HWSW Informatikai Kerekasztal: Tapkerdes..... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (288 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tapkerdes..... Értékeld a témát: -----

#1061 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 04. 30. 15:07

Alaplapon csak biztos kézzel, ha félrenyúlsz, sokmindenre vethetsz keresztet...Nem célszerű alaplapon mérni és értelme sincs sok...
Az 5V-ot nem emlegetted. Ezek szerint az jó? Ezek szerint kicsit le van terhelve, ezért növekszik a többi fesz (TESSÉK már végre fentebb is OLVASNIIII! :mad: ). H amásik táppal is ez van, akkor nem a táp ludas, vagy ez a típus nem képes megfelelően ellátni ezta  konfiguráót, ami nem azt jelenti, hogy Pakstól kell kérj fővonalat, hanem azt, hogy eza  táp ilyen szabályzással ezt a fajta terhelést nem tudja normális értékekkel biztosítani.
1., Kéziműszerrel,a  tápcsati körül és nagyon-nagyon nagy odafigyeléssel!!! Ha elég jó, vékony mérőfeje van, akkor az ATX csati tetején be tudsz nyúlni.
2., Így van. Ha a 12V szalad el nagyon, az veszélyes lehet, de a 3,3V kilengése inkább csak instabilitást okoz.
3., Ez így van, minden tápnak meg szokás határozni egy minimum terhelést, ami elég jelentős, 3-5A is lehet egyes tápágakon. Mindenesetre nem tartom ezt valószínűnek, egy alaplap procival és egy vinyó-cd ehhez elég kell legyen. Nem 386-ost járatsz vele...
4., Az egy fos :) .
5., Jó lenne tudni valamit a konfigodról :) :)
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1062 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 30. 15:31

Huh.

kösz a figyelmeztetést, inkább kihagyom az alaplap mérést.

Az 5V a legstabilabb, 5.08-5.11 mindig. Elnézést kérek, hogy nem olvastam az erről szóló dolgokat, bepótolom.  A 12V mint említettem stabilan 12.30 körül szokott lenni +/- 0.05

Másrészt meg a konfigom az igencsak közepesen terhelt, nem egy kombájn:

MSI K7T 266 Pro2, XP 1700+, 512MB, 30GB + cooldrive2, CD, CD-RW, gef3ti, USB MS 1.1 optical egér , USB tv tuner.

Nagyjából ezek fogyasztanak.

..
editke: apropó konfig, próbáltam már úgy is, hogy csak az alaplap kapott áramot a táptól, minden más lehúzva (hdd, cd stb)

eredmény nem változott

Szerkesztette: Rocketjump 2004. 04. 30. 15:36 -kor

#1063 Felhasználó inaktív   M13 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 30. 15:57

Idézet: Anonymus23 - Dátum: 2004. április 30, péntek - 13:02

Ha garis az alaplap és nincs rajta külső, vagy külsérelmi nyom (égés, törés stb.) akkor nyugodtan vidd vissza, hogy nem tudod mi a baja, de nem megy.
Az már a bolt dolga, hogy kiderítse, hogy mi a baja.
Ha nem tudják javítani, akkor meg csere.

Szerintem hajrá!

:cool:

Ha meg nem akarják cserélni, akkor  :box2:

Köszi! Már visszavittem és azt mondják nem is lesz gond a cserével, mert előfordult már többször is ilyen az Abitokkal. Igaz rengeteget adtak el és csak pár esetben. Pont kifogtam.  :mad: De valszeg a tápot nem rakom vissza. Jöhet a Coolink Cool AP350X típusú. Azt olvastam róla, hogy jó az ár/teljesítmény aránya. :D

#1064 Felhasználó inaktív   chariot 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 30. 17:17

Kérdés: Ha multiméterrel meg akarom mérni a valódi feszültséget, akkor ugye nem mindegy, hogy egy terheletlen ágat, vagy egy épp használtat vizslatok?

Szerkesztette: chariot 2004. 04. 30. 17:18 -kor

#1065 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 30. 23:48

Volna 1 kérdésem:
hogy lehet kiszámolni hogy a gépemnej hány W-os táp kéne?
Az új gépembe tervezek egy tápot de még nem tudom hogy pontosan mik lesznek benne.

Márkát esetleg ajánlotok? HA sulinetben lehet venni az jó lenne. Sőt Sulineteseket ajánljatok PLZ!

