HTML kérdés
Elküldve: 2006. 08. 15. 18:49
Elküldve: 2006. 08. 15. 19:19
Idézet: wlaszi - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 19:46
list-style: none; a helyes attributum.
A headert pedig (ha mindenáron így akarod) akkor csináld egybe, és img map-el határozd meg a különböző linkeket.
Pár kiegészítés: a fejléc elvileg fluid, épp ezzel van a probléma. Egy nagy képként természetesen nem csúszna szét. A list-style-type éppen annyira helyes, mint a list-style shorthand. A menü képeivel pedig szerintem semmi gond, szépen ki vannak töltve az alt és title tulajdonságok, a szöveges böngészők, felolvasók is elbírnak vele.
Szerkesztette: KovacsUr 2006. 08. 15. 19:20 -kor
Elküldve: 2006. 08. 15. 20:26
Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 19:19
ja, csak változtatás/hozzáadás esetén kell hozzá még egy PhotoShop + méretügyileg nem túl optimális, meg ha valaki/valami (pl mobil) változtatni akarja a betűméretet, akkor azt is bebuktad.
Persze 99% hogy sosem lesz erre szükség...de kb 0 plusszmunka mgcsinálni, akor meg miért ne?
Elküldve: 2006. 08. 16. 13:01
Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 18:03
Azon kívűl, hogy dinamikusan generálom ki a CSS t, hogyan lehetne megoldani, hogy csak az IE vegyen figyelembe egy adott CSS meghatározást? Ahány CSS manuált átnéztem, nem találtam erre módot.
Bár, ahogy elnézem, a lentebb vázolt "tiszta CSS megoldás" hatékonyabb, és jobban átlátható is.
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 16. 13:06
Azért így csináltam, mert ez a kinézetet, betűtípust kérték, és mivel a menűpontok háttere átmenetet tartalmaz, ezért mindenképpen kell kép. Ez a része az oldalnak a későbbiekben nem várható, hogy bővülne, szóval nem lesz azzal gond, hogy új menűelemeket kell hozzáadni. Ennyi grafikai munka pedig belefér, szerintem.
Azért nem választottam ezt a megoldást egyelőre, hogy a header képei közti távolság dinamikusan változhasson. Persze, amit írtál, az sem elvetendő megoldás, ha a többi nem válik be.
Szerkesztette: Nevergone 2006. 08. 16. 13:11 -kor
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 16. 13:06
Idézet: Nevergone - Dátum: 2006. aug. 16., szerda - 14:01
http://msdn.microsoft.com/workshop/author/...comment_ovw.asp
Én általában szerveroldalon döntöm el, melyik css fájlra tegyek hivatkozást a html kimenetbe, tisztább megoldás.
Elküldve: 2006. 08. 16. 13:10
Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. aug. 16., szerda - 14:06
Ez sem rossz ötlet, csak nem akartam eredendően ennyire túlbonyolítani. Ez jobbára egy statikus oldal lesz, amire egységes, könnyen átlátható és kezelhető, lehetőleg böngészőfüggetlen és w3c valid kinézetet szerettem volna alkalmazni.
Igazából mostanság kezdek bele webprogramozásba, és ezt a kinézetet mindestül pár óra készítettem egyik éjjel. Az eredeti kinézet a Drupal -ban alapértelmezetten megtalálható "pushbutton" smink alapos átdolgozása volt, amely táblázatokat, és egyéb, számomra nem túl kedvelt elemeket tartalmazott.
Ezt dolgoztam át, kinézetre ugyanolyanná, viszont "tableless" módon, ez a leírás alapján. Legalábbis, ez (volt) a tervem.
Szerkesztette: Nevergone 2006. 08. 16. 13:22 -kor
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 16. 13:16
Idézet: wlaszi - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 21:26
Persze 99% hogy sosem lesz erre szükség...de kb 0 plusszmunka mgcsinálni, akor meg miért ne?
Is-is, vagyis van benne valami. Itt jön elő az a kérdés, hogy akkor design, vagy tartalom. Esetleg a mobilosoknak készíteni egy pure, képek nélküli változatot (folyamatban van), az általad vázolt dinamikus megoldással főként az a baj, hogy nem nagyon lehet kontrollálni, hogy pont olyan betűtípus, olyan méretben fog odakerülni, ahogy Te azt eredetileg eltervezted.
Változtatás, hozzáadás pedig nem várható, ha elkészül a végleges kinézet.
Az is gond, hogy ha a menűelemeket szövegként is iratom ki, a a menű hátterében alkalmazott grafikai megoldésokat (átmenet, vékony keret) úgyis képként kell megvalósítani, akkor pedig már bukik az egész.
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 16. 13:24
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 21. 12:09
Idézet: wlaszi - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 16:16
rakd a style.css-be ezt a sort:
#fspacer{
clear:both;
height:5px;
}és a template-edbe közvetlenül a footer elé ezt:
<div id="fspacer"></div>
és voila. Kipróbáltam, szóval működnie kell .)
Nos, ez alapvetően jó ötlet. Csak az a probléma vele, hogy mindenképpen fix magasségot kell magadni, ami problémás, mivel az oldalt többféle felbontásban is nézhetik. Én azt szeretné, hogy a csík mindenképpen az oldal alján legyen, akkor is, ha nem ér le addig a tartalom, és akkor is, ha leér.
Ezt eddig teljesíti is.
