HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan Értékeld a témát: -----

#921 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:40

Idézet: Samott - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 14:29

Meg ket kerdes: Nem az lenne a jo ha a forint pont a sav kozepen lenne? (hiszen mindket szelen be kell avatkozni - gondolom kozepen lenne az idealis) Ha ez igy van, akkor ki a felelos azert hogy nem ott hanem az egyik szelen van a savnak?

Samott

Elvileg a sáv széleinek meghatározásán keresztül jelöli ki a gazdasági/pénzügyi politika a céljaihoz elfogadható értékeltségét az adott valutának. Maga a sáv azért létezik, hogy egy nem túl erős gazdaság szereplői számára egyrészt garanciát nyújtson a túl nagymértékű árfolyamingadozások ellen, és ezzel a bizalmat erősítse. Másrészt a sávon belül lehetőség van az adott valuta iránti keresleti/kínálati viszonyok érvényesülésére: a sávon belül a piac árazza be az adott valutát.
Ha az adott gazdaság kellően erős, akkor a sáv létezése felesleges.

A sáv közepe csupán egy irányadó érték, nem több. A szükségleteknek megfelelően a kamatszint, az intervenció - a monetáris bázis mérete - segítségével valamelyest irányítható az árfolyam. Pl. ha nagy a költségvetési hiány, akkor a piac gyengébbnek fogja beárazni az adott valutát: ezt ellensúlyozandó emelik az irányadó kamatot (Valamennyire ennek elébe is szokás menni. Ezt teszi most a FED, de ők ráérnek: nagy és erős a gazdaságuk, a dollár pedig sávszél nélküli.). Ilyenkor kifejezetten előnyös, ha az adott valuta a sáv erősebbik oldalán tartózkodik. Ez erősebb keresletet jelent: ez biztosítja a költekezés fedezetét.

A gondot a sáv széle okozza. Ha a valuta kikerül a sáv szélének közvetlen közelébe, akkor erősödik a spekulációs veszély. Az, hogy mi számít 'közelinek', persze több tényező függvénye.

Az, hogy a sáv legszélén a forint, egyértelműen a jegybank töketlenkedése okozza.

Idézet: Samott - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 14:37

A legutobbi saveltolasbol csunya kamatemeles lett... talan ezt nem kellene megegyszer eljatszani.

Samott

Nem a sáveltolás okozta a gondot, hanem annak előkészítetlensége. A sáv meghatározása nem játék, amit egyik percről a másikra lehet arrébbrugni. Egy akkora sáveltolás, amekkora történt, több hónapnyi munkát, szoros együttműködést igényelt volna a jegybanktól és a kormánytól.

Szerkesztette: Rive 2004. 11. 18. 14:59 -kor

Elköltöztem :-)

#922 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:41

Idézet: Samott - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 13:37

A legutobbi saveltolasbol csunya kamatemeles lett... talan ezt nem kellene megegyszer eljatszani.

Samott

Igen azt a kamatelotalst is a kormany eroltette bar az igaz hogy Jarai hajtotta vegre (sztem ekkor hallgatott utoljara a koramnyra :) ) de a piac csunyan felrertelmezte ezert nagyott esett a forint, ezert lett hirtelen 300BP-s emeles a kamaton bar ettol is csak lassan tert magahoz a forint.

#923 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:43

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 13:38

:offtopic: Mulder ha van erdemi mondanivalod tedd meg. ha nincs akkor hagyd abba ezt a write-onlo mode-ot leccives.

Epp neked akartam ezt irni de megeloztel. Epp csak valaszolok mindenkinek. Azt hogy mijen modrol beszelsz meg vegkepp nem ertem, de ez sztem nem az en hibam. Ertelmes kerdesre mindig ertelmesen valaszolok, ha vki meg csak kotozkodni akar ahoz meg semmi kozom. Na most kis pause -> kaja

#924 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:47

Idézet: Mulder - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 14:41

Igen azt a kamatelotalst is a kormany eroltette bar az igaz hogy Jarai hajtotta vegre (sztem ekkor hallgatott utoljara a koramnyra :) ) de a piac csunyan felrertelmezte ezert nagyott esett a forint, ezert lett hirtelen 300BP-s emeles a kamaton bar ettol is csak lassan tert magahoz a forint.

Te, szerintem erdektelen ki eroltette a dolgot... az eredmenye egy csunya kamatemeles lett... most is ez kellene? Kinek lenne az jo?

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#925 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:58

Idézet: Rive - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 13:40

Az, hogy a sáv szélén a forint, egyértelműen a jegybank töketlenkedése okozza.

A 85%-aval egyetertettem kb. Ez az utolso, mondtat viszont elmondom hogy nez ki a masik szemszogbol: Az, hogy a sáv szélén a forint, egyértelműen a kormany töketlenkedése okozza. :)

Pont ennyire egyertelmu. 1ebkent lengyeleknel mar regota paici alapon merik a zlotyit nem is feladata a jegybanknak vmi kivanatos arfojamot fentartani az euroval szemben. Nincs is sav. Sztem nalunk se kene es akkor tenyleg oda erosodhetne/gyengulhetne ahogyan a piac ertekeli. Es a spekulansoknak se szurna szemet.

#926 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 15:02

Idézet: Samott - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 13:47

Te, szerintem erdektelen ki eroltette a dolgot... az eredmenye egy csunya kamatemeles lett... most is ez kellene? Kinek lenne az jo?

