HWSW Informatikai Kerekasztal: Elektronika tanfolyam kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Elektronika tanfolyam kezdőknek Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 11. 15:13

Sejtettem. :(
Ezeket az IC-ket majd megnézem.

És az lehet, hogy: van két egyforma áramköröm, és az egyiken jobban melegszik a 7805-ös, mint a másikon? :think: Mikor próbálgattam őket, akkor nekem úgy tünt.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#242 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 02. 11. 21:03

A kimeneti fesz 10%-on belül szór, azonos terhelőáram mellett ez adhat eltérést, meg a terhelő áramköröknek is lehet szórása.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#243 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 07:39

TMexy:

Köszi az akkus topicba írt válaszodat!
Az általad megadott ellenálás kiszámoló oldalon csak annyi a gond, hogy ott max 32V adható meg, én meg ha feltöltöm az akkukat, akkor 40-42V is lehet.
Megpróbálom arányosan kiszámolni, csak még azt is meg kellene tudi pontosan, hogy ezek a nagy fényerejű ledek mennyi mA-t vesznek fel.
Ami nekem van lámpám, arra 1 ledre 3,2V és 50mA megy. Lehet, hogy ezt veszem majd kiindulásnak.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#244 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 15:14

Idézet: TMexy - Dátum: 2006. febr. 11., szombat - 2:10

És ezt külön nem is kellene hűteni, vagy mehetne egy hűtőbordára is?

Igen, mehetne.
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#245 Felhasználó inaktív   totoro 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 23. 12:22

Sziasztok!  :respect:  :respect:

Segítséget szeretnék kérni, előrebocsátom, hogy analfabéta vagyok az elekronikához ( csak ez miatt a kérdés miatt regeltem ide).
Szükségem lenne egy adapterre, amelynek a segítségével folyamatosan 30V egyenáramot (DC)
tudnék leadni, 1,5 - 20mA mellett. A tökéletes mondjuk az lenne, ha még álítani is tudnám az áramerősséget
a fenti értékek között.  Létezhet ilyen készen? És ha nem akkor lehet ilyet csináltatni valahol?

Előre is köszönöm a segítséget!  ;)

#246 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 12:35

Idézet: totoro - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 12:22

Sziasztok!  :respect:  :respect:

Segítséget szeretnék kérni, előrebocsátom, hogy analfabéta vagyok az elekronikához ( csak ez miatt a kérdés miatt regeltem ide).
Szükségem lenne egy adapterre, amelynek a segítségével folyamatosan 30V egyenáramot (DC)
tudnék leadni, 1,5 - 20mA mellett. A tökéletes mondjuk az lenne, ha még álítani is tudnám az áramerősséget
a fenti értékek között.  Létezhet ilyen készen? És ha nem akkor lehet ilyet csináltatni valahol?

Előre is köszönöm a segítséget!  ;)

30V egyenáram és csak 1,5mA-20mA közötti áram?
Ha szabad megkérdezni, mihez lesz ez? (Az ilyen kis áramfelvétel miatt kérdem.)

(Hátha akkor jobban tudnánk tanácsot adni.)
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#247 Felhasználó inaktív   totoro 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 23. 14:03

Nem titok, kicsit off leszek:

Ezüst kolloid készítésére.
Az ezüst kolloid egy antibakteriális szer, kiválthatók vele egyes antibiotikumok.
Nekem óvodás kisgyerekem van, nem akarom gyógyszerekkel tömni, és a  kolloid tényleg nagyon jó szer,  bevált nálunk többször is, csak drága ( 2500 Ft két deci drogériában kapható), ahhoz képest meg pláne,hogy fillérekből előállítható.

Lényegében ezüstöt kell elektrolizálni vízben.

A kolloidról, és az elektrolízisről bővebb infó ezen a linken van:
http://72.14.203.104/search?q=cache:G_4sFW...hu&ct=clnk&cd=1

Ezen a linken: http://www.elixa.com/silver/RSG3.htm van is egy ilyen masina: cirka 100 dolcsiért, plusz 220 as adapter meg postaköltség tehát 30 000 Ft. És én ezt egy kicsit sokallom.

Ez a gép nem csinál mást csak a megadott áramerősségen áramot vezet a két ezüst elektródába ( 15 dolcsiért beszerezhetők), a leirás szerint 30 Volt az optimális, a fenti gépen pedig 1,5 és 20 mA áramerőőségek között lehet állítani a készüléket. Innen vettem az adatokat.

