HWSW Informatikai Kerekasztal: Elektronika tanfolyam kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Elektronika tanfolyam kezdőknek Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 09. 15. 21:06

Idézet: Szücsien - Dátum: 2005. szept. 15., csütörtök - 8:39

Ha gond a disszipáció, akkor meg érdemes egy 34063-as kapcstápot összedobni vagy egy LM2576-ot.Igaz ezek kicsit drágább megoldások.Nekem a 34063-as IC-vel van most megcsinálva a szabályozás és tökéletesen működik.

Szvsz ventilátorokhoz fél V hiány még nem olyan eget rengető :) .
Árban még nem is vészes, a 2576 kapcsolóüzemű stabilizátor 3-400Ft, viszont ezekkel az eszközökkel sem lehet elérni 12V-ot, pláne nagyobb áramoknál elég jelentős maradék esik a 2576-on (3A esetén ez 1,4-1,8V), de majdnem 1V körül van 200mA esetén is, úgyhogy ezzel az IC-vel ugyanott vagyunk, a 2940 ennél messze jobb...
A 34063-at nem ismerem.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#222 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 15. 21:47

Idézet: didyman - Dátum: 2005. szept. 15., csütörtök - 22:06

Szvsz ventilátorokhoz fél V hiány még nem olyan eget rengető :) .
Árban még nem is vészes, a 2576 kapcsolóüzemű stabilizátor 3-400Ft, viszont ezekkel az eszközökkel sem lehet elérni 12V-ot, pláne nagyobb áramoknál elég jelentős maradék esik a 2576-on (3A esetén ez 1,4-1,8V), de majdnem 1V körül van 200mA esetén is, úgyhogy ezzel az IC-vel ugyanott vagyunk, a 2940 ennél messze jobb...
A 34063-at nem ismerem.

A kapcsüzeműt a disszipáció miatt írtam. Ezekkel tényleg nem lehet 10.5V fölé menni. Viszont egy soros stabilizátorral ahol a soros elem egy FET simán el lehet érni hogy a feszültség drop 1A-nél 10-50mV legyen.Az más kérdés, hogy van e értelme. Ha 12V-on akarom használni a ventillátort akkor beteszek egy kapcsolót 5-10V-ig meg ott van a fokozatmentes  szabájozás.
Táp1
Táp2

#223 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 05:58

De hülye vagyok, hiszen írtad is :omg: . Este volt.
Jaja, értelme van-e.
Szerk. A FET-nél source-követő elrendezésre gondoltál? Mert ahhoz N-FET kell. Vagy visszacsatolt stabilizátor? Vagy reggel van :D .
Viszont akkor meg nem lehetne megközelíteni a tápfeszt :think:
Akkor mégiscsak P-FET, de hogyan teszed feszültséggenerátoros jellegűvé a kapcsolást?

Szerkesztette: didyman 2005. 09. 16. 06:04 -kor

(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#224 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 16. 10:09

Itt az utolsó rajz. Az ellenállás értékeket nem számoltam ki.Lehet, hogy egyszerübben is meg lehet oldani a dolgot. Nekem ez jútott eszembe. Egy műveleti erősítő nagyban megkönnyitené a felépítést.Fan control

#225 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 04. 10:15

Idézet: didyman - Dátum: 2005. szept. 16., péntek - 6:58

De hülye vagyok, hiszen írtad is :omg: . Este volt.
[...]

Egészséges önkritika rulz :D
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#226 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 30. 10:38

Sztereo hangeroszabalyzorol nincs valakinek kapcsolasi rajza?Ha a fulest hasznalom, akkor szeretnem igy allitani a hangerot.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#227 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 12:21

Idézet: kun - Dátum: 2005. júl. 16., szombat - 23:11

A baratom par hónapja dobta ki az utolsó flakon 555-ost es fel kilo vaskloridot.  :)
Szetmarta a ciposdobozat, amikor megemelte, ot maradt a doboz alja.
Akkor jott ra, hova tette tiz eve a maradek vaskloridot.  :D

Nekem anyám csapokat meg kádat pucolt a vaskloriddal.... Mikor kérdőre vontam annyit mondott csak: Nagyon jól levisz mindent...

