No egy pár dologot szeretnék összefoglalni.
Én nem mondom azt, hogy ez biztosan így tökéletes ahogy én majd mondom, nem is vagyok jogász, és semmilyen jogi végzettségem nincs. Pusztán némi tapasztalat elég sok fogyasztóvédelmis esetből, valóban hozzáértők véleményéből, jogszabályok olvasgatásából.
Pl. ott van a tápok esete. Ha meghal, és magával rántja az egész gépet, kérhető-e kártérítés? Az ilyen jellegű dolog természetesen nem a jótállás/szavatosság része, hanem "szimpla" kártérítési ügy. A gyártó - vélhetően a gondatlanságával - kárt okozott neked. Bár a felelősséget a vásárló felé a forglamazó viseli, ilyen esetekben a kártérítés mégis általában közvetlen a gyártótól kérhető. DE per nélkül nem fog menni. Hasonló bírósági határozatot én nem találtam, szóval ez sose biztos, de pl könnyen elképzelhető, hogy vargányáék fizethetnének az általuk okoztt (!) kárért.
Abban biztos vagyok, hogy normálisnak tekinthető, ha a bolt ilyen esetben nem ad kártérítést, de nem vagyok megyőződve róla, hogy ha emberünk perre vinné az ügyet, akkor nem nyerne kártérítést.
Na egy pár konkrétabb dolog:
Cilinder: 1. Abban különbözik, amit már fenntebb is írtam (első év teljeskörű csere, a fennmaradó év(ek) gyártói javítási garancia). Ennél többet hiába is írok, mert ha képtelen vagy rá, hogy megértsed, akkor azt sajnos tudomásul kell vennem
Rosszul értelmezed a dolgokat. Magyarországon számítástechnikai alkarészekre 3 év kötelező szavatosság, és 1 év kötelező jótállás van. Ha a jótállás ennél hosszabb, annak feltételei akkor sem lehetnek a szavatosság feltételeinél rosszabbak. A jótállás - azon túl, hogy elég egyértelmű jogelv, ahogy Pjotr is magyarázta - a törvényben foglalt konkrét előírás miatt sem lehet gyengébb a szavatossági feltételeknél. Ráadásul ha jótállás időtartama hosszabb mint 3 év, a szavatosság is hosszabbodik az adott időre.
Nem azt mondom, hogy egy év után nem lehet bizonyos tekintetben csökkent jótállást vállalni, de ez annyiban csökkenhet, hogy csak a termék bizonyos részeire vonatkozik, vagy csak bizonyos meghibásodásra, a jogok érvényesítésének sorrendjétől nem lehet a fogyasztó hátrányára eltérni, ez elég konkrétan szerepel a ptk-ban.
Cilinder: 2. Az a köze, hogy ez alapján fogják intézni a garanciát. Azért az eléggé érdekes, hogy korábban éppen azért harcoltál itt a fórumon, hogy a vásárló kapja meg a gyártó által vállalt garanciát, most meg azért, hogy ne. Ki érti ezt?
Én értem!

Tudod valami olyasmi a lényeg, ha a gyártó a rendeletben foglaltaknál kedvezőbb feltételeket vállal azt tovább kell adni a fogyasztónak. Viszont a jogszabályok megszabják a minimum feltételeket, amit akkor is meg kell adni a fogyasztónak, ha a gyártó/importőr azt nem vállalja. Aztán lehet pereskedni, hogy ez a költség kit kell hogy terheljen, egy bizots: a fogysztó meg kell hogy kapja, amit a jogszabályok biztosítanak neki.
Cilinder: 3. Ebben az esetben csak abból tudható, hogy javított a termék, hogy a gyártó ezt a terméken - kizárólag a javítási időpontot feltüntetve - nyilvánosságra hozza (nem úgy, mint pl.: a Samsung termékeknél, ahol azonnali a csere, de a kapott termék egy javított - ezt maga a magyarországi képviselet ismerte el). De a kérdés nem az, hogy javított-e a termék, hanem az, hogy jár-e rá a garancia, vagy sem. Természetesen jár rá és ezt a vásárlónak is meg kell(ene) kapnia!
Korábban mondtad, hogy a gyártó által javított cucc olyan mintha új lenne. Ha úgy gondolod a vinyó vagy bármi más helyére helyettesíts be cipőt, kabátot, stb. Így azt hiszem jobban látszik mekkora tévedés amit mondtál. A gyártó a javított selejtet adja el használtként, de gariban csereként nem adhat ilyet !!!!!
Cilinder: 5. Én úgy látom, hogy a segítségetek még jobban elmérgesíti az adott helyzetet. Nem kellene ellenségképet gyártani, azt megteszik mások helyettünk (sajnos). De ha már mindenáron segíteni akartok, akkor már az is elég lenne, ha sikerülne megvalósítani a tudatos vásárlói magatartást. Ebben akár még én szívesen segítek!
Nem szándékunk ellenséget gyártani, ezt elhiheted. Nagyon szívesen vesszük a te segítséged is

Amit fontos megérteni: nem a jelenlegi gyakorlatból kell kiindulni, hanem a jogszabályokból, és abból, mi az ami józan ésszel megengedhető. Ha jól értem ez a legfőbb nézeteltérés közözttünk, hogy mi a jogszabályokat és az elveket tekintjük lapnak, te a működő gyakorlatot.
Hogy egy példát mondjak, van közelünkben egy ipartelep, ahol ha én átmegyek kocsival legalább 80-nal megyek, mert jól belátható, nulla forgalom stb, így saját döntés hatáskörömben biztonságosnak érzem. Ennek ellenére nem próbálom azt bizonygatni, hogy LTB 80 km/h az szabályos. Ha lekap rendőr (ilyen is volt már 66-tal, mert már a féken áltam... egyébként döglöjön meg

) de kifizettem a bírságot(5k) és kész. Szerencsére csak egyszer volt, nem igazán birnám anyagilag, ha ennek nagy lenne az esélye
hobizoli:
van német mistral is (.de) de se az osztrák, se a német oldalon nincsenek olyan jogszabályba ütköző garis feltételek, mint a magyar mistralnál
Egyébként bizonyos alkatrész által tönkretett többi alkatrészre akkor vonatkozik a garancia, ha az egészre egyben vállaltak garanciát. (Pl lematricázták a gépet) Ez olyan mintha veszel egy autót amiben megszorul a motor, akkor kurvára nem érdekel, hogy melyik olajtömítés vagy bármi más hibája okozta a hibát, javítsák ki a hibás motort (AZ EGÉSZET!!!), és kész
Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 18. 18:54 -kor
Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.