HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:08

idézet:
Ezt írta Litium:

!!!Átlagosan!!! 50 százalék (nem azt modták hogy mindenki kerek 50 föleg nem azt hogy NETTÓ 50 százalékot kap). Már kiszámolták helyettem körülbelül a 10 százalékos nettó béremelés az 35 százalékos bruttó emelést jelent. Amíg hőbörögnek és nem tudják hogy mi a különbség a bruttó illetve a nettó között addig nekem is ekkora lesz az arcom.A politikai utalásokat befejeztem.
[/quote]

Figyejjémán, az !!!átlagos!!! 50% annyit jelent, hogy a főosztályvezetők meg a klikkjeik - tehát akik amúgy is havi netto 200 fölött keresnek - kaptak 80%-ot, a "négerek" meg kaptak 20-at BRUTTÓ. ÉRTED? EZÉRT KAPHATOTT OBER MUTERJA NETTO 10%-OT, A FELESÉGEM MEG NETTO 9%-OT.

#42 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:09

idézet:
Ezt írta Drummaster:
Az én feleségem is köztisztviselő, ő is nettó 9%-ot látott a nagy hype-al beharangozott 50%-ból. Senki nem mondta, hogy esetleg a 10% panaszra ad okot, csak akkor a küzvélemény ne 50%-ról tudjon, mert az enyhén szólva is hazugság.[/quote]

Többek között ennek az okai miatt is sokkal jobb lett volna az emelésre költött pénz helyett végre az adótáblát, az adózást rendezni.

Gondolom, a feleséged által keresett pénznek is csak egy része a szigorúan vett fizetése - a többi pedig illetmény, juttatás, kiegészítés, kiskutyafülemiegyébb, amiket bizony nem emeltek...

... és ami olyan kiszámíthatatlanná teszi a hazai bérhelyzetet, hogy az már önmagában is kész katasztrófa...

[ 2004. március 08.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
Elköltöztem :-)

#43 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:13

idézet:
Ezt írta Litium:
......Nem lehet mindenkit mindig támogatni.[/quote]

Ennek a megállapításodnak örülök, egész hamar eljutottál oda, amit már az elején mondtak mások. :)

Csak jó lenne, ha koherensen, ennek mentén gondolnád végig kissé csapongó érvelésed.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#44 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

idézet:
Ezt írta obersmith:

hidd el, pontosan tudom hogy mi a különbség a nettó és a bruttó között, nem kevés gazdasági tantárgyam volt még anno, úgyhogy az arcod lehet kisebb is. és csak azért mondtam nettó árakat, mert az egyszerűbb. amit te hőbörgésnek veszel, az egy észrevétel volt.
[/quote]

Akkor mond azt hogy kapott bruttó 30-40-50 százalékot és ne azt hogy 10 százalékot mert az egyszerű ferdítés. Az ígéretekben az állt a közalkamazottak fizetése (amiből még ugye adózunk tehát bruttó) átlagosan 50 százalékkal fog nőni.Ami bosszant az a ferdítés....Meg az olyan beszólások hogy ez szinte ingyen volt az államnak sőt jól jártak mert magasabba adósávba kerültek.UGYAN MÁR ....Aki nem ért hozzá az ne beszéljen hülyeségeket....Én sem kezdek el az szgépekkel kapcsolatban vitatkozni....

#45 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

idézet:
Ezt írta Rive:

Többek között ennek az okai miatt is sokkal jobb lett volna az emelésre költött pénz helyett végre az adótáblát, az adózást rendezni.

Gondolom, a feleséged által keresett pénznek is csak egy része a szigorúan vett fizetése - a többi pedig illetmény, juttatás, kiegészítés, miegyébb, amiket bizony nem emeltek...
[/quote]

Egyetértek abban, hogy nem alamizsnát kéne dobálni, hanem élhetővé tenni az életet. Rendbe szedni az általad említett dolgokat. Tudod, csak az a röhej, hogy a főosztályvezető megkapta a havi 400-450 000 fizuja 80%-at emelésnek, aki meg a hivatalban gályázik, az meg a 65 000-nek a 20%-át. Kik is jártak már megint jól? Nem fordítva kellett volna?

Szerk: Helyesírás...

[ 2004. március 08.: Drummaster szerkesztette a hozzászólást ]

#46 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:14

Idézet: Ez írta obersmith:

a ksh adataira alapozni marhaság, abban mondhatnak bármit.

az emelés mértéke meg puszta matematika, számolj utána. anyám eddigi fizetése az emelés előtt nettó 75 volt. emelés után nettó 85 lett. akkor ez most SZERINTED hány százalék? akárhogy számolom a 75ezernek a fele nem tízezer...