Viszont, ha nem ér le addig a tartalom, akkor csak ez a csík miatt ne kelljen görgetni az oldalt kisebb felbontásban, míg nagyobb felbontásnál nem biztos, hogy az a méret leviszi a csíkot a lap aljára. Ha pedig valami nagyobb méretet adok meg (mondjuk 200 px), akkor biztos, hogy lent lesz a csík, de alacsonyabb felbontásban biztosan görgetni kell.
Elnézést a kissé suta megfogalmazásért, fáradt vagyok... tegnap névnap, hasonlók.
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 21. 12:37
Idézet: Nevergone - Dátum: 2006. aug. 21., hétfő - 12:09
Ezt eddig teljesíti is.
Viszont, ha nem ér le addig a tartalom, akkor csak ez a csík miatt ne kelljen görgetni az oldalt kisebb felbontásban, míg nagyobb felbontásnál nem biztos, hogy az a méret leviszi a csíkot a lap aljára. Ha pedig valami nagyobb méretet adok meg (mondjuk 200 px), akkor biztos, hogy lent lesz a csík, de alacsonyabb felbontásban biztosan görgetni kell.
Elnézést a kissé suta megfogalmazásért, fáradt vagyok... tegnap névnap, hasonlók.
Konstans számokkal változó magasságot nem fogsz kapni ez fiksz. Legegyszerűbb megoldás az, ha a menü magasságát növeled meg úgy, hogy a tipikus magasságot kitegye, így a tartalom részben hiába van kevesebb szöveg, a menü kitolja úgy a float-ot, hogy az alján legyen a footer. Persze, ha valaki más felbontással jön, akkor ciki.
Ezt én úgy csinálom, hogy az index.html-t egy redirect oldalnak csináltam meg, beleágyazva egy js, ami lecsekkolja a felbontást és annak megfelelő átirányítást csinál (a felbontást paraméterként átadva a php-nek). Hátránya, hogy aki nem az index felől érkezik, hanem pl gugli találat alapján a tartalom közepébe, az nem kapja meg a felbontás paramétert. Ja meg van aki nem akar/tud js-t futtatni.
Kb így gondolom:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="hu">
<head>
<script type="text/javascript">
var width = screen.width;
if(width > 800){
screen_mode = 1024}
else{
screen_mode = 800}
document.cookie = 'screen='+ screen_mode;
window.location = 'index.php?screen=' + screen_mode;
</script>
<meta http-equiv="refresh" content="0;url=index.php" />
</head>
<body>
</body>
</html>
Elküldve: 2006. 08. 21. 12:41
Idézet: wlaszi - Dátum: 2006. aug. 21., hétfő - 13:37
Az ötlet teljesen jó, mondjuk ha lehetséges, szeretném a JS -t kihagyni, mert még nem igazán tudtam foglalkozni vele, és most a CSS -t próbálom elkapni.
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 21. 14:54
A gond, hogy a weboldalamhoz próbálok egy <h1> bekezdés színét módosítani a CSS fájl útján de hiába, a HTML-ben nem látok eredményeket. Itt vannak a forráskódok :
HTML
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <title>DFT</title> <link href="ss.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> </head> <body> <div id="box"> <h1>Welcome!</h1> <p>undzseraundzseraundzseraundzseraundzsera undzseraundzseraundzseraundzseraundzseraundzsera</p> </div> </body> </html>
CSS
/* Ahhrrg */
/* Alapbeállítások */
body {
background-color : #99CC33;
background-image : url(layer.jpg);
background-position : top;
background-repeat : no-repeat;
font-size: x-small
font-color: white;
}
/* Doboz */
#box h1 {
font-family : verdana;
font-size: x-small;
font-color: white;
}
#box p {
font-color: White;
}
Előre elnézést kérek ha túl banálisnak tűnik a probléma.
Várom a segítségeteket!
Salty
Elküldve: 2006. 08. 22. 15:54
Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 18:03
#menu ul li {
display: inline;
}
#menu ul li a {
display: block;
}
Még mindig a http://vuk.lame.hu/deb/ oldalnál tartok.
Szóval, úgy gondoltam, hogy kiemelem valamilyen módon azt a menűelemet, amely felett tartózkodik az egér. Ehhez az outline tulajdonságot szerettem volna, amely elméletileg keretet rajzol úgy, hogy nem bontja meg az oldal szerkezetét.
Az oldalon látható, hogy bár valóban nem rendezte át az oldalt, viszont nem is rajzolta ki a körvonalat az elemeknél minden oldalra. Most én rontottam el valamit, vagy ennek ilyennek kell lennie...?
Köszönöm a válaszokat.
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 22. 16:34
Idézet: Nevergone - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 16:54
Köszönöm a válaszokat.
http://www.westciv.com/style_master/academ..._interface.html
Elküldve: 2006. 08. 22. 16:41
Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 17:34
Kezdem rühellni azt, hogy a szabványból az egyes böngészők csak részlegesen valósítanak meg valamit, vagy esetleg azt is hibásan...
Valaki leírná pár mondatban, hogy mi a különbség az eltérő DocType -k között, és mikor milyenre érdemes váltani?
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 22. 18:37
Elküldve: 2006. 08. 22. 19:17
Elküldve: 2006. 08. 22. 19:24
Idézet: Atti - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 19:17
:confused: az nvu jobb, nem? amúgy thx.

Súgó
A téma zárva.