HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (216 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 186
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás Értékeld a témát: -----

#3731 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 10. 18:52

Idézet: BigBear - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 17:18

Nos, felénk van egy nagyon szép vasúti átjáró, ahol az út jobb oldalán bokrok/fák/ház szépen takarják az esetlegesen közeledő vonatot. (lámpa azért van) A lényeg, ha nem figyeled a lámpát, vagy nem működik, akkor a jobbról közeledő vonatot jó esetben úgy 10-15 m-ről tudod a legkorábban észlelni. Szóval vedd észre 50-nél időben...
És nem az az egyetlen ilyen vasúti átkelőhely az országban.
Az ilyen helyeken mit csinálsz 50-nél ha nem lassítottál le előre? Azon kívül, hogy elkenődsz az autóddal együtt?  :rolleyes:

És az is egy elhagyott mellékvágány amit benőtt a gaz? Mert erről volt szó. Igazi átjáróban le kell lassítani. Csakhogy olyan olyan átjárókról volt szó ami megszűnt csak ottfelejtettek, nem szedték föl a síneket. Az eredeti hozzászóló erre írta hogy itt nem szokott lassítani, amivel én egyetértek. Ebbe kéne belkötni. Semmi másról nem volt szó, köszönöm, tudok vezetni

#3732 Felhasználó inaktív   Tibisz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 18:52

Idézet: jrpryv - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 18:50

Itt azért nem teljesen erről volt szó, hanem egy nem működő fénysorompóval ellátott, nehezen belátható vasúti kereszteződésről, ahol sztem még kevés is a 99%  :)
Egyébként sajnos a közúti balesetekben elhunytak statisztikájában nem szerepel, hogy hány %-uk volt a baleset okozója, de a nyakamat merném rá tenni, hogy max 40%. Azmeg szerintem nem fed többet 1%-nál.

A témára visszatárve az lenne érdekes, hogy a halálos balesetek hány százalékának volt az oka, a helytelen sebesség megválasztása.

#3733 Felhasználó inaktív   Tibisz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 18:54

Idézet: Arp - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 18:52

És az is egy elhagyott mellékvágány amit benőtt a gaz? Mert erről volt szó. Igazi átjáróban le kell lassítani. Csakhogy olyan olyan átjárókról volt szó ami megszűnt csak ottfelejtettek, nem szedték föl a síneket. Az eredeti hozzászóló erre írta hogy itt nem szokott lassítani, amivel én egyetértek. Ebbe kéne belkötni. Semmi másról nem volt szó, köszönöm, tudok vezetni

Nyugodtan rohangálj át rajta amennyivel akarsz, csak ne lepődj meg, ha az autód műszaki állapota jelentős mértékben romlani kezd! ;)

#3734 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 18:57

Idézet: Tibisz - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 19:51

Nem egy oldallal később írtam, keress vissza!
Én nem szoktam változtatni a véleményemet, és nem írogatok össze-vissza!
Ellenben az 50 helyett a 90 bárhol is legyen felelőtlen, erről ez a véleményem és remélem, hogy előbb vagy utóbb Te is rájössz, hogy mennyit is jelent az a plusz 40 km/h! :(

Hát egy jogsit, ha a rendőr is ott van :rolleyes:  :)  Soha nem haladok nagyobb sebeséggel, mint amit kezelni képes vagyok (és a forgalom se, az említett "forgalom ritmusa").
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#3735 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 18:58

Idézet: Tibisz - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 17:31

Most arról volt szó, hogy ha betartod a 30-as táblát, és mondjuk mész 40-el, míg az 50-es tábla esetén mász 60-al, akkor nagyobb az eélyed, hogy még meg tudsz állni, mert négyzetesen nő a féktáv a sebesség függvényében. Én erről beszélek!

Igen pont így vezetek! Csak olyan helyeken ahol otthagyták a táblát de az ok amiért kirakták már
rég megszűnt, azért nem fogok lelassítani hogy ész nélkül betartsam. Ennyiről beszélünk szerintem.

#3736 Felhasználó inaktív   Tibisz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 18:59

Idézet: jrpryv - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 18:57

Hát egy jogsit, ha a rendőr is ott van :rolleyes:  :)  Soha nem haladok nagyobb sebeséggel, mint amit kezelni képes vagyok (és a forgalom se, az említett "forgalom ritmusa").

