Agyafúrt
Elküldve: 2002. 02. 14. 19:59
Adott 12 db golyó, melyek közül 11 egyforma tömegű, 1 pedig a többitől eltérő (nem tudjuk, könnyebb-e, avagy nehezebb), valamint adott egy kétkarú mérleg.
Feladat: adjunk módszert az eltérő tömegű golyó megtalálására legfeljebb három méréssel.
Elküldve: 2002. 02. 14. 20:31
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Nehogy elkallódjon a téma, itt egy feladvány:
Adott 12 db golyó, melyek közül 11 egyforma tömegű, 1 pedig a többitől eltérő (nem tudjuk, könnyebb-e, avagy nehezebb), valamint adott egy kétkarú mérleg.
Feladat: adjunk módszert az eltérő tömegű golyó megtalálására legfeljebb három méréssel.[/quote]
az egyik verzióra
6+6
amelyik lebillen
3+3
amelyik lebillen
1+1
vagy egyensúly vagy elbillen
[ 2002. február 14.: lameXpert szerkesztette a hozzászólást ]
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 02. 14. 20:40
idézet:
Ezt írta lameXpert:
az egyik verzióra
[/quote]
És mi van, ha éppen s másik verzió van? Megmondom: gáz, legalábbis a fenti algoritmussal.
Elküldve: 2002. 02. 14. 20:49
idézet:
Ezt írta special:
Szólj itt Netmaster, ha megkaptad a privát válaszom, mert bugzik a rendszer (szerintem).[/quote]
Megkaptam, válaszoltam is (ha nem érkezett volna meg: akkor még gondolkodom).
[ 2002. február 14.: Netmaster szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 02. 14. 21:18
idézet:
Ezt írta special:
Hmmmm...most látom, hogy ez nem bug, hanem featura![/quote]
Új üzeneted érkezett.![]()
Elküldve: 2002. 02. 14. 21:28
idézet:
Ezt írta Netmaster:
És mi van, ha éppen s másik verzió van? Megmondom: gáz, legalábbis a fenti algoritmussal.[/quote]
Nem baj az, legalább lehet rajta tovább gondolkodni![]()
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 02. 14. 21:32
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Nem baj az, legalább lehet rajta tovább gondolkodni[/quote]
Én is így jártam special feladványával.
Elküldve: 2002. 02. 14. 22:19
idézet:
Ezt írta special:
Aki Netmaster (jó) megoldásánál súlyosabban meg tudja fogalmazni a jó megoldást, az kap egy KCS![/quote]
Ilyen a szaknyelv. De az a "súlyosabb" mit akar jelenteni? :confused:
Elküldve: 2002. 02. 15. 18:16
Ha minden igaz, a megoldas jo, csak a 2. meresnel nagyon esznel kell lenni
Elozetes eszrevetelek:
- mindig a legrosszabb variacioval kell szamolni
- 1. meresnel csak szukiteni tudom a kort, tovabba meg tudom hatarozni, hogy a mert golyok mely csoportja konnyebb es mely nehezebb... ez fontos, mert meg kell jegyezni
- 2. meressel szemben tanusitott kovetelmenyek: mindamellett, hogy dramaian le kell szukiteni a kort, azt is meg kell hatarozni, hogy konnyebbet, vagy nehezebbet keresunk
- 3. meresnel, mar mindenkepp tudnunk kell, hogy nehezebb, vagy konnyebb golyot keresunk. S mivel mar csak egy meresunk maradt, valoszinuleg legfeljebb mindossze 3 golyora kell szukiteni... (ennel a feladatnal valoszinubb, hogy csak 2 marad)
Induljunk el:
Elso meresnel 4-4 golyot teszunk a merlegre, amibol ket varacio varhato:
A. (es ez a konnyebb): ha a 4-4 golyo egyforma sulyo, akkor kizarasos alapon a meg nem mert 4 golyo tartalmazza a nehezebbet, vagy konnyebbet. Ebben az esetben a masodik meresnel meg kell hataroznom, hogy nehezebbet keresek-e, es le kell szukiteni 2 golyora... ez egyszeru, leven a behatarolt 4-bol kiveszek kettot, es osszemerem a kizart 8-bol kettovel, amikrol tudjuk, hogy 'szabvanygolyok'... Igy
- ha egyforma sulyuak, akkor a maradek ket golyoban keresendo a kakukktojas, s abbol is csak egyet kell egy 'szabvanygolyoval' osszehasonlitanom.
- ha kulonbozo sulyuak, akkor mar azt is tudom, a szabvanygolyohoz merten konnyebb-e, vagy nehezebb az a ketto... sa harmadik meresnel szinten egyszeru dolgom lesz.
