HWSW Informatikai Kerekasztal: MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! Értékeld a témát: -----

#1001 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 18. 19:30

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 18:50

...

Szerintem akinek nincs jogi végzettsége, az ne akarjon jogszabályt értelmezni, az vegye igénybe egy ügyvéd segítségét (én sohasem értelmeztem a jogszabályt, de még csak be sem idéztem). Én - mint már írtam - mindhárom oldalon rendelkezek gyakorlati tapasztalattal, így azokat továbbra is megfogom osztani a fórum olvasóival.

#1002 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 19:36

Egy bizonyos rétegnek természetes a lopás, számukra az a gyakorlat, akkor ezek szerint, mivel az ő gyakorlati tapasztaltukkal ellentétes az én jogszabályértelmezésem, ezért nekik van igazuk a jogszabályok meg rosszak?
Sajnos képtelen vagy megérteni, hogy nem a jogszabályértelmezésem a rossz, hanem pár cég gyakorlata, de attól még nekem meg Joooenak van igaza.
Attól, hogy a tipikus mistrálos önigazolással élve, "az a helyes amit mi csinálunk, nem számít, hogy a jogszabályok mit mondnak" még nem lesz törvényes az eljárás.
Attól sem, hogy 2-more leírta, hogy sajnos tényleg így működik.
Ha egy cég felújított terméket tudatosan, anyagi haszonszerzés miatt újként árul, vagy ad cserébe a vevőknek, akkor bűncselekményt követ el, de tudom ez sem igaz, mert a te hatalmas gyakorlati tapasztalatod és a professzorokat megszégyenítő jogértelemezési képességed nem ezt támasztja alá.
Sajnos kifogytam az érvekből, képtelen vagy megérteni, hogy nem a te kis elképzeléseid a tövényesek, nem tudok mit mondani már csak csúnyákat.
Ne sajnálj, sajnáld magad meg a haverjaidat a játszótéren akiknek a hatalmas gyakorlati tapasztalatodat átadtad.

#1003 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 19:40

könyörgök ne tedd, akáhány oldalad is van, senki nem kiváncsi a gyakorlati tapasztalataidra, mivel azok -igaz a törvények hibájából- ellentétesek a hatályos magyar jogszabályokkal, és attól még nem lesznek elfogadhatóak, hogy szerinted az a jó.
Mégegyszer leírom, felújított terméket tudatossan újként eladni, cserélni, bűncslekmény!
Honnan tudod kinek van jogi végzettsége kinek nincs?

#1004 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 19:45

Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 19:36

...

Mint már írtam a gyártó által javított terméket csak az egy éven túli jótállás keretében lehet adni, és akkor is csak cserébe, tehát nem újként!  :sandor:

(csak remélni tudom, hogy helyesen fogod értelmezni azt, amit írtam)

#1005 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 19:53

Cilinder nem bonyolítom túl, de csak hogy te is megértsd.

Ha visszaviszek egy cuccot gariban, azt vagy javítani, vagy ugyanolyan újra cserélni vagy a teljes vételárat visszafizetni lehet, ettől érvényesen eltérni nem lehet.

Mielőtt mást mondanék, megvárom sikerült-e ezt megérteni :)

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 18. 19:53 -kor

Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.

#1006 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 19:57

Attól, hogy egy baromságot leírsz még tizszer attól még nem lesz igaz.
Én értem, hogy mit akarsz leírni, de ahogy Joooe írta, ez jelenleg a hatályos jogszabályokba ütközik, ha ez a cég szokásos eljárása, akkor meg még a btk-ba is ütközik, nem csak a ptk-ba.
Kizárólag akkor lehet ilyet csinálni, ha a szavatosságnak is vége, az meg a vásárlás idejétől függően két vagy három év.

#1007 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 20:04

Na most elmegyek és megkérdezem a jogban teljesen járatlan barátnőmet is erről a dologról, hátha ketten együtt is hülyék leszünk hozzád képest.
De ez csak holnapra derül ki, addig is jó éjszakát!