Én azt mondom, hogy inkább egy jogsi, mint egy emberélet és mellé a Te szabadságod, ha már a következményeknél tartunk! ;)

#3737 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 19:00

Idézet: Tibisz - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 17:54

Nyugodtan rohangálj át rajta amennyivel akarsz, csak ne lepődj meg, ha az autód műszaki állapota jelentős mértékben romlani kezd! ;)

A műszaki állapot megint egy tök más kérdés mert ha szar az út akkor úgyis lelassítok de nem azért mert ott a tábla hanem mert nem vágom tönkre a kocsimat. Értsd meg nem arról van szó hogy ész nélkül nyomjuk a gázt, hanem arról hogy nem lassítunk ész nélkül ha teljesen fölösleges.

#3738 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 19:04

Idézet: Tibisz - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 19:52

A témára visszatárve az lenne érdekes, hogy a halálos balesetek hány százalékának volt az oka, a helytelen sebesség megválasztása.

Az a baj ezzel, hogy ezt soha nem lehet normálisan mérni, mert minden balesetret, amivel nem tudnak mit kezdeni a rendőrök ráragasztják, hogy a nem megfelelő sebeségválasztás. Jó példa erre Carmaged nagypapája, akit másfél millió km-el a háta mögött 20 km/h-nál megdobott egy jéborda és az árokban kötött ki. A rendőrségi jelentés sem említene meg mást, minthogy nem megfelelően választotta meg a sebeséget, mert egy balesetett nem lehet a rendőrségi jelentésben a jégre fogni, szal érted, vannak olyan esetek, amikor egész egyszerűen nem emberi hiba okozza a dolgot és azok mind ebbe a nem megfelelő sebeségbe tartoznak.

Egyébként általában úgy szokott lenni, hogy több hiba, szabálysértés együttesen okozza a balesetet. Természetesen az esetek többségében szerepel a túlnagy sebeség.
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#3739 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 19:06

Én egyszer ütöttem el embert, és nem kellett hozzá gyorshajtani, sőt. Pár méterrel előttem lépett a kocsi elé. Mázlija volt mert nem lett sok baja, meg is halhatott volna. Tökrészeg volt egyébként, és hiába nem gyorshajtok, így is elkaszáltam. Ez ellen nem véd. Pedig teljesen helyesen választottam meg a sebességet.

Szerkesztette: Arp 2005. 01. 10. 19:07 -kor

#3740 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 19:07

Idézet: Tibisz - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 19:59

Én azt mondom, hogy inkább egy jogsi, mint egy emberélet és mellé a Te szabadságod, ha már a következményeknél tartunk! ;)

Azért említettem meg, hogy nem haladok gyorsabban amennyit kezelni tudok. +40 km/h gázos lehet, ha 160-al autópályán mész, vagy rosszabb országúton 100 helyett a 140. De abban az esetben, amit leírtam teljesen biztonságosan lehet 90-el haladni (gyalogos forgalom 0, az út széles és a Bp.-i utak többségével ellentétben jó minőségű). Szerintem ezt fölösleges tovább rágni. Bárkit azok közül, akik mellettem ültek ha  megkérdezel azt mondja, hogy dinamikusan, de biztonságosan vezetek, soha senkinek nem kellett mellettem félnie (vagycsak nem meri bevallani :D ).

Szerkesztette: jrpryv 2005. 01. 10. 19:12 -kor

#3741 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 19:13

Ja egyszer én is elszálltam nem megfelelő sebesség miatt. Autópályáról 70-nel lehajtva kicsúsztam mert a kanyarban fel volt bontva az útburkolat, tiszta por meg föld volt minden. Tábla sehol. A kocsim szarrátört és még majdnem megbüntettek szabálysértésért (nem megfelelő módon hagytam el az autópályát).

#3742 Felhasználó inaktív   Tibisz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 19:34

Idézet: Arp - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 19:06

Én egyszer ütöttem el embert, és nem kellett hozzá gyorshajtani, sőt. Pár méterrel előttem lépett a kocsi elé. Mázlija volt mert nem lett sok baja, meg is halhatott volna. Tökrészeg volt egyébként, és hiába nem gyorshajtok, így is elkaszáltam. Ez ellen nem véd. Pedig teljesen helyesen választottam meg a sebességet.

