idézet:
Ezt írta Erős Pista:
Szerintem teljesen mindegy, hogy valaki milyen irányzatot képvisel. Ha azt elég magas szinten űzi, akkor VAN esélye a másik ellen. Nincs ilyen, hogy legjobb stílus.[/quote]
Ezzel azért csak félig értek egyet. Nyilván értelmetlen kijelenteni, hogy a képzett aikido mestert nem tudja legyőzni egy hasonlóan képzett sotokan mester, de...
Azért jelentős különbségek vannak a harcművészetek között. A shaolin kung-fu magas szintű művelőinek kezében gyakorlatilag bármilyen tárgy hatékony fegyver lehet (hiszen náluk alapvető gyakorlatilag az összes ismert harcművészeti fegyverrel való gyakorlás), amely segítségével távol tud tartani bárkit, míg más harcművészet kizárólag a testre összpontosít.
Mondjuk ez csak kiragadott példa volt, de számomra a legvonzóbb a Shaolin kung-fu.
Sajnos talán ehhez kell a legnagyobb elhivatottság, hiszen ez egy olyan harcművészet, ami talán a legtöbb gyakorlást igényli (az aikido mellett) ahhoz, hogy valaki magas fokon művelje.
Bár nem csak olyanok űzik, akik kisgyerek korukban kezdték, de ezek mind olyan emberek, akik a világi életüket hátrahagyva bevonulnak a kolostorba és onnan kezdve gyakorlatilag egész életüket ennek szentelik.
A Shaolin kung-fu esetében nincsen olyan, hogy valaki munka/tanulás mellett a saját maga által generált szabaidejében "lejár az edzőterembe" magát képezni.
Harcművészetek, önvédelmi- és küzdősportok
Elküldve: 2003. 12. 12. 17:32
"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."
Elküldve: 2003. 12. 12. 17:55
idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
Ennek az ismerete nálunk az első vizsga része. A harcos egyéb alapelveivel együtt. Az ilyen dolgokat nem szokták tudni a kemporol...[/quote]
Hááát... Speciel én sem gondoltam volna, hogy ez az alapelv a Kempo egyik alapelve.
Most őszinte leszek (Jim, kéretik nem megsértődni).
Én láttam filmet a mesterről.
Ő az, aki külföldön nőtt fel és agyvérzést is kapott (edzett testének köszönhetően nem teljesen béna) ?
A nyilatkozata alapján ettől a fenti gondolattól merőben elrugaszkodott embernek tűnt.
Elmesélet, hogy az egyik versenyen az ellenfele olyan port szórt a szemébe, amitől majdnem megvakult.
Sikerrel, hosszú idő után felgyógyult, majd kihívta és nyomorékká verte az illetőt.
Ez az egyik, ami a kempo-ról eszembe jut.
A másik az, hogy bezáratták a fehérvári kempo klubot.
Mégpedig azért, mert az ott "képzett" tizenéves galeri tartotta rettegésben a várost. Jellemzően a disco-kat, fiatalok szórakozóhelyeit; egy sárcot nyomorékká is vertek állítólag, egy gerincre mért rúgással (ez akár "urban lengends" lehet persze). Az viszont biztos és nem legenda, hogy zokszó nélkül ronggyávertek bárkit, aki az útjukba került. Köztük az egyik - egy padon ittasan szendergő- egyik jámbor osztálytársamat is.
Láttam filmet is edzésekről és onnan tudom, hogy számos kifejezetten gyilkolásra kifejlesztett támadási figura is része ennek a harcművészetnek (például a gége, torok kitépése).
Hát mindezek alapján nekem nem az általad említett "dicső" szellemiség jut eszembe erről a "sportról".![]()
Elküldve: 2003. 12. 12. 18:18
idézet:
Ezt írta special:
A szamurájok egyik fő szabálya: ha harcba bocsátkozol, akkor mindenkit meg kell ölni.[/quote]
De tudtommal az aikido éppen az ősi szamuráj harcművészetre épül. Az ősi szamuráj kultúra egészen különleges. Az a szellemiség még a barbár, sötét, középkori Európában sem volt meg, hogy egy nemes büntetés nélkül bárkinek a fejét vehette, ha nem hajolt meg időben.
Érdekes, hogy ennek ellenére a fenti "vonás" kiveszett ebből a harcművészetből.
Bár tudtommal a kardkirántás művészetét és a harcot szamurájkarddal még most is oktatják.