#1066 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 02:14

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. április 29, csütörtök - 15:23

Egy hülyeség!  :o

Nem feltetlenul. Akinek van penze, es akar is haladni a "trenddel" egyutt, annak valszeg keves lesz... 100W-os procik, 150W-os VGA kartyak... Mi is az a mokas dolog a gef6800 ultraval kapcsolatban? 480W power supply required..? :) :(

#1067 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 02:16

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. április 29, csütörtök - 15:24

Miért számít, hogy aktív, vagy passzív PFC-s?

Kivancsi vagyok, van-e valami kulonbseg a ket tap kozott.. Ennyi...  :think:  :) Nagyon jol tudom, mi a gyakorlati difi aktiv es passziv PFC kozott... Csupan a kulcsiny erdekel.. :)

Szerkesztette: authenticDViD 2004. 05. 01. 02:21 -kor

#1068 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 02:24

Idézet: Kory - Dátum: 2004. április 30, péntek - 14:46

...A feszültségek kismértékben most is ingadoznak, legalábbis szoftver szerint. Azért megnyugtatóbb az egész. :)

BIOS-ban is?

#1069 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 01. 09:12

Idézet: authenticDViD - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 3:14

Nem feltetlenul. Akinek van penze, es akar is haladni a "trenddel" egyutt, annak valszeg keves lesz...

Aki a trend miatt cserél tápot, az meg is érdemli! Egy kiváló minőségű 400W-os mindenhez elég. A GF6800 Ultrahoz is elég lesz.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1070 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 09:17

Idézet: chariot - Dátum: 2004. április 30, péntek - 18:17

Ha multiméterrel meg akarom mérni a valódi feszültséget, akkor ugye nem mindegy, hogy egy terheletlen ágat, vagy egy épp használtat vizslatok?

Ha multiméterrel méred, akkor mindegy.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#1071 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 11:47

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 10:17

Ha multiméterrel méred, akkor mindegy.

Nem mindegy. Egy hozzávezetésen akár 2-300mV is elveszik, ha szar a csatlakozás és a vezeték. MM-el az ilyen jellegű feszvesztés mérhető. Amire szerintem Te goondolsz, ahhoz kell az oszcilloszkóp :) .
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1072 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 11:48

proz3sor: Annyi jóó kis olvasnivaló akad itt tápkérdésben :) . De először legyen meg biztosra, hogy mit akarsz bele. Aztán jöhet a tervezgetés.

#1073 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 12:47

Idézet: didyman - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 12:48

proz3sor: Annyi jóó kis olvasnivaló akad itt tápkérdésben :) . De először legyen meg biztosra, hogy mit akarsz bele. Aztán jöhet a tervezgetés.

jaja, tudom.

csak eléggé sietős a dolg mer ugye változik a sulinet aztán össze kéne dobni egy gépet még a hétvégén, hogy aztán már csak a kereskedőknél kelljen kilincselni.

#1074 Felhasználó inaktív   fiffer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 13:00

PFC kérdés ügyben:

Aki teheti vegye meg, mert jó dolog, ahogy említették is, azt a kevés plusz pénzt megéri!!

Ha jól tudom,  úgy műxik, hogy a gépben lévő kapcsolóüzemű táp elbarmolja az elvi szép szinuszosan váltakozó feszültséget, azt hiszem azért mert nincs leválasztva a hálózati fesz a géptől.

----------------------------------------------------------------------------------------
Szinuszosan váltakozó feszültség:

