Elektronika tanfolyam kezdőknek
Elküldve: 2006. 04. 03. 10:42
A másik, amit meg szeretnék oldani valahogyan, az egy régi Saitek X36-os joy, ami tökéletes állapotban van és tökéletesen működik is, de sajnos gameportos, ezért a cuccos funkcióinak a felét XP alatt nem lehet használni. Elvileg egy billentyűzettel összeköthető joy, aminél aztán szoftveresen beállítható lenne, hogy a gombok mely billentyűknek feleljenek meg. Sajnos a saitek 98 (vagy 99) óta már nem fejleszt gameportos játékvezérlőket, ezért is adta ki ennek a joynak az USB-s változatát is. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e ezt a joy-t USB-sre átalakítani? Persze úgy egyértelműen lehetne, ha tudnék szerezni egy USB-s változatot, de senki nem olyan hülye, hogy eladja, hiszen az FFB-et leszámítva rettenetesen jó cucc.
A másik, amire gondoltam, hogy az esetleg megoldható lenne-e, hogy mondjuk egy olyan "elektronikát" építeni bele, amire a 4 alapgombon kívül a maradék gombokat és kapcsolókat a billentyűzet és a gombok segítségével fel lehessen "programozni".
Utóbbi megoldható lenne, hiszen van egy olyan rockfire joy-om, ami szintén ezt a billentyűzetes megoldást használja. Ez úgy megy, hogy van rajta 4 kapcsoló, ebből 3 a programozásra vonatkozik. Az egyik kapcsolóval lehet átkapcsolni, hogy a 2 darab hatswitch és a 4 gomb analog (szabvány gameportos) módban működjön, vagy programozható legyen. Ezt programozott állásba kapcsolva van egy másik kapcsoló, ami 4 program tárolására való (pl. különbőző játékokban más funkciókat lehet adni a gomboknak). A 3.kapcsoló való magára a programozásra. Ezt átkapcsolva programozhatóak a gombok olymódon, hogy a joy adott gombját nyomva tartva le kell nyomni egy billentyűt a billentyűzeten és ezt a joy az adott gombhoz eltárolja. Sajnos maradna még valami, amiről sajnos fogalmam sincsen, hogyan működött eredetileg, mert nem volt alkalmam kipróbálni.
Elküldve: 2006. 04. 03. 11:07
レラクス
Elküldve: 2006. 04. 03. 11:51
Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 12:07
Komparátor. Egyik bemeneti lába beállít fix 5V-ra (zener-rel mondjuk), másikra meg valami potival leosztod a tápfeszt. Oda állítod be, ahova akarod, kimenetre mehet a LED egy ellenállaton keresztül.
Vagy, ha nem akarsz IC-vel tökölni, akkor schmidt triggert építesz két tranzisztorral és belövöd a billenőpontot potival, a hiszterézist meg minimumra veszed.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2006. 04. 03. 16:05
Idézet: kun - Dátum: 2006. márc. 28., kedd - 13:38
kár volt.
AAA méretü elemtartójik nincs.
Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.
Elküldve: 2006. 04. 03. 19:45
Idézet: kun - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 17:05
AAA méretü elemtartójik nincs.
AA és AAA elemtartót láttam nemrég.
Ha jól rémlik, akkor a listából vagy a 2. vagy a 3. boltban volt.
A 4-es villamos "LÁGYMÁNYOSI LAKÓTELEP, FEHÉRVÁRI ÚT VÁ."-tól kicsit visszább, a Skálával/Piaccsarnokkal szemben.
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"
Elküldve: 2006. 04. 08. 21:13
Ha mar elektronikarol szol a topic, en is kerdeznek, vagy kettot
Egy robotot epitunk (palcom), ezzel kapcsolatosak lennenek:
A robot felepitese: oldalanent 3 kerek. egy felul (ez a meghalytott), ketto alul, lanc-al, vagy valamivel vannak ossze"kotve".
