Idézet: -NoVa- - Dátum: 2004. máj. 28, péntek - 8:33
Wazz, a kerékpár is jármű, a forgalom szerves része, na meg nem mellékesen ember ül rajta

. A körforgalom ugyanúgy a közút része, márpedig ha nincs kiépített kerékpárút, vagy a gyalogosforgalom miatt veszélyes lenne ott tekerni (márpedig ez a bringautak 98%-ára igaz), akkor közúton mehet, akár körforgalomban is, mivel ezt semmilyen szabály nem tiltja. Viszont pont az ilyen autósok miatt életveszély minden nap áttekerni pesten .

Ácsi... az
ilyen autósok miatt... pont szerencséje volt tegnap egy bringásnak, hogy
ilyen autós volt mögötte. Szépen csorogtam egy körfolgalomhoz tegnap délután, egy erős jobbos kanyar után van egyébként. Előttem levő autós elkerülte a biciklist... nekem volt egy olyan érzésem, hogy megvárom, milyen akrobata nyomvonalon akar áttekerni a körfolgalmon... szerencsénk volt. Ahogy közel ért a körfolgalomhoz, minden körültekintés nélkül beb@szódott az út közepére, mint a villám; majd szép komótosan, végig a körfolgalom közepén áttekergett... ha nem vagyok előrelátó, jobb esetben lekoccokja a kocsim jobboldalát, mert melléértem, rosszabb esetben meglököm a lökhárítómmal és úgy esik, hogy szétloccsan a feje az aszfalton...
...csak sejtem, hogy mi a két lehetséges verzió körfolgalmon való átkelésre: vagy gyalogosjárdán tolva megkerülni az áthídalandó részt, vagy ha KRESZ szerint be is hajthat (?), akkor viszont biztos, hogy a jobbratartási kötelezettség figyelembe vételével kéne megtennie azt.
Végül leszögezném, hogy nem Budapestről van szó, hanem egy délnyugati nagyvárosról, s a körforgalom övezetében kultúrált járda / gyalogátkelőhely van (igaz, kerékpárút nincs, mivel a körforgalom irányából, egyik külvárosi részébe vezető utca szűk, nem mai kialakítás).
(Anno én is nagy bringás voltam, tehát ismerem mindkét oldalt...) Kérdésem továbbra is fennáll: hogyan kell áthaladnia a kerékpárosnak körforgalmon, kereszteződésben?