Azt számold bele, hogy ha gyorsabban mész, akkor több mint valószínű, hogy nem éli túl. Természetesen ez csak feltételezés, de Te is tudod, hogy egy normál ember 75-80 kg-ját, hogy ellöki magától, már egy 1 t-s autó is.

#3743 Felhasználó inaktív   Tibisz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 19:36

Idézet: Arp - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 19:13

Ja egyszer én is elszálltam nem megfelelő sebesség miatt. Autópályáról 70-nel lehajtva kicsúsztam mert a kanyarban fel volt bontva az útburkolat, tiszta por meg föld volt minden. Tábla sehol. A kocsim szarrátört és még majdnem megbüntettek szabálysértésért (nem megfelelő módon hagytam el az autópályát).

Mióta is vezetsz? Mindezt azért kérdezem, mert elég sok mindent sikerült abszolválnod már eddig is! :)

#3744 Felhasználó inaktív   Tibisz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 19:38

Idézet: jrpryv - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 19:04

Az a baj ezzel, hogy ezt soha nem lehet normálisan mérni, mert minden balesetret, amivel nem tudnak mit kezdeni a rendőrök ráragasztják, hogy a nem megfelelő sebeségválasztás. Jó példa erre Carmaged nagypapája, akit másfél millió km-el a háta mögött 20 km/h-nál megdobott egy jéborda és az árokban kötött ki. A rendőrségi jelentés sem említene meg mást, minthogy nem megfelelően választotta meg a sebeséget, mert egy balesetett nem lehet a rendőrségi jelentésben a jégre fogni, szal érted, vannak olyan esetek, amikor egész egyszerűen nem emberi hiba okozza a dolgot és azok mind ebbe a nem megfelelő sebeségbe tartoznak.

Egyébként általában úgy szokott lenni, hogy több hiba, szabálysértés együttesen okozza a balesetet. Természetesen az esetek többségében szerepel a túlnagy sebeség.

Egy autó töréséből meglátszik, hogy Te 20-al törted meg, vagy 80-al, és ekkor már csak meg kell nézni, hogy ki vett részt még a balesetben, és helyileg hol történt. Érdekes dolgok jönnének ki, a végén pedig még levonhatnánk a magas értékből, egy általad is említett hibaszázalékot is! ;)

#3745 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 19:55

Idézet: Tibisz - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 20:38

Egy autó töréséből meglátszik, hogy Te 20-al törted meg, vagy 80-al, és ekkor már csak meg kell nézni, hogy ki vett részt még a balesetben, és helyileg hol történt. Érdekes dolgok jönnének ki, a végén pedig még levonhatnánk a magas értékből, egy általad is említett hibaszázalékot is! ;)

Jóhát ezcsak elméletben működne, ezzel soha senki nem fog szórakozni, bár érdekes lenne.
Én (de nemcsak én, hanem újabban a közlekedési szakértők is) a fő problémát továbbrais abban látom, hogy az emberek a technika mindenhatóságában hisznek. Az erőteljes marketing (de énmég a csöndesebb utasteret is idesorolná pszichológiai okok miatt), elhiteti az emberekkel, hogyha van egy mittomén 10 millás autója, amiben van ABS, ASR, ESP, vészfékaszisztens meg ilyenek, akkor azzal neki semmi baja nem lehet, akár 160 km/h-nál sem.

#3746 Felhasználó inaktív   Tibisz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 20:04

Idézet: jrpryv - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 19:55

Jóhát ezcsak elméletben működne, ezzel soha senki nem fog szórakozni, bár érdekes lenne.
Én (de nemcsak én, hanem újabban a közlekedési szakértők is) a fő problémát továbbrais abban látom, hogy az emberek a technika mindenhatóságában hisznek. Az erőteljes marketing (de énmég a csöndesebb utasteret is idesorolná pszichológiai okok miatt), elhiteti az emberekkel, hogyha van egy mittomén 10 millás autója, amiben van ABS, ASR, ESP, vészfékaszisztens meg ilyenek, akkor azzal neki semmi baja nem lehet, akár 160 km/h-nál sem.

