HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan Értékeld a témát: -----

#1201 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 11. 13:11

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 12:52

A dráguló energiának bizony volt jótékony hatása is: előtérbe állította a racionális felhasználást és az energiatakarékos megoldásokat.
Erről (is) az erős valuta áldásos hatása jut eszembe, mert költséghatékony előállításra kényszeríti a gazdaság szereplőit.  :)

Nem. Az erős valuta valamennyire véd az importenergia árai ellen, ezért kevésbé ösztönöz fejlesztésre, mint a gyenge...

#1202 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 13:43

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 12:57

Erről mesélhetnél bővebben, mert ehhez tök hülye vagyok.
Mi az a PPP?

No offense, de ha ezzel kezded, és nem a csipőből vitatkozással, nem lett volna itt ez a szép kis anyázás... :rolleyes:

Bocsánat, pongyolán fogalmaztam, a pontos megfogalmazás ki fog ebből derülni (remélem):

Létezik az egységes ár elve. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen versenyző piacok esetén, amennyiben sem szállítási költségek, sem kereskedelmi korlátozások nincsenek, a különböző országban eladott azonos javak ára kiegyenlítődik. Ez szép és jó, de szállítási költségek mindig vannak (a korlátozásokba ne menjünk bele, az EU felé relatíve kevés van), viszont azokra kisebb-nagyobb közelítéssel azt mondhatjuk, hogy közel egyenlőek. Tehát ez letudva.
A PPP a Purchase Power Parity rövidítése. A vásárlóerő-paritás elmélete azt mondja, hogy két ország valutája közötti árfolyam egyenlő a két ország árszínvonalának arányával. A PPP-n számolt árszínvonal jelentése tulajdonképpen a PPP-hez számított árszínvonal, csak ez így honosodott meg a szakirodalomban, ne kérdezd, miért.
Namost a "relatív árfolyam" kifejezés nem a meghonosodott változat, inkább a "reálárfolyam" az, de ugyanazt jelentik. A HUF/EUR reálárfolyam jelentése tehát képletszerűen még egyszer: (nominális árfolyam HUF/EUR-ban)*(EU árszínvonal EUR-ban)/(Mo. árszínvonal HUF-ban).

Itt jön a mondandóm lényege: amiről eddig beszéltem, az az abszolút PPP. Ez magában foglal egy elméletet, amit relatív PPP-nek hívnak. Eszerint két ország valutája közti árfolyam százalékos változása elég jó közelítéssel egyenlő az inflációs ráták különbségével.

Ezért van az, hogy a 2002-es 236HUF/EUR gyengébb, mint a mostani 247-es. Ugyanis az elmúlt két évre (alábecsülve) legalább három százalék volt minden évben az infláció különbsége Mo. és az euróövezet között, ami (1,03)^2=1,069-szeres változás. Ezt megszorozva 235-tel 250,3 jön ki.

Amit leírtam, az csupán elméleti fejtegetés, viszont ezek megértése nélkül nem lehet átlátni a rendszert. Pl. hozzá kell venni, hogy a jegybanki alapkamat is változott, a gazdasági környezet is, sőt a gazdaságpolitika is. Más a külföldi befektetők hozzáállása a gazdaságirányításhoz (mind a fiskálishoz, mind a monetárishoz) és egészen egyszerűen más növekedési pályán van a gazdaság, másképpen fejlődünk most az EU-hoz képest, mint 2002-ben.

Viszont 1998-ban 255 volt a HUF/EUR árfolyam, hol vagyunk már attól?

Szerkesztette: Carmaged 2005. 01. 11. 13:51 -kor

#1203 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 01. 11. 13:56

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 12:57

Erről mesélhetnél bővebben, mert ehhez tök hülye vagyok.
Mi az a PPP?

Purchasing Power Parity -- vásárlóerő paritás, vásárlóerő

Az adott ország GDP-jéből származtatott mutatószám, mely figyelembe veszi az ország fogyasztási szerkezetét és árszínvonalát. Ezért a drága belföldi szolgáltatásokat fogyasztó Japán PPP-je pl. alacsonyabb a GDP-nél jóval, míg hazánké magasabb, jóval. Sok helyen összekeverik a kettőt, köztük én is, figyelmetlenségből, annak ellenére, hogy jól elhatárolható fogalmak. A PPP korrektebb összehasonlítást biztosít az egyes országok között.

u.i: Carmageddel egyszerre postoltunk

Szerkesztette: special 2005. 01. 11. 13:58 -kor

#1204 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 14:02

Idézet: special - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 13:56

Purchasing Power Parity -- vásárlóerő paritás, vásárlóerő

Az adott ország GDP-jéből származtatott mutatószám, mely figyelembe veszi az ország fogyasztási szerkezetét és árszínvonalát. Ezért a drága belföldi szolgáltatásokat fogyasztó Japán PPP-je pl. alacsonyabb a GDP-nél jóval, míg hazánké magasabb, jóval. Sok helyen összekeverik a kettőt, köztük én is, figyelmetlenségből, annak ellenére, hogy jól elhatárolható fogalmak. A PPP korrektebb összehasonlítást biztosít az egyes országok között.

u.i: Carmageddel egyszerre postoltunk

Amiről te beszélsz, az a PPP-n számított vásárlóerő, nemdebár? Az már egy továbblépés. :)

#1205 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 14:06

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 14:02

Amiről te beszélsz, az a PPP-n számított vásárlóerő, nemdebár? Az már egy továbblépés. :)

Hát nem tudom, az kicsit soknak tűnik a jóból. Utánanézek.