Most mindenki idézze fel a szinusz függvényt, vízszintes(x) tengelyen az idő, függőleges(y) tengelyen a feszültség értékével ábrázolva.
Ez fizikailag azt jelenti, hogy amikor a sin fgv. az x tengely felett van,vagyis pozitív értékeket vesz fel, a vezetőben(kábel, vezeték, madzag...stb ;) , akkor a fesz a vezetőn az egyik irányba mutat, míg negatív értékeknél az ellenkező irányba. Azt ugye tudjuk, hogy áram fesz hatására kezd folyni(áram: elektronok tömeges elmozdulása) ha van vezető közegünk, és elektron utánpótlásunk.
Képzeljünk el egy darab vezetéket vízszintesen magunk elé, melynek két vége közé feszt kapcsolunk, az elektronok elkezdenek a vezetőben az egyik irányba haladni, a feszt elkezdjük csökkenteni, az áram mértéke is csökken, míg a fesz 0-ra csökken az áram is, majd a fesz a másik irányba kezdi "húzni" az elektronokat, itt is lecsökken a fesz, majd 0, aztán megint a másik irány...
Tehát mintegy ide-oda mozgatjuk az elektronokat, mint a rumbatökben a homokot, vagy kavicsot, vagy mittomén mit :) , és ha ezt 50-szer megteszük másodpercenként, akkor kapjuk a 50 HZ-es váltakozó feszt(100 irányváltas másodpercenként), amelynek a változása pontosan a sin fgv.-el írható le.
Előállítása pl.:állandó mágnest forgatunk egy tekercs belsejében, a tekercsről vesszük le  a benne változó mágneses tér hatására indukálódó feszültséget, ugye innen adódik, hogyha állandó sebességgel forog a mágnes, az sin váltakozást eredményez.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Azazhogy szeretnénk, hogy sin fgv.-el lehessen leírni, különben gubanc van, az ilyen energiaforráshoz készült készülékek nem azt fogják megkapni, amire tervezték őket...
Pl.: a PC PFC nélküli tápja ha tökéletes szinuszosan váltakozó fesszel tápláljuk, magából már nem ezt a "szép" fesz változást adja ki, hanem a fgv. +, és - csúcspontjainál kiegyenesíti azt.

Mennyire érzékelhető mindez?

Egy családi ház 1-2 gép esetében nem igazán ez a legjelentősebb hibaforrás, elhanyagolható, viszont ha nagyon sok ilyen táp kapcsolódik a hálózathoz, pl.: egy főiskolai/egyetemi számítógéphálózat akkor az  egyértelműen  mérhető, nem is kis mértében. A mi sulinkban is tapasztalható(meg gondolom mindegyikben), oszcilloszkóppal kimutatható, ennek javítására hivatott a PFC(pontos működésével én sem vagyok tisztában, utánanézek)

Tehát, ha érdekel valamennyire is az, hogy minden f@szán stimmeljen akkor ilyet veszel, ha mindenki ilyet venne egy idő után alap lenne minden tápnál, így az összes hálózat javítva lenne, és ugye minden mindennel összefüggésben van.

#1075 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 01. 13:09

Idézet: fiffer - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 14:00

PFC kérdés ügyben:

Igen, vannak próféták, kik megmondják a tutifrankót............
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#1076 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 01. 13:11

Idézet: Proz3ssoR - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 13:47

jaja, tudom.

csak eléggé sietős a dolg mer ugye változik a sulinet aztán össze kéne dobni egy gépet még a hétvégén, hogy aztán már csak a kereskedőknél kelljen kilincselni.

Akkor sietősen vedd meg ami a kezedbe akad, és utána sietősen dobd is ki, mert a sietősennek az a vége.

A semmire nem lehet tanácsot adni......
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#1077 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 15:05

Idézet: didyman - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 12:47

Egy hozzávezetésen akár 2-300mV is elveszik, ha szar a csatlakozás és a vezeték. MM-el az ilyen jellegű feszvesztés mérhető.

Azt vettem ki a topikból, hogy a tápokról beszélünk. Egy tápnál tökmindegy, melyik vezetékén mérnek.

Ha a szart akarjuk mérni, az más.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#1078 Felhasználó inaktív   fiffer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 15:58

Azt honnan tudom meg, hogy egy alaplap 5 vagy 12 V-ból álítja elő a proci feszültségét?

#1079 Felhasználó inaktív   fdsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 16:41

Idézet: fiffer - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 14:00

PFC kérdés ügyben:
............................
Ha jól tudom,  úgy műxik, hogy a gépben lévő kapcsolóüzemű táp elbarmolja az elvi szép szinuszosan váltakozó feszültséget, azt hiszem azért mert nincs leválasztva a hálózati fesz a géptől.
...........................
Pl.: a PC PFC nélküli tápja ha tökéletes szinuszosan váltakozó fesszel tápláljuk, magából már nem ezt a "szép" fesz változást adja ki, hanem a fgv. +, és - csúcspontjainál kiegyenesíti azt.
...........................
A mi sulinkban is tapasztalható(meg gondolom mindegyikben), oszcilloszkóppal kimutatható, ennek javítására hivatott a PFC(pontos működésével én sem vagyok tisztában, utánanézek)