Mondtam: Le... mindent...  :)
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#228 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 30. 10:59

Idézet: Zsul - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 13:21

Nekem anyám csapokat meg kádat pucolt a vaskloriddal.... Mikor kérdőre vontam annyit mondott csak: Nagyon jól levisz mindent...

Mondtam: Le... mindent...  :)

hih :)
Nálunk anno az öcsi vegyszeres szekrényében minden csavar, szeg, zár, vasalat a rozsda martaléka lett :)
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#229 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 22:22

Van egy kis gondom. Van egy ajtó (olyan, amilyen a panelházak lépcsőházánál bejáratánál, tehát hogy távolról is ki lehessen nyitni), és ebben van ez a (talán) mágneszár/elektromos ajtózár. (Nem tudom, mi a pontos neve, de remélem ti tudjátok, hogy mire gondolok.  :D ) És ez leéget. Ki kellene cserélni, de nem tudom, hogy hol lehet ilyet kapni. Tudnátok bolt címeket mondani, lehetőleg a BME (Petőfi híd budai hídfőjénél) környékén, ahol ilyet lehet kapni?

Kiszedtem, most ez itt van előttem. Melyik adat mit jelent rajta?
U(n): 8-12V 50Hz
U(szig): 60V
I(n): 0,4-0,8A
B(i): 40%

(És egy kis eszmefuttatás, más felhasználáshoz.) Ez alapján ennek AC kell. Mi van, ha én DC-re kapcsolom? Lesz valami baja, vagy ugyanúgy lehet használni? Ha lehet használni, akkor mekkora DC fesz kell neki?

A válaszokat előre is köszi!
TMexy
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#230 Felhasználó inaktív   doszy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 22:39

Idézet: TMexy - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 22:22

(És egy kis eszmefuttatás, más felhasználáshoz.) Ez alapján ennek AC kell. Mi van, ha én DC-re kapcsolom? Lesz valami baja, vagy ugyanúgy lehet használni? Ha lehet használni, akkor mekkora DC fesz kell neki?

Semmi nem lesz. Ha jól tévesztek, a mágneszár egy vasmagos tekercs, amibe a változó áram (AC) indukál mágneses teret. Ha egyenáramot (DC) kötsz rá, nem lesz mágneses tér (csak egy gyors tranziens a bekapcsolásnál), bármekkora feszültséget is kötsz rá.
"1 db francia II. VH-s karabély eladó, megkímélt állapotban, kis esztétikai hibával. Még sosem lőttek vele, egyszer leejtették."

#231 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 23:36

Idézet: doszy - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 22:39

Semmi nem lesz. Ha jól tévesztek, a mágneszár egy vasmagos tekercs, amibe a változó áram (AC) indukál mágneses teret. Ha egyenáramot (DC) kötsz rá, nem lesz mágneses tér (csak egy gyors tranziens a bekapcsolásnál), bármekkora feszültséget is kötsz rá.

Huh... Hát rémlik valami. Maradjunk most csak a DC-nél.
Áramjárta vezető körül mágneses tér alakul ki. A jobb (vagy bal? ki emlékszik már rá) kéz szabály szerint meg lehet mondani a mágneses tér irányát is. Ha ezt a vezetőt feltekerjük, akkor lesz belőle tekercs. És ennek is lesz ugyanugy mágneses tere. Ha a tekercs belsejébe egy vasmagot teszünk, akkor ezzel a mágneses teret tudjuk megnövelni. (Csökkenteni is lehet? Arra már nem emlékszem.)
Tehát ha jó az okfejtésem, akkor a DC is jó lenne neki. De akkor miért (csak) AC-t írnak rá?

És a trafónál van az, hogy mágneses indukció-változás kell ahhoz, hogy a másik tekercsben is feszültség indukálódjon. Tehát ide kell az AC. És ezt is vasmaggal szokták összekötni.