#1008 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 20:11

Jogban járatlan barátnő :D :D :D

Na mindegy hátha ő meggyőzi.

#1009 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 19. 06:57

Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 20:04

...

Te, tényleg azt hiszed, hogy ha sértegetsz, vagy a barátnőd igazolja a téveszméidet, akkor igazad lesz?  :omg:

Na, ez már számalmas!  :(

#1010 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 19. 06:59

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 20:11

...

Részemről az esettel kapcsolatban már mindent leírtam, így a további vitában nem kívánok részt venni.
További kellemes vitatkozást az esettel kapcsolatban, de már nélkülem!

#1011 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 19. 09:52

Elmeséltem a barátnőmnek és ő is belátta, hogy tévedésben élt eddig, és azzal kezdte a napját, hogy az összes vádját megszüntette, mert belátta, hogy igazad van és a jogot nem a jogszabályok alapján kell értelmezni, hanem a te gyakorlati tapasztalataid alapján.
Csak arra kérlek, hogy ezt magyarázd el a fönknek is, mert sajnos ilyen téren a Főügyész elég fafejű, de egyértelmű, hogy még nála is jobban vágod a témát.
Sajnálom, hogy nem vagy képes belátni, hogy nem neked van igazad, hanem a jogszabályoknak amik feketén-fehéren megfogalmazzák ezeket a dolgokat.
De természetesen én vagyok a szánalmas, meg Joooe, meg szerintem Ariadne sem bírja ki majd, hogy hozzászoljon, pedig Ő is szánalmas, meg ő sem ért a joghoz.
Arra azért megkérlek, hogy a majd, ha te irod a kommentárokat a ptk-hoz, egy dedikált példányt azért küldjél majd nekem.

#1012 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 19. 14:02

Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 19., hétfő - 10:52

Elmeséltem a barátnőmnek és ő is belátta, hogy tévedésben élt eddig, és azzal kezdte a napját, hogy az összes vádját megszüntette, mert belátta, hogy igazad van és a jogot nem a jogszabályok alapján kell értelmezni, hanem a te gyakorlati tapasztalataid alapján.
Csak arra kérlek, hogy ezt magyarázd el a fönknek is, mert sajnos ilyen téren a Főügyész elég fafejű, de egyértelmű, hogy még nála is jobban vágod a témát.
Sajnálom, hogy nem vagy képes belátni, hogy nem neked van igazad, hanem a jogszabályoknak amik feketén-fehéren megfogalmazzák ezeket a dolgokat.
De természetesen én vagyok a szánalmas, meg Joooe, meg szerintem Ariadne sem bírja ki majd, hogy hozzászoljon, pedig Ő is szánalmas, meg ő sem ért a joghoz.
Arra azért megkérlek, hogy a majd, ha te irod a kommentárokat a ptk-hoz, egy dedikált példányt azért küldjél majd nekem.

Hát tényleg nem bírom ki...  ;)

:up:  :D Pjotr barátnője tényleg megoldott már pár dilemmát...   :respect: De majd mindenki eldönti szépen, kinek akar hinni.

Nekem attól nem lesz rosszabb, csak jobb, hogy ismerem, mihez van jogom (pl. jótállás) és mi a kötelességem (pl. tüzetesen megnézni és kipróbálni, mielőtt elviszem), ha vásárolok valamit. Ettől még nem követelem mindig azt, ami jár, mert sokszor érdemes egyezkedni (már ha hajlandó a másik fél), viszont vannak olyan dolgok is, amelyekben nem vagyok hajlandó engedni. Attól sem lesz nekem rosszabb, de jobb sem, ha leírom amit tudok, amikor látom, hogy valakinek olyan gondja van, amire tudom a választ. Aki akarja, elfogadja, aki nem akarja, nem. Nekem teljesen mindegy...