Elküldve: 2003. 12. 12. 18:27
idézet:
Ezt írta Piftuka:
De tudtommal az aikido éppen az ősi szamuráj harcművészetre épül. [/quote]
Éppen ezért nem harcolnak, hanem gyakorolnak edzésen, ezért van edzőtárs, és nem ellenség. Ugyanezért szent dolog a katana is, azonkívül, hogy a harcos része. Van egy olyan szamuráj mondás is, hogy ha egy kard előkerül a hüvelyből, ott valaki meghal...a kardnak a hüvelyben a helye, nem pedig villongó idióta hülye gyerekek kezében.
Elküldve: 2003. 12. 12. 18:33
idézet:
Ezt írta Piftuka:
Az a szellemiség még a barbár, sötét, középkori Európában sem volt meg, hogy egy nemes büntetés nélkül bárkinek a fejét vehette, ha nem hajolt meg időben.
Érdekes, hogy ennek ellenére a fenti "vonás" kiveszett ebből a harcművészetből.
Bár tudtommal a kardkirántás művészetét és a harcot szamurájkarddal még most is oktatják.[/quote]
A szellemiség megmaradt, ez megfigyelhető a jelenlegi japán munkaerő viselkedésében (ez a vonás korunkban egyre halványul, több ok miatt is), és megmaradt a harcművészeteket tanulók körében is. Szolgálandó nemes nélkül a szamuráj-erkölcsök mélységes tisztelete és gyakorlása maradt meg, természetesen nem rugalmatlanul. Itt inkább szemlélet és viselkedésbeli jellemzőkről van szó, nem leírt és betűre pontosan betartott törvényekről.
A kardforgatást pedig oktatják, csak nem mindenkinek. Kardot akkor kap egy tanítvány, ha biztos kézzel meg tudja állítani a botot valakinek a fejétől néhány centire. A kardhoz méltónak kell lenni, feltehtőleg ez összefüggésben van halálos voltával.
[ 2003. december 12.: special szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 12. 18:58
idézet:
Ezt írta keselyuu:
TEHÁT: az nem árt ha megtanul valaki valamilyen harcművészetet, mert jól jöhet, de szerintem ha az utcán valaki megtámad, nem fogsz nekiállni az összes kick-box tudásodat latba vetve harcolni, hanem van 3 sanszod. Megütöd/megrúgod ahogy tudod, odaadod a pénzedet, kb 1-1.5 m távolságról fegyvert rántasz és lősz.
Csak gondolj bele, hogy mit tennél leginkább ha valaki/valakik késsel támadnak rád....szinte biztos vagyok benne hogy nem mennél oda küzdeni...márcsak azért sem mert sehol nem készítenek föl arra hogy ilyen esetben mit tegyél. Az edzéseken lassított mozdulatokkal gyakorlod, hogy egy CSAPATTÁRSAD rádtámad, és te hárítod. De a valós helyzetben nem csapattárs támad rád, és őt nem kötik szabályok, mint téged.
[/quote]
Ezért kell olyan harművészetre járni ami nem önvédelemre hanem támadásra tanít! Nem vagyok egy olyan ember akire ha ránéznek az utcán egyből üt, de két év Muay Thai Box után már jó párszor megtudtam védeni magam! És ilyen esetekben nagyon jól jönnek a reflexek és az unalomig begyakorolt ütések és rúgások!
Persze ha már 3-4 jönnek én is inkább futok!
[ 2003. december 12.: Tomszakármennyi szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 12. 19:07
Gyakorlati szempontból közelítve azért olyan tökéletes fegyver, mert nagy becsben tartották, így csak a legnagyobb mesterek készíthettek szamurájkardot (a hüvely készítése is külön művészet); ez a mai napig így van.
Egyik iskolatársam az iaido-t műveli. Hasonlít az aikido-ra, de kizárólag az ősi japán kardművészet gyakorlására épül.
Ő is mesélte, hogy nagyon nagy fegyelemmel vilsetetnek a fegyveres harcban. Érdekesség, hogy éles fegyverrel harcolnak, de csak azok, akik már elérték azt a szintet gyakorlókarddal, hogy nem sebesítenek meg senkit véletlenül.
Az aikido egyébként nekem nagyon szimpatikus régóta.
Ha valaki komolyan gondolja, akkor elkezdheti a vele való foglalkozást ennyi idősen is ?
Elküldve: 2003. 12. 12. 19:23
Én pl. az aikido-t kedvelem, mert szép dolgokat tud csinálni egy mester, aki már jópár éve gyakorolja a technikákat.
De még egy mester sem nagyon tudja, hogy mennyit ér szemtől szembeni harcban a való életben, éles szituációban (hacsak nem akadt már össze valakivel utcán
És itt jön be az én (globális) véleményem: az a harcművészet, amely nem minősül versenysportnak a való életben semmit nem ér, bár lehet nagyon esztétikus a mozgáskultúrája, szimpatikus a szellemisége, és hobbinak kiváló...