Na, gyorsan javítsatok ki, ha valamiben tévedek.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#232 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 00:34

Elektromágnes lehet DC, az AC-vel az a "baj", hogy ott az elektromágnes periódusonként polaritást vált, ennek köszönheti a zár a jellegzetes, zörgő hangját.
Nálad mégsem biztos, hogy jó lehet a DC, mivel az AC táplálás épít a tekercs 50Hz-en fellépő impedanciájára is. DC-n így jóval nagyobb áramot is felvehet, akár rövidzárként is jelentkezhet.
Ami kapható megoldás és mostanában nagyon terjed, az állandó mágnessel húzza meg az ajtót egy relatíve nagy felületen, amit ép emberi kéz nem nagyon tud kinyitni és ezt a teret "oldják" egy elektromágnessel a nyitás idejére. Hogy ezeket ki forgalmazza-árulja, fogalmam sincs.
A tekercsed pedig névlegesen 8-12V közötti, 50Hz-es tápot kér, amiből 0,4-0,8A-t eszik és az átütési szilárdsága 60V.
A (lágy)vasmaggal a levegőhöz képest egy kisebb "mágneses ellenállású" (nagyobb permneabilitású) közeget tudsz teremteni, amiben nagyobb "mágneses áram" (fluxus) tud vándorolni.

Szerkesztette: didyman 2006. 01. 04. 00:41 -kor

#233 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 01:15

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 0:34

Elektromágnes lehet DC, az AC-vel az a "baj", hogy ott az elektromágnes periódusonként polaritást vált, ennek köszönheti a zár a jellegzetes, zörgő hangját.

Ja, szóval onnan van a hangja.

Idézet

Nálad mégsem biztos, hogy jó lehet a DC, mivel az AC táplálás épít a tekercs 50Hz-en fellépő impedanciájára is. DC-n így jóval nagyobb áramot is felvehet, akár rövidzárként is jelentkezhet.

Nem tudom. Már egy ideje működik ez a rendszer, eddig semmi baja nem volt. Lehet, hogy ez is csak véletlen volt.

Idézet

Ami kapható megoldás és mostanában nagyon terjed, az állandó mágnessel húzza meg az ajtót egy relatíve nagy felületen, amit ép emberi kéz nem nagyon tud kinyitni és ezt a teret "oldják" egy elektromágnessel a nyitás idejére. Hogy ezeket ki forgalmazza-árulja, fogalmam sincs.

Ez most egy komplett rendszer, nem nagyon szeretném megbontani és átépíteni. Talán majd egyszer, mikor több időm lesz. Tényleg, ehhez az állandó mágneses változatához kell valamin módosítani?

Idézet

A tekercsed pedig névlegesen 8-12V közötti, 50Hz-es tápot kér, amiből 0,4-0,8A-t eszik és az átütési szilárdsága 60V.
A (lágy)vasmaggal a levegőhöz képest egy kisebb "mágneses ellenállású" (nagyobb permneabilitású) közeget tudsz teremteni, amiben nagyobb "mágneses áram" (fluxus) tud vándorolni.

Köszi a tájékoztatást.

#234 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 21. 10:32

Sziasztok!

Nekem egy jelenleg néha müködő-néha nem müködő rendszert kellene rendbetennem, ami jelenleg a következőkből áll: Egy kaputelefon (codefon), erről lehet nyitni a mágneszárat az ajtón, és van mellette egy időzítő, ami reggel 7-től este 7ig nyitvatartja az ajtót. Ez az időzítő egy grassun tipusu valami, ebben van a hiba, mert kb hetente elfelejti a beállításait. Mivel sokminden nem derül ki a bekötésekből arra saccolok, hogy ennek lehetett valaha egy betáplálása, és tartalékként egy elem, azonban most mintha csak az elemet használná valamiért. A beépített alkatrészek között van egy 7805 stabIC is, aminek kimenete erre az órára van kötve, itt a feszültség megvan. Néha az elemet nagyon felforrósítja a cucc, és ilyenkor is elfelejt mindent az időzítő.

Arra gondoltam, hogy kidobnám ezt az időzítőt, és tennék oda egy analóg 230V-os "kapcsolóórát", és két relét. Az egyik relé meghúzna, amikor a kaputelefonról nyílik az ajtó, a másik, ha a 230Vos kapcsolóóráról feszültséget kap. A reléken keresztül egy 12V-os tápot adnék a mágneszárnak. Ami kérdést vet fel bennem, hogy úgy tünik a mágneszárnak 2 állapota van nyitáskor most. Amikor a kaputelefon nyitja, akkor hangos berregő, amikor a kapcsolóóra tartja nyitva az ajtót (már amikor müködik :) ), akkor max egy halk kis búgás, de legtöbbször alig van hangja.