A tápos problémához: arra az esetre, ha valakinek Ptk kerül a kezébe, egész pontosan a 310. § alapján köteles megtéríteni a hibás termék által okozott kárt a jótállásra kötelezett=forgalmazó. És ne mondjátok, hogy ott szavatosság van, mert (többek között) ez a rész (is) a kötelező és az önként vállalt jótállásra is vonatkozik.

Szóval ha a sz*r táp miatt meghal a teljes gép, elvileg a forgalmazón leperelhető az okozott kár, aki majd ahogy akarja, tovább görgetheti felfelé a láncban, ez már az ő egyéni szociális problémája. Józan ésszel viszont én pl. inkább vettem néhány ezer forintért egy túlfeszültségvédő biztosítékszerű kis izét, így azért jó eséllyel még ha meg is halna a táp, akkor sem viszi el a gépet magával. Ez az érme másik oldala...

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 19. 14:04 -kor

Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#1013 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 19. 20:31

Kérem a tisztelt urakat, hogy az objektivitás mezején maradjunk meg.
Cilinder, légyszíves személyeskedés nélkül megnyilvánulni.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1014 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 00:25

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 18:50

Pl. ott van a tápok esete. Ha meghal, és magával rántja az egész gépet, kérhető-e kártérítés?

Szinte biztosan nem, mert az általános gar feltételek túlnyomó többsége tartalmaz egy olyan kitételt, miszerint a user csak az adott termék javításával vagy cseréjével kapcsolatos költségeket reklamálhatja. Még szép, hogy levédik magukat a gyártók, hiszen például egy tápegység működése során milliós indirekt károk is keletkezhetnek. Például nem indul be a számítógép, és a user emiatt nem tudja elküldeni határidőre az árajánlatát, ezért lemarad egy nagyértékű megrendelésről. A táp által halálba küldött merevlemez értékes adatairól már nem is beszélve.

Szerkesztette: Miki2 2005. 12. 24. 00:26 -kor

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#1015 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 07:40

Az általad említett "indirekt" károkra valószínűleg nem ítélne kártérítést a bíróság - ebben egyetértek veled - de azért, mert az lenne (szerintem) az álláspontjuk, hogy ha valakinek ennyire fontos a számítógép illetve az adatai, akkor gondoskodjon tartalék alkatrészekről, esetleg tartalék gépről, biztonsági mentésről stb., hiszen reálisan számolnia kell azzal, hogy meghibásodás bármikor bekövetkezhet.
A szerződés keretében egyrészt kérhető a táp javítása, cseréje, stb., ez biztos, másrészt PTK 310. § alapján Szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti a kártérítés szabályai szerint.
A PTK említett paragrafusához fűzött kommentárt idézem, mert ennél jobban aligha lehet megfogalmazni :) A jogosult a kártérítési kérelmét a hibás teljesítésre alapítottan a vele szerződéses jogviszonyban álló kötelezettel és - választása szerint - a szerződésen kívül okozott károk szabályainak megfelelően a tényleges károkozóval szemben egyaránt érvényesítheti.
A PTK azonban ezen paragrafus esetében nem tartalmaz olyan tilalmat, hogy nem lehetne eltérni tőle, ezért azt hiszem kiköthető a szerződésben, hogy bizonyos károk kockázata a jogosultat terheli. Így elképzelhetőnek tartom, hogy ezzel a kötelezett mentesül a kártérítési kötelzettség alól, de a tényleges károkozó - a gyártó - nem mentesülhet a felelősség alól, hiszen a PTK a károkozásról és ennek megtérítéséről szerződéstől függetlenül beszél (szerződésen kivüli károkozás). A gyártó és a fogyasztó között ugyebár nincs szerződés.