Mert hogyan lehet eldönteni, hogy mely a "leghatékonyabb" harcművészet??? Csakis versenyen, "éles körülmények között" (és itt kifejezetten a full contactra gondolok). Minden egyéb dolog duma. Lehet szép, lehet jó, lehet tetszetős, de csak duma.
És pontosan ezért csodálkozom, hogy az ökölvívást nem említette senki. Ha valaki csak annyit akar elérni, hogy megvédje magát, a lehető leggyorsabb, legeffektívebb út a boksz. Sokkal rövidebb idő alatt lehet belőle profitálni. Az már más kérdés, hogy 2 haladó emberke (boksz VS (versenysport) harcművészet) között mi lenne a végeredmény...
Ha valaki csak azért művelne valami harcművészeti ágat, hogy mozogjon egy kicsit, annak nem szólt a fenti kis szösszenet.
Elküldve: 2003. 12. 12. 19:39
"Ezért kell olyan harművészetre járni ami nem önvédelemre hanem támadásra tanít!"
"Persze ha már 3-4 jönnek én is inkább futok! :D"
Így igaz . Bár a második esetben élesben lehetne gyakorolni
a több ember elleni küzdelmet .
Elküldve: 2003. 12. 12. 19:47
[ 2003. december 12.: special szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 12. 19:59
idézet:
Ezt írta special:
...és hogy nem ér semmit még egy aikido mester tudása sem éles helyzetben? Komolytalan...[/quote]
Honnan tudod, hogy valami működik-e vagy sem, ha soha nem próbálták még ki????????????
Elküldve: 2003. 12. 12. 20:12
idézet:
Ezt írta Piftuka:
Hááát... Speciel én sem gondoltam volna, hogy ez az alapelv a Kempo egyik alapelve.
Most őszinte leszek (Jim, kéretik nem megsértődni).
Én láttam filmet a mesterről.
Ő az, aki külföldön nőtt fel és agyvérzést is kapott (edzett testének köszönhetően nem teljesen béna) ?
A nyilatkozata alapján ettől a fenti gondolattól merőben elrugaszkodott embernek tűnt.
Elmesélet, hogy az egyik versenyen az ellenfele olyan port szórt a szemébe, amitől majdnem megvakult.
Sikerrel, hosszú idő után felgyógyult, majd kihívta és nyomorékká verte az illetőt.
Ez az egyik, ami a kempo-ról eszembe jut.
A másik az, hogy bezáratták a fehérvári kempo klubot.
Mégpedig azért, mert az ott "képzett" tizenéves galeri tartotta rettegésben a várost. Jellemzően a disco-kat, fiatalok szórakozóhelyeit; egy sárcot nyomorékká is vertek állítólag, egy gerincre mért rúgással (ez akár "urban lengends" lehet persze). Az viszont biztos és nem legenda, hogy zokszó nélkül ronggyávertek bárkit, aki az útjukba került. Köztük az egyik - egy padon ittasan szendergő- egyik jámbor osztálytársamat is.
Láttam filmet is edzésekről és onnan tudom, hogy számos kifejezetten gyilkolásra kifejlesztett támadási figura is része ennek a harcművészetnek (például a gége, torok kitépése).
Hát mindezek alapján nekem nem az általad említett "dicső" szellemiség jut eszembe erről a "sportról".[/quote]
Nem sértődöm meg, mivel rólam egy szót sem említettél.
Van különbség kempon képzett emberek és kemposok közt. Akiket te mondtál, azok maximum az első kategóriába férnek bele. Ilyeneket a mestereknek nem lenne szabad megtűrniük a dojoban. Sajnos vannak 'renegát' mesterek, akik csak a kempo erőszakos oldalát látták meg és adták tovább (ne tagadjuk, hangsúlyos egy vonal). Tudtommal aki elindította az 'utcai harcos' bajnokságokat, szintén 'kitagadott' kempos. Mint minden fegyverrel, ezzel is könnyű visszaélni.
Imre bácsi: nos, ezt a történetet nem ismertem róla, de (és itt most lehet, hogy borzalmas műveletlenséget illetve embertelenséget árulok el) egy harcosi etikai kódexbe a bosszú fogalma belefér. És belefér az a 'mese' (nem tudom, mennyire igaz, mennyire példabeszéd), ami szintén az egyik meghatározója a kempos kultúrának: amikor egy mester megkérdezte Nagymesterünket, hogy mi a kempo legerősebb fogása, ő azt mondta neki, hogy feküdjön a földre. Miután lefeküdt, odalépett hozzá, nyújtotta a kezét, és annyit mondott: 'Hadd segítselek fel'.
