Idézet: Daedalus - Dátum: 2007. máj. 30., szerda - 22:06
Namost a 30 éves konstrukció a valamivel 11 másodperc alatti 100-ra gyorsulásával éppen ott van, mint a Runner a gyári paraméterei alapján.
28 pacis gép esetén csakis akkor lehet hajszálnyit elgondolkozni rajta, hogy ha ez a keréken ténylegesen leadott teljesítmény és nem a főtengelyre vonatkoztatott. De akkorsem az 5-6 másodpercre, ráadásul nem ezzel a felépítménnyel.
Az is baromi érdekes, hogy a gyorsulásra kihegyezett, gyorsulás szempontjából minden téren megfelelőbb a 28-nál 6Le-vel erősebb Aprilia RS125 sem képes erre.
Ja, hát pont emiatt van az, hogy mindketten hibázhatnak.
A rajt elkapást nagyon jól lehet a teljesítény tömegarányból következtetni, utána a sebesség növekedésével egyre inkább a nyers teljesítmény dominál. Vagyis a fékező teljesítményigény és a leadott teljesítmény különbözete.
Szóval nagyon is jól lehet ezt száraz adatok alapján elemezni, hidd el. De végülis 0-100-ról volt szó, szóval ez számszerűen megvan adva.
Ennyi erővel kijelenthetném azt is hogy egy Bugatti Veyront legyorsulok a trabanttal 0-100-ra, mert "kicsit" hibázik. Ez nem így megy.
Hát konkrétan egy naffalusi emberke jutott eszembe, amikor írtam a dolgot. Egyébként általánosságban írtam, és álltalánosságban meg is felel. De egyébként melyik része nem világos?
Egyébként a legtöbb kétütemű "tuningot" bármennyire is fáj a naffalukban látni, robogóknak híjják őket. És egykerekező, visító diós suhancok játszák velük a "milyen lehet az amikor valentínó rózsi egykerekezik"... Csak hogy helyén kezeljük a dolgokat. És sajnos ezek a naffalusiak jelentik a motorosok egyik nagy szégyenét, már amennyire a robogósokat közéjük számoljuk.
És itt elnézést kérnék a normálisan és tisztellettudóan közlekedni tudó robogósoktól, velük semmi bajom.
Figy, nemtudom ismeros-e szamodra az egyik legegyszerubb modszer amivel barmilyen kisteljesitmenyu motort vadallatta lehet valtoztatni: egyszeruen valtoztatni kell a valtoattetelezesen, legegyszerubben az elso lanckerek kissebbre cserelesevel. Elkepzelheto, hogy

robogojaban ezt a valtozast eszkozoltek korabban. Valamelyest nyilvan csokken a vegsebesseg de a gyorsulas valami elkepeszto lesz. Anno elso "komolyabb" motoromon, egy 350-es jaffan csereltem le az elso lanckereket egy oldalkocsis valtozat 17 fogu (IIRC) kerekere, a vegsebesseg kb 110-re csokkent de siman 7 sec korul volt a gyorsulas 0-100ra ugyanannyi loereovel. Kipufogot sem kellett kiherelni hozza.
Idézet
Ha megkeresel privátban, akkor szívesen segítek részletekbe menően. De nagyon jó cikkeket lehet találni angolul, de néha még magyarul is a kétütemű motorok lelki világáról.
Nem vagyok egy privis tipus, beszeljuk meg itt, nekem mindegy melyik nyelven.
Millionyi modjat ismerem a ketutemu motorok teljesitmenynovelesenek bar nem vagyok szakerto a teren igy ismereteim elsosorban elmeleti jelleguek, az Etz-k, Simsonok es Jaffak sufnituningjanal nem jutottam tovabb a gyakorlatban.