HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (216 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 10. 10:27

idézet:
Ezt írta Carmaged:
Másik: írták itt, hogy elé lehet látni az előtted haladónak. Ez max. egy nyerges vontató sofőrje mondhatja el magáról. Mindig marad olyan holttér (ami ugye a követési távolság csökkenésével drasztikusan növekszik), amit te nem látsz, ő viszont lát. Nem kell nagy dologra gondolni, elég egy közepes méretű madár felröppenése az autópálya elválasztó sávjában lévő bokorból, elég jól meg lehet tőle ijedni alkalomadtán. Máris kész az elszállt indok a satufékről... Ergo mindig úgy kell közlekedni, hogy az előtted lévő vészfékezése esetén se ökleld fel.[/quote]

nekem mindig azt tanították, hogy inkább üssem el madarat, akármit, minthogy vészfékezzek, ezáltal balesetveszélyt okozva, esetleg megpördül, megcsúszik az autó...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#262 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 10:51

idézet:
Ezt írta WiZARD:
nekem mindig azt tanították, hogy inkább üssem el madarat, akármit, minthogy vészfékezzek, ezáltal balesetveszélyt okozva, esetleg megpördül, megcsúszik az autó...[/quote]

S mily' bölcs tanítás ez. Csakhogy más az elmélet és a gyakorlat... ez utóbbiból kell sok ahhoz, hogy vészhelyzetben / váratlan esemény bekövetkezteekor megfelelően dönts (no és gyorsan)...

#263 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 02. 10. 11:28

idézet:
Ezt írta Csirke:
..... És el kell engedned a gyorsabban haladót, még akkor is, ha gyorsabban halad a megengedettnél! Legalábbis akkor, ha be akarod tartani a KRESZ előírásait. A KRESZ elég egyértelműen fogalmaz......[/quote]

Légy szíves, idézd be az idevonatkozó KRESZ előírást.... Tartok tőle, valamit félreértelmezel.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#264 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 11:36

idézet:
Ezt írta Tillu:
.....Viszont az nagyon tetszik, hogy egyre többen ismerik/alkalmazzák a vészvillogós "köszönöm" jelzést, ez szinte kivétel nélkül jólesik (naná...)......[/quote]

Igen, megint alkottunk egy sajátos szokást, ami diszfunkcionális és senki más nem használja...... magam részéről szívesebben venném, hogy veszélyjelzésre "kitalált" eszközöket nem használnánk másra.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#265 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 11:36

idézet:
Ezt írta Carmaged:

Tudom. Viszont ha 51gyel megyek városban, 92vel országúton 113mal autóutón és 134gyel autópályán, akkor senki ne igyekezzen mögöttem jobban nálam, mert akkor már ő szabálytalan. Ha mindenáron gyorshajtani akar, várja meg, amíg kimegyek előle. NEM KELL elengednem, ha a feje tetejére áll sem! Kivéve, ha a megkülönböztető jelzéseit használja, de az már más téma.
[/quote]

Nincs jogod feltartani!

Nem tudhatod, hogy nem egy szülő anyukát vagy súlyos sebesültet szállít valahova éppen.

Te bevállalnád utólag, hogy - jogtalanul ráadásul, de - betartattad valakivel a kresz-t, és közben megöltél valakit, mert feltartottad?

#266 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 11:45

idézet:
Ezt írta MisterY:

Nincs jogod feltartani!

Nem tudhatod, hogy nem egy szülő anyukát vagy súlyos sebesültet szállít valahova éppen.

Te bevállalnád utólag, hogy - jogtalanul ráadásul, de - betartattad valakivel a kresz-t, és közben megöltél valakit, mert feltartottad?
[/quote]

Hogy a magyar utakon mennyi szülő anyukát és súlyos sebesültet szállít annyi sok filantróp..... :D
Lehet, hogy kamu az egész népességfogyás?
¤

#267 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 11:47

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Légy szíves, idézd be az idevonatkozó KRESZ előírást.... Tartok tőle, valamit félreértelmezel.
[/quote]

idézet:

(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.
[/quote]

Vagyis egy folyamatos előzésben levő (értsd: a belső sávban haladó) jármű elé már kijönni is tilos, hiszen ő már előz téged.

