HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan Értékeld a témát: -----

#2431 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 20. 17:12

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 16:18

Ha kisebb lenne ez a "zárolt tőke", akkor az a likvid eszközöknél, a pénztárnál/elszámolási betéten jelenne meg.

Nem igazán látom be, hogy annak milyen negatív hatása lenne, ha a 280 pénz helyett csak ~240 lett lenne a gázolaj, viszont utána nem igényelhetnének vissza ÁFÁ-t, miért ne használhatná fel másra azt a pénzt. Több pénze persze nem lesz, de nem csak a visszautaláskor kapja meg (amit a következő tankolásoknál megint odaad az államnak, hogy újra visszakapja), hanem oda sem adja.

Természetesen az üzletmenetet akkor úgy kellene alakítani, hogy nem számít a visszakapott ÁFÁ-ra. De ez azt hiszem, nem lenne nagy gond, hiszen az államnak kölcsönbe adott pénz csak költség - ha más miatt nem, az infláció miatt.

carmaged. egy toketipus nem a nominalis ertekenel fogva, hanem a hasznalati modjanal fogva kerul lekonyvelesre.

Ha nem az AFA-t csokkentjuk, hanem a jovedeki tartalmat, az az uzletnek jot tesz, ellenben a fogyasztas szempontjabol neutralis. Az uzemanyagAFA csokkentese a vallakozasi szektor szempontjabol neutralis, egyedul a lakossagi (luxus0fogyasztast dobja meg. Es ez utobbi miatt nem kivanatos. Ha a lakossag kevesebb (import)uzemanyagot fogyaszt az jot tesz a folyfiz merleg hianynak. raadasul relative olcsobba valik a benzin a termeloszfera szamara. nem a lakossagi kell tamogatni, hanem a gazdasag szamara kel olcsobba tenni az uzemangyagot.

a masodik bekezdest nem ertem. a fuvarozok, a bkv a volanbusz es a mav szamara az AFA csokkentes ineffektiv. max annyiban jatszik, hogy kisebb, az allamnal bentartott oszeggen szenvednek el kamat es inflacios veszteseget, de e ketto tetel jelenleg nem annyira jelentos. A csokkentett jovedeki ado ellenben valos koltsegcsokkenest hozna a szamukra. ezt ugye latod?
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2432 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 20:26

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 18:12

carmaged. egy toketipus nem a nominalis ertekenel fogva, hanem a hasznalati modjanal fogva kerul lekonyvelesre.

Ha nem az AFA-t csokkentjuk, hanem a jovedeki tartalmat, az az uzletnek jot tesz, ellenben a fogyasztas szempontjabol neutralis. Az uzemanyagAFA csokkentese a vallakozasi szektor szempontjabol neutralis, egyedul a lakossagi (luxus0fogyasztast dobja meg. Es ez utobbi miatt nem kivanatos. Ha a lakossag kevesebb (import)uzemanyagot fogyaszt az jot tesz a folyfiz merleg hianynak. raadasul relative olcsobba valik a benzin a termeloszfera szamara. nem a lakossagi kell tamogatni, hanem a gazdasag szamara kel olcsobba tenni az uzemangyagot.

a masodik bekezdest nem ertem. a fuvarozok, a bkv a volanbusz es a mav szamara az AFA csokkentes ineffektiv. max annyiban jatszik, hogy kisebb, az allamnal bentartott oszeggen szenvednek el kamat es inflacios veszteseget, de e ketto tetel jelenleg nem annyira jelentos. A csokkentett jovedeki ado ellenben valos koltsegcsokkenest hozna a szamukra. ezt ugye latod?

Az első két bekezdés nem arról szól, amiről beszélünk.

Harmadik bekezdés: még nem láttam egy közúti szállítmányozó/taxis cég költségszerkezetét, de fel merem tételezni, hogy a gázolaj bizony jelentős tétel. Egy nyikkal sem mondtam, hogy ÁFA nélkül kevesebb lenne nominálisan a költségük (reálértelemben természetesen az lenne), csak azt, hogy kevesebb tőkével működtethető lenne ugyanaz a vállalkozás. Elvégre a gázolajszámla 20%-kal kevesebb lenne a következő visszautalásig. Amit így "leköt" a cég, azt akár el is költhetné, mondjuk még egy vontatóra.

A jövedéki adót nem tudom, miért kevered ide, nem szándékoztam róla beszélni.

#2433 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 20:48

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 21:26

Amit így "leköt" a cég, azt akár el is költhetné, mondjuk még egy vontatóra.

