, majd továbbmegy, mindezt úgy, hogy nem villog, dudál, rázza az öklét meg üvölt. Látod ez a kultúra (és a szabályos is).
Úgy érzem, hogy te - illetve ahogy láttam MisterY is, - szépen kiollóztátok magatoknak a KRESZ-ből azt a részt, hogy a gyorsabban haladót el kell engedni és ezzel kész. A többivel már nem is foglalkoztok - vagy képtelenek vagytok együttesen megérteni az egészet.
Ha továbbviszitek az elképzeléseteket, akkor senki se közlekedik szabályosan autópályán, hiszen időnként lassítani kell az előttetek haladó, vagy előző jármű miatt.
Eszerint csak 1 valaki mehet a pályán, a leggyorsabban haladó jármű?![]()
![]()
Egyébként egyetértünk : vita lezárva. Látom, képtelen vagy megérteni bármit is.
Elküldve: 2004. 02. 11. 08:52
idézet:
Ezt írta lameXpert:
El sem kezdtél vitatkozni. Csökönyösen ismételgetsz egy, a saját szád ízének megfelelő szöveget, anélkül, hogy a legcsekélyebb erőfeszítést tennéd egy mondat összefüggéseinek megértésére.
A fenti mondatodat viszont ajánlanám a figyelmedbe. Mintha folyamatosan ezt kívánnád tenni, nem érzed kissé furcsának?[/quote]
Utoljára:
Szerintem Te elfelejted azt, hogy ez a parázs vita nem a gyorshajtásról szól, nem abból indult ki! Ne próbálj meg a gyorshajtás, mint szabálytalanság mögé bújni!
Egyértelmű, hogy a gyorshajtó egyén veszélyezteti a saját és a közlekedés többi résztvevőjének épségét/életét.
De!
A vita egy a belső sávban indokolatlanul lassító, illetve megálló autósból indult ki és terelődött a belső sáv igénybevételére.
Én nem mint gyorshajtó szeretném betartatni a szabályokat, hanem mint a közlekedés egyik résztvevője!
Amit ismételgetek, az pedig nem a saját szám ízének megfelelő szöveg, hanem egy paragrafus! Méghozzá a KRESZ-é, amire oly sokat hivatkozol, de még nem tudtál érdemben idézni belőle!
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/
Elküldve: 2004. 02. 11. 08:54
idézet:
Ezt írta MisterY:
Tillunak erre a hozzászólására gondolsz?
Hát igen, ezzel én is egyetértek.[/quote]
idézet:
A majmok a tesztek során ösztönösen megértették a legalapvetőbb nyelvtani szabályt, a szavak párosításának menetét, de a mondatalkotás már túl bonyolult feladatnak bizonyult számukra.
A kísérlet során a tamarinoknak két egyszerű szót ismételt felváltva egy nő és egy férfi. A majmok ketrecükben ülve, passzívan szemlélték a körülöttük zajló eseményeket egészen addig, amíg az egyik szót hirtelen ki nem cserélték egy másikra: az állatok azonnal a beszélőkre emelték tekintetüket, félreérthetetlen jelét adva annak, hogy felismerték a változtatást.
A kutatók bonyolultabb példákkal - több szó ismétlésével - is próbálkoztak: ezek a kísérletek azonban rendre kudarccal végződtek, a majmok egyáltalán nem figyeltek a beszélőkre.[/quote]
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 02. 11. 08:57
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:00
Megpróbálom a végletekig leegyszerűsíteni:
Adott szitu:
Én megyek a belső sávban, a külsőben tömött sor, nem tudo/akarok visszasorolni, mert ezzel veszélyeztetném magam és a külső sávban haladók biztonságát, maradok előzésben a megadott seb. határok betartásával. A kötelező jobbra tartást az említett okokból nem végeztem el, de ez ebben a szituban nem is kötelező Eddig tiszta ugye?
ekkor utólér egy másik autó, ami gyorsabban jön mint én. Mit teszek? Megpróbálok valahogy visszasorolni, befejezve az előzésemet a külső sávba, de ezt ugye csak akkor tudom megtenni, ha beengednek, így végülis nem késztettem semmilyen hirtelen mozdulatra egyik résztvevőt sem. Magyarán: adott volt a lehetőség arra, hogy a jobbra tartási szabályt megtartsam, föggetlenül attól, hogy ezt "megkértem a külső sárban közlekedőktől" Ha nem engednek be, akármilyen ok miatt, pl. túlzott seb különbség miatt, akkor véleményem szerint akkor járok el helyesen, ha a legközelebbi biztonságosan végrehajtható szituban sorolok ki a külső sávba. Addig, de csakis addig feltarthatom a mögöttem jövőt, hiszen ha nem ezt tenném veszélybe sorolnám nemcsak magamat, hanem, a mögöttem és a melettem jövőket is.
