HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (216 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás Értékeld a témát: -----

#421 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 14. 09:11

Idézet: leslie - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 10:08

Idézet

Rá kell ugrani a fékre, de csak akkora erővel nyomni, hogy az ABS épphogy beavatkozzon, majd éppen csak annyira visszaengedni, hogy az ABS ne dolgozzon. Ez a fékpedál útján talán 1-2 mm-t jelent, de inkább csak az erőn érezni.

Mutasd már be ezt, amikor tényállás van, és meg kell állni... Satu, és kesz, többre nincs időd.

Így van, a gyakorlatot nem lehet erre alapozni. Ellenőrzött körülmények között, vezetéstechnikai tanfolyamokon olyan gyönyörűen megcsinálja egy átlagos képességű sofőr is, de vészhelyzetben, mikor kibuggyan a fülén az adrenalin, egészen máshogy cselekszik az ember.

Szerkesztette: Satriani 2004. 05. 14. 09:12 -kor

#422 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 09:22

Csak jégen os hóban hosszabb valamivel a fékút, nedves aszfalton pedig - ha normális gumik vannak a verdán - ugyanannyi, de semmiképp sem több.

#423 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 09:25

[quote name='Satriani' date='2004. máj. 14, péntek - 10:11'] Mutasd már be ezt, amikor tényállás van, és meg kell állni... Satu, és kesz, többre nincs időd. [/QUOTE]
Így van, a gyakorlatot nem lehet erre alapozni. Ellenőrzött körülmények között, vezetéstechnikai tanfolyamokon olyan gyönyörűen megcsinálja egy átlagos képességű sofőr is, de vészhelyzetben, mikor kibuggyan a fülén az adrenalin, egészen máshogy cselekszik az ember. [/quote]
Jah, vettem észre. :) Még félrerántani sem volt időm a kormányt, úgy beleszálltam anno az előttem satuzóba. Ez van, más az elmélet, és más a gyakorlat.
A legjobb, ha van ABS, és lassan mész. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#424 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 09:40

[quote name='leslie' date='2004. máj. 14, péntek - 10:25'] Így van, a gyakorlatot nem lehet erre alapozni. Ellenőrzött körülmények között, vezetéstechnikai tanfolyamokon olyan gyönyörűen megcsinálja egy átlagos képességű sofőr is, de vészhelyzetben, mikor kibuggyan a fülén az adrenalin, egészen máshogy cselekszik az ember. [/QUOTE]
Jah, vettem észre. :) Még félrerántani sem volt időm a kormányt, úgy beleszálltam anno az előttem satuzóba. Ez van, más az elmélet, és más a gyakorlat.
A legjobb, ha van ABS, és lassan mész. :) [/quote]
:up: :respect:

#425 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 09:50

A fékút nagyon függ az útfelület minőségétől, ez így van.
Viszont normál aszfalt felületen (nem versenypályán versenygumikkal, ahol súrlódási tényező helyett erőkapcsolati tényezőről beszélünk!) rövidebb a fékút blokkoló kerekekkel. Viszont irányíthatóság 0.
Ezek tények. Mért adatok alapján.
Ezen kívül van egy-két 'speciális' útfelület, ahol jobb a blokkoló kerék a fékút hossza szempontjából. Ilyen tud lenni pl. avarral, porhóval borított út, vagy a felázott földút. Mindegyikre az jellemző, hogy a felső nyálkás, csúszós réteg (aminek tapadása alapján az ABS doldgozna) alatt egy keményebb, szilárdabb, nagyobb tapadási együtthatóval rendelkező felület van.

Az aszfalt egy kicsit más téma. Ha jól emlékszem tanulmányaimból, akkor itt a nem blokkoló keréken lévő gumi kúszáshoz hasonlító deformációja, rugalmassága miatt jelentősen hosszabbodik a fékút az elméletihez képest.

