HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálapénz - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (10 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálapénz Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   lajafix2 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 08. 23:53

idézet:
Ezt írta lajafix2:
Lehet a hálapénz ellen ágálni, de amikor az életedről van szó akkor semmi sem drága. A családban most születettek ikrek. A császáros szülés után, az intenzíven csikorogtak a kerekek, zsírozás után meg hotellé alakult át majdnem a kórházi szoba. A normál osztály már be volt olajozva.

[/quote]

Na megkérdeztem mennyi is volt az annyi: a terhesgondozást + a paraszolvencia. A válasz:

Nem is mertem összeszámolni.
Tényleg passz, addig vagyok nyugodt, amíg nem tudom...
Kb: terhesgondozás alatt illik havonta egyszer 5-8000 HUF-ot adni az orvosnak. Szülésnél mi 30-at adtunk az rovosnak, 10-et az aneszteziológus orvosnak,3-3000-et a műtősszisztensnek és az aneszteziológus asszisztensnek, utánna
minden osztály minden novérváltásának pár ezer forintot, ahol csak
megfordultunk.
lajafix

#42 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 14. 15:48

[url="http://"http://index.hu/gazdasag/magyar/hala040114/"]A kamara szerint a szülészeknek jár a pluszpénz[/url]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#43 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 14. 16:08

idézet:
Ezt írta WiZARD:

halapenz.hu >> nőgyógyászokról szólt tudtommal.
háziorvos aránylag sokat keres hivatalosan is, ha sokat vállal, de összes többi??
ne mondd hogy olyan nagyon sokat (bár relativ az a sok), édesapám orvos (nőgyógyász), aktuális hivatalos fizetését nemtudom, de 2 éve amit hallottam tőle, hogy mennyi, hát az szerintem meglehetősen kevés a munkához képest.

1 orvosnak 10 év tanulás mire szakorvos lesz. ezzel szemben egy fősulit, amivel azért hasonló fizuval el lehet helyezkedni mennyi idő is elvégezni??? de legyen ügyvéd, az se 10 év....
a felelősségről nem is beszélve.
apám mikor kezdő orvos volt, akkor előfordult hogy szombat délelőtt bement melózni, hétfő késődélután jött haza. bár asszem most már az ilyen duplaügyelet tiltva van.

hálapénz >> ez kicsit durva így, ahogy megfogalmazom, leírom, de egy orvos miért is menne be bárkihez (jellemzően nőgyógyásznál, szülésnél van ilyen, de biztos máshol is előfordul, bár máshol többniyre tervezett időpontú műtétek vannak) munkaidőn kívül (este, éjjel, hétvége, szabadság....) ha ezért semmi pluszt nem kap? az illető megszülheti a gyereket az ügyeletes orvosnál is...

amúgy nőgyógyásznak talán azért adnak könnyebben, mert az általában sokkal pozitívabb dologhoz kapcsolódik, mint az összes többi orvos szakmája.

persze azt én is (édesapám is) mélyen elítélem, ha előre elkéri valaki a pénzt.

(egyáltalán előre elkérték a pénzt??? nem csak megmondták, hogy utána mennyit szeretnének kapni?) (nem ismerem a részleteket, pedig anno még láttam a weblapot, amikor működött)

[ 2004. január 09.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Nem szeretném megnevezni a forrásomat (Budapesten elég magas OEP pozícióban van), de az illetö fillérre tudja, hogy melyik orvos mennyit keres egy hónapban. Persze abba még nem számoljuk bele az esetleges magánpraxis bevételét, csak az OEP által kifizetett finanszírozásról beszélek.

Ja, és nagyon fontos: Vannak szép számmal olyan orvosok, akik elutasítják a hálapénzt és becsületes, tisztességes, emberséges módon végzik a munkájukat. Ök vannak kevesebben, de szerintem ök az elit, nem pedig a magát annak mondó, SLK 230E-vel közlekedö "szegény, alulfizetett" orvosok.