De ha alkalmam van a külső sávba menni akkor ok nélkül nem mehetek a belsőben ez amúgy is szabályellenes.
Most akkor nem ez a lényeg? (Én nem tudok szabályokat beszúrogatni, ez most úgymond a józan paraszti eszem szüleménye...)
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:00
idézet:
Ezt írta Csirke:
....Amit ismételgetek, az pedig nem a saját szám ízének megfelelő szöveg, hanem egy paragrafus! ....[/quote]
Igen, pontosan erről van szó.Egyetlen paragrafust tudsz ismételgetni, holott kicsit több van. ÉS összefüggenek.
Haladás az úton
25. § (1) Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:01
idézet:
Ezt írta BigBear:
Úgy érzem, hogy te - illetve ahogy láttam MisterY is, - szépen kiollóztátok magatoknak a KRESZ-ből azt a részt, hogy a gyorsabban haladót el kell engedni és ezzel kész. A többivel már nem is foglalkoztok - vagy képtelenek vagytok együttesen megérteni az egészet.
[/quote]
MisterY úgy gondolja magáról, hogy nem ilyen.
Az ollózást akkor tettem, amikor azt kérték tőlem, támasszam alá tényekkel a nézetemet. Megtettem.
Én a sztrádán 130-150-nel megyek átlagban, és ha 110-120-ra le kell lassítanom, még csak egy borús gondolatom sem támad. Ellenben ha kijön elém egy ifa vagy egy trabant 70-80-nal, kicsit már morcos vagyok.
És ha látom, hogy jön valaki egy 150-200-zal mögöttem, akkor inkább nem kezdek előzni, hiába tehetném meg, hiszen én annyival megyek amennyivel lehet. Ha pedig már megkezdtem az előzést, igyekszem nagyon gyorsan kitérni a gyorsabban haladó elől.
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:11
idézet:
Ezt írta lameXpert:
A majmok a tesztek során...[/quote]
Ezt lefordítanád nekem?
Mert én valahogy nem fogom fel, mi köze van ennek a kresz-hez.
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:11
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Igen, pontosan erről van szó.Egyetlen paragrafust tudsz ismételgetni, holott kicsit több van. ÉS összefüggenek.
Haladás az úton
25. § (1) Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.[/quote]
Szerinted ez hol vonatkozik arra a járműre, amelyik esetleg éppen kihajt egy gyorsabban haladó jármű elé?
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:13
idézet:
Ezt írta Tillu:
Gyerekek!
Megpróbálom a végletekig leegyszerűsíteni:
Adott szitu:
Én megyek a belső sávban, a külsőben tömött sor, nem tudo/akarok visszasorolni, mert ezzel veszélyeztetném magam és a külső sávban haladók biztonságát, maradok előzésben a megadott seb. határok betartásával. A kötelező jobbra tartást az említett okokból nem végeztem el, de ez ebben a szituban nem is kötelező Eddig tiszta ugye?
ekkor utólér egy másik autó, ami gyorsabban jön mint én. Mit teszek? Megpróbálok valahogy visszasorolni, befejezve az előzésemet a külső sávba, de ezt ugye csak akkor tudom megtenni, ha beengednek, így végülis nem késztettem semmilyen hirtelen mozdulatra egyik résztvevőt sem. Magyarán: adott volt a lehetőség arra, hogy a jobbra tartási szabályt megtartsam, föggetlenül attól, hogy ezt "megkértem a külső sárban közlekedőktől" Ha nem engednek be, akármilyen ok miatt, pl. túlzott seb különbség miatt, akkor véleményem szerint akkor járok el helyesen, ha a legközelebbi biztonságosan végrehajtható szituban sorolok ki a külső sávba. Addig, de csakis addig feltarthatom a mögöttem jövőt, hiszen ha nem ezt tenném veszélybe sorolnám nemcsak magamat, hanem, a mögöttem és a melettem jövőket is.
De ha alkalmam van a külső sávba menni akkor ok nélkül nem mehetek a belsőben ez amúgy is szabályellenes.
Most akkor nem ez a lényeg? (Én nem tudok szabályokat beszúrogatni, ez most úgymond a józan paraszti eszem szüleménye...)[/quote]
Tiszta sor.
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:14
idézet:
Ezt írta MisterY:
MisterY úgy gondolja magáról, hogy nem ilyen.
Az ollózást akkor tettem, amikor azt kérték tőlem, támasszam alá tényekkel a nézetemet. Megtettem.
Én a sztrádán 130-150-nel megyek átlagban, és ha 110-120-ra le kell lassítanom, még csak egy borús gondolatom sem támad. Ellenben ha kijön elém egy ifa vagy egy trabant 70-80-nal, kicsit már morcos vagyok.
