Sziasztok!
Nekem egy jelenleg néha müködő-néha nem müködő rendszert kellene rendbetennem, ami jelenleg a következőkből áll: Egy kaputelefon (codefon), erről lehet nyitni a mágneszárat az ajtón, és van mellette egy időzítő, ami reggel 7-től este 7ig nyitvatartja az ajtót. Ez az időzítő egy grassun tipusu valami, ebben van a hiba, mert kb hetente elfelejti a beállításait. Mivel sokminden nem derül ki a bekötésekből arra saccolok, hogy ennek lehetett valaha egy betáplálása, és tartalékként egy elem, azonban most mintha csak az elemet használná valamiért. A beépített alkatrészek között van egy 7805 stabIC is, aminek kimenete erre az órára van kötve, itt a feszültség megvan. Néha az elemet nagyon felforrósítja a cucc, és ilyenkor is elfelejt mindent az időzítő.
Arra gondoltam, hogy kidobnám ezt az időzítőt, és tennék oda egy analóg 230V-os "kapcsolóórát", és két relét. Az egyik relé meghúzna, amikor a kaputelefonról nyílik az ajtó, a másik, ha a 230Vos kapcsolóóráról feszültséget kap. A reléken keresztül egy 12V-os tápot adnék a mágneszárnak. Ami kérdést vet fel bennem, hogy úgy tünik a mágneszárnak 2 állapota van nyitáskor most. Amikor a kaputelefon nyitja, akkor hangos berregő, amikor a kapcsolóóra tartja nyitva az ajtót (már amikor müködik

), akkor max egy halk kis búgás, de legtöbbször alig van hangja.
A mágneszár típusa FEG (ha jól olvastam le), made in italy!
Mi a véleményetek a megoldási kísérletemről? Mekkora feszültség kellhet a mágneszár 12 órán keresztüli nyitvatartásához? (Megmérem majd mi van rajt, csak most időm nem volt rá) Most akkor az elemről kaphatja a kapcsolóóra, és a mágneszár az áramot?
Köszi válaszokat!
Hani