HWSW Informatikai Kerekasztal: Ufók... Mi az igazság? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (1232 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ufók... Mi az igazság? Értékeld a témát: ****- 8 szavazás

#441 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 25. 13:00

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. aug. 24., kedd - 20:33

A cilvilizáció ugye a civil (polgár) szóból ered, vagyis emberekre vonatkozik. Innen jön, hogy szigorúan vett nem emberi civilizáció nem létezik, csak nem emberi populáció.

Rendben, kötekedjünk egy kicsit. :) Úgy tűnik, néhány SETI-es (illetve hasonló témájú) írás éppen abban a nem-szigorúan-vett jelentésében használja a 'civilizáció' (eng. 'civilization') szót, amelyben én is használtam. Tehát a kifejezés ilyetén kiterjesztése létezik, nem én találtam ki. Neked bizonyosan jó okod van rá, hogy ne értsd. :smoker:

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. aug. 24., kedd - 20:33

Egy olyan kommunikációs formát, ami egyszerűbb a bináris mateknál, de legalábbis nagyobb az esélye, hogy egy ismeretlen földönkívüli lény válaszoljon rá, a SETI nagy örömmel fogadna.

Ez nyilvánvaló, azonban - feljebb - azt próbáltam kifejteni, hogy nem zárható ki az a lehetőség, hogy az összes emberi nyelvnek közel ugyanakkora (nagyon kicsi) esélye van rá, legyen az angol, szuahéli, tibeti, matematika vagy éppen formális logika.

Megpróbálok másképp fogalmazni. Vezessük be mondjuk az architekturális különbség fogalmát. TFH az angol és a matematika arch. különbsége mondjuk többmilliószor nagyobb, mint az angol és a szuahélié. Akik a matematikától remélik a kapcsolat létrejöttét, azok a matematika és az idegenek által kapcsolatfelvételre használt nyelv arch. különbségét nyilván akkorának remélik, hogy ez például az angol és a matematika arch. különbsége mellett eltörpül, de azért például az angol és a szuahéli arch. különbségénél nagyobb. Többek között én viszont azon a véleményen vagyok, hogy sokkalta valószínűbb, hogy a matematika és az angol nyelv arch. különbsége törpül el a matematika és az idegenek kapcsolatfelvételre szánt nyelvének arch. különbségéhez képest. Mégpedig azért, mert a matematika, az angol és a szuahéli egyaránt emberi nyelvek, mindegyik az emberi aggyal "kompatibilis". Az idegen intelligencia kapcsolatra szánt nyelve viszont szükségszerűen a saját nyelveinek az ismérveit fogja magán hordozni, és intelligenciából valószínűleg sokféle típusú / kapacitású kifejlődhet, és minél többféle lehetséges, annál kisebb a valószínűsége, hogy két azonos vagy nagyon hasonló találkozzék. De TFH szerencséjük van. Ahogy te is írtad, ebben az esetben éppen a hasonlóság miatt nem lesz túl sok különösebben érdekes mondanivalójuk egymásnak.

A félreértések elkerülése végett, nem áll szándékomban meggyőzni senkit, nem követelek bizonyítékokat (tehát nem kérlek téged például arra, hogy bizonyítsd, hogy nem léteznek nem emberi matematikák, csupán arra, hogy gondolkodj el a párhuzamból fakadó ellentmondáson: nincs bizonyíték földönkívüli intelligenciák létezésére, mégsem zárjuk ki létezésüket; nincs bizonyíték nem emberi matematikák létezésére, ezért ki kell zárnunk létezésüket?), továbbá nem játszom inkvizítort mások véleményével szemben, noha én is megtehetném.

#442 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 25. 21:16

Idézet: cx.core - Dátum: 2004. aug. 25., szerda - 14:00

Rendben, kötekedjünk egy kicsit. :) Úgy tűnik, néhány SETI-es (illetve hasonló témájú) írás éppen abban a nem-szigorúan-vett jelentésében használja a 'civilizáció' (eng. 'civilization') szót, amelyben én is használtam. Tehát a kifejezés ilyetén kiterjesztése létezik, nem én találtam ki. Neked bizonyosan jó okod van rá, hogy ne értsd. :smoker:

Ez nyilvánvaló, azonban - feljebb - azt próbáltam kifejteni, hogy nem zárható ki az a lehetőség, hogy az összes emberi nyelvnek közel ugyanakkora (nagyon kicsi) esélye van rá, legyen az angol, szuahéli, tibeti, matematika vagy éppen formális logika.

Megpróbálok másképp fogalmazni. Vezessük be mondjuk az architekturális különbség fogalmát. TFH az angol és a matematika arch. különbsége mondjuk többmilliószor nagyobb, mint az angol és a szuahélié. Akik a matematikától remélik a kapcsolat létrejöttét, azok a matematika és az idegenek által kapcsolatfelvételre használt nyelv arch. különbségét nyilván akkorának remélik, hogy ez például az angol és a matematika arch. különbsége mellett eltörpül, de azért például az angol és a szuahéli arch. különbségénél nagyobb. Többek között én viszont azon a véleményen vagyok, hogy sokkalta valószínűbb, hogy a matematika és az angol nyelv arch. különbsége törpül el a matematika és az idegenek kapcsolatfelvételre szánt nyelvének arch. különbségéhez képest. Mégpedig azért, mert a matematika, az angol és a szuahéli egyaránt emberi nyelvek, mindegyik az emberi aggyal "kompatibilis". Az idegen intelligencia kapcsolatra szánt nyelve viszont szükségszerűen a saját nyelveinek az ismérveit fogja magán hordozni, és intelligenciából valószínűleg sokféle típusú / kapacitású kifejlődhet, és minél többféle lehetséges, annál kisebb a valószínűsége, hogy két azonos vagy nagyon hasonló találkozzék. De TFH szerencséjük van. Ahogy te is írtad, ebben az esetben éppen a hasonlóság miatt nem lesz túl sok különösebben érdekes mondanivalójuk egymásnak.

A félreértések elkerülése végett, nem áll szándékomban meggyőzni senkit, nem követelek bizonyítékokat (tehát nem kérlek téged például arra, hogy bizonyítsd, hogy nem léteznek nem emberi matematikák, csupán arra, hogy gondolkodj el a párhuzamból fakadó ellentmondáson: nincs bizonyíték földönkívüli intelligenciák létezésére, mégsem zárjuk ki létezésüket; nincs bizonyíték nem emberi matematikák létezésére, ezért ki kell zárnunk létezésüket?), továbbá nem játszom inkvizítort mások véleményével szemben, noha én is megtehetném.

Tegyük fel, hogy igazad van, és a bináris matek az összes többi földi kommunikációs formával együtt tökidegen lenne egy földönkívüli intelligenciának. Ezt nem tudjuk bizonyítékokkal sem alátámasztani, sem cáfolni, de tegyük fel. Ez esetben a SETI értelmetlen. Azonkívül persze, hogy ösztönzi a sok kis lurkót a gondolkodásra, meg nagy hajtóerőt jelent a tudomány és technika többi ágának, ami azért nagyon is jó dolog, de konkrét eredményt nem fog hozni.

A másik esetben tegyük fel, hogy mákunk van, és az ufók megértik a bináris matekot, meg az összes többi hülyeséget, amit írkáltunk a táblára, meg küldözgettünk az űrbe, és kapcsolatba lépnek velünk. Barátságosan elbeszélgetünk és iszunk egy sört velük a sarki kocsmában (feltéve, hogy van szájuk vagy valami más beömlőnyílásuk), esetleg boldogan lemészárolnak minket, vagy mi őket, mer' az jó. A SETI eredményre vezetett.

Vagyis a SETI-nek (jelenleg) csakis akkor van értelme, ha feltételezzük ez utóbbit. Kb. olyan ez, mint amikor valaki részegen elveszti a kulcsát a töksötét éjszakában, és az egyetlen utcai lámpa fényénél kezdi el azt keresni. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy ott vesztette el, de máshol egyszerűen semmi esélye nem lenne azt megtalálni.

Úgy tűnik, ez a vita elég meddő, és egyikünk sem lát nagy fantáziát a SETI-ben, úgyhogy szerintem ejthetjük. Ha megbántottalak vagy nagyképűnek tűntem, nézd el nekem. Nem volt szándékos, csak az álláspontomat védtem.
üdv.
D
Wherever you go, go with all your heart.

#443 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 25. 22:39

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. aug. 25., szerda - 20:16

Ha megbántottalak vagy nagyképűnek tűntem, nézd el nekem. Nem volt szándékos, csak az álláspontomat védtem.

Nem, erről szó sincs.:) Ha pedig volna, akkor nekem is volna miért elnézést kérnem (bár az utolsó mondatban nem rád céloztam).