Vészhelyzetben pedig 'rengeteg' ideje van az embernek! Nem voltatok már úgy, hogy tudtátok mit kell csinálni, csak nem ment? Ezt kell kiküszöbölni.
100km/h-ról kb. 40m alatt áll meg egy átlagos autó. egyenletes lassulást feltételezve ez 50km/h átlagsebességgel ez majd' 3 sec!!

Azért írtam, hogy az emberek 95%-a nem tud reagálni, illetve jól reagálni ezidő alatt.

Viszont havi 5e levezetett km, megspékelve egy kis amatőr rallyzással (nem a 'falun csapassuk a zsigulit' dologra gondolok azért) sokmindenre képessé tesz.
És vannak nálam sokkal jobb képességű emberek, akiknek még ennyi sem kell ahhoz, hogy megfelelően reagáljanak vészhelyzetben.

Egyébként sajnos sikerült már egyszer-kétszer bemutatni, milyen egy vészfékezés. Előfordult olyan is, hogy már nem álltam volna meg, ABS nem volt, csak az hogy az utolsó pillanatig fékezni, aztán fel a fék és ki a kormány. Mindezt tudatosan, és azzal a tudattal, hogy ha ez nem megy, akkor nagy baj lesz.
"In my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/

#426 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 09:55

[quote name='leslie' date='2004. máj. 14, péntek - 10:25'] Így van, a gyakorlatot nem lehet erre alapozni. Ellenőrzött körülmények között, vezetéstechnikai tanfolyamokon olyan gyönyörűen megcsinálja egy átlagos képességű sofőr is, de vészhelyzetben, mikor kibuggyan a fülén az adrenalin, egészen máshogy cselekszik az ember. [/QUOTE]
A legjobb, ha van ABS, és lassan mész. :) [/quote]
:)

Ez így van.

Elég sokat megyek, tempósan is, de kétszer sikerült koccannom, és egyik alkalommal sem mentem 20-szal és volt ABS. Csak balfasz módra a nőket néztem, meg ilyenek. :)

Szóval hibátlanul nem lehet közlekedni, de az a legfontosabb, hogy személyi sérülés ne következzen be. Utána jönnek az anyagi javak.

Egyébként (lehet, hogy csak magamból indulok ki) szerintem a figyelmetlenségből van a legtöbb baj. Ez mellé esetleg társul relatív gyorshajtás, akkor aztán...

#427 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 10:03

Csirke, én nem akarok vitázni feled, de az ABS-t nem érdekli, milyen úton mész. Csak az érdekli, hogy forog-e a kerék, vagy sem. Abban a pillanatban, ahogy nem forog, elveszi a fékerőt addíg, míg megint el nem kezd forogni, akkor megint ráadja a féket és kezdődik elölről. Típustól függően ezt másodpercenként akár 10-20-szor is megcsinálhatja. Ergo mindegy, hogy milyen felületen mész, a fékút minden esetben kevesebb. Tapasztalatból mondom ezt, ugyanis mikor megvettem életem első ABS-el szerelt autóját, szinte mindenféle közegben kipróbáltam. Vizes aszfalton is, murván is, hóban is kisebb a fékút. Egyedül jeges felületen nem vettem észre különbséget.

#428 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 10:14

Friss, de nedves hóban, amikor a blokkoló kerék kisebb "falat" tömörít maga elé, rövidebb ABS nélkül. Máskor - emberi körülmények között - nem. Ne találjuk már fel a spanyolviaszt azzal, hogy gyorsabban pumpáljuk a féket, mint egy elektronika (tegyük fel hozzá, hogy nem vagyunk senna-i képességekkel megáldva).