#44 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 14. 16:30

idézet:
Ezt írta Drummaster:
Nem szeretném megnevezni a forrásomat (Budapesten elég magas OEP pozícióban van), de az illetö fillérre tudja, hogy melyik orvos mennyit keres egy hónapban. Persze abba még nem számoljuk bele az esetleges magánpraxis bevételét, csak az OEP által kifizetett finanszírozásról beszélek.

Ja, és nagyon fontos: Vannak szép számmal olyan orvosok, akik elutasítják a hálapénzt és becsületes, tisztességes, emberséges módon végzik a munkájukat. Ök vannak kevesebben, de szerintem ök az elit, nem pedig a magát annak mondó, SLK 230E-vel közlekedö "szegény, alulfizetett" orvosok.
[/quote]

a nagy fizetés relativ. mihez képest nagy a minimálbérhez, vagy egy banki vezetőhöz :)

imho attól még hogy valaki elfogadja a hálapénzt vgezheti becsületesen, tisztességesen a munkáját.

szóval azt azért el kéne különíteni, aki elfogadja, és aki kéri.

(tudom, hogy kicsit elfogult vagyok a témában, de szerintem úgy lehet érdemben beszélni, vagy vitatkozni bármiről, ha mindkét fél "képviselve" van)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#45 Felhasználó inaktív   Tatti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 14. 19:48

imho:
1. Ha a doki elfogadja a hálapénzt az nem bűn, de ha elvárja (urambocsá kiprovokálja) az már inkább.
2. Mutasson valaki olyan embert aki elutasítana egy kis borravalót (jó van ilyen is de az emberek nagy része szereti a zsét és elteszi)
3. Ha xar az egészségügy és szarak a doktori fizetések addig mit várunk. Nem 2 évig tanulják a hivatásukat és a jól kereső dokik már elég korosak is.
Ez az aláírásom.

#46 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 14. 21:15

Mindenki írkálja, hogy sokat keresnek az orvosok. Nos, néhány adatot írnék ide a mostani közalkalmazotti bértáblából. Pl. egy átlagos kórházi orvos ennyit keres.

Nos, az egyetemi okleveles kezdő közalkalmazott havi bruttó illetménye kemény 107500 Ft.
Hát valahogy ez sztem nem sok. Még akkor se, ha erre jön mindenféle pótlék meg egyéb juttatás.
Mellesleg a legnagyobb kategóriába, a "J" -be tartozó kezdő fizetés az 132500 Ft. Természetesen bruttó.
(A max a J14-es kategória, ez már 10000000000 év munkaviszonyt stb. feltételez, ez 238500 Ft bruttó.)

Oké, lehet, hogy a jólmenő nőgyógyászok, egyes háziorvosok, stb. jól keresnek, de a többség sajnos nem oda tartozik. Rengeteg, rendkívül szűkös keretekből tengődő kórház van ebben az országban, ahol bizony az orvosok is halálra dolgozzák magukat, ezért az általam már említett "óriási" fizetésért. Nálunk is van egy kis kórház. (Édesanyám ott dolgozik, 38 év munkaviszonnyal, középfokú végzettséggel a havi bruttó bére 9x ezer Ft. Mellesleg ezzel ő ott nem is keres rosszul...) Nos, nem egy jólmenő kórház, elfekvő, ideggyógyászat van, meg némi egyéb apróság. Egyszerűen nem találnak orvost, mert nem tudnak sokat fizetni. Aki van, az meg gürizik, gyakorlatilag bent lakik, átlag 2 orvos jut vagy 150 emberre. Hát nem irigylésre méltó. És sajnos ez a jellemzőbb, nem pedig a Merci SLK-val száguldozó jólmenő fővárosi orvos... :(