A témához még annyit, hogy a SETI-ről mindig ugyanaz a két dolog jut először eszembe: a lámpáshal, és a horgászhal. Ha - képletesen szólva - lapítunk, mint sz@r a fűben, abból baj nem lehet. :smoker: Bár még így is újra dönteni kell, amikor 'csörög a telefon', hogy felvesszük-e.

#444 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 26. 07:06

Asboth Oszkár vajon UFO volt?
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#445 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 26. 09:59

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 18:42

Nem ott hirdeti, hogy csak ő a helikopter. Csupáncsak ennyi a köze. A témához. :)

#446 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 26. 10:13

Idézet: Isaac Asimov

A saying circulated among us that two intelligent species live on Earth: Humans and Hungarians.

#447 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 26. 12:42

Az ET-k egyetemes kriptográfiája
Matematika, földön kívüliek
(Lényegében minden megtalálható bennük, ami itt szóbakerült. Kevesebb személyeskedéssel.:smoker:)

Szerkesztette: cx.core 2004. 08. 26. 12:50 -kor

#448 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 26. 13:58

Idézet: cx.core - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 11:13

Idézet: Isaac Asimov

A saying circulated among us that two intelligent species live on Earth: Humans and Hungarians.

Marx György: A marslakók legendája

Nagyon érdekes olvasmány, főleg nekünk, magyaroknak.
Most legalább tudom, hogy nem vagyok egyedül a keresztutas elméletemmel. :cool:

#449 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 08. 26. 15:55

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. aug. 24., kedd - 16:15

Kimutatták már egyáltalán a gravitációs hullámokat? A Lisa project csak 2012-ben indul.

Nem tudom, mi az a Lisa-projekt, de már ma is megpróbálják érzékelni. Eddig tudtommal nem sikerült, de ez az ismeret nyugodtan lehet elavult.

#450 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 26. 15:58

Zukor Adolf irodájában volt egy álláskeresőket figyelmeztető kiírás:

NEM ELÉG MAGYARNAK LENNI.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#451 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 08. 26. 16:21

Dorien írt a setis topikba, hogy a setizők fejtsék ki véleményüket jól a témával kapcsolatban. Én most csak annyit észrevételeznék, hogy szerintem itt zavar van a SETI, konkrétan az Arecibo rádióteleszkóppal folytatott SETI@home-mal kapcsolatban.

A tervezet célja földön kívüli forrású mesterséges jel érzékelése és kimutatása. Nem alapoz semmiféle jelrendszerre (nyelvre), nem sugároz, passzívan kémleli az égbolt egyes pontjait egyes időpontban bizonyos sávszélességen. Az elemző algoritmust bár nem ismerem, azért el bírom képzelni, hogy hogyan lehet szisztematikusságot keresni és megkülönböztetni a természetes "zajtól".

Aki jobban szemügyre veszi az Arecibo időszleteiben lefedhető területet és tudatában van annak, hogy a sávszélesség is korlátozott, nem beszélve arról, hogy optikai észlelés a program keretein belül nem folyik, annak megvilágosodhat, hogy a keresés téridő-érzékelési tartományának  "lefedettsége" rendkívül alacsony. A SETI eredménytelensége jelen formájában így értékelhetetlen. Mint setiző, reményemet fejezhetem ki az irányban, hogy a program a jövőben kiterjedni fog és nem elsorvadni. Nem kell ugyanis aktívan kommunikálni földönkívüliekkel ahhoz, hogy az emberiség irritálóan antropocentrikus szemlélete mindörökre megrendüljön, ha ledőlni a történelmi tapasztalatok miatt nem is fog (etnocentrizmus, rasszizmus szívóssága).

#452 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 26. 19:50

Idézet: special - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 17:21

Dorien írt a setis topikba, hogy a setizők fejtsék ki véleményüket jól a témával kapcsolatban. Én most csak annyit észrevételeznék, hogy szerintem itt zavar van a SETI, konkrétan az Arecibo rádióteleszkóppal folytatott SETI@home-mal kapcsolatban.

A tervezet célja földön kívüli forrású mesterséges jel érzékelése és kimutatása. Nem alapoz semmiféle jelrendszerre (nyelvre), nem sugároz, passzívan kémleli az égbolt egyes pontjait egyes időpontban bizonyos sávszélességen. Az elemző algoritmust bár nem ismerem, azért el bírom képzelni, hogy hogyan lehet szisztematikusságot keresni és megkülönböztetni a természetes "zajtól".

