Hálapénz
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:48
Egyébként ennyi erővel a határőröket is lehetne nyugodtan vesztegetni, mert ők is keveset keresnek, nevetséges...
Egyébként az orvosok mivel különböznek tőlünk, mi is keveset keresünk, vagy nem?
Ja, egyébként még egyszer sem találkoztam pl olyan gyerek körzeti orvossal, aki hálapénzt kapna. Pedig ő tényleg keveset keres.
A hálapénzt a legjobban fizetett sebészek, meg szülészek kapják.
Ez korrupció.
MSN: gaborszi@msn.com
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:54
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Az orvosok nem keresnek keveset, hidd el nekem, nagyjából tudom, hogy egy háziorvos, vagy sebész mennyit keres hivatalosan. Elpirulnál, ha megmondanám. A hálapénz az orvosok többségének mohóságának és a betegek kiszolgáltatott helyzetének kihasználásának köszönhető. Nem mellesleg pedig 100x inkább az ápolókat és a nővéreket illetné a hálapénz, mert ők meg arcpirítóan KEVESET keresnek, s még arcpirítóbban SOKAT dolgoznak. Megint a kisember - aki kidolgozza a belét - farag rá.[/quote]
A kezdő fizetésről is beszélsz? Mert az szerintem relative nem sok.Az orvosi felelősség mennyire van megfizetveaz akár 14 órai koncentrált munkában? Ez a kérdés egyik fele. A másik pedig, hogy lehetne egységes ingyenes alapellátás, aztán a különböző extra szolgáltatásokért meg számla ellenében lehetne fizetni.A szemlélet az, ami azonban mást mutat.
Elküldve: 2004. 01. 05. 23:00
idézet:
Ezt írta zoli62:
A kezdő fizetésről is beszélsz? Mert az szerintem relative nem sok.Az orvosi felelősség mennyire van megfizetveaz akár 14 órai koncentrált munkában? Ez a kérdés egyik fele. A másik pedig, hogy lehetne egységes ingyenes alapellátás, aztán a különböző extra szolgáltatásokért meg számla ellenében lehetne fizetni.A szemlélet az, ami azonban mást mutat.[/quote]
Zoli, nem akarok vitába szállni, első kézből tudom az adatokat. Havi 1 milliós OEP finanszból el lehet éldegélni egy 1200 fős gyermekkörzet háziorvosának, ugye? Ugye. Erről ennyit. Egyébként jó téma.
Elküldve: 2004. 01. 05. 23:22
[ 2004. január 05.: zoli62 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 06. 01:46
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Az orvosok nem keresnek keveset, hidd el nekem, nagyjából tudom, hogy egy háziorvos, vagy sebész mennyit keres hivatalosan. Elpirulnál, ha megmondanám. A hálapénz az orvosok többségének mohóságának és a betegek kiszolgáltatott helyzetének kihasználásának köszönhető. Nem mellesleg pedig 100x inkább az ápolókat és a nővéreket illetné a hálapénz, mert ők meg arcpirítóan KEVESET keresnek, s még arcpirítóbban SOKAT dolgoznak. Megint a kisember - aki kidolgozza a belét - farag rá.[/quote]Ez így igaz! Sokkal inkább megérdemlik a nővérek a hálapénzt, mint az orvosok. Nem hiszem egyszerűen el, hogy az orvosok annyira nagyon rosszul keresnének.
És nem értem, hogy mi okon kérnek el (van ahol nem is titokban elvárják) azért, hogy munkaidőben (fizetésért), a kórház eszközeivel (amit szintén a dolgozó fizet a tb útján) végezzen el egy olyan munkát ami a dolga.
idézet:
...
A sajtóban nemrégiben felbukkant MÁV-kórházi eset körül is ma még elég nagy a homály. Nem lehet tudni, valóban sor került-e a gyorsított szülésre, és ha igen, azért-e, mert egy orvos a saját ügyelete idejére akarta időzíteni a baba világra jövetelét. Az sem világos, hogy valóban a megnevezett nőgyógyászé-e a felelősség, egyáltalán történt-e a hiba, és ha igen, kié.