B.: az elso meresnel a 4-4 kulonbozo sulyu. Ekkor tudom, hogy egyik negyes csoport konnyebb (hasrautesre ezt valasztom), es ezt megjegyzem. Azonban mivel mindenkepp meg kell hataroznom, hogy konnyebbet keresek-e, ezert most is szabvanygolyokkal kell osszemernem. Itt jon a csavar, ti amellett, hogy egyik oldalra negy db szabvanygolyot rakok le is kell szukitenem a kort. A Barbatrukk a kovetkezo: az elso meresnel behatarolt 4+4 golyobol kettot-kettot felcserelek, megjegyezven, melyeket szedtem a nehezebbol, melyeket a konnyebbol, az igy kapott negy golyot merem a szabvany 4 golyoval. Igy kiderul, hogy a kivalasztott golyok konnyebbek-e vagy egyenlo sulyuak, amibol - eszben tartva hogy mely golyokat mely csoportbol valasztottam - kiderul, hogy konnyebbet keresek-e, es raadasul le is szukitettem a kort osszesen ket darab golyora.
Tehat a 3. meresnel mar csak az az egyszer feladat maradt, hogy a leszukitett ket golyo kozul egy szabvanygolyo segitsegevel meghatarozzam, a keresett peldanyt.
Lehet, hogy nem fogalmaztam a legegyertelmubb modon, de nezzetek el nekem, hisz szavakban nem is a legkonnyebb leirni egy-egy ilyen peldat
[ 2002. február 15.: HookR szerkesztette a hozzászólást ]
[ 2002. február 15.: HookR szerkesztette a hozzászólást ]
"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció
Elküldve: 2002. 02. 15. 19:05
idézet:
Ezt írta HookR:
de ez a mericskeles azert majdnem kifogott rajtam...
Ha minden igaz, a megoldas jo, csak a 2. meresnel nagyon esznel kell lenni:
[/quote]
Szép megoldás, de ahhoz, hogy teljes legyen, egy lépést még magyarázz el. Mi van, ha a B. esetnél a második mérésből kimarad az eltérő súlyú golyó?
Elküldve: 2002. 02. 15. 20:32
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Szép megoldás, de ahhoz, hogy teljes legyen, egy lépést még magyarázz el. Mi van, ha a B. esetnél a második mérésből kimarad az eltérő súlyú golyó?[/quote]
Igazad van, ez valoban a nehezebbik eset, ami ugye a lenyeges szamunkra, es amire szinten ki kell terni.
Ebben az esetben ugye 4 golyora szukul a kor, raadasul azt is fogom tudni, ezek kozul melyik ketto nehezebb es melyik konnyebb... (ismeros a szituacioa, ugyanez volt az elobb 8 golyoval) ...Nincs mas hatra, mint a maradek 2-2 golyo kozul kettot szinten felcserelni, es kettot szinten osszehasonlitani 2 db szabvanygolyoval... Igy mar egyertelmuve valik a kerdeses golyo 'kilete'. -> Nagyon fontos, hogy ha eddig konnyebbnek tippeltem a golyot, akkor vegig ennek a fenyeben kezeljem, mert azzel az utolso meressel az is kiderul, hogy jol hittem-e, vagy nem.
"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
Elküldve: 2002. 02. 15. 21:21
idézet:
Ezt írta HookR:
Ebben az esetben ugye 4 golyora szukul a kor, raadasul azt is fogom tudni, ezek kozul melyik ketto nehezebb es melyik konnyebb...[/quote]
Még mindig nem látom, mi lesz akkor, ha az ebből a körből is kimaradt két golyó között van a kakukktojás?
Elküldve: 2002. 02. 16. 00:01
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Még mindig nem látom, mi lesz akkor, ha az ebből a körből is kimaradt két golyó között van a kakukktojás?[/quote]
Ez valoban santit picinyket :[ Meg agyalok rajta, van meg egy otletem...
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
Elküldve: 2002. 02. 16. 15:52
Öt különböző színű ház áll egymás mellett, öt különböző nemzetiségű ember lakik bennük. Mindegyik tart egy állatot, van kedvenc itala és dohányzási szokása.
- Az angol a piros házban lakik.
- A spanyolnak kutyája van.
- A fehér ház jobb oldalán álló zöld házban kávét isznak.
- A francia teát iszik.
- A papagáj gazdája szivart szív.
- A sárga ház lakója erős cigarettát szív.
- A középső ház lakója tejet iszik.
- A svéd balról a szélső házban lakik.
- A gyenge cigarettát szívó szomszédja majmot tart.