Aki jobban szemügyre veszi az Arecibo időszleteiben lefedhető területet és tudatában van annak, hogy a sávszélesség is korlátozott, nem beszélve arról, hogy optikai észlelés a program keretein belül nem folyik, annak megvilágosodhat, hogy a keresés téridő-érzékelési tartományának  "lefedettsége" rendkívül alacsony. A SETI eredménytelensége jelen formájában így értékelhetetlen. Mint setiző, reményemet fejezhetem ki az irányban, hogy a program a jövőben kiterjedni fog és nem elsorvadni. Nem kell ugyanis aktívan kommunikálni földönkívüliekkel ahhoz, hogy az emberiség irritálóan antropocentrikus szemlélete mindörökre megrendüljön, ha ledőlni a történelmi tapasztalatok miatt nem is fog (etnocentrizmus, rasszizmus szívóssága).

Az Arecibo rádióteleszkópnak mindössze 5%-nyi "gépidejét" használhatja a SETI, erre van csupán engedélye, de a reményed nem hiábavaló: hamarosan elkészül az Allen Telescope Array (korábban I-Hectare volt a neve, csak Paul G. Allen nagylelkű adománya miatt nevezeték át) első 200-250 tányérja, Kaliforniában fogják elhelyezni. Ez a teleszkóptömb már a nap 24 órájában a SETI rendelkezésére fog állni. Úgy számolták, hogy a végül 350 tányérból álló tömb legkésőbb 2025-re rádiójelet fog fogni egy földönkívüli civilizációtól. Vagy ha nem, akkor a rádióhullámok nem alkalmasak az ilyenterű vizsgálatokhoz.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#453 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 26. 19:53

Idézet: special - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 16:55

Nem tudom, mi az a Lisa-projekt, de már ma is megpróbálják érzékelni. Eddig tudtommal nem sikerült, de ez az ismeret nyugodtan lehet elavult.

Kép

>> NASA - LISA project <<
>> Magyar Hírlap - Nyomozás a gravitációs hullámok után <<
>> SG - Európa leállította bolygókutató expedícióját <<

#454 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 26. 20:26

Idézet: special - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 17:21

A tervezet célja földön kívüli forrású mesterséges jel érzékelése és kimutatása. Nem alapoz semmiféle jelrendszerre (nyelvre), nem sugároz, passzívan kémleli az égbolt egyes pontjait egyes időpontban bizonyos sávszélességen.

Tudod, gondolkodni nehéz, ezért a legtöbben ítélnek. :)
¤

#455 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 26. 20:29

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 21:26

Tudod, gondolkodni nehéz, ezért a legtöbben ítélnek. :)

Van benne valami....  :p
http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

#456 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 26. 20:37

Idézet: Socket - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 21:29

Van benne valami....  :p

Ezek szerint jó érzés volt magadra ismerni. :)
¤

#457 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 26. 21:27

Idézet: special - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 16:21

Sorry, valószínűleg félreérthető voltam. Az előző postokban az általunk küldött üzeneteket értettem SETI-n, mert nagyon elmentünk abba az irányba. Persze tévesen fogalmaztam. Amúgy arról mi a véleményed?

A rádiós jelfigyelés jelentősége valószínűleg az, amit írtál. Nem feltétlenül a kapcsolatfelvétel, hanem csupán maga az információ, hogy nem egyedül mi vagyunk az egyetlen értelmes faj az univerzumban elősegítené, hogy az emberek nagy része kapjon egy jó nagy pofont, ami először életükben elgondolkodtatná őket azon, hogy talán téves az a világkép, hogy mi vagyunk a teremtés koronái. Nehéz megjósolni, hogy milyen hatásai lennének ennek az eseménynek, de bízom benne, hogy hamarosan megtudjuk a választ.

#458 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 26. 21:32

Személyeskedést kéretik ismét befejezni. Ha nincs értelmes gondolat a témához, célszerű csendben maradni. Kösz.

#459 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 26. 21:33

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 22:27

...... az emberek nagy része kapjon egy jó nagy pofont, ami először életükben elgondolkodtatná őket azon, hogy talán téves az a világkép, hogy mi vagyunk a teremtés koronái. Nehéz megjósolni, hogy milyen hatásai lennének ennek az eseménynek, de bízom benne, hogy hamarosan megtudjuk a választ.

Kép
¤

#460 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 26. 22:41

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 21:37

Ezek szerint jó érzés volt magadra ismerni. :)

Mindenki magából indul ki,  de nem minden esetben és helyzetben.
:)
http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

Téma megosztása:

• (1232 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24