...[/quote]Jól sejtem, hogy ez az az eset, amikor a doki előrébb hozta a szülést, hogy nála szüljön a mama meg, ne a következő orvosnál és a baba meg a mama sem élte ezt túl?
Az ilyen "orvost" úgy hagynám utánna ott, hogy nem bírnák összerakni, az biztos. Nem vagyok pedig agresszív ember.
Elküldve: 2004. 01. 06. 08:27
A másik fő probléma a hálapénz jelenlegi jogi és társadalmi/szakmai megítélése: elvileg adható/elfogadható, de kérni, vagy bármi pluszt adni érte tilos. Gyakorlatilag viszont rengeteg orvos követeli meg - valamint rengeteg beteg érzi kötelezőnek, ilyen-olyan okokból, esetenként akkor is, ha az orvos egyébként nem tartana rá igényt.
Sőt, esetleges visszautasításából egyesek képesek messzemenő következtetéseket levonni...
Elküldve: 2004. 01. 06. 08:28
[ 2004. január 06.: richi szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 06. 08:58
Elküldve: 2004. 01. 06. 09:23
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Nézd, amikor a feleségemet mütötte egy jónevü sebész, én sem fukarkodtam, de nem ELÖRE adtam, hanem utólag. Elötte tájékoztattam, hogy HA minden oké lesz, nem leszek hálátlan, de ha valami nem lesz oké, akkor...no mindegy. Sajnos az a tendencia tapasztalható, hogy a beteg úgy érzi: Ha nem ad elöre pénzt, akkor kevesebb a túlélési/felépülési esélye.[/quote]
Nem tudom felfogni miert is kell egyaltalan adni? Az orvos azert kapja a fizeteset (peldaul a Te es kedves feleseged altal befizettett TB jarulekbol) hogy ha lebetegszel akkor ingyen ellasson. Es Te es mindenki mas azert fizeti a TB-t hogy ha beteg lesz akkor ellassak... undorito az egesz "halapenz" rendszer.
+1: [url="http://"http://hvg.hu/szemle/cikk.asp?oID=BA0F5B9F-93D9-43CD-A686-F81F85F722E6"]Szünetel a hálapénz[/url]
Samott
Elküldve: 2004. 01. 06. 09:35
Elküldve: 2004. 01. 06. 10:06
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Sajnos az a tendencia tapasztalható, hogy a beteg úgy érzi: Ha nem ad elöre pénzt, akkor kevesebb a túlélési/felépülési esélye. Valljuk meg, van ebben valami és ez szomorú, söt ijesztö, hogy mekkora számban vannak olyan orvosok, akik elöre fizetett pénz nélkül TÈNYLEG lesz@rják a beteget. Természetesen olyan orvosok is vannak, akik pénz nélkül is lelkiismeretesen végzik a munkájukat, de ök vannak kevesebben.[/quote]
Sajnos a beteg jól érzi. Édesanyám betegségén keresztül személyesen is tapasztaltam, hogy egyébként alanyi jogon járó kezeléseket sem kapnak meg a betegek hálapénz nélkül. Súlyos agyvérzése után egy héttel haza akarták bocsátani, majd egy boríték hatására bekerült a kórház tényleg korszerű rehabilitációs osztályára, ahol szinte csodát tettek vele, meg kell mondanom, ott teljesen emberközpontú szemlélet uralkodott, ilyen is van. Ez csak egy példa, de szvsz mindenki tud hasonlót a környezetéből.
[ 2004. január 06.: Thrawn szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 06. 11:48
Nos, ha nekem hálapénzt kell majd adnom (remélem nem kell), akkor biztos, hogy az ápolóknak fogok adni pár ezrest. Ismertem egy főorvost, hát, nem gyenge pénze volt.
Erről ennyit.