És ha látom, hogy jön valaki egy 150-200-zal mögöttem, akkor inkább nem kezdek előzni, hiába tehetném meg, hiszen én annyival megyek amennyivel lehet. Ha pedig már megkezdtem az előzést, igyekszem nagyon gyorsan kitérni a gyorsabban haladó elől.[/quote]
Na, így már más. Persze, hogy ha látom, akkor nem megyek ki a gyorsabban haladó elé. Illetve igyekszem eltűnni előle.
Bár azért az a Trabi vagy IFA is szabályosan halad, illetve teszi a dolgát, ha jóval előtted ment ki, ( téged nem veszélyeztetve ) de te közben utolérted.
De az elején még egyszerűen arról ment a vita, hogy ha egyáltalán le kell lassítani az előttem előző miatt, akkor ő szabálytalan és ez így nem igaz.
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:15
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Haladás az úton
25. § (1) Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.[/quote]
Tehát akkor most kijöhet elém a trabi 80-nal a sztrádán, amikor éppen 130-cal előzöm, jó látási és útviszonyok mellett, vagy nem?
Mert eddig úgy vettem ki szavaidból, hogy szerinted igen. Szerintem viszont nem.
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:20
idézet:
Ezt írta MisterY:
Tehát akkor most kijöhet elém a trabi 80-nal a sztrádán, amikor éppen 130-cal előzöm, jó látási és útviszonyok mellett, vagy nem?
Mert eddig úgy vettem ki szavaidból, hogy szerinted igen. Szerintem viszont nem.[/quote]
Elnézést, de erre én (is) válaszolnék.
Ha a Trabi hirtelen kivág, mikor te már közel vagy és neked hirtelen mozdulatot kell tenned, ergo veszélyeztet téged, akkor nem.
Ha viszont te "előzöd", azaz haladsz a belső sávban, s ő valahol elöl jól láthatóan kimegy a belső sávba, de te kényelmesen le tudsz lassítani, majd visszamegy a külső sávba s te továbbhaladsz, akkor szabályos a dolog.
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:26
idézet:
Ezt írta BigBear:
Na, így már más. Persze, hogy ha látom, akkor nem megyek ki a gyorsabban haladó elé. Illetve igyekszem eltűnni előle.
Bár azért az a Trabi vagy IFA is szabályosan halad, illetve teszi a dolgát, ha jóval előtted ment ki, (téged nem veszélyeztetve ) de te közben utolérted.
De az elején még egyszerűen arról ment a vita, hogy ha egyáltalán le kell lassítani az előttem előző miatt, akkor ő szabálytalan és ez így nem igaz.[/quote]
A trabi nem szabályosan jön ki elém, ha én már előzöm őt (belső sávon megyek a sztrádán), és nem tud azelőtt visszasorolni, hogy én beérném.
Ugyanis az előzés szabályai szerint ő nem kezdhet meg előzést, ha már őt előzik.
Tehát ha lassítanom kell miatta, akkor ő szabálytalan. És ennek semmi köze ahhoz, hogy 90-nel, 130-cal vagy 200-zal jövök mögötte.
De ettől függetlenül én nem fogok 1cm-re a háta mögé sorolni, mert az rám is veszélyes, nem fogok őrült módon villogni, dudálni rá, mert semmi értelme.
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:30
idézet:
Ezt írta MisterY:
A trabi nem szabályosan jön ki elém, ha én már előzöm őt (belső sávon megyek a sztrádán), és nem tud azelőtt visszasorolni, hogy én beérném.
Ugyanis az előzés szabályai szerint ő nem kezdhet meg előzést, ha már őt előzik.
Tehát ha lassítanom kell miatta, akkor ő szabálytalan. És ennek semmi köze ahhoz, hogy 90-nel, 130-cal vagy 200-zal jövök mögötte.
De ettől függetlenül én nem fogok 1cm-re a háta mögé sorolni, mert az rám is veszélyes, nem fogok őrült módon villogni, dudálni rá, mert semmi értelme.[/quote]
Téves. Ugyanis ha te kellően messze vagy mögötte, akkor ő nem láthat téged, vagyis kellő körültekintéssel szabályosan kezdi meg az előzését. Ha közben utoléred, akkor lassítasz. Pont.
Éppen ezt írtam feljebb. Eszerint csak 1 autó közlekedhet a sztrádán: a leggyorsabb. Ez azért szerinted is sántít nem? :confused:
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:38
Nem rágjuk kicsit túl ezt a csontot?
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:39
idézet:
Ezt írta Tillu:
... és különben az a lényeg, hogy mindenki éppen odaérjen ahová megy...
Nem rágjuk kicsit túl ezt a csontot?[/quote]
Elnézést....![]()
nem épen (?)![]()
Elküldve: 2004. 02. 11. 09:56
idézet:
Ezt írta Tillu:
Ö,ööö ... biztos? (vagy bisztos?)
Tilu (Tillu, ööö)[/quote]
![]()

Súgó
A téma zárva.