#1206 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 14:14

Idézet: special - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 14:06

Hát nem tudom, az kicsit soknak tűnik a jóból. Utánanézek.

Tedd azt. Én már megtettem. ;)

Egyébként pedig: üdvözlet a topicban! :) (Mit végzel/végeztél, hogy tájékozott vagy?)

#1207 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 14:15

Naszóval igazad van. Az a PPP-alapú GDP számítás, az egyszerűsítve egyes szövegkörnyezetben PPP, vagy vásárlóerő. Pongyolaság.

Szerkesztette: special 2005. 01. 11. 14:16 -kor

#1208 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 14:42

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 11:47

Mennyit olvastál vissza?

Az árfolyam nem relatív vagy abszolút fogalom. Maga az "árfolyam" megnevezés pontatlan, de ha ezt használjuk, akkor általában az abszolút árfolyamot értjük rajta. Pl. 250HUF/EUR.

A relatív árfolyam pedig az abszolút árfolyam szorozva a két ország relatív PPP-n számolt árszínvonalának hányadosával.

Amiért jöttem a topicba, az ez.

Csak 12 oldalt.

A 250 HUF/EUR - mint minden árfolyam relatív.
De már megértettem, nem akarok kötekedni.
Inkább a reál és nominális szavak használatát javaslom.

#1209 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 14:51

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 12:43

Namost a "relatív árfolyam" kifejezés nem a meghonosodott változat, inkább a "reálárfolyam" az, de ugyanazt jelentik. A HUF/EUR reálárfolyam jelentése tehát képletszerűen még egyszer: (nominális árfolyam HUF/EUR-ban)*(EU árszínvonal EUR-ban)/(Mo. árszínvonal HUF-ban).

:up:

Szerkesztette: Vajonész 2005. 01. 11. 14:52 -kor

#1210 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:02

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 12:47

Amiért jöttem a topicba, az ez.

Csak a devizaadossagainkon egy velautaleertekeles nem segit..
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1211 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:03

Idézet: Vajonész - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 14:42

Csak 12 oldalt.

A 250 HUF/EUR - mint minden árfolyam relatív.
De már megértettem, nem akarok kötekedni.
Inkább a reál és nominális szavak használatát javaslom.

Többet kellett volna, azt hiszem, valahol 7 vagy 11 körül volt egy nagyobb (élvezetes!) vita, ott ez is le volt írva.

Biztos? :)

Az "árfolyam" így, magában leírva, nem szakkönyvben/folyóiratban nominált jelent.

#1212 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:04

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:02

Csak a devizaadossagainkon egy velautaleertekeles nem segit..

...amik viszont az államadósságnak mindössze durván negyedét teszik ki. De leértékelni még mindig nem akar senki. :)

#1213 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:10

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:04

...amik viszont az államadósságnak mindössze durván negyedét teszik ki. De leértékelni még mindig nem akar senki. :)

Csak kamatot csökkenteni  :)
Egyébként lehet, hogy alacsonyabb kamattal is stabil maradna a forint.
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#1214 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:14

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:10

Csak kamatot csökkenteni  :)
Egyébként lehet, hogy alacsonyabb kamattal is stabil maradna a forint.

Nem ugyanaz. :)

Írtam visszább azt is, hogy a jegybanknak magán az effektív tevékenységen kívül van egy szándék-funkciója is: ha nyilatkozik ezt-azt a jegybankelnök és azt megtámogatja néhány cselekedettel úgy, hogy az hiteles is legyen (persze előtte is annak kell lenni), akkor jóval nagyobb hatást tud elérni, mintha csak csinálna valamit.

99%, hogy ha a jegybank elnöke azt nyilatkozná valamikor, hogy a jegybank jónak látná a forint x %-os gyengülését, másnap gyengülne a forint. Nem egy példa volt már rá, lásd mexikói válságok.

