Beszélgetés hűtőventilátorokról
Elküldve: 2005. 08. 10. 20:15
レラクス
Elküldve: 2005. 08. 14. 12:36
Kicsit elcsúsztam a Silentblade 12-es élménybeszámolóval, de most jutott időm arra, hogy beépítsem, vagyis hogy lecseréljem a foxconn házzal kapott 12-es ventit. Röviden: a venti 12V-on halk, pár centiről motorzaj és szélzaj, kézbe fogva minimális remegés érezhető a ventin. Jelenleg - beépítés előtt - nyitott háznál vinyókat hűti csendben, nem hallani a többitől. Az egész apparát zaját adja 2 Seagate Barracuda, 1 cserére ítélt 12-es venti <1000 RPM-en (ennél halkabb), 1 dobozos athlon64 hűtő (visszafogva, 2000 RPM körül) és egy 1ventis Dell táp. Megmértem, mind2 venti 4,2V körül kap. Szóval ha megfogom nem képes magától elindulni, be kell lökni induláshoz. Ez nem gond, mert nem szoktam megfogni
Viszont megállapítottam, hogy a foxconn egy böszme nehéz tápon és egy masszív házon kívül egy csomó user friendly feature-t megvalósított. Persze mindegyikben van egy "apró" hiba, ami csak arra jó, hogy copjak.
Arról már írtam, hogy nem lehet kultúráltan kiszedni a HDD-tartó műanyag vackot, tizensok csavar eltávolítása után maradt 1, amihez nem lehet hozzáférni. Kiszedni pedig azért kellene, mert 3 vinyó megfő benne, még 2 is mert nem lehet normálisan hűteni. Szóval flex...
Most jöttem rá, hogy a 12-es ventit nem lehet egyszerűen (on the fly) cserélni, mert egy műanyag keretben van. Ez szép és jó, csakhogy a felső fület nem lehet kihajlítani mert ott a táp. 1 mm-t sem lehet mozdítani. Szóval vagy a tápot veszem ki vagy a keretet, tökmindegy mert mindkettőt 4 csavar tartja. (Inkább a keretet veszem ki és vissza se rakom, mert így semmi értelme nincs.)
Aztán a ház oldalán van airduct, proci fölött van, tényleg jó. Azt találtam ki, hogy leveszem a procihűtőről a 7-es ventit és az airduct-ba beépítek egy 5V-ról hajtott 9,2-es csúszócsapágyas Sunon ventit. Ennek ugye hangja alig van, és van vagy 4 mert a Lomexben 400 HUF körül árulták régebben. Minden szép és jó, az airduct minden paramétere ilyen ventire van kitalálva. Leszámítva a 2 csavart, aminek távolsága kb. 2 milliméterrel kisebb, mint a szabvány 9,2-es ventié. Hogy 'szóggyanak+
Szóval mese nincs, megpróbálok flex és fúrógép közelébe kerülni aztán elbánok ezzel a vacakkal. (Monnyuk annyira nem vacak, fájt olyan 12e-be, tápot eladtam a feléért, a ház pedig megfelelő, ha rádobok 3000-et meg egy óra munkát akkor közel tökéletes lesz.)
Elküldve: 2005. 08. 14. 14:03
Flex-et utoljára akkor használtam, amikor betontuskót vágtam le vasoszlopokról. Egy háznak viszont szerintem túl durva. Hacsak nem gravírozó kézigépbe fogható mini flex-re gondoltál
Elküldve: 2005. 08. 14. 18:48
Idézet: Teaway - Dátum: 2005. aug. 14., vasárnap - 14:03
Flex-et utoljára akkor használtam, amikor betontuskót vágtam le vasoszlopokról. Egy háznak viszont szerintem túl durva. Hacsak nem gravírozó kézigépbe fogható mini flex-re gondoltál
Flex az durva?
A moddolt ház (CPU-n csak borda, venti az airduct-ban) nem volt elég jó, szóval nekimentem csípőfogóval és a sok kis lyukból csináltam egy nagyot
Egyébként az airduct a ventihez és a venti a házhoz ilyen kábelkötegelő miszmasszal van rögzítve. A HDD-tartót pedig darabokra törtem, végül kombinált fogóval téptem ki (a csavart a ház alu anyagából, mint később kiderült
A vinyók egy régi házból kiszedett HDD-tartó keretben vannak, padlószőnyegen
Szóval szerinted a flex durva?
Szerkesztette: xclusiv 2005. 08. 14. 18:52 -kor
Elküldve: 2005. 08. 14. 20:10
Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 14., vasárnap - 19:48
A moddolt ház (CPU-n csak borda, venti az airduct-ban) nem volt elég jó, szóval nekimentem csípőfogóval és a sok kis lyukból csináltam egy nagyot
Egyébként az airduct a ventihez és a venti a házhoz ilyen kábelkötegelő miszmasszal van rögzítve. A HDD-tartót pedig darabokra törtem, végül kombinált fogóval téptem ki (a csavart a ház alu anyagából, mint később kiderült
Miért nem volt jó az eredeti?
Elküldve: 2005. 08. 14. 20:24
Idézet: Teaway - Dátum: 2005. aug. 14., vasárnap - 20:10
Eredeti mi?
Eredeti:
-12-es venti - kicsit hangosnak éreztem
-CPU cooler - ha lehet miért ne? Jó eséllyel halkabb és jobb (de legalábbis nem jelentősen rosszabb), és érdekelt. Nomeg a chipset-et is hűti így
- rács - baromi sok levegőt fog meg
- HDD tartó - műanyag, elé-mögé nem lehet normálisan ventit tenni, így a vinyók 50 fok fölé is mentek
Elküldve: 2005. 08. 16. 10:27
Üdv!