Ez 20 százalék (100->120). Ha 60-ról nőtt volna 100-ra, akkor meg 66% lenne. A növekményt elosztjuk az alappal és szorozzuk százzal, alsó tagozatos anyag. A statisztikai szórás fogalma ha jól tudom már felső tagozat. Etikát vajon tanítanak általánosban?

Szerkesztette: Hasse 2004. 04. 04. 02:29 -kor

#47 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:17

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Ennek a megállapításodnak örülök, egész hamar eljutottál oda, amit már az elején mondtak mások. :)

Csak jó lenne, ha koherensen, ennek mentén gondolnád végig kissé csapongó érvelésed.
[/quote]

Persze hogy csapongó mert a lehetőségek nem állnak összhangban az igényekkel.Közgazdász gondolkodással csomó dolgot el kell itélnem amit amúgy teljsen jónak illetve rossznak találok. Egyes témák melett ugyanúgy tudnék érvelni mint mellette.

HA néha nem vagyok érthető néha akkor bocs de sok melóm van és percek alatt kell reagálnom.Azért igyekszem

#48 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:20

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Figyejjémán, az !!!átlagos!!! 50% annyit jelent, hogy a főosztályvezetők meg a klikkjeik - tehát akik amúgy is havi netto 200 fölött keresnek - kaptak 80%-ot, a "négerek" meg kaptak 20-at BRUTTÓ. ÉRTED? EZÉRT KAPHATOTT OBER MUTERJA NETTO 10%-OT, A FELESÉGEM MEG NETTO 9%-OT.
[/quote]

Ésss?Vitakoztam én ezzel?Mondtam hogy igazságos?Én csak hangsúlyoztam hogy átlagosan.

#49 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:23

idézet:
Ezt írta Drummaster:
Egyetértek abban, hogy nem alamizsnát kéne dobálni, hanem élhetővé tenni az életet. Rendbe szedni az általad említett dolgokat. Tudod, csak az a röhej, hogy a főosztályvezető megkapta a havi 400-450 000 fizuja 80%-at emelésnek, aki meg a hivatalban gályázik, az meg a 65 000-nek a 20%-át. Kik is jártak már megint jól? Nem fordítva kellett volna?[/quote]

Fordítva... Hm. Nem feltétlen. Talán.

A keresetek különbsége hajtja előre a gazdaságot az emberek előrejutási vágyán keresztül: többet akarok keresni tehát jobban és többet csinálok. Többet vesztek, ha elszúrok valamit és kirúgnak. Ez az alapja a versenynek.

Persze, itt is előjön a szokásos probléma: a mérték kérdése. Amit valahol - talán nem most, de nem is feltétlen egy ciklussal korábban - nagyon eltévesztettek valakik. Vagy az egész ország, azaz: mi. Mittudomén.

#50 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:24

idézet:
Ezt írta Litium:

Ésss?Vitakoztam én ezzel?Mondtam hogy igazságos?Én csak hangsúlyoztam hogy átlagosan.
[/quote]

trágytalan

[ 2004. március 08.: obersmith szerkesztette a hozzászólást ]
Idézet (*Iguana*)
Ennek kb. annyi köze van a bringázáshoz, mint Obersmithnek.

---------------------------------
aamási szerint világít a szemem ha tökönvernek.

#51 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:26

Idézet: Ez írta Rive:

Többek között ennek az okai miatt is sokkal jobb lett volna az emelésre költött pénz helyett végre az adótáblát, az adózást rendezni. ...

Csak ugye a politikai marketing miatt ez igy ütősebb. Ez még csak a kisebbik gond lenne, azt kéne belátni, hogy a fizetés nem a politikai hatalomtól kapott könyöradomány, hanem az elvégzett munka értékével arányos juttatás. Elválasztani a kettőt egymástól hosszú távon nem kifizetődő, úgyis muszáj lesz elinflálni a növekményt.

Szerkesztette: Hasse 2004. 04. 04. 02:28 -kor

#52 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:26

idézet:
Ezt írta Litium:

[/quote]

Na, látod EZ ferdítés. Olvass csak vissza...

#53 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:27

idézet:
Ezt írta Litium:
..... Egyes témák mellett ugyanúgy tudnék érvelni mint mellette......[/quote]

Ez is nagyon fontos elem!!!!