Szóval ehhez kellene. Remélem nem tartjátok nagyon elvarázsolt dolognak, és tudtok segíteni :)

#248 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 15:10

AAA és AA akkukat akarok tölteni, a tápom már megvan, most az akkukat kellene 2-4-8 db-os csoportban rögzitenem. Nincs kedvem régi kisrádiókat szétbuherálni az elemtartók kiszedése érdekében.
Milyen más megoldást tudtok?
Kun Pál

Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.

#249 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 07:18

Idézet: kun - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 15:10

AAA és AA akkukat akarok tölteni, a tápom már megvan, most az akkukat kellene 2-4-8 db-os csoportban rögzitenem. Nincs kedvem régi kisrádiókat szétbuherálni az elemtartók kiszedése érdekében.
Milyen más megoldást tudtok?

Veszel a Lomex-ben vagy akármelyik elektronikai boltban? :)
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#250 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 07:29

Idézet: totoro - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 14:03

UA723-as IC a barátod, precíziós stabilizátor, saját tranzisztora 150mA-ig terhelhető, kimenete 37V-ig beállítható, belső áramkorát külső figyelőellenállással (tehát beállítható). Filléres alkatrész, kell mellé egy filléres kapcsolás, amiben a potméter lesz a legdrágább összetevő :) , meg egy kb. 26V-os trafó, ami képes kisajtolni magából kb. 2W-ot, vagyis pici, olcsó.

Komplett körítéssel, munkadíjjal egy ötezresből kb. bevállalható.

#251 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 14:30

Idézet: totoro - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 14:03

Ezüst kolloid készítésére.

Elektrolizálási célra ebben az esetben szerintem megfelel egy akármilyen 30 Volt körüli feszültségforrás, felesleges komolyabban stabilizálni. A végcél (az elektródákon mérve) nem a stabil feszültség, hanem egy áramgenerátoros jellegű táplálás. Szűrés sem kritikus, a klasszikus graetz/puffer kombó épp elég neki.

Erre a feszültségre kapcsolható sorosan egy ellenállás és egy potméter. Az ellenállásnak zárlatvédő szerepe is van, hogy amikor a potméter minimum végállásba kerül és véletlenül pont akkor az elektródák is összeérnének, az ellenállás korlátozza a fellépő zárlati áramot. De nem csak ezért kell, hanem a kívánatos szabályzási tartomány beállításához is.

Az ellenállás és a potméter értékének kikísérletezése úgy történhet, hogy be kell helyezni az elektródákat a vízbe, majd a szükséges min-max áramértékeknek megfelelően belőni a két alkatrészt, ez rutinosabbaknak gyerekjáték, amúgy persze gondot is okozhat.

Ha jól emlékszem, a 723-as IC visszahajló karakterisztikájú túláramvédelemet tartalmaz, így az a része leginkább önmaga védelmére jó, de egy ilyen jellegű áramszabályzásra nem igazán használnám, bár áramgenerátor is kihozható valahogy belőle. De egy ilyen, precíziós feszültségstabilizátornak is nevezett cucc kissé ágyúval verébre dolognak tűnik nekem, én nem erőltetném. Nem bonyolult, de azért mégiscsak össze kell rakni stb...

Ez alapvetően egy nagyon egyszerű feladat, darab IC sem szükséges hozzá. Bár lehetne bonyolítani, szabályozható stabilizált áramgenerátor, ahogy illik, csakhogy ehhez képest fogsz egy valamilyen feszültségforrást (adaptert), egy olcsó multimétert, potméter/ellenállást, belövöd az áramot, ennyi.

Gyakorlatilag ugyanaz, mintha egy olyan akkumulátor töltése lenne a feladat, amit 1-20 mA-ig terjedő árammal szabad/kell tölteni.

Szerkesztette: Signal 2006. 03. 25. 15:03 -kor

#252 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 15:58

A 723-nak biztosan nem visszahajló az áramkorlátja, csak nagyon egyszerűen azzá lehet tenni (az áramkorlátozást végző tranzisztor E, B lába van kivezetve, innen kezdve olyanná teszed, amilyenné szeretnéd a karakterisztikáját).
Gondoltam, hogy áramgenerátoros üzem kellhet inkább, felesleges a stabil 30V, csak ennél magasabb nem lehet az üresjárási (I<1,5mA) feszültsége.