1. villanymotort szeretnek venni. kikotes, hogy kb 20 kilot fog meghalytani, fordulatszamat szeretnem valtoztatni (pic-el). max 12V, ha kevesebb, az csak jo. Nem igazan talaltam, hol tudnek ilyet venni. Egy 5let lehet, hogy csavarbehalytobol kioperalom motort. Nemtudom, hogy megfelelo lenne-e.
2. A robotban lesz egy laptop, 2 motor, kamera. Ezeket lehetne-e egy aksirol taplalni? Zseles aksira gondoltam, nagy AH-s. A problemam, hogy mikor megmozdulnak a motorok, akkor az aksi teljesitmenyet (vagy hogy is mondjak) nem eszik -e le nagyon, a lapostol elvonva (nehogy kikapcsoljon, esetleg tonkremennyen). A lapos monitorja le lesz veve, kisebb suly, kisebb fogyasztas miatt.
Thx!
Lacc
Elküldve: 2006. 04. 08. 22:27
na akkor én is hozzászólnék, bár nem tudtam végig olvasni az egész topicot (ha esetleg már szerepelne rá a válasz koppintsatok az orromra)
nem egészen finom elektronika:nagyteljesítményű motor bekőtési rajzát szeretném megtudni mert hirtelen nem találtam hozzá semmi értelmes anyagot a neten,ha esetleg volna hozzá valakinek segédlete megköszönném.Amotor csillag, deltában is tud müködni 230on asszem csillagban van de még ugy is megvan a 3 fázis és akkor most azok közül mejiket fzisra kondira mire(a motoron egyébként a szokásos L K W jelzések vannak a fázisokra vagyis tekercsvégződésekre) bocsi hogy nemegészen ide ilik de hátha valaki vilimérnök is
előre is köszi mindent
Elküldve: 2006. 04. 11. 06:26
Idézet: poles - Dátum: 2006. ápr. 8., szombat - 23:27
na akkor én is hozzászólnék, bár nem tudtam végig olvasni az egész topicot (ha esetleg már szerepelne rá a válasz koppintsatok az orromra)
nem egészen finom elektronika:nagyteljesítményű motor bekőtési rajzát szeretném megtudni mert hirtelen nem találtam hozzá semmi értelmes anyagot a neten,ha esetleg volna hozzá valakinek segédlete megköszönném.Amotor csillag, deltában is tud müködni 230on asszem csillagban van de még ugy is megvan a 3 fázis és akkor most azok közül mejiket fzisra kondira mire(a motoron egyébként a szokásos L K W jelzések vannak a fázisokra vagyis tekercsvégződésekre) bocsi hogy nemegészen ide ilik de hátha valaki vilimérnök is
előre is köszi mindent
http://www.scanbelt.co.za/BDL%20Connection...junc%20Box.html
Ez az L-K-W jelzés nekem nem mond semmit, német a motor? Fizikai elrendezés látható a tekercseken? Így kell kinéznie (ennél szebbet nem találtam, a forgásirány rajta van a motoron):

Vagy egy fázisra szeretnéd bekötni a 3 fázisú motort? Akkor meg fázisváltó kell alá. Ez lehet "imitált", fázisváltó kondis megoldás, ahol kapacitással tolnak fázist, ehhez egyszerűen két kivezetést bekötsz a 230-as betápra és a kondi egyik lába az egyik fázis, vagy nulla ág, a másik meg a harmadik kivezetésre (a kondi 90 fokkal tol fázist, így áll elő a megfelelő eltolás). A kondi a motorhoz való, képes indítani, vagy van rajta saját starter? Egyébként ebben az esetben a fázisok sorrendjének nincs jelentősége.
Szerkesztette: didyman 2006. 04. 11. 06:27 -kor
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2006. 04. 11. 06:35
Idézet: lacc83 - Dátum: 2006. ápr. 8., szombat - 22:13
Ha mar elektronikarol szol a topic, en is kerdeznek, vagy kettot
Egy robotot epitunk (palcom), ezzel kapcsolatosak lennenek:
A robot felepitese: oldalanent 3 kerek. egy felul (ez a meghalytott), ketto alul, lanc-al, vagy valamivel vannak ossze"kotve".