Félreértés ne essék: abszolut ellenzem a hálapénzt. Szerintem - és a mai törvények szerint is - ez egész egyszerűen vesztegetés, ami törvénysértés, büntetendő. De amíg ilyen állapotok közt dolgozik sok orvos, addig nem csodálkozom, hogy van.
Sztem a megoldás egyébként tényleg a fizetések rendezése lehetne: keményen meg kellene emelni őket, felőlem legyen a kezdő orvos fizetése akár 500000 Ft . De akkor ha egyszer bármelyik is pénzt mer kérni, akkor büntessék ugyanilyen keményen, ill. ahogy nyugatabbra, zárják ki a kamarából, soha többé ne dolgozhasson orvosként stb.
Nos, kicsit hosszú lett, de talán nem probléma.

[ 2004. január 14.: BigBear szerkesztette a hozzászólást ]
42

#47 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 01. 14. 21:39

idézet:
Ezt írta zako:

...Érdemes lenne kamionsofőröket, fuvarozókat is megkérdezni, mennyi egy soron kívüli útlevélkezelés, mennyi egy könnyített vámvizsgálat, stb.
Sajnos a korrupció, a megvesztegés, a hálapénz a társadalom minden szintjén jelen van, és nyoma sincs annak, hogy belátható időn belül megszűnne. S mivel sem a hálapénzt adónak, sem a kapónak nem érdeke, hogy nyilvánosságra kerüljön az ügy, ezért nagyon magas a látencia.
[/quote]
a "baksis" óta vagyunk balkán...

#48 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 09:41

idézet:
Nem képmutatás-e azt állítani, miként azt a kamara, az egészségügyi miniszter és a téma szakértoi teszik, hogy az utólag becsúsztatott borítékkal megelégedettségüket fejezik ki a betegek, amikor kutatások szerint azért adnak, mert attól félnek, hogy különben nem megfelelo bánásmódban részesülnének? És mi a megfelelo bánásmód, és honnan tudjuk, hogy mit kaptunk a hálapénzünkért? Azt, ami befizetett járulékaink után egyébként is járna nekünk?[/quote]

[url="http://"http://www.nol.hu/Default.asp?DocCollID=153908&DocID=132794#132794"]Nem adok hálapénzt[/url]

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#49 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 10:42

idézet:
Ezt írta Samott:

Azt, ami befizetett járulékaink után egyébként is járna nekünk?

[url="http://"http://www.nol.hu/Default.asp?DocCollID=153908&DocID=132794#132794"]Nem adok hálapénzt[/url]
[/quote]

nőgyógyászokból robbant ki az egész, hisz róluk szólt a halapenz.hu
ezért érdekelne, hogy milyen befizetett járulék alapján várja el bárki is az orvosrtól, hogy a fix munkaidején kívül bármikor is bemenjen?????

#50 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 11:54

idézet:
Ezt írta WiZARD:
nőgyógyászokból robbant ki az egész, hisz róluk szólt a halapenz.hu
ezért érdekelne, hogy milyen befizetett járulék alapján várja el bárki is az orvosrtól, hogy a fix munkaidején kívül bármikor is bemenjen?????
[/quote]

Ha en bevallalok egy munkat, es munkaidon kivul hivnak (mert ugy jon ki a lepes) akkor kutya kotelessegem menni, mert legkozelebb nem kapok ott munkat... es ez ervenyes rajuk is. Ha ezert jar extra penz akkor azt kovetelje a TB-tol... a szulesz munkaja mar csak ilyen, a gyerekek nem mindig munkaidoben jonnek vilagra...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#51 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 11:57

idézet:
Ezt írta Samott:
Ha en bevallalok egy munkat, es munkaidon kivul hivnak (mert ugy jon ki a lepes) akkor kutya kotelessegem menni, mert legkozelebb nem kapok ott munkat... es ez ervenyes rajuk is. Ha ezert jar extra penz akkor azt kovetelje a TB-tol... a szulesz munkaja mar csak ilyen, a gyerekek nem mindig munkaidoben jonnek vilagra...[/quote]

és te ingyen vállalsz el olyan munkát ami nem fog munkaidőbe beleférni?
nem jár érte hivatalosan extra pénz.
gyerek meg ügyeletes orvosnál is világra fog jönni, és annál is megkapja a megfelelő ellátást.

ha valaki extrát akar, az fizesse is meg.