#253 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 10:49

Igen, gondolom kb. 30 V szükséges az elektrolízis beindulásához, az is lehet, hogy eleinte még áram sem mérhető. Mivel nem próbáltam még (bár valamikor én is terveztem kipróbálni), csak találgatni tudok, hogy ilyen szempontból pont fordított eset lehet, mint egy akksi, vagyis idővel növekedhet az áram. (Persze, akksinál is vannak árnyalatai a dolognak, de ez most nem téma.)

Saját magamnak ehhez nyilván nem építenék (legalábbis első megközelítésben) különösebb áramkört, hanem először csak figyelném műszerrel az áram változását. Aztán vagy megfognám egy potméterrel, vagy ha kell, áramgenerátoros akármivel.

#254 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 11:44

:) Amikor múltkor egy akkuregenerálót építettem, a kapcsolás alapja egy relé volt és arra voltak létrázva az astabil alkatrészei. Működött, az volt a lényeg...

#255 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 12:38

kössz, rákerestem a weben, most már tudom, hova menjek. ;)
Kun Pál

Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.

#256 Felhasználó inaktív   totoro 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 28. 14:36

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

#257 Felhasználó inaktív   Ladis 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 20:12

Idézet: Proz3ssoR - Dátum: 2004. márc. 16., kedd - 20:30

Tehát ez a topik azért indult hogy a nem szakmabeliek feltehessék a kérdéseiket elektronikával kapcsolatban.

Nekem is volna egy kérdésem. Össze akarok rakni egy áramkört, vettem is egy NYÁK lapot. Meg is terveztem:
itt van, túl nagy a kép, ezért inkább belinkelem . Nem igazán az a lényeg, hanem az hogy, ezt hogy kötöm össze? Mert sima ónnal kész szenvedés lenne összekötögetni, mert nem nagyon fogja a műanyagot. Próbáltam gyantával is, állíólag arra kellet volan rá "kennem" az ónt, és akkor menne, de nem fogja  úgy sem. TEHÁT? MI a megoldás? Drótokkal ideoda kötögessem? na má, olyan jól megterveztem...

A másik kérédesem, hogy ugye ez egy infravevő volna, és hogy nem baj-e hogy befelé van fordítva a vevő. Gondolom nem értitek, illusztráció:
itt van, túl nagy a kép, ezért inkább belinkelem
Tehát kédés hogy nem nagy baj-e ha fordítva van, vagyis háttal(a keretben lévő) ifravevő.

THX,
Proz3ssoR

kapni olyan nyákot, ami előre be van vonva egy vezető felülettel. Azon megrajzolod egy speckó filcel az áramkört, majd lemaratod. Egyébként kapni olyan lapot is, ami tele van apró lukakkal, amik kis forrasztási pontok. Ezeket kell ónnal összekötni, majd szépen beforrasztani az alaktrészeket. szóval nem kell szenvedni. Egyébként egy cimbim egyszerűen megoldotta. rézszálat ragasztott pillanat raasztóval műanyga lapra... csak az nem túl elegány! :D
2 ember nem tudja tolerálni a másikkal szemben az ellenérzéseit. Az egyiket taplónak hívják, a másikat orvosi esetnek. Választhatsz melyik a jobb!

Új erőmű! AMD Phenom II X4 940 BE @3600 MHz, Asus M4A79 Deluxe, 2x2Giga OCZ Reaper DDR2-1150, Gigabyte 9800GT OC-512H (133 MHz Pciexpress).

#258 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 21:50

Szerintem azóta kapott rá választ Proc... :)

#259 Felhasználó inaktív   Laslie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 09:26

Jobb későn, mint soha :D
ASRock K7S8X R3.01 | AMD Duron 1600 MHz | Spire WhisperRock III | 512 MB DDR SDRAM | Abit 9550 CDT 128MB 128bit | Seagate Barracuda 7002.7 80 GB | WD WD200EB 20 GB | Samsung 52/32/52 CR-RW | LG GSA-4040B | UltraPower AT-T460 460W | Codegen 6012-1 ház

#260 Felhasználó inaktív   Ladis 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 10:38

Idézet: Laslie - Dátum: 2006. márc. 29., szerda - 8:26

Jobb későn, mint soha :D

:D meg ha nem, akkor most igen! :D
2 ember nem tudja tolerálni a másikkal szemben az ellenérzéseit. Az egyiket taplónak hívják, a másikat orvosi esetnek. Választhatsz melyik a jobb!

Új erőmű! AMD Phenom II X4 940 BE @3600 MHz, Asus M4A79 Deluxe, 2x2Giga OCZ Reaper DDR2-1150, Gigabyte 9800GT OC-512H (133 MHz Pciexpress).

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.