Ariadne szerinted?  :rolleyes:

Még esetleg az is kérdés, hogy ilyen esetben mi a jellemző, ha kártérítést ítélne meg a bíróság a fogyasztónak a gyártóval szemben, akkor az a teljes okozott kárt, vagy annak csak egy részét jelentené? Pölö ha különösen nagy értékű alkatrészeket tett tönkre az elpukkanó táp?  :think:

szerk: 99 hozzászólás :D Még nem vagyok teljesen százas, de leszek nemsoká :D
De azt hiszem ma már nem okoskodom többet, megyek várni a jézuskát  :jump:

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 24. 07:43 -kor

#1016 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 07:46

Joooe az utolsó kérdésedre nem lehet érdemi választ adni, mert a magyar bíróságokon ahány bíró, annyi döntés...
De kérhető kártérítés, mondjuk pár ezer forintért nem biztos, hogy megérné kockáztatni egy ilyen pert.
Itt is a szokásos számtek probléma jönne elő, a nagyon nehéz bizonyítás.
Olyat már hallottam, hogy eldurrant egy anyaghibás új gumi, összetörték az autót és fizetnie kellett a gumisnak.

#1017 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 26. 14:09

Egyetértek veled, Joooe (bár nem mindig szoktunk egyetérteni  ;) ).

Egy nagyobb vagy nagyon nagy értékű gépnél szvsz az eldurrant tápnál biztos kármegosztás lenne, vagyis mindenki visel belőle valamennyit, mert elvárható mondjuk egy többszázezres csúcsgépnél, hogy valami védelemről gondoskodjon a gazdi, és az adatokat pl. archiválja időnként. Szóval biztos nem lehetne mindent a gyártóra verni. (Gyanítom, ha az én kis topi gépembe belefért egy túlfeszültségvédő a nem túl márkás tápom mellé tuti-ami-biztos alapon, akkor biztos létezik erre is még tutibb biztosítás a "nagyoknak", és el is várható, hogy használják.)

Másrészt tényleg korlátozhatják a felelősségüket, csak éppen ha erről engem mint fogyasztót nem tájékoztattak, akkor magukra vessenek, és fizessenek... Szóval szvsz azért leglább egy fecnire leírhatnák, hogy bocsi, de csak x összegig vállalunk felelősséget a tápunk által esetleg okozott károkért. És akkor az úgy is van.

Boldog karit és új évet mindenkinek! És kívánom, hogy minél ritkábban legyen szükség ebbe a topicba írni konkrét problémák miatt... Éljen sokáig minden szgépalkatrész.  :D
Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#1018 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 12. 26. 15:15

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 26., hétfő - 14:09

Másrészt tényleg korlátozhatják a felelősségüket, csak éppen ha erről engem mint fogyasztót nem tájékoztattak, akkor magukra vessenek, és fizessenek... Szóval szvsz azért leglább egy fecnire leírhatnák, hogy bocsi, de csak x összegig vállalunk felelősséget a tápunk által esetleg okozott károkért. És akkor az úgy is van.

Idézet

Kártérítés   

Az objektív alapú szavatossági igények érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának a megtérítését is követelheti (pl. ha a zárlatos készülék tüzet is okozott). Ilyen esetben azonban - szubjektív felelősségről lévén szó - a kötelezett kimentheti magát, ha bizonyítani tudja, hogy a hibátlan teljesítés érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható . Ha a fogyasztói szerződés hibás teljesítésének oka a kötelezettel szerződő harmadik személy (előző kötelezett) hibás teljesítése, a fogyasztói szerződés kötelezettje követelheti az előző kötelezettől a hibás teljesítés miatt támasztott fogyasztói igények kielégítési költségeinek a megtérítését, feltéve, hogy a minőség megvizsgálására vonatkozó kötelezettségének eleget tett. Erre a viszontkövetelésre a harmadikkal szemben hatvannapos elévülési idő áll rendelkezésre, amit a fogyasztó elsődleges igényének kielégítésétől kell számítani, de ez az igény is legfeljebb az előző kötelezett teljesítésétől számított öt éves jogvesztő határidőn belül érvényesíthető. Szerződésláncolat esetén az előző kötelezett e határidők megfelelő alkalmazásával járhat el az őt megelőző kötelezettel szemben .  (PTK 311 §)

Amennyiben a fogyasztási cikk minősége nem megfelelő, úgy a fogyasztó szavatossági illetőleg jótállási szabályok alapján érvényesítheti igényét. A szavatosság szabályait a Ptk 305-311/A §-a, míg a jótállás szabályait a Ptk 248. §, kötelező jótállás esetén ehhez kapcsolódóan az egyes kormányrendeletek tartalmazzák. [Az egyes javító-karbantartó szolgáltatásokra vonatkozó kötelező jótállásról szóló 249/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet, a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról szóló 181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet és az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet]

A kimentés fogalmába azonban aligha fér bele egy "nem ér a nevem" típusú fecni.  ;)

Tehát ha az elszállt tápegység magával rántott mást is, igenis meg lehet indítani a kártérítési iránti eljárást. Viszont már a régi rómaiak kimondták, csak az a jogképes személy, aki a problémáját képes előadni és az érdekeit kész és képes megvédeni.
A szakemberek jogos keserve, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniok a haszontalan dolgokat.

#1019 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 26. 18:44

Kártérítési eljárást meg lehet indítani, csak nem mindegy ki ellen. Ebben az esetben a magyarországi gyártó vagy az importőr -mint károkozó - a célszerűbbnek látszó választás. A kimentés - szerintem - csak akkor szükséges, ha a kötelzett nem zárta ki eleve a felelősséget a szerződésben. Mivel - a szavatossági szabályoknál egyébként szokatlan módon - nincs kikötve, hogy nem lehetne eltérni az adott paragrafusban foglaltaktól fogyasztói szerződés esetén, ezért megengedhető, a nem ér a nevem kikötés. Természetesen fogyasztói szerződés esetén a lényegesebb szavatossági szabályoktól nem lehet eltérni, más jellegű szerződésnél azt is lehet.

#1020 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 26. 19:24

Ejjjnye  :reklamacio: Karácsonykor is ezt a témát gyúrni! Sznobság... ...úgyhogy beszállok  :D

Ptk. 342. § (1) "Semmis valamely szerződésnek az a kikötése, amely a szándékos vagy súlyos gondatlanságból eredő károkozásért, az életben, a testi épségben, az egészségben okozott károsodásért, továbbá bűncselekmény következményeiért való felelősséget előre korlátozza vagy kizárja."

Minden másért ki lehet zárni a felelősséget, tehát a táp-vitt-mindent esetet is. Persze ennek a szerződésben szerepelnie kell (ha másnem egy külön manual, fecni, matrica, akár a terméken vagy egyéb jelzés, utalás). Fogyasztói szerződésben is meg lehet tenni ezt a kizárást.

A kellékszavatossági idő (vagy a kötelező jótállás) időtartama alatt elsősorban a kereskedővel szemben kell (érdemes) ilyen kár megtérítéséért való igényt érvényesíteni (esetleg perelni)... a szerződéses kapcsolat miatt.

Más tészta a termékfelelősség. 1993. évi X. törvény a termékfelelősségről... mindössze 1 oldalas törvény.
2004. április 30-áig kötött szerződéseknél 10 ezer forintnál nagyobb összegű (dologi) kár
2005. május 1-től kötött szerződéseknél 500 eurónál nagyobb (dologi) kár
vagy halál/testi sérülés/egészségkárosodás folytán bekövetkezett kár
esetén a gyártó(importőr/egyéb forgalmazó) is felel közvetlenül.
Érdemes ilyenkor is a kereskedőhöz fordulni a kellékszavatossági idő (vagy a kötelező jótállás) időtartama alatt. Kényelmesebb és biztonságosabb.

Uffff  Kép  Kép
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

Téma megosztása:

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.