Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 12:57
Erről mesélhetnél bővebben, mert ehhez tök hülye vagyok.
Mi az a PPP?
No offense, de ha ezzel kezded, és nem a csipőből vitatkozással, nem lett volna itt ez a szép kis anyázás...
Bocsánat, pongyolán fogalmaztam, a pontos megfogalmazás ki fog ebből derülni (remélem):
Létezik az egységes ár elve. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen versenyző piacok esetén, amennyiben sem szállítási költségek, sem kereskedelmi korlátozások nincsenek, a különböző országban eladott azonos javak ára kiegyenlítődik. Ez szép és jó, de szállítási költségek mindig vannak (a korlátozásokba ne menjünk bele, az EU felé relatíve kevés van), viszont azokra kisebb-nagyobb közelítéssel azt mondhatjuk, hogy közel egyenlőek. Tehát ez letudva.
A PPP a Purchase Power Parity rövidítése. A vásárlóerő-paritás elmélete azt mondja, hogy két ország valutája közötti árfolyam egyenlő a két ország árszínvonalának arányával. A PPP-n számolt árszínvonal jelentése tulajdonképpen a PPP-hez számított árszínvonal, csak ez így honosodott meg a szakirodalomban, ne kérdezd, miért.
Namost a "relatív árfolyam" kifejezés nem a meghonosodott változat, inkább a "reálárfolyam" az, de ugyanazt jelentik. A HUF/EUR reálárfolyam jelentése tehát képletszerűen még egyszer: (nominális árfolyam HUF/EUR-ban)*(EU árszínvonal EUR-ban)/(Mo. árszínvonal HUF-ban).
Itt jön a mondandóm lényege: amiről eddig beszéltem, az az abszolút PPP. Ez magában foglal egy elméletet, amit relatív PPP-nek hívnak. Eszerint két ország valutája közti árfolyam százalékos változása elég jó közelítéssel egyenlő az inflációs ráták különbségével.
Ezért van az, hogy a 2002-es 236HUF/EUR gyengébb, mint a mostani 247-es. Ugyanis az elmúlt két évre (alábecsülve) legalább három százalék volt minden évben az infláció különbsége Mo. és az euróövezet között, ami (1,03)^2=1,069-szeres változás. Ezt megszorozva 235-tel 250,3 jön ki.
Amit leírtam, az csupán elméleti fejtegetés, viszont ezek megértése nélkül nem lehet átlátni a rendszert. Pl. hozzá kell venni, hogy a jegybanki alapkamat is változott, a gazdasági környezet is, sőt a gazdaságpolitika is. Más a külföldi befektetők hozzáállása a gazdaságirányításhoz (mind a fiskálishoz, mind a monetárishoz) és egészen egyszerűen más növekedési pályán van a gazdaság, másképpen fejlődünk most az EU-hoz képest, mint 2002-ben.
Viszont 1998-ban 255 volt a HUF/EUR árfolyam, hol vagyunk már attól?
Szerkesztette: Carmaged 2005. 01. 11. 13:51 -kor