- Az erős cigarettát szívó szomszédja macskát tart.
- A pipás narancslevet iszik.
- Az olasz nem dohányzik.
- A svéd a kék ház mellett lakik.
Kié a zebra?
Elküldve: 2002. 02. 16. 16:16
idézet:
Ezt írta Lőrike:
Öt különböző színű ház áll egymás mellett, öt különböző nemzetiségű ember lakik bennük. Mindegyik tart egy állatot, van kedvenc itala és dohányzási szokása.
[/quote]
Nem látom az ötödik italt... Mindegy, az a svédé.
Nem tudok neked privát üzenetet küldeni... csak, mert megvan a válasz.
[ 2002. február 16.: Netmaster szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 02. 17. 06:43
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Szép megoldás, de ahhoz, hogy teljes legyen...[/quote]
..., ki kell egesziteni (legalabb) egy fontos lepessel
(Ezt a megoldasi menetet az elozotol fuggetlenul, az alapoktol irom, hisz nemely tekintetben elter attol)
Szoval, minden egyes meresnel azzal kezdjuk, hogy meghatarozzuk az iranyelveket (most csak a mi szempontunkbol lenyeges, azaz 'rosszabb'/meghatarozo esetekre terek ki):
1. MERES:
Kovetelmenyek:
- az eselyeseket ket csoportra osztani (nehezebb/konnyebb)...
- es lehetoleg minnel tobb golyot kizarni
Megoldas: 4-4 kerul a merlegre, vagyis lekorlatozzuk 8 golyora az eselyeseket es megtudjuk, mely negy golyo nehezebb a masik negynel.
3. MERES:
Nem veletlenul folytatom a 3. meressel, hisz celszeru arra epitenunk, amit biztosan tudunk.
Csak abban az esetben lehet megoldas, ha az utolso meresre...:
- 2 golyo marad. Ebben az esetben nem fontos tudnunk semmit a golyok sulyarol.
Megoldas: az egyiket osszemerjuk egy mar kizart, azaz szabvanyos golyoval.
- 3 golyo marad. Ebben az esetben:
vagy azt kell tudnunk, hogy a golyok elozo meresnel elfoglalt helye a merlegen eltero (pontosan tudjuk mely ESELYES golyo(k) nehezebb(ek) a masik(ak)nal);
vagy azt, hogy a 3 golyo a merleg ugyanazon karjan volt ES a KERESETT golyo (kakukktojas) nehezebb/konnyebb-e a szabvanyosaknal.
Megoldas eltero relativ suly (eltero merlegkar) eseten: ket kulonbozo sulyu, eselyes golyot merunk ossze ket, mar kizart, azaz szabvanyos golyoval.
Megoldas azonos relativ sulyo golyok eseten: a 3-ombol kettot merunk ossze egymassal.
2. MERES:
Tehat nincs mas hatra, mint a legfontosabb merest vegrehajtani, amihez mar meghataroztuk a kiindulopontot es a lehetseges eredmenyeket...
Persze ennel azert tobbrol van szo, hisz alkalmaznunk kell nehany trukkot itt is:
- mar kizart, azaz szabvanyos golyo becsempeszese a merendo golyok koze (mivel pusztan meglete a fontos, elegendo akar 1 db is belole).
- a jol bevalt elhagyas a merendo golyok kozul
- es nem utolso sorban a cserebere
Megoldas: Mivel a 8 eselyes koze berakunk egy szabvanyos golyot is, ezert osszesen 9 darab van, azaz ismet 3 csoportra oszthato, s mivel a vegen ugyis legfeljebb 3 db-ra kell leszukiteni a kort, elegendo 3at-3at felraknunk a merlegre. Tehat egyik oldalra azok kozul teszunk 3-at, melyek az elobb nehezebbek voltak, a masik oldalra meg 2-t azok kozul, melyek konnyebbek. Ezutan kiegeszitjuk egy szabvanyossal is 3-ra, majd a nehezebbekbol 1-et megcserelunk a masik oldalon talalhato 2 konnyebb egyikevel. Igy az egyik oldalon lesz ket nehezebb, egy konnyebb, a masik oldalon egy nehez, egy konnyu, es egy szabvany. Mivel aszerint nevezzuk egyik golyot nehezebbnek, vagy konnyebbnek a masiknal, hogy hol volt megtalalhato az elozo meres alkalmaval, igy konnyen megallapithatjuk, hogy mely esetekben maximum mely 3 golyora korlatozhato az eselyesek szama. 3 golyoval mar nincs problema az utolso meresnel.
[ 2002. február 17.: HookR szerkesztette a hozzászólást ]
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

Súgó
A téma zárva.