Gyilkos technikák: nem hiszem, hogy ez az egyetlen olyan ágazat, ahol ilyesmit láthatsz...de azt tudom, hogy mire odáig jutsz a képzésben, hogy ilyesmiket elkezdj tanulni (önvédelmi technikák, amúgy), addig ki kell hogy fejlődjön a harcosi gondolkodásmód, ami viszont meggátol abban, hogy bemutatón kívül ezeket hasznosítsd.
Sajnálom, hogy csak negatívumok ragadtak meg benned erről a harcművészetről. Hidd el, a tradícionális ágak erkölcsi tartása megvan benne, de amíg emberek művelik, mindig lesznek 'vadhajtásai'. Talán egy új fajjal kellene próbálkozni az alapoktól...
(Na és remélem, hogy nem írtam sok értelmetlenséget, ilyen kis ablakban nem szeretek ekkora hozzászólásokat fogalmazni)
Elküldve: 2003. 12. 12. 20:17
idézet:
Ezt írta Piftuka:
Engem is érdekel a történelemnek az a része, amely a szamuráj kultúrával foglalkozik. A szamurájnak valóban a kard volt mindene. Egy szamuráj harcos eggyé vált a kardjával és azt életében nem vehette el tőle senki.
Gyakorlati szempontból közelítve azért olyan tökéletes fegyver, mert nagy becsben tartották, így csak a legnagyobb mesterek készíthettek szamurájkardot (a hüvely készítése is külön művészet); ez a mai napig így van.
Egyik iskolatársam az iaido-t műveli. Hasonlít az aikido-ra, de kizárólag az ősi japán kardművészet gyakorlására épül.
Ő is mesélte, hogy nagyon nagy fegyelemmel vilsetetnek a fegyveres harcban. Érdekesség, hogy éles fegyverrel harcolnak, de csak azok, akik már elérték azt a szintet gyakorlókarddal, hogy nem sebesítenek meg senkit véletlenül.
Az aikido egyébként nekem nagyon szimpatikus régóta.
Ha valaki komolyan gondolja, akkor elkezdheti a vele való foglalkozást ennyi idősen is ?[/quote]
Még egy kis adalék: formagyakorlat szinten bokennel is megtanulunk bánni. Imádom a kardot, mint fegyvert és mint jelképet (nem fallikus értelemben). Nem küzdünk vele, mert annak az elsajátítása ugyebár tényleg saját ág, és különlegesebb védőfelszerelést igényelne...de a szamuráj-szellemiség (és a harcosszellemiség) alapjainak elsajátításában fontos szerepe van.
Elküldve: 2003. 12. 12. 20:17
A karate jó, de egy profi ökölvívó ellen semmit nem ér, mert sokkal hatékonyabban és gyorsabban üt. Annyira meg van jó reflexe, hogy a viszonylag lassú rugás elől ellépjen.
Aikido: Nagyon szép és hatásos, de: Az első edzésen lebaltázott az edző, mert amikor azt mondta, hogy üssek, ütöttem egy egyenes, gyors tzukit, és rögtön jött is vissza a kezem. Nem volt ideje, hogy megfogja és megcsinálja a technikát. Csak a belga lengőket szerették.
Konkluzió:Nagyon sokat kell gyakorolni-életszerűen, hogy hatékony legyen.
Fegyveres harcművészet: A második karate edzőm mondta (5 dan), hogy ha valaki meg akarja védeni megát, hordjon egy 9 mm-est.
Egy csomó dologra viszont mindegyik jó (ha megfelelő edző oktat):
Önfegyelem, kitartás, mozgáskoordináció, szellemi teljesítmény fokozása, fizikai erőnlét.
Vakarimaszuka?
Elküldve: 2003. 12. 12. 20:36
Összegezve: Tisztelem becsülöm mind a közdősportok művelőit, mind a harcművészeket, de megvetem azokat, akik visszaélnek a "tudományukkal", bármely csoprtba tertozónak hiszik magukat.
Elküldve: 2003. 12. 12. 20:49
idézet:
Ezt írta Drummaster:
...... Nem harcművész az, aki kérkedik magával, aki nem igyekszik kerülni a konfliktusokat...és aki nem iszik sört.(Szeva Jim!
)
[/quote]
Nincs nagyobb dicsőség, mint leküzdeni néhány korsó sört! (Pláne, ha valaki nem szereti)
Az összegzésed viszont telitalálat!