A mágneszár típusa FEG (ha jól olvastam le), made in italy!

Mi a véleményetek a megoldási kísérletemről? Mekkora feszültség kellhet a mágneszár 12 órán keresztüli nyitvatartásához? (Megmérem majd mi van rajt, csak most időm nem volt rá) Most akkor az elemről kaphatja a kapcsolóóra, és a mágneszár az áramot?

Köszi válaszokat!

Hani

#235 Felhasználó inaktív   reddragon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 01. 19:33

A gondom az,hogy van egy Zepter akkus porszívóm amiben behaltak a pana NiCa(1300mA) SUB-C akkuk.Sorba volt 9db kötve.Most hirtelen csak NiMh 2900mA-est tudnák szerezni.A kérdésem az lenne,hogy kicserélhetem e az egészet NiMh akkukra vagy maradjak a NiCa-nál?

#236 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 01. 21:54

A töltője valszeg valami egyszerű, low-cost megoldás, annak elvben majdnem mindegy, mi van rajta, ha a töltő áram nem kisebb, mint az akkukapacitás 10%-a. mennyi a töltési idő és automatikus a lekapcsolás?

#237 Felhasználó inaktív   reddragon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 01. 22:28

Idézet: didyman - Dátum: 2006. febr. 1., szerda - 21:54

A töltője valszeg valami egyszerű, low-cost megoldás, annak elvben majdnem mindegy, mi van rajta, ha a töltő áram nem kisebb, mint az akkukapacitás 10%-a. mennyi a töltési idő és automatikus a lekapcsolás?

Az az igazság,hogy a porszívót szét sem szedtem,nemtudom van e benne valami elektronika.A töltő pedig egy egyszerű adapter,most így nem emlékszem hány mA-os,de lehet rá sincs írva,de ránézésre max.500mA.Még jó,hogy valaha elektroműszerésznek tanultam csakhát sajna 10éve már  nem is foglalkozom ilyen dolgokkal. :) Szerinted nézzek bele a porszívóba,hátha van benne valami elektronika?Ez a zepter amilyen drága akkora f*s is sajna.
:sandor:  :)

#238 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 01. 22:43

Töltési idő elég :) . Ha 6 óra alatt van, akkor az új akkukkal durván két és fél-szerezd meg a töltési időt (max. 14 óra) és ennyi a teendő.

#239 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 11. 01:10

Most szembesültem egy olyan problémával, hogy:
5V-ot kellene előállítani 30V-ból, de úgy, hogy minél kevesebb legyen a hőtermelés. Most egy 7805-ös IC van bent, de hiába teszek rá hűtőbordát, így is nagyon meleg. És az áramkör egy zárt műanyag dobozban van bent, tehát szellőzni sem tud. :(

Hogy lehet ezt megoldani? Van valami spec. 7805-ös IC, aminek kicsi a hődisszipálása? Vagy csináljak hozzá feszültséglépcsőt? Tehát 30V -> 7824 -> 7815 (-> 7812) -> 7810 (-> 7808) ->  7805 -> 5V  És ezt külön nem is kellene hűteni, vagy mehetne egy hűtőbordára is?

#240 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 11. 08:00

Nem, nem :) . Akárhogy trükközöl, az összes disszipáció változatlan marad, ugyanúgy melegedni fog, legfeljebb több eszközön elosztva-de ugyanolyan meleg lesz. Kisebb hődisszipációjú eszköz nincsen, mivel lineáris stabilizálásnál nem az eszköz maradékfeszültsége mindig Ube-Uki lesz és a disszipált teljesítmény a rajta, majd terhelésen elfolyó áram szorzata lesz (most a saját hányadot nem firtatom, minimális). Egyetlen megoldásod a kapcsolóüzem, ha már mindenképpen 30V-ból kell előállítani: LM2576 (3A, fix 5V és változtatható is van), ez igényel külső alkatrészeket és viszonylag olcsóbb, vagy az LM2825, ami 1A-es és egy DIP24-es tok, tartalmaz mindent, ami kell a kapcsolóüzemhez, nagyon nagy megbízhatsággal. És jó drága is.

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.