#429 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 10:14

Idézet: Drummaster - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 11:03

Csirke, én nem akarok vitázni feled, de az ABS-t nem érdekli, milyen úton mész. Csak az érdekli, hogy forog-e a kerék, vagy sem. Abban a pillanatban, ahogy nem forog, elveszi a fékerőt addíg, míg megint el nem kezd forogni, akkor megint ráadja a féket és kezdődik elölről. Típustól függően ezt másodpercenként akár 10-20-szor is megcsinálhatja. Ergo mindegy, hogy milyen felületen mész, a fékút minden esetben kevesebb. Tapasztalatból mondom ezt, ugyanis mikor megvettem életem első ABS-el szerelt autóját, szinte mindenféle közegben kipróbáltam. Vizes aszfalton is, murván is, hóban is kisebb a fékút. Egyedül jeges felületen nem vettem észre különbséget.

Pont az a baj, hogy nem érdekli, milyen úton mész!

Az ABS működési pontosan úgy van, ahogy leírtad.

Viszont fentebb írtam néhány olyan dolgot, amit az ABS nem tud figyelembevenni, vagy kiküszöbölni.
Nevezetesen az egyik, hogy az útfelület (porhó, sár, avar) alatt egy keményebb, nagyobb tapadási együtthatóval rendelkező felület van. Az ABS működése csak a felső nyálkás, vagy csúszós rétegre terjed ki, míg a blokkoló kerekek eljutnak az alsóbb, keményebb rétegekig, ahol már jobban tapad a kerék!
A másik pedig a száraz aszfalt, ahol a gumi gördülés közbeni elég erős deformációja miatt hosszabb a fékút, mert blokkoló kerekeknél nincs meg ez a deformáció!

Ezek mellett egyébként elég nagy az a lassulásveszteség, ami az miatt következik be, hogy az ABS a blokkolás érzékelésekor visszaveszi a fékerőt!

Tehát a hosszabb fékút alapvetően nem az ABS hibás működése, hanem egyéb, ki nem számítható tényezők miatt jön össze.

ui.: Az új autódat próbáltad ugyanazokkal a gumikkal, stb., csak kivett ABS biztosítékkal?
Versenysportban nemigen használnak ABS-t. Vajon miért?

#430 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 14. 10:15

Jeges úton / zúzalékköves / huplis úton károsnak érzem az ABS-t. Én, így tapasztaltam.....

#431 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 10:18

Idézet: Carmaged - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 11:14

Friss, de nedves hóban, amikor a blokkoló kerék kisebb "falat" tömörít maga elé, rövidebb ABS nélkül. Máskor - emberi körülmények között - nem. Ne találjuk már fel a spanyolviaszt azzal, hogy gyorsabban pumpáljuk a féket, mint egy elektronika (tegyük fel hozzá, hogy nem vagyunk senna-i képességekkel megáldva).

:D

Alakul. ;)
Egyébként ez nem spanyol viasz, hanem tananyag.
És nem azt mondtam, hogy gyorsabban pumpáljuk..., hanem egy kicsit be lehet csapni az ABS-t. Az ABS gyorsulásérzékelők, illetve szögelfordulás érzékelők jele alapján dolgozik. Lehet úgy adagolni a féket, hogy az ABS később kezdjen el dolgozni. Ez alól kivétel néhány drágább gép, meg terepjáró, ahol valamilyen (optikai, vagy egyéb) sebességmeghatározást is használnak.

#432 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 10:22

Idézet: Drummaster - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 11:03

Ergo mindegy, hogy milyen felületen mész, a fékút minden esetben kevesebb.

Drum, én sem vitázni akarok, de tévedsz. A tapasztalataid természetesen fontosak, de nem mérvadóak egy ilyen "vita" eldöntésében. Egy vezetéstechnikai szakember elmondja neked szebben, mint én, de tény, hogy az ABS elsődleges szerepe nem a fékút lerövidítése, hanem az irányíthatóság megőrzése. A fékút pedig száraz úton valóban rövidebb lesz blokkolásgátlóval, de nedves úton, avarral borított nyálon, jégen, havon rövidebb fékutat lehet elérni blokkolással, mint a blokkolásgátló használatával. A blokkolásgátló ugyanis ilyen felületeken esetenként olyan hamar bekapcsol, hogy gyakorlatilag nincs fékhatás, illetve gyengül a fékhatás. Ez legjobban havon jön ki, legkevésbé vizes felületen észlelhető, de ugyanez a helyzet az összes csúszós felületen. Havon nem egyszer előfordult velem, hogy hiába fékeztem, a fékpedál minimális érintésre is csak kattogott, de az autó nem lassult. Ugyanezt képzeld el, csak "kicsiben" a kevésbé csúszós felületeken. Egyébként nem véletlen, hogy egyik versenyautóban sincsen blokkolásgátló...