1. Nem jól tudod, a hálózati feszültséget minden olyan készülék "elbarmolja", amelyben diódá(k)ból és pufferkondenzátorból álló tápegység van, függetlenül attól, hogy van-e a készülékben hálózati trafó, vagy nincs. Ezek a készülékek csak abban a rövid szakaszban vesznek fel áramot a hálózatból, amikor a dióda/diódák előtti feszültség meghaladja a pufferkondenzátor feszültségét, de a hálózatnak ilyenkor kell pótolnia a pufferből kivett teljes töltésmennyiséget, tehát ekkor, a csúcsérték közelében, impulzus-szerűen nagy áramot vesznek fel. Természetesen nem csak a mi egyetlen PC-nk, hanem a lakásban, és a szomszédoknál, meg az egész háztömbben, meg az egész kerületben működő tápegység ugyanakkor, azonos fázisban veszi fel ezt a nagy áramot (kötözködők kedvéért: a három fázison, véletlenszerű eloszlásban). Ez a nagy áramimpulzus a hálózati vezetékeken akkora feszültséget ejt, hogy a szinuszos feszültség "teteje" mérhetően, oszcilloszkópon láthatóan ellapul.
..........................
2. A PC tápja, akármilyen szép vagy csúnya, szinuszos vagy négyszögjellel tápláljuk, olyan egyenfeszültségeket ad ki magából, amelyekre ráül egy kis háromszögfeszültség (10-20 mV), a hálózat felé nem ad ki feszültséget, onnan csak áramot vesz fel.
3. A PFC működéséről, ha tényleg tisztában akarsz lenni vele, olvasd el Löcher János cikkét: http://www.mee.hu/06...f/07_locher.pdf
A cikk címe: "Aktív felharmonikus szûrô fizikai modellvizsgálata", szó nincs benne teljesítménytényező javításról, mint ezt a PFC szolgai fordításából várnánk.

Editke (ez tetszik): "Aktív felharmonikus szűrő fizikai modellvizsgálata". A kopipaszte, ugye, meg a kódlapok

Szerkesztette: fdsa 2004. 05. 01. 17:16 -kor

cseszlovák

#1080 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 17:14

Idézet: fdsa - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 17:41

1. Nem jól tudod, a hálózati feszültséget minden olyan készülék "elbarmolja", amelyben diódá(k)ból és pufferkondenzátorból álló tápegység van, függetlenül attól, hogy van-e a készülékben hálózati trafó, vagy nincs. Ezek a készülékek csak abban a rövid szakaszban vesznek fel áramot a hálózatból, amikor a dióda/diódák előtti feszültség meghaladja a pufferkondenzátor feszültségét, de a hálózatnak ilyenkor kell pótolnia a pufferből kivett teljes töltésmennyiséget, tehát ekkor, a csúcsérték közelében, impulzus-szerűen nagy áramot vesznek fel. Természetesen nem csak a mi egyetlen PC-nk, hanem a lakásban, és a szomszédoknál, meg az egész háztömbben, meg az egész kerületben működő tápegység ugyanakkor, azonos fázisban veszi fel ezt a nagy áramot (kötözködők kedvéért: a három fázison, véletlenszerű eloszlásban). Ez a nagy áramimpulzus a hálózati vezetékeken akkora feszültséget ejt, hogy a szinuszos feszültség "teteje" mérhetően, oszcilloszkópon láthatóan ellapul.
2. A PC tápja, akármilyen szép vagy csúnya, szinuszos vagy négyszögjellel tápláljuk, olyan egyenfeszültségeket ad ki magából, amelyekre ráül egy kis háromszögfeszültség (10-20 mV), a hálózat felé nem ad ki feszültséget, onnan csak áramot vesz fel.
3. A PFC működéséről, ha tényleg tisztában akarsz lenni vele, olvasd el Löcher János cikkét: http://www.mee.hu/06...f/07_locher.pdf
A cikk címe: "Aktív felharmonikus szûrô fizikai modellvizsgálata", szó nincs benne teljesítménytényező javításról, mint ezt a PFC szolgai fordításából várnánk.

Ha nem is körülbelül. de erről van szó! :)

fdsa linkje nagyon sok kérdésre fényt derít, ez alapján vettem meg végül az aktív PFC-s tápomat. Valahogy nagyobb szekunder oldali terhelés esetén nem igazán tetszik a nagyon rövid ideig tartó puffer táplálás primer oldalon a PFC nélküli tápoknál. Megnyugtatóbb kimeneti jelalakja van egy terhelt PFC-s tápnak, mint a PFC nélkülinek. - lehetne még jönni a meddő teljesítmény dologgal is, de engem nem nagyon érdekel, ettől függetelnenül választottam a PFC-s tápot.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

Téma megosztása:

• (288 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.