Az pedig, hogy az ő sebessége nagyobb, mint a megengedett, nem jogalap arra, hogy veszélyeztesd, akadályozd vagy akár csak zavard őt a vezetésben.

Persze ez csak az én értelmezésem.

#268 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 11:51

idézet:
Ezt írta lameXpert:

[/quote]

A 36. § (2) bekezdése a 28/2001. (II. 15.) Korm. rendelet 14. §-ával megállapított szöveg

idézet:
A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy – lakott területen – távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat. [/quote]

szumma: ha nem olyan sűrű a forgalom, hogy nem tudsz visszatérni a külső sávba, köteles vagy elengedni a gyorsabban haladót (függetlenül attól, hogy mennyivel megy!).
"In my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/

#269 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 11:52

idézet:
Ezt írta MisterY:

Vagyis egy folyamatos előzésben levő (értsd: a belső sávban haladó) jármű elé már kijönni is tilos, hiszen ő már előz téged.

Az pedig, hogy az ő sebessége nagyobb, mint a megengedett, nem jogalap arra, hogy veszélyeztesd, akadályozd vagy akár csak zavard őt a vezetésben.

[/quote]

Gyors vagy! :)

#270 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 11:58

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Igen, megint alkottunk egy sajátos szokást, ami diszfunkcionális és senki más nem használja...... magam részéről szívesebben venném, hogy veszélyjelzésre "kitalált" eszközöket nem használnánk másra.
[/quote]

Megint nem értek Veled egyet (nincs sok ilyen eset ;)).

Szerintem jó dolog felvillantani a vészvillogót!
Viszont kiegészíteném azzal, hogy csak nálunk jó szokás ez! Gondolok itt arra, hogy csak nálunk idegesítik fel magukat a közlekedés résztvevői minden semmiségen. Így legalább egy kicsit megnyugszanak szituáció résztvevői. :)
Szóval nyugodtan mellőzhetnénk ezt a vészvillogózást, ha mindenki toleráns lenne legalább egy kicsit!

#271 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 12:00

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Hogy a magyar utakon mennyi szülő anyukát és súlyos sebesültet szállít annyi sok filantróp..... :D
Lehet, hogy kamu az egész népességfogyás?
[/quote]

Na igen.
Tény, hogy a sok gyorshajtást, illetve a rengeteg agresszív, erőszakos manővert nem lehet semmivel sem megmagyarázni!

ui.: csak az a baj, hogy a sok kretén miatt, ha tényleg baj van sem segítenek az emberek!

[ 2004. február 10.: Csirke szerkesztette a hozzászólást ]

#272 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 12:03

idézet:
Ezt írta MisterY:
.....

[/quote]

Igen. :)

Már onnan kezdve, hogy párhuzamos közlekedés és előzést emlegetsz, nem beszélve arról, hogy igen sajátosan még véletlenül sem akarod figyelembevenni a sebesség- és más korlátozásokra vonatkozó előírásokat.

Szóval a KRESZ - meg még jónéhány egyéb dolog is - nem mazsoláspuding, amiből a nekem tetsző dolgokat kicsipegetem, hanem olyan valami, ami egymással összefüggő és együttesen, értelemszerűen használandó.
¤

#273 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 12:09

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Már onnan kezdve, hogy párhuzamos közlekedés és előzést emlegetsz, nem beszélve arról, hogy igen sajátosan még véletlenül sem akarod figyelembevenni a sebesség- és más korlátozásokra vonatkozó előírásokat.
[/quote]

Bocs, valamit Te is félreértesz.