1. villanymotort szeretnek venni. kikotes, hogy kb 20 kilot fog meghalytani, fordulatszamat szeretnem valtoztatni (pic-el). max 12V, ha kevesebb, az csak jo. Nem igazan talaltam, hol tudnek ilyet venni. Egy 5let lehet, hogy csavarbehalytobol kioperalom motort. Nemtudom, hogy megfelelo lenne-e.
2. A robotban lesz egy laptop, 2 motor, kamera. Ezeket lehetne-e egy aksirol taplalni? Zseles aksira gondoltam, nagy AH-s. A problemam, hogy mikor megmozdulnak a motorok, akkor az aksi teljesitmenyet (vagy hogy is mondjak) nem eszik -e le nagyon, a lapostol elvonva (nehogy kikapcsoljon, esetleg tonkremennyen). A lapos monitorja le lesz veve, kisebb suly, kisebb fogyasztas miatt.
Thx!
Lacc
Itt mindenképpen nagyobb fordulatú, nagy nyomatékú, nagy áttétekkel működő motor kell, nagy a súly és nagy nyomaték induláskor.
Közös akku megfelelő induktív lökések szűrésével lehet, egyébként a motornak ajánlott a saját tápellátás. Megfelelő lágyindítóval nem vészes az akkuterhelés, egy zselés (kötött ólomsavas? nem mindegy!) akku kimeneti ellenállása elég kedvező.
Elküldve: 2006. 05. 06. 14:49
Elküldve: 2006. 05. 06. 18:23
A csíkkal jelölt a negatív (az alján ennek fekete pötty van a lába közepén).
De komolyan: Régi, MM-es, vagy valami más, nagyobb áramú elkó megköszöni a bizalmat dinamikacsúcsokban!
Elküldve: 2006. 05. 06. 19:25
Elküldve: 2006. 06. 10. 19:04
Elküldve: 2006. 06. 11. 09:38
Elküldve: 2006. 06. 14. 11:55
Viszont keresek szivargyújtó aljzatot és dugót is. Hol lehet kapni? A sini áruházban nem (csatlakozok.hu is az övék), legalábbis már majdnem 3 hete rendeltem és még mindig nem érkezett meg a cucc a boltba se.
Elküldve: 2006. 06. 14. 13:22
Idézet: poles - Dátum: 2006. ápr. 8., szombat - 22:27
előre is köszi mindent
Ezt én sem értem 100%-ig... Az egyfázisú motorok többségén azért van fáziseltoló kondi, mert egy fázis esetén nem tud 1 tekercs akkorát lökni a forgórészen, hogy az beinduljon. Ezért a fáziseltoló kondi segítségével még 1 fázist alakítanak ki a motoron. A csillag-delta indítás pedig azért kell mert a csillag indításnál harmada áramot veszi fel a motor (harmada nyomaték mellett) így a "laza indulás után lehet deltába kapcsolni ahol helyreáll a normál nyomaték és megnő az áramfelvétel.
Az L-K-W jelzés nekem erősen ismerős, csak már régen foglalkoztam hasonló dolgokkal. Egyébként biztos, hogy 1 fázisú az a motor? Nincs róla egy képed? Ment az valamikor 1 fázisról? Mert fordítva (ha háromról ment már) nem jelent semmit, ugyanis a 3 fázis bármelyike a nullával párosítva 230v-ot ad ki, tekintve, hogy így jön ki a fázisok közötti 400 V (gyök 3 szorzó...)
Elküldve: 2006. 06. 25. 20:58
Elküldve: 2006. 06. 25. 21:13
didyman: egy kis, hatlábú robotot szeretnék (majd valamikor, ha lesz időm) építeni, és a forráskód ehhez van megadva

Súgó
A téma zárva.