Idézet: Dorien - Dátum: 2004. aug. 24., kedd - 20:33
Rendben, kötekedjünk egy kicsit.

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. aug. 24., kedd - 20:33
Ez nyilvánvaló, azonban - feljebb - azt próbáltam kifejteni, hogy nem zárható ki az a lehetőség, hogy az összes emberi nyelvnek közel ugyanakkora (nagyon kicsi) esélye van rá, legyen az angol, szuahéli, tibeti, matematika vagy éppen formális logika.
Megpróbálok másképp fogalmazni. Vezessük be mondjuk az architekturális különbség fogalmát. TFH az angol és a matematika arch. különbsége mondjuk többmilliószor nagyobb, mint az angol és a szuahélié. Akik a matematikától remélik a kapcsolat létrejöttét, azok a matematika és az idegenek által kapcsolatfelvételre használt nyelv arch. különbségét nyilván akkorának remélik, hogy ez például az angol és a matematika arch. különbsége mellett eltörpül, de azért például az angol és a szuahéli arch. különbségénél nagyobb. Többek között én viszont azon a véleményen vagyok, hogy sokkalta valószínűbb, hogy a matematika és az angol nyelv arch. különbsége törpül el a matematika és az idegenek kapcsolatfelvételre szánt nyelvének arch. különbségéhez képest. Mégpedig azért, mert a matematika, az angol és a szuahéli egyaránt emberi nyelvek, mindegyik az emberi aggyal "kompatibilis". Az idegen intelligencia kapcsolatra szánt nyelve viszont szükségszerűen a saját nyelveinek az ismérveit fogja magán hordozni, és intelligenciából valószínűleg sokféle típusú / kapacitású kifejlődhet, és minél többféle lehetséges, annál kisebb a valószínűsége, hogy két azonos vagy nagyon hasonló találkozzék. De TFH szerencséjük van. Ahogy te is írtad, ebben az esetben éppen a hasonlóság miatt nem lesz túl sok különösebben érdekes mondanivalójuk egymásnak.
A félreértések elkerülése végett, nem áll szándékomban meggyőzni senkit, nem követelek bizonyítékokat (tehát nem kérlek téged például arra, hogy bizonyítsd, hogy nem léteznek nem emberi matematikák, csupán arra, hogy gondolkodj el a párhuzamból fakadó ellentmondáson: nincs bizonyíték földönkívüli intelligenciák létezésére, mégsem zárjuk ki létezésüket; nincs bizonyíték nem emberi matematikák létezésére, ezért ki kell zárnunk létezésüket?), továbbá nem játszom inkvizítort mások véleményével szemben, noha én is megtehetném.