A gyorshajtóra és a mazsolára egyaránt érvényes a KRESZ.
Az, hogy a gyorshajtó megszeg bizonyos szabályokat, nem ad jogalapot a mazsolának, hogy:
1: Ő is megszegjen szabályokat
2: A másikkal betartassa a szabályokat - ugyanis ezt önbíráskodásnak hívják.

#274 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 12:11

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Igen. :)

Szóval a KRESZ - meg még jónéhány egyéb dolog is - nem mazsoláspuding, amiből a nekem tetsző dolgokat kicsipegetem, hanem olyan valami, ami egymással összefüggő és együttesen, értelemszerűen használandó.
[/quote]

Szerintem Te nem értelmezed jól a KRESZ-t.

Az, hogy én figyelembeveszem a 'sebesség- és más korlátozásokra vonatkozó előírásokat', még nem jelenti azt, hogy más is így tesz. Viszont ez nem jogosít fel arra, hogy egy másik szabályt pedig megszegjek.

Visszakérdezek:
idézd be nekem a KRESZ azon részét, ami engedélyezi a belső sávban való haladást annak ellenére, hogy akadályozod a mögöttes forgalmat.

#275 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 12:19

Fura... nekem sosem okozott gondot, hogy ha gyorsabb autó volt mögöttem, akkor:
1) lehúzódjak, ha úgy ítélem meg, hogy már nem biztonságos a további gyorsítás
2) én is odalépjek, hogy ne akadályozzam. (az ésszerűség határáig, ha ez nem elég, akkor lásd 1)
Nem az én dolgom, hogy eldöntsem helyette, hogy mennyivel akar menni, nem lelem örömömet abban, hogy feltarthassam... sosem értettem az ilyet.

#276 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 12:26

idézet:
Ezt írta keton:
Fura... nekem sosem okozott gondot, hogy ha gyorsabb autó volt mögöttem, akkor:
1) lehúzódjak, ha úgy ítélem meg, hogy már nem biztonságos a további gyorsítás
2) én is odalépjek, hogy ne akadályozzam. (az ésszerűség határáig, ha ez nem elég, akkor lásd 1)
Nem az én dolgom, hogy eldöntsem helyette, hogy mennyivel akar menni, nem lelem örömömet abban, hogy feltarthassam... sosem értettem az ilyet.
[/quote]

Ez a normális gondolkodás. Csak sokan vagyunk, és nem vagyunk egyformák.

#277 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 12:35

idézet:
Ezt írta lameXpert:

[/quote]

idézet:
34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha

a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;

B) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;

c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;

d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;

e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.[/quote]

Valóban eltér a párhuzamos közlekedés az előzés esete, de sajnos egyik esetben sincs igazad.

#278 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 12:48

idézet:
Ezt írta Csirke:

...... köteles vagy elengedni a gyorsabban haladót (függetlenül attól, hogy mennyivel megy!).
[/quote]

Szóval NEM.
Nézd csak meg a KRESZ-t, és nem csak a neked tetsző pontokat. :)
¤

#279 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 12:59

Uraim, álljon meg a hegyimenet.

Nos, nekem sem okoz gondot, hogy amennyiben normálisan tudok haladni, ezt a külső sávban tegyem. Nem okoz szívfájdalmat az sem, ha valaki más valami belső kényszertől áthatva gyorshajtást művel, bár az ámokfutóktól összevonom a szemöldököm.

Viszont gondot okoz, hogy egyesek hogyan kaphattak jogosítványt úgy, hogy képtelenek egy szabály lényegének megértésére, képtelenek két összefüggést felismerni, és ezen az alapon be akarják bizonyítani, hogy nekem kötelességem úgy viselkedni, ahogy nekik tetszik. :)

Uraim, aki először szabályt szegett, talán ne legyen olyan pofátlan, hogy mást kívánjon ledorongolni, hogy az köteles szabályosan közlekedni.

Uraim, nem komikus, mikor a betörő tolvajt kiált?
¤

#280 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 10. 13:30

:D

Téma megosztása:

• (216 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13