#1215 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:20

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:04

Na jó, de a nem devizaadósságot képező államkötvények is javarészt külföldi kézben vannak. Az meg nem lenne oké, ha egyszerre mindenki visszaváltaná (vagy eladná)

#1216 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:22

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:14

Nem ugyanaz. :)

Írtam visszább azt is, hogy a jegybanknak magán az effektív tevékenységen kívül van egy szándék-funkciója is: ha nyilatkozik ezt-azt a jegybankelnök és azt megtámogatja néhány cselekedettel úgy, hogy az hiteles is legyen (persze előtte is annak kell lenni), akkor jóval nagyobb hatást tud elérni, mintha csak csinálna valamit.

99%, hogy ha a jegybank elnöke azt nyilatkozná valamikor, hogy a jegybank jónak látná a forint x %-os gyengülését, másnap gyengülne a forint. Nem egy példa volt már rá, lásd mexikói válságok.

A verbális intervenciók csak akkor lehetnek hatásosak, ha stabilak a mutatók.
Ha stabilak, akkor beszélhet össze-vissza az mnb elnök meg a kormány, a befektetők legfeljebb megmosolyogják őket (de nem kezdenek el kapkodni)

#1217 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:28

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 13:11

Nem. Az erős valuta valamennyire véd az importenergia árai ellen, ezért kevésbé ösztönöz fejlesztésre, mint a gyenge...

A gyenge valuta milyen szempontbol osztonoz?
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1218 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:38

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:20

Na jó, de a nem devizaadósságot képező államkötvények is javarészt külföldi kézben vannak. Az meg nem lenne oké, ha egyszerre mindenki visszaváltaná (vagy eladná)

Nem lehet visszaváltani, mert olyan határidős ügyletek, amiket csak lejáratkor lehet lehívni. Egyébként meg ezért kell kiszámíthatónak és hitelesnek lenni.

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:22

Ha stabilak, akkor beszélhet össze-vissza az mnb elnök meg a kormány, a befektetők legfeljebb megmosolyogják őket (de nem kezdenek el kapkodni)

Nem kapkodnak, de nem is mosolyognak. Amelyik országon mosolyognak, annak gazdaságilag régen befellegzett. Egyébként ellent mondasz magadnak. ;)

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:28

A gyenge valuta milyen szempontbol osztonoz?

Mint leírtam, a K+F-et ösztönzi. Elkezdenek takarékosabb technológiákat kifejleszteni. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, sőt. Viszont gondolj bele, mennyi olajat használtunk volna már el, ha nincsenek az olajválságok...

Szerkesztette: Carmaged 2005. 01. 11. 15:43 -kor

#1219 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:40

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:22

Nem stimmel.

A verbális akciók tipikusan rövid távú hatásokkal járnak, használatuk hagyományosan az átmeneti jelenségek kezeléséhez kötődik. Emiatt használatukhoz nem szükséges a mutatók stabilitása, és mivel a rövid távra spekulálók számára életbevágó fontosságúak, nagyon is odafigyelnek rájuk.

Az erős/gyenge vitához: leggyakrabban az erős nemzeti valuta mellett a (rövid távú) inflációcsökkentő hatását szokás felhozni. Erős-pártiak, egy apró kérdés: ahhoz, hogy az inflációt csökkenteni lehessen, normális üzletmenet kell. Meg kell lennie a keresletnek és a kínálatnak is. Ugye?
Hosszú távon ( itt a hosszú táv legyen mondjuk a hazai viszonyok között tipikusnak nevezhető beruházási ciklus, azaz ca. 2 év) miképpen alakul a hazai kereslet, ha az import olcsóbbá válik a hazai termelésnél, ugyanakkor az export eleve gyenge?
Mer' ez az oldala a lyukas garasnak általában feledésbe szokott merülni, pedig én is emlegettem már néhányszor...

Szerkesztette: Rive 2005. 01. 11. 16:00 -kor

Elköltöztem :-)

#1220 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 15:53

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 15:38

Mint leírtam, a K+F-et ösztönzi. Elkezdenek takarékosabb technológiákat kifejleszteni. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, sőt. Viszont gondolj bele, mennyi olajat használtunk volna már el, ha nincsenek az olajválságok...

Ide egy apróság. Való igaz, hogy a csak drágán beszerezhető input (gyenge valuta esetén ez tipikusan az import) az olcsóbb alternatívák felé mutató kényszert jelent. Ez eredményezheti akár a technológia fejlesztését, akár a hazai források bevonását: a valuta leértékelése egyszersmind biztosítja ehhez a monetáris forrásokat is. Ám csak addig él ez a fajta előny, amíg az árfolyam nem 'gyenge', hanem csupán 'mérsékelten alulértékelt', hogy kedvenc szóhasználatommal éljek. A túlzottan alulértékelt valuta olyan mértékű védelmet jelent a belföldi termelők számára, ami verseny (és fejlesztés) helyett tespedéshez vezet. Az ilyen eltúlzott mértékben protekcionalista megoldás árát már a helyi fogyasztók fizetik meg.

Szerkesztette: Rive 2005. 01. 11. 15:55 -kor

Elköltöztem :-)

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • Utolsó »