Félre ne érts, nem azt mondom, hogy nem kell az ABS: igenis kell, nagyon hasznos, ugyanis a haszálatával folyamatosan irányítható marad a kocsi. Ez a legfontosabb, ezért is építik bele a személyautókba.

#433 Felhasználó inaktív   HAMMER 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 10:23

Idézet: Csirke - Dátum: 2004. May. 14, Friday - 11:14

mert ok igazan tudjak vezetni azt az autot amiben eppen ulnek. Biztos mas tipust is eleg jol elvezetnek, de minden auto mas adottsagokkal rendelkezik. Tudjak, hogy merre fog csuszni az auto, eleve erre is epitenek.

#434 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 10:27

Idézet: HAMMER - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 11:23

mert ok igazan tudjak vezetni azt az autot amiben eppen ulnek. Biztos mas tipust is eleg jol elvezetnek, de minden auto mas adottsagokkal rendelkezik. Tudjak, hogy merre fog csuszni az auto, eleve erre is epitenek.

De a fékút az egyik legfontosabb az autósportban is. Ha ABS-szel rövidebb lenne, akkor fejlesztenének rá olyan szoftvert, ami oda jó.
Egyedül F1-ben lenne jó, mert azokhoz a tempókhoz a versenyzők sem 100%-osak.

#435 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 10:34

Látom, nem voltam teljesen érthető, bocs. Extrém körülményeket tekintve valóban kérdéses az ABS fékút-lerövidítő képessége. Hóban (nem letaposott kőkemény havon) hamarabb megálltam, mint kikapcsolt ABS-el. Természetesen jégen vagy letaposott kemény havon, valamint olymértékben vizes úton, ahol az aquaplanning már relatíve alacsonyabb sebességnél is jelentkezik, természetesen az ABS inkább ront, mint segít a helyzeten. Talán most sikerült normálisan fogalmaznom... :think:

#436 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 11:09

Idézet: Csirke - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 11:14

Mert tiltják, ahogy pl. a Forma-1ben az aktív-adaptív felfüggesztést is, jogtalan előnyhöz vezetne. Ráadásul sok helyen van automata váltó, ha ezt ABS-szel kombinálnák, mitől lenne verseny, ha semmit nem lehet elrontani.

#437 Felhasználó inaktív   tolvaly 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:56

Idézet: Omega - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 6:52

Az UAZ-odban? :eek: :nevet2: :lol:

Na, az elé ne állj mert véged ! Azon aztán van fék... :D Meg fékút.... :(

A versenysportban kézzel állítható a fékerő, akár menet közben ezt kár lenne az utcai autókba rakni hiszen nem lenne előnyös kétszáz kilométerenként fékbetétet cserélni. Nem is kellene ide keverni.

Kívánom mindenkinek, hogy legyen a segge alatt blokkolás gátlós, plussz elektromos fékerő elosztós autó. Az nem csattog és nem rángat nem rugdalja a fékpedált csak megáll.
Ezt még nem éred föl, azt a kanyart ne is próbáld, maradj itt a helyeden.

#438 Felhasználó inaktív   hobizoli 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 18:14

Nem aze', de SVSZ is rovidebb a fekut szaraz aszfalton ABS nelkul...ha ugy tucc fekezni, hogy hallod a  gumik halk nyikorgasat, ott van a csuszashatar, az ABS fekero hatara pedig mindig ez felett lesz vmivel, hiszen hullamzik es "rahagy", igy az fekut tobb lesz.

hobizoli