#52 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 12:48

idézet:
Ezt írta WiZARD:

és te ingyen vállalsz el olyan munkát ami nem fog munkaidőbe beleférni?
nem jár érte hivatalosan extra pénz.
gyerek meg ügyeletes orvosnál is világra fog jönni, és annál is megkapja a megfelelő ellátást.

ha valaki extrát akar, az fizesse is meg.
[/quote]

Nincs abban semmi extra, ha egy nő ragaszkodik ahhoz az orvoshoz, akihez a terhessége során vizsgálatokra, ellenőrzésekre járt. Főleg, ha valamilyen komplikációra is számítani lehet. Arról nem is beszélve, hogy a szülész-nőgyógyász bizony szó szerint a nő intimszférájában turkál (bocsánat az erős kifejezésért), ezért még fontosabb, hogy ne egy vadidegen ugorjon be a lába közé szülést levezetni, hanem a már jól ismert orvos, akiben bízik, akivel olyan kontaktust tudott teremteni a terhessége során, hogy fentiek nem zavarják (annyira). Ez olyan lélektani előnyt ad a nőknek szülés közben, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.
--------------------
Mellesleg, amikor valaki szülész-nőgyógyász szakorvosnak készül, tisztában van vele, hogy a babák bizony nem tartják tiszteletben a munkaidőt.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#53 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 13:04

idézet:
Ezt írta Syner:
Ha nyilvánosságra hozzák az orvosok adatait, akkor az ő érdekiket sértik meg, ha nem, akkor az enyémet, mert szerintem jogom van tudni. De inkább sérüljenek az ő érdekeik.
Egyébként ennyi erővel a határőröket is lehetne nyugodtan vesztegetni, mert ők is keveset keresnek, nevetséges...
Egyébként az orvosok mivel különböznek tőlünk, mi is keveset keresünk, vagy nem?

Ja, egyébként még egyszer sem találkoztam pl olyan gyerek körzeti orvossal, aki hálapénzt kapna. Pedig ő tényleg keveset keres.
A hálapénzt a legjobban fizetett sebészek, meg szülészek kapják.
Ez korrupció.
[/quote]

Az igaz, hogy keveset keresünk.Nem tudom mivel foglalkozol, igy bocs ha tévedek.
De ha pl ablakmoso rosszul mossa le az ablakot, akkor koszos lesz.De ha az orvos nem azt az eret köti el, vagy nem azt a akármit szedi ki a betegböl, amit kéne, az EMBER MEGHAL.Az iszonyatos felelösség, meg a tudat, hogy életet ment, ami jogossá teszi. És nem keresnek sokat a dokik, kivéve a maszekokat. Ismertem a Máv korh. egyik föorvosát, aki annyit keresett mint én most. Persze csak papiron, mert ö elfogatta a hálapézt. De aki 6 orát görnyed egy beteg felett és vissza hozza a halálbol, vagy csak pár évvel meghosszabitja az életét az megérdemli.
Van rossz tapasztalatom nekem is. Vesekövel mentem az István korházba 2002 ben, amikor volt a tüzijáték.Asszem 31én. Ordibált velem az orvos , hogy ne igy feküdjek, ne tegyem oda lábam..... Megmozdulni nem birtam, két rét görnyedtem, pont az ordibálás volt, ami hiányzott. :(
üdv
tus

#54 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 13:15

idézet:
Ezt írta Thrawn:
Mellesleg, amikor valaki szülész-nőgyógyász szakorvosnak készül, tisztában van vele, hogy a babák bizony nem tartják tiszteletben a munkaidőt.[/quote]

Ezt mondtam en is... egyebkent tegyuk erdekelte az orvost hogy bejojjon, peldaul kapja a fizetese egy reszet a levezetett szulesek szama alapjan.