Ebből az látszik, hogy az adott kérdés - most éppen a SEX :) - tulajdonképpen nem is olyan lényeges, hanem a pénzügyi politika vagy filozófia, méginkább mondjuk úgy az államháztartási filozófia lenne az igazi téma.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#54 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:28

idézet:
Ezt írta Rive:

A keresetek különbsége hajtja előre a gazdaságot az emberek előrejutási vágyán keresztül: többet akarok keresni tehát jobban és többet csinálok. Többet vesztek, ha elszúrok valamit és kirúgnak. Ez az alapja a versenynek.

Persze, itt is előjön a szokásos probléma: a mérték kérdése. Amit valahol - talán nem most, de nem is feltétlen egy ciklussal korábban - nagyon eltévesztettek valakik. Vagy az egész ország - mi. Mittudomén.
[/quote]

Szerintem meg azt hogy kinek mennyi a bére azt a piac dönti el (és nem saját maga).Értsd ha valaki jó orvos vagy tanár (és ezt mások állíták róla nem önmaga) annak úgyis lesz lehetősége több pénzt keresni. Mert igény van rá.

Itt inkább azzal van a baj hogy nem mindenki indul élete elején egyenlő esélyekkel.

#55 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:31

idézet:
Ezt írta obersmith:

privátban küldött beszélgetést beidéztél közösbe? ejha, bátor vagy... ameddig engedik...
[/quote]

Miért idéztem volna be te??? Mostmár kezdem elveszíteni a türelmemet.

#56 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:32

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Ez is nagyon fontos elem!!!!

Ebből az látszik, hogy az adott kérdés - most éppen a SEX :) - tulajdonképpen nem is olyan lényeges, hanem a pénzügyi politika vagy filozófia, méginkább mondjuk úgy az államháztartási filozófia lenne az igazi téma.
[/quote]
Ez sok sok téma...Felzárkoztatás, monetáris politika, az újraelosztás problémája... stb....

#57 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:33

Idézet: Ez írta Litium:

...
Itt inkább azzal van a baj hogy nem mindenki indul élete elején egyenlő esélyekkel.

...és pontosan itt van helye az állami szerepvállalásnak. És nem csak az élete elején, lakásvásárlásnál vagy gyerekvállalásnál, betegségnél, és hasonló esetekben, ahol az esélyegyenlőség sérül.

Szerkesztette: Hasse 2004. 04. 04. 02:27 -kor

#58 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:34

idézet:
Ezt írta Rive:

Persze, itt is előjön a szokásos probléma: a mérték kérdése. Amit valahol - talán nem most, de nem is feltétlen egy ciklussal korábban - nagyon eltévesztettek valakik. Vagy az egész ország, azaz: mi. Mittudomén.

[/quote]

A közalkalmazotti bérfejlesztés ott lett eltolva, hogy magát a rendeletet központilag hozták, de a végrehajtást és az emelések differenciálását már helyi szinten döntötték el, tehét törvényszerű volt, hogy a klikk kap 80%-ot, a melós meg 20-at. Ha központilag a köztisztviselői bértábla szintjeinek megfelelően igazságosabb elosztást rendeltek volna el, akkor mindjárt másképp állna a zászló. Mert a klikk 25% emelése netto forintokban számolva még mindíg több lett volna, mint a melós 75%-os emelése, szintén nettó forintokban számolva, csak a különbség nem lett volna ilyen égbekiáltó és igazságtalan.

#59 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:37

idézet:
Ezt írta Hasse:
...és pontosan itt van helye az állami szerepvállalásnak. És nem csak az élete elején, lakásvásárlásnál vagy gyerekvállalásnál, betegségnél, és hasonló esetekben, ahol az esélyegyenlőség sérül.[/quote]

Az esélyegyenlőség, így általánosan - humbug. Mindig is az volt.

A kérdés racionálisan inkább az elvárható/elérendő minimum - emberi! - szintjét célozza.

#60 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 08. 10:37

idézet:
Ezt írta Drummaster:

A közalkalmazotti bérfejlesztés ott lett eltolva, hogy magát a rendeletet központilag hozták, de a végrehajtást és az emelések differenciálását már helyi szinten döntötték el, tehét törvényszerű volt, hogy a klikk kap 80%-ot, a melós meg 20-at. Ha központilag a köztisztviselői bértábla szintjeinek megfelelően igazságosabb elosztást rendeltek volna el, akkor mindjárt másképp állna a zászló. Mert a klikk 25% emelése netto forintokban számolva még mindíg több lett volna, mint a melós 75%-os emelése, szintén nettó forintokban számolva, csak a különbség nem lett volna ilyen égbekiáltó és igazságtalan.
[/quote]

Nem tudom hol ferdítettem....Pedig visszaolvastam...amit most írtál azzal meg maximálisan egyetértek.

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.