Idézet: Drummaster - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 11:03
Csirke, én nem akarok vitázni feled, de az ABS-t nem érdekli, milyen úton mész. Csak az érdekli, hogy forog-e a kerék, vagy sem. Abban a pillanatban, ahogy nem forog, elveszi a fékerőt addíg, míg megint el nem kezd forogni, akkor megint ráadja a féket és kezdődik elölről. Típustól függően ezt másodpercenként akár 10-20-szor is megcsinálhatja. Ergo mindegy, hogy milyen felületen mész, a fékút minden esetben kevesebb. Tapasztalatból mondom ezt, ugyanis mikor megvettem életem első ABS-el szerelt autóját, szinte mindenféle közegben kipróbáltam. Vizes aszfalton is, murván is, hóban is kisebb a fékút. Egyedül jeges felületen nem vettem észre különbséget.
Pont az a baj, hogy nem érdekli, milyen úton mész!
Az ABS működési pontosan úgy van, ahogy leírtad.
Viszont fentebb írtam néhány olyan dolgot, amit az ABS nem tud figyelembevenni, vagy kiküszöbölni.
Nevezetesen az egyik, hogy az útfelület (porhó, sár, avar) alatt egy keményebb, nagyobb tapadási együtthatóval rendelkező felület van. Az ABS működése csak a felső nyálkás, vagy csúszós rétegre terjed ki, míg a blokkoló kerekek eljutnak az alsóbb, keményebb rétegekig, ahol már jobban tapad a kerék!
A másik pedig a száraz aszfalt, ahol a gumi gördülés közbeni elég erős deformációja miatt hosszabb a fékút, mert blokkoló kerekeknél nincs meg ez a deformáció!
Ezek mellett egyébként elég nagy az a lassulásveszteség, ami az miatt következik be, hogy az ABS a blokkolás érzékelésekor visszaveszi a fékerőt!
Tehát a hosszabb fékút alapvetően nem az ABS hibás működése, hanem egyéb, ki nem számítható tényezők miatt jön össze.
ui.: Az új autódat próbáltad ugyanazokkal a gumikkal, stb., csak kivett ABS biztosítékkal?
Versenysportban nemigen használnak ABS-t. Vajon miért?