Elküldve: 2005. 08. 16. 10:55
Idézet: Charles - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 10:27
Üdv!
A molex csatiban a másik oldalra rakod a 2 vezetéket, vagyis a 2 szélsőt és a 2 középsőt felcseréled.
ugyel molex: 12V, 12V földje, 5V földje, 5V. A ventik általában elindulnak 5V-on, kérdés hogy elég levegőt szállít-e. Egyébként egy százasból ki lehet hozni egy korrekt kis áramkört, másik 100-ból meg csatlakozókat...
Elküldve: 2005. 08. 16. 11:15
Venti halkításhoz felesleges az áramkör, vagy 5V-ról hajtja vagy egy teljesítményellenálláson keresztül közel tetszőleges feszültséget lehet beállítani. Az utóbbinál elég a ventilátor kábelét elvágni és oda beforrasztani.
Elküldve: 2005. 08. 16. 12:29
Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 14., vasárnap - 19:48
Szerintem sem durva a flex
Szerkesztette: Laslie 2005. 08. 16. 12:30 -kor
Elküldve: 2005. 08. 16. 13:36
Lehet már előfordult a kérdés de sajna nincs időm és energiám átolvasni az egész topicot. Ha előfordult és valaki belinkelné azt is megköszönném. (a keresés sem segített)
Van valakinek olyan kapcsolása ami hőmérséklet alapján vezérli a ventit. Nem csak az a lényeg hogy bekapcsolja vagy ki egy bizonyos hőmérsékletnél hanem annak fügvényében emelje ill csökkentse a fordulatszámot. Több napos nyomozás után találtam 1et de nem vagyok benne biztos hogy azt nyújtja ami nekem kell. Ha valakit érdekel nagyon szivesen megosztom. Még nem építettem meg de hamarosan összeszedem magam meg az alkatrészeket és nekiállok. A tapasztalataimat is nagyon szivesen megosztom ha van érdeklődés.
Üdv
Pistif.
Elküldve: 2005. 08. 16. 14:21
Idézet: Pistif - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 14:36
Lehet már előfordult a kérdés de sajna nincs időm és energiám átolvasni az egész topicot. Ha előfordult és valaki belinkelné azt is megköszönném. (a keresés sem segített)
Van valakinek olyan kapcsolása ami hőmérséklet alapján vezérli a ventit. Nem csak az a lényeg hogy bekapcsolja vagy ki egy bizonyos hőmérsékletnél hanem annak fügvényében emelje ill csökkentse a fordulatszámot. Több napos nyomozás után találtam 1et de nem vagyok benne biztos hogy azt nyújtja ami nekem kell. Ha valakit érdekel nagyon szivesen megosztom. Még nem építettem meg de hamarosan összeszedem magam meg az alkatrészeket és nekiállok. A tapasztalataimat is nagyon szivesen megosztom ha van érdeklődés.
Üdv
Pistif.
Itt egy lehetséges megoldás.
Elküldve: 2005. 08. 16. 17:10
Elküldve: 2005. 08. 16. 18:21
Idézet: Laslie - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 12:29
hasonló történt csak csípőfogóval vasárnap délután
Elküldve: 2005. 08. 17. 13:51
Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 11:55
ugyel molex: 12V, 12V földje, 5V földje, 5V. A ventik általában elindulnak 5V-on, kérdés hogy elég levegőt szállít-e. Egyébként egy százasból ki lehet hozni egy korrekt kis áramkört, másik 100-ból meg csatlakozókat...
Kösz, de abszolút analfabéta vagyok az ilyesmiben, és kedvem sincs csinálni. Nem lehet ilyet kapni?
Van egyem már ami ilyen asszem, ott is egy molex toldó van így megspékelve, de ott 2 3 tűs csatlakozó is van rajta... az jó lenne?
Majd csinálok róla képet...
Üdv!
Szerkesztette: Charles 2005. 08. 17. 13:52 -kor
Elküldve: 2005. 08. 17. 14:23
Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 11:55
Csak a két szélsőt kell...A föld közös...
Amúgy az ilyen csatikat szokta aztán az ember rádugni más eszközökre is, a van benne toldó :Đ
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2005. 08. 17. 15:59
Üdv!
Elküldve: 2005. 08. 17. 21:34
Idézet: didyman - Dátum: 2005. aug. 17., szerda - 15:23
Amúgy az ilyen csatikat szokta aztán az ember rádugni más eszközökre is, a van benne toldó :Đ
Naja, én is megszívtam anno egy ilyen felcserélt vezetékű toldóval...egy 2 GB-os vinyó látta kárát. Azt mondta, hogy ssszzz...puk. Vagy vmi effélét.
Elküldve: 2005. 08. 18. 08:40
Idézet: didyman - Dátum: 2005. aug. 17., szerda - 14:23
Tudom, de szerintem ártani nem árt ha az ember úgyis ilyet játszik.
Idézet
Alkoholos filc, szigetelőszalag, kutyafüle. Persze ezt senki sem csinálja, mert úgyis emlékezni fogok rá stb. aztán persze nem, pont ezért kell csinálni. Vagy akár a 12-es ágat be sem kell kötni, vagy ha mindkét csatin mind a 4-et (vagy csak a 2 szélsőt) cseréled akkor nyugodtan rádughatod bármire.
Monnyuk ezzel biztos sok újdonságot mondtam
Szerkesztette: xclusiv 2005. 08. 18. 08:41 -kor
Elküldve: 2005. 08. 18. 09:04
Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 18., csütörtök - 9:40
Hmm?
Ennek az értelme gyakorlatilag egyenlő a nullával, nem?

Súgó
A téma zárva.