Vagy vontatókötélre  :D

Egyébként az áfamentes beszerzés (amit említettél) - a globális méretű visszaélés mellett - azért sem megoldható, mert pl. a taxisok átalányadóznak.
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#2434 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 20:54

Idézet

A forint enyhén gyengült kedden délután a bankközi devizapiacon, az eurót 245,90/246,10 forinton jegyezték, szemben a hétfő délutáni 245,80/246 forinttal. A forint 12,87 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 3 bázisponttal gyengébben a hétfő délutáni pozíciójánál. A dollárt délután 202,00/20 forinton jegyezték, szemben a hétfő délutáni 202,30/40 forinttal.

A nap kiemelkedő eseménye az amerikai Fed délutáni ülése lesz, amelyen a piaci várakozás szerint 25 bázispontos kamatemelést jelentenek be. Piaci szereplők ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy az újabb amerikai kamatemelés és a hazai kamatcsökkentések hatására tovább szűkül a kamatrés, ami esetleg megfordíthatja a tőkeáramlás irányát, de legalábbis megakaszthatja a további tőkebeáramlást a magyar piacra, és a forint erősödésének is gátat szab. A kamatpiacon 5,80-6,00 százalékon állt délután az overnight kamat.

Tényleg érdekes hónapok elé nézünk: a dolcsi kamata év végére 4%-ra, a forinté 5,5%-ra várható. Hasonló gdp- és inflációadatokkal.

#2435 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 21:54

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 21:48

Egyébként az áfamentes beszerzés (amit említettél) - a globális méretű visszaélés mellett - azért sem megoldható, mert pl. a taxisok átalányadóznak.

Igen, írtam azt is, hogy szerintem sajnos megoldhatatlan.

#2436 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 22:20

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 20:26

Az első két bekezdés nem arról szól, amiről beszélünk.

:omg:  :respect:

a harmadik bekezdessel mar nemigazan todok mit kezdeni. carmy dontsd el vegre mi az allaspontod.

örülök annak is, hogy nem vagy hajlando vitatkozni a jovedeki adorol. a kis maganvitank ugyanis arrol szolt hogy szerintem a gazdasagnak a jovedeki ado csokkentese tett volna jot. erre te aszontad hogy az szja csokkenets likviditasnovelo, amit meg mindig nem ertek, hogy miert.
aztán jött ez: "Nem igazán látom be, hogy annak milyen negatív hatása lenne, ha a 280 pénz helyett csak ~240 lett lenne a gázolaj, viszont utána nem igényelhetnének vissza ÁFÁ-t" ilyet szvsz senki sem mondott, amugy az allitas csacsisag. hol olvastad?

Szerkesztette: SFIJ 2005. 09. 20. 22:26 -kor

#2437 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 22:28

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 20:54

Tényleg érdekes hónapok elé nézünk: a dolcsi kamata év végére 4%-ra, a forinté 5,5%-ra várható. Hasonló gdp- és inflációadatokkal.

és még a fiskus szemlélete is hasonlit :Đ

#2438 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 22:42

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 23:20

:omg:  :respect:

a harmadik bekezdessel mar nemigazan todok mit kezdeni. carmy dontsd el vegre mi az allaspontod.

örülök annak is, hogy nem vagy hajlando vitatkozni a jovedeki adorol. a kis maganvitank ugyanis arrol szolt hogy szerintem a gazdasagnak a jovedeki ado csokkentese tett volna jot. erre te aszontad hogy az szja csokkenets likviditasnovelo, amit meg mindig nem ertek, hogy miert.
aztán jött ez: "Nem igazán látom be, hogy annak milyen negatív hatása lenne, ha a 280 pénz helyett csak ~240 lett lenne a gázolaj, viszont utána nem igényelhetnének vissza ÁFÁ-t" ilyet szvsz senki sem mondott, amugy az allitas csacsisag. hol olvastad?

Alaposan elbeszélünk egymás mellett. Sőt, egy mondatodat félre is értelmeztem, arra ment a nem igazán belátós szöveg.

Kivel magánvitázol a jövedéki adóról? Én ugyanis Kovács László ÁFA-csökkentős ömlengésére írt válaszodra mondtam, hogy az ÁFA-csökkentés növelheti a likviditást. A jövedéki adóba nem akartam belemenni, mert nem hiszem, hogy mi ketten azon tudnánk vitázni, hogy jó-e a csökkentése.

:confused:

#2439 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 23:04

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 22:42

A jövedéki adóba nem akartam belemenni, mert nem hiszem, hogy mi ketten azon tudnánk vitázni, hogy jó-e a csökkentése.