Baja nem lesz, mert többet nem fog ilyeneken gondolkozni, bár csodák mindig vannak! ;)

#3747 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 21:23

Idézet: Tibisz - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 18:36

Mióta is vezetsz? Mindezt azért kérdezem, mert elég sok mindent sikerült abszolválnod már eddig is! :)

8 éve vezetek. A kérdéses kanyar messziről kivilágítottnak tűnt de a felbontott részen pont nem égett a lámpa, és a kanyart jelző fényvisszaverő karók is mind hiányoztak. Egyszer csak egy nagy összefüggő por és földkupacban végződött az aszfalt és nem lehetett látni hogy hol az út.  Akik a közelben voltak mondták hogy pereljem be az útfenntartót. Aznap este már én voltam a harmadik aki kirepült...
Igen a részeg valószínűleg nem élte volna túl ha gyorsabban megyek, így csak a kocsimat törte össze, biztosító nem fizetett persze. Az eleje+szélvédőnek annyi, fickó meglépett a kórházból, kártérítés nuku.
Ez a két balesetm volt eddig de nem érzem magam hibásnak egyikben sem. És mindig a megengedett sebességhatáron belül voltam.

#3748 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 21:30

Idézet: jrpryv - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 18:55

Az erőteljes marketing (de énmég a csöndesebb utasteret is idesorolná pszichológiai okok miatt), elhiteti az emberekkel, hogyha van egy mittomén 10 millás autója, amiben van ABS, ASR, ESP, vészfékaszisztens meg ilyenek, akkor azzal neki semmi baja nem lehet, akár 160 km/h-nál sem.

Az is lehet hogy neki tényleg nem lesz baja, csak akit még összetör... általában a vétlen hal meg

#3749 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 21:42

Idézet: Arp - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 16:54

Olyan vágányra gondoltam mint Bp-en az Andor utcában, hogy nem csatalkozik a vasútvonalhoz csak lusták fölszedni. Ha azon jönne vonat akkor nagyot néznék... Nem tudom megvan-e még, de azt hiszem igen.

Kb egy éve nincs ott a sín, felszedték.
Igaz, előtte megcsinálták a legtökéletesebb gumírozott pályaborítást, amin akár 130-cal is át lehet(ne) menni gond nélkül.

Idézet

Egyébként azt azért észrevenném ha jön egy vonat. Elhagyott mellékvágányon eleve jelentősen korlátozva van a vonatok sebessége is. És a meghalás nem azon múlik hogy 30-cal vagy 50-nel mész, hanem hogy észreveszed-e a vonatot vagy nem.

Múlhat a sebességkülönbségen az életed.
Ha 30-cal haladsz, több időd van ugyanazt észleni, és megállni, mint 50-nél.
Más kérdés, hogy miért a megszorítás lakott területen?
Mindenesetre Szolnok-, és Heves-megye útjain több település is van, ahol a helységnévtábla a vasúti átjárót is felöleli, illetve olyan, ahol az átjáró a helységen kívül esik pár méterrel.
Így az egyik helyen 90-30-50, a másikon 90-50-50 a közút-vasúti átjáró-főutca sebességviszonya.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#3750 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 21:52

Idézet: Tibisz - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 17:32

Elhagyott vasúti átjárokról volt szó, igaz részletkérdés!  :o  :cool:
Mellesleg érdemes belegondolni, hogy egy esetleg autópályás (130 km/h) manőverezés során hány métert tesz meg az autó az észlelés, és a reagálás között.

Az egész vita kulcsa az oktatásban van! Új jogsit csak úgy adnék: ha a mostani elvárásokhoz, még mindenkinek lenne egy kötelező min. 2 órás videóanyag is, melyen a baleseteket mutatna be, és a baleset után a sérülteket is, természetesen tiszteletben tartva a személyiségi jogokat.

A két óra kevés, mert a NFS6 törésmentes, károkozásmentes, felelősségvállalásmentes vezetési élményt nyújt, hosszú órákon keresztül.
Aztán az utcán meg sír, hogy nem gondolta, hogy....
Minden kezdőt köteleznék a biztonsági-öv demonstráló eszköz kipróbálására, illetve, ha nem lenne túl drága, légzsákos falnak hajtást tesztpadon.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

Téma megosztása:

• (216 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 186
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • Utolsó »