[ 2003. december 12.: Limonade Joe szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 12. 20:59
idézet:
Ezt írta Limonade Joe:
Karate(2féle stílus), aikido, iai-do, dzso-do. Ezekkel foglalkoztam. Konzekvenciák:
A karate jó, de egy profi ökölvívó ellen semmit nem ér, mert sokkal hatékonyabban és gyorsabban üt. Annyira meg van jó reflexe, hogy a viszonylag lassú rugás elől ellépjen.
Aikido: Nagyon szép és hatásos, de: Az első edzésen lebaltázott az edző, mert amikor azt mondta, hogy üssek, ütöttem egy egyenes, gyors tzukit, és rögtön jött is vissza a kezem. Nem volt ideje, hogy megfogja és megcsinálja a technikát. Csak a belga lengőket szerették.
Konkluzió:Nagyon sokat kell gyakorolni-életszerűen, hogy hatékony legyen.
Fegyveres harcművészet: A második karate edzőm mondta (5 dan), hogy ha valaki meg akarja védeni megát, hordjon egy 9 mm-est.
Egy csomó dologra viszont mindegyik jó (ha megfelelő edző oktat):
Önfegyelem, kitartás, mozgáskoordináció, szellemi teljesítmény fokozása, fizikai erőnlét.
Vakarimaszuka?[/quote]
Hai. Vakarimaszen.
/Remélem jól írtam./
Elküldve: 2003. 12. 12. 21:06
idézet:
Ezt írta Tomszakármennyi:
...de két év Muay Thai Box után...[/quote]
Vegre valaki, aki Thai box-ban jartasKerdes: mennyire kemenyek kezdetben az edzesek, mennyire szamit a kondicio? (a tobbiek mar unjak mert 100x kiveseztem, de neked roviden hogy ertsd a kerdes lenyeget: 183cm/63kg vagyok... eshat ezzel a sportal (vale tudo) szeretnem magam kicsit feljebb tornazni... nem tudom, hogy osszetornenek-e rogton a legelejen
)
Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B 3B82 791E 7F92 A6F6 A67E
Elküldve: 2003. 12. 12. 21:35
idézet:
Ezt írta Sniper:
Vegre valaki, aki Thai box-ban jartasKerdes: mennyire kemenyek kezdetben az edzesek, mennyire szamit a kondicio? (a tobbiek mar unjak mert 100x kiveseztem, de neked roviden hogy ertsd a kerdes lenyeget: 183cm/63kg vagyok... eshat ezzel a sportal (vale tudo) szeretnem magam kicsit feljebb tornazni... nem tudom, hogy osszetornenek-e rogton a legelejen
)[/quote]
Ha egy kicsit föl akarod nyomni a súlyodat akkor sör-pizza csokoládé![]()
Félretéve a tréfát. Mielőtt elmész egy edzésre, egy hónapot töltsél el egy kis futással, fekvőtámasszal, hasizommal, gugolással és nyújtással. Napi 30 percről menj fel 60-ra. Lehet egy kis súlyzóval (max 2kg) is dolgozni. Emlékszem, hogy amikor az első karate edzés után hazamentem, azt hittem hogy szétszakadok. Pedig előtte heti öt edzés (+ meccs) kézilabda megvolt. Sz'al nem 0-ról indultam.
Elküldve: 2003. 12. 12. 21:58
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Néhány évig tanultam Mi Tsung I Pai-t, de edzésen kívül soha nem volt verekedésem (pofon is csak 1-2), pedig lehetőség lett volna rá éppenséggel. Szerintem van a küzdősport és a harcművészet. A közdősportok kevésbé táplálkoznak a tradicionális szellemi tanításokból, melyek ma ugyanúgy megállják a helyüket, mint 500 évvel ezelőtt. Persze, lehet combot szétrúgni, orrot betörni, sípcsontot törni, stb, de minek? A harcművészet kisebb arányban szól az erőszakról, mint a lelki, szellemi fejlődésről. Van az a bizonyos alapszabály, hogy inkább lebeszélni, mint ellökni, inkább ellökni, mint megütni, inkább megütni, mint megsebezni, inkább megsebezni, mint megölni, inkább megölni, mint hogy minket öljenek meg. Egy képzett harcművész már az első "inkább"-ot tudja érvényesíteni, szinte mindíg. Nem harcművész az, aki kérkedik magával, aki nem igyekszik kerülni a konfliktusokat...és aki nem iszik sört.(Szeva Jim!
)
Összegezve: Tisztelem becsülöm mind a közdősportok művelőit, mind a harcművészeket, de megvetem azokat, akik visszaélnek a "tudományukkal", bármely csoprtba tertozónak hiszik magukat.[/quote]
Szeva! Már vártalak, senpai.

Súgó
A téma zárva.