Idézet: bbence - Dátum: 2004. jún. 3., csütörtök - 23:40
E két mondat között oriási ellentmondás feszül.
Egyszerűen nem hiszem el, hogy te komolyan gondolod, hogy mindennek meg kellene fizetni a valódi, előállítási árát. Ezek szerint te fizetnél a jelenleginél 2x-3x többet a BKV jegyért/bérletért? Fizetnél 2x-3x többet a vízért, gázért, áramért? (nem a szorzók pontossága, hanem az eltérések mértéke a lényeg!) Mégis miből?
Vannak olyan ágazatok, ahol egyszerűen az államnak kell támogatni az árakat és vannak olyanok, ahol nem szabadna. Ha ez előbbinél ezt elmulasztja, akkor az alapvető fogyasztási cikkek ára az egekbe repül, ha az utóbbinál megteszi, akkor pedig tarhatatlanná válik egy idő után és robban az "árbomba", a korábbi visszatartott áremelések egyszerre kerülnek bele az árakba. Veszélyes terep ez.
Az energiaáras, üzemanyagos példád nonszensz, hogy miért, fent már leírtam. Nem magyarázom mégegyszer.
Az az "előállítási ár" biztos ottvan?
Az energiaár mostani gyakorlata nonszensz. Ugyanis az olcsó ár nem ösztönöz a hatékonyság növelésére, takarékosságra. Pedig ezt a készletek szűkössége is megkövetelné.
Emelkednének az árak az enrgiaár növekedésével?
Természetesen. Használódjon kevesebb energia a termékek előállításához. Kapjon így közvetve versenyelőnyt, aki kevésbé terheli a környezetet. Ugye tudod, hogy napenergiából ki lehetne elégíteni az energiaigényt. De a technológia még drága. Egyszerűen azért, mert a gyilkos (sajnos szó szerint...) energia olcsó. Mert aki meghalt, megbetegedett nem tudja benyújtani a számlát. Ez az az út, ami rossz irányba vezet. Minél később változtatunk, annál rosszabb.
Én, amikor árról beszélek, akkor a valódi árról beszélek. Amennyiben a társadalomnak van a cucc.
A mostani energiaárral az állam gyilkosságot, betegséget, környezetpusztítást támogat. Ez nekem nem tetszik. Még akkor sem, ha mindenki szembejön...
Ezeknek semmi köze ahhoz, hogy "miből". A lopás, gyilkosság nem szerzett jog. Legalábbis szerintem...

Súgó
A téma zárva.