Samott

#55 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 13:25

idézet:
Ezt írta Thrawn:
Ez olyan lélektani előnyt ad a nőknek szülés közben, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.[/quote]

ha fontos ez az embereknek, akkor fizessenek érte.
mit adnak ingyen az életben? az orvos se kap ingyen kenyeret a péknél, mert éhes...

abban igazad van, hogy amikor szakmát választotta az illető orvos, akkor tudta előre.
de kérdem én, hogy nem választhat valaki szakmát magának a megkereshető pénz alapján??? (amibe itt a hálapénz is beletartozik)

persze, szerencsére a legtöbb orvos nem ezért ment orvosnak, de biztos van ilyen is. miért lehet elítélni?

(lehet én látom rosszul a helyzetet, nekem nem stimmel valami a világképemmel, de én igyekszek olyan szakmát választani, ahol lehetőleg minél több pénzt tudok majd keresni.)

#56 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 13:28

idézet:
Ezt írta Samott:

Ezt mondtam en is... egyebkent tegyuk erdekelte az orvost hogy bejojjon, peldaul kapja a fizetese egy reszet a levezetett szulesek szama alapjan.

Samott
[/quote]

szerinted ez megoldható?
szerinted nem lenne egyből sok orvos, aki valamitől nem vállalna abortuszt, és társai?

nem a levezetett szülések után kell kapni a pénzt, hanem általánosságban eu színvonalúra kéne emelni fizetést (és nem csak az orvosokét)

jópár éve, amikor épp tudtam, hogy apám hivatalos fizetése mennyi (leadózva...) dumáltam egy amerikai sráccal. valahogy szóba került ez a téma, modntam hogy 500$ a fizetése apámnak (főorvos). először megkérdezte, hogy ugye naponta, majd mikor mondtam, hogy havi, akkor nem akarta elhinni. közölte, hogy ő az érettségijével röhögve, bármikor talál olyan melót, amivel heti ennyit megkeres.

#57 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 14:36

Azt is érdemes látni, hogy itt már megint látszika megosztottság az orvosi társadalmon belül jó magyar szokás szerint, ha egyeseknek jogszerü is lehet, akkor másoknak miért nem?
"Légy szerény mint én..."

#58 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 14:42

idézet:
Ezt írta zoli62:
Azt is érdemes látni, hogy itt már megint látszika megosztottság az orvosi társadalmon belül jó magyar szokás szerint, ha egyeseknek jogszerü is lehet, akkor másoknak miért nem?[/quote]

arra gondolsz, hogy a kamara fejese azt mondta, hogy szülészeknél elfogadható?

mondasz még olyan orvost, ahol nap mint nap fordul elő, hogy munkaidőn kívül kell bemenni beteghez?
szinte összes többinél tervezett műtétek vannak, és ennyi, ritka az, amikor éjjel hívják be az orvost...

#59 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 16. 14:51

Általánosan értettem. A közalkalmazottaknál is van ilyen (pedagógusok) megosztottság.Pl egy-egy jutalomosztás fizetésemelés.
"Légy szerény mint én..."

#60 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 17. 10:01

[url="http://"http://www.blikk.hu/cikk.php?cikk=6468"]Meghalt, mert késett a hálapénz[/url]

Erdektelen a forras... viszont ez a csalad tenyleg ugy gondolja, hogy a szerettuk azert halt meg, mert nem adtak halapenzt - es ezert nem kapott megfelelo ellatast (ami meg igaz is lehet)... nem lenne jobb az egeszet felszamolni es akkor nem szulethetnenek ilyen vadak? A lenyeg hogy ne legyen penzugyileg fuggosegi viszony az orvos es a beteg kozt.

Samott

Téma megosztása:

• (10 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.