Samott

Nem mind1 ki eroltette, mert akkor is a mostani hejzethez hasonloan a koramny beleszolt 1 fuggetlen intezmeny munkajaba. A tortenelem fontos dolog mert ha ismered el tudod kerulni azokat a hibkat amiket 1X mar megleptel. A saveltolas eredmenye lett a kamatemeles nem forditva. ha nem lett volna eltolas akkor nem csokkent volna le a forint erteke drasztikusan es nem kellett volna kamatot emelni.

#927 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 15:04

Idézet: Mulder - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 15:02

A saveltolas eredmenye lett a kamatemeles nem forditva. ha nem lett volna eltolas akkor nem csokkent volna le a forint erteke drasztikusan es nem kellett volna kamatot emelni.

Es en mit irtam?

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#928 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 15:24

Idézet: Samott - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 14:04

Es en mit irtam?

Samott

"az eredmenye egy csunya kamatemeles lett... most is ez kellene? "

Attol fugg mit ertettel azon hogy most is ezt kellene? ha saveltolast ertettel alatta akkor elozo hozzaszolasom targytalan.

#929 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 15:52

Idézet: Mulder - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 15:24

"az eredmenye egy csunya kamatemeles lett... most is ez kellene? "

Attol fugg mit ertettel azon hogy most is ezt kellene? ha saveltolast ertettel alatta akkor elozo hozzaszolasom targytalan.

Te tenyleg write only modban vagy? Nem ket-harom oldalt csak ket-harom hozzaszolast kellene visszaolvasni... ;)

Samott

#930 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:02

Idézet: Mulder - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 14:41

...
Nem mind1 ki eroltette, mert akkor is a mostani hejzethez hasonloan a koramny beleszolt 1 fuggetlen intezmeny munkajaba. A tortenelem fontos dolog mert ha ismered el tudod kerulni azokat a hibkat amiket 1X mar megleptel. A saveltolas eredmenye lett a kamatemeles nem forditva. ha nem lett volna eltolas akkor nem csokkent volna le a forint erteke drasztikusan es nem kellett volna kamatot emelni.

A sáveltolás után meglehetősen természetes, hogy változik az árfolyam, hiszen míg egyik napon a sáv egyik szélén volt az árfolyam, eltolás után a másikra került.

El kellene olvasni, amit beidéztem a jegybank feladatiról. De leírom: a jegybanknak kutya kötelessége segíteni a kormány gazdaságpolitikáját, nem a kormánynak a jegybankét. :rolleyes: Ha a kormány gazdaságpolitikája valamit megkíván a jegybanktól, akkor annak nem kell élből visszautasítani, hanem megfontolni és bevezetni belőle jópár dolgot. Itt most le lehetne vonni politikai konklúziókat, de nem teszem.

#931 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:04

Emberek!
Vita állj, Drasko megmondta a frankót (végre-valahára)

Idézet

Draskovics Tibor pénzügyminiszter egyetért a Magyar Nemzeti Bank álláspontjával, miszerint a kormánynak mérsékelnie kell a költségvetési hiányt ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a kamatokat.

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#932 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:09

:wc2: Nehéz szülés volt

#933 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:11

Idézet: Miki2 - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 16:04

Emberek!
Vita állj, Drasko megmondta a frankót (végre-valahára)

Idézet

Draskovics Tibor pénzügyminiszter egyetért a Magyar Nemzeti Bank álláspontjával, miszerint a kormánynak mérsékelnie kell a költségvetési hiányt ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a kamatokat.

És viszont...

#934 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:29

Idézet: Miki2 - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 16:09

:wc2: Nehéz szülés volt

A lényeg, hogy megszülte.

Egyébként nézegettem valamelyik nap a 2005-ös költségvetés tervezetet. Azt tudjátok fejből, hány százalékos hiányt terveztek? (Gugli nem ér! :))

#935 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:31

5-5,5 körül?

#936 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:36

Idézet: Satriani - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 16:29

A lényeg, hogy megszülte.

Egyébként nézegettem valamelyik nap a 2005-ös költségvetés tervezetet. Azt tudjátok fejből, hány százalékos hiányt terveztek? (Gugli nem ér! :))

4,2 tippelek

/Szerintem a Draskó csak azért nyilatkozott hogy lehütse a kedélyeket mielött dr Járay meg a kormány megint egymásnak esnek

#937 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:44

Utánanéztem, 4,1%. Az idei évre tippeltek 5-5,5-et. :omg:

#938 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:48

Idézet: Carmaged - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 16:44

Utánanéztem, 4,1%. Az idei évre tippeltek 5-5,5-et. :omg:

:cool: Jól tippeltem

#939 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 16:54

Én is 4-4,5% körülire emlékeztem.

No most az a kellemetlen, hogy nem találom, amiről végül kérdezni akartam :lama: :D Egy kísértetiesen hasonló táblázatba volt összeszedve a 2005-ös előirányzat, mint ez (2003. évi előirányzat és teljesítés): http://www.pm.gov.hu...tok/02_mell.pdf Az volt vele a gondom, hogy sehogy sem sikerült kihozni belőle egy 4% körüli eredményt....

#940 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 17:08

Ha jövőre sem sikerül elérni az előirányzott inflációt, akkor Járai barátunknak ismét kamatprémiummal kell besegítenie  :D 

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.