:confused:

ne légy kishitű. minden lehetséges :D

#2440 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 08:30

Ilyen-olyan elemzés, stb.

#2441 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 09:02

Felpanaszolom…

Kicsit politika, de mivel Petschnig Mária Zita jegyzi, es mindket oldal megkapja benne a magaet gondolom befer ide... ;)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#2442 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 09:07

Idézet: Samott - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 10:02

Felpanaszolom…

Kicsit politika, de mivel Petschnig Mária Zita jegyzi, es mindket oldal megkapja benne a magaet gondolom befer ide... ;)

Samott

Korrekt, orbánozos kampánycikk  :D

#2443 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 09:41

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 10:07

Korrekt, orbánozos kampánycikk  :D

A fenet... ez a lenyeg:

Idézet

Felpanaszlom, hogy ami a kormányzati és ellenzéki politika műhelyében ma a jövő évre készülve folyik, az újabb károkozás. Több a bátorságnál, vakmerőség.

Aki meg hulyeseget beszel, azt a helyere kell tenni... ha ramutatnak arra, hogy hazudik, az nem kampany ellene (esetleg az o kampanyabol fogja ki a szelet).

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#2444 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 09:48

Idézet: Samott - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 10:41

Aki meg hulyeseget beszel, azt a helyere kell tenni...

Egy független pénzügyi szakértő miért foglalkozik azzal, hogy mit hazudozik az ellenzék?  :think:
De ha nem független, akkor sem értem.

#2445 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 10:02

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 10:48

Egy független pénzügyi szakértő miért foglalkozik azzal, hogy mit hazudozik az ellenzék?  :think:

Gondolom aki a tenyeket szereti, azt zavarja a hazugsag... nem kicsit lehet frusztralo egy elemzonek, szakertonek amikor a munkaja kapcsan hasznalt adatok helyett azt latja, hogy gyokeresen masrol beszelnek mint ami a valos helyzet... itt a hwsw-n is felhaborodott bejegyzesek szuletnek egy-egy az indexen megjelent "szakmainak" kikialtott cikk utan. Mi is nehezen viseljuk, ha valaki hulyeseget beszel...

De megismetlem nem ezen volt a hangsuly, nem ezert szurtam be.

Samott

Szerkesztette: Samott 2005. 09. 21. 10:03 -kor

#2446 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 10:07

Idézet: Samott - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 11:02

Gondolom aki a tenyeket szereti, azt zavarja a hazugsag...

Magánemberként!
A pénzügyi elemző csak a pénzügyekről és a pénzügyekért felelős szervekről mondjon véleményt. Akár mondjon csupa jót! De csak arról!  :reklamacio:

#2447 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 10:22

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 11:07

Magánemberként!
A pénzügyi elemző csak a pénzügyekről és a pénzügyekért felelős szervekről mondjon véleményt. Akár mondjon csupa jót! De csak arról!  :reklamacio:

Engem szakemberkent is felhaborit a hazugsag... es igenis beszolok annak, aki valotlansagot allit arrol amivel foglakozom. Jellemzo pelda: Apple topik, windows fikazas... en meg latom, hogy itt korulottem tobb mint szaz dell/win2k paros alapvetoen hiba nelkul teljesit... persze hogy beszolok. Ha valaki azert hazudoziki, hogy a sajat portekajat kedvezobb szinben tuntesse fel, az a sajat hitelet is rombolja... Ha megtiltjuk a szakembereknek a velemenynyilvanitast, akkor ki tesz rendet a sok hazugsag kozt? (mert ugye a kormanyoldal meg pont ellenkezo elojellel hazudozik) Ez se maradt ki a cikkbol.

Samott

#2448 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 15:58

Idézet: Samott - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 10:02

Gondolom aki a tenyeket szereti, azt zavarja a hazugsag...

pecsingmariazita 2003 koratavaszan szakmailag lenullazta magat. en egy kalap ala veszem fekete dzsonival a szakertelmet...

#2449 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 16:00

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 16:58

pecsingmariazita 2003 koratavaszan szakmailag lenullazta magat. en egy kalap ala veszem fekete dzsonival a szakertelmet...

Na, mit tett ez a joasszony, hogy igy megsertodtel ra?

Samott

#2450 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 21. 16:20

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 10:48

Legyen gazdasági elemző. :)

Egyébként csak annyit foglalkozik vele, hogy ha egy kedves, aranyos, hazug politikus a valós képnél lényegesen rosszabbat fest le rólunk külföldön, az már a nem mindegy kategória.

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.