Elküldve: 2004. 01. 06. 12:50
Elküldve: 2004. 01. 06. 13:14
idézet:
Ezt írta Syner:
Egyébként ennyi erővel a határőröket is lehetne nyugodtan vesztegetni, mert ők is keveset keresnek, nevetséges...
Egyébként az orvosok mivel különböznek tőlünk, mi is keveset keresünk, vagy nem?
[/quote]
[url="http://"http://www.keleten.hu/cikk/829.php"]Megpróbálták megvesztegetni a határőröket a csempészek[/url]
[url="http://"http://www.ma.hu/page/hir/aa/0/63847/1"]Tompán vesztegetés gyanúja miatt felfüggesztettek állásából hét útlevélkezelőt[/url]
[url="http://"http://ma.hu/page/hir/aa/0/69313/1"]Határőrt akart megvesztegetni egy bosnyák utas[/url]
Ezek azok az esetek, amelyek eljutottak a médiába. Annyit mondhatok csak, mint a Titanic navigátora: ez csak a jéghegy csúcsa. Érdemes lenne kamionsofőröket, fuvarozókat is megkérdezni, mennyi egy soron kívüli útlevélkezelés, mennyi egy könnyített vámvizsgálat, stb.
Sajnos a korrupció, a megvesztegés, a hálapénz a társadalom minden szintjén jelen van, és nyoma sincs annak, hogy belátható időn belül megszűnne. S mivel sem a hálapénzt adónak, sem a kapónak nem érdeke, hogy nyilvánosságra kerüljön az ügy, ezért nagyon magas a látencia.
Elküldve: 2004. 01. 06. 14:04
idézet:
Kérjük azokat a kismamákat, akik fontosnak tartják,
hogy beszéljünk a hálapénz intézményérõl, segítsenek nekünk
A Hírtelevízió Keresztmetszet címû magazinja szeretne megszólaltatni két-három kismamát, hogy a paraszolvencia létét
hiteles forrásból igazolja: tényleg olyanok mondják el, akik a közelmúltban ezt átélték.
(az orvos nevének említése nélkül)
A felvételre szerda délután kerülne sor - szükség esetén, hogy senkinek ne legyen belõle hátránya, meg tudják oldani, hogy NÉV és ARC nélkül, akár a hangot is eltorzítva vennék fel a rövid interjút.
[/quote]
Elküldve: 2004. 01. 06. 14:53
Párbeszéd, amit hallottam:
- Megcsináltattad a zöldkártyát a kocsidhoz?
- Igen.
- Vinni kellett a kocsit?
- Nem.
Erről ennyit. Ugyan nem szorosan a topikhoz tartoznak ezek a példák, de ha az élet minden területe ilyen, miért pont az orvosok lennének mások?
Elküldve: 2004. 01. 07. 14:03
Egyik rokonom szült vidéken. Eldöntötte, hogy úgysincs pénze, nem az első szülése, elég neki az állami ellátás. (OFF: jelemző hogy az állami ellátásban 10ből ő volt csak magyar, mindneki más magánrendelőbe jár, pedig elég csóró környék. ON) Mikor kiengedték szülés után, másnap visszakerült egy hétre mert valami betegséget szedett össze. Egy hétig kezelték. Hazaengedték de utánna megint vissza. Azt se tudták mi a baja, ami magától elmúlt végül.
Na most melyiket válassza az ember?
Elküldve: 2004. 01. 07. 14:07
idézet:
Ezt írta lajafix2:
...
Na most melyiket válassza az ember?[/quote]Ez eddig sem volt kérdéses. De ha véletlen nem olyan helyre megy az ember, akkor felháborító, hogy egyesek meg is követelik szinte, vagy különben ott szenvedhetsz napokig, max. egy-két undok nővér rádnéz, orvos meg lexar.
[ 2004. január 07.: Sipi- szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 07. 14:18
Elküldve: 2004. 01. 07. 14:33
Krinyo

Súgó
A téma zárva.