MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról!
Elküldve: 2005. 12. 17. 15:05
Elküldve: 2005. 12. 17. 15:28
El lehet adni nem új, javított terméket, ha a vásárló tudja mit vesz, és ennek tudatában dönt a vásárlás mellett.
Jótállási időben meghibásodott termék esetén azt javítani lehet, vagy másik azonos típusú új terméket lehet adni helyette. Ha egyik se megy, akkor a vételárat kell visszavizetni. Már amennyire én tudom.
Elküldve: 2005. 12. 17. 18:21
Idézet: nyunyu - Dátum: 2005. dec. 17., szombat - 14:31
Utana 2 het alatt cserelte a bolt a bontatlan gyari csomagolasu javitottra.
Amin ugye sehol sem volt feltuntetve, hogy refurbished, csak a gyartasi datum utan irt E betu utalt erre, de ugye azt az egyszeru halando nem erti, siman 100%-os zsirujnak nezheti.
Vagyis nem javitva volt, hanem cserelve!
Kivancsi lennek, hanyan szoptak meg be a refurbished WD vinyokat, hany bolt adta el oket ujkent
Na, így már más a történet, mert ebben az esetben Neked újra kellett volna cserélni a lemezt (ez benne van a WD által vállalt garanciális feltételek között.
De, ha a meghibásodás 1 éven tól következik be, akkor Te már csak a WD által javítottatt kapsz (azért nem a sajátodat, mert annak javítási ideje igencsak hosszú lenne). Ettől függetlenül a javítottra is jár a garancia, amely annyival hosszabbodik meg, amennyit a javítottra való kicserélés igénybe vett.
Elküldve: 2005. 12. 17. 18:23
Idézet: 2-More - Dátum: 2005. dec. 17., szombat - 15:05
Na, ez nem igaz (lásd.: az előbbi hozzászólásomat)!
Elküldve: 2005. 12. 17. 18:24
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 17., szombat - 15:28
Lásd, amit az előbb írtam!
Elküldve: 2005. 12. 17. 19:53
Komolyan gondoltam amiit korábban írtam, hogy először tanulmányozd a jogszabályokat és csak utána szakérts, de úgy nézem nem fogod fel....
Elküldve: 2005. 12. 17. 22:39
Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 17., szombat - 19:53
Komolyan gondoltam amiit korábban írtam, hogy először tanulmányozd a jogszabályokat és csak utána szakérts, de úgy nézem nem fogod fel....
Attól, hogy a Fogyasztóvédelem Fórumán olvasod a beírásokat még a dolgok nem úgy működnek. Ez számodra vagy elfogadható, vagy sem, de bármelyiket is választod a Te döntésed!
Én nem vagyok szakértő (ellenben Veled) csupán azt írtam meg, ahogy az a gyakorlatban működik (egyébként meglátásom szerint ez jobb, mint, ha a vásárló a leadott terméket csak akkor kapná vissza, ha azt a gyártó megjavította és visszaküldte - a sorozatszám nem, de a gyártó és a típusszám teljesen azonos a leadottal).
Tessék már tudomásul venni, hogy
a jogszabályok hangoztatása, még nem egyenlő a jogérvényesítéssel!
Elküldve: 2005. 12. 17. 22:44
Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 17., szombat - 19:53
... a jótállás szabályai szerint kell eljárni, vagyis csak újat adhat, vagy pénzt.
Azért egy konkrét esetet is nézve már tudom cáfolni ezt a mondatodat.
Ha veszel egy hűtőszekrényt, és az a második évben elromlik, akkor azt javítani fogják, nem pedig cserélni egy újra, pláne nem fogják a pénzt visszaadni (jó, tudom, hogy van olyan eset, amikor a vásárlás összege visszaadható, de ez most nem az).
Elküldve: 2005. 12. 18. 09:07
Ráadásul azt sem tudod ki vagyok és mi közöm van a joghoz, lehet, hogy igazad van és semmi lehet, hogy nincs és van, Ariadne
Ki mondta, hogy nem javíthatják, a vita most arról ment, hogy adhat-e másikat ami javított vagy nem.
Egyértelműen nem.
Azt kell elérni, hogy a bolt javítsa meg 15 nap alatt vagy adjon nmásikat vagy adja vissza a pénzt, de ha mindenki belemegy a bizonytalan javított elfogadásba, akkor soha nem lehet érvényt szerezni ajognak, mivel a boltok kihasználják, hogy az emberek birkák, a bíróság szó hallatára megijedjenek, még a számukra 98%-ban nyerő ügyeket sem merik felvállalni.
Tessék tudomásul venni, hogy attól, hogy nem ismered a jogszabályokat és amit ismersz azt is félremagyarázod, attól még nem a te elképzeléseid szerintiek az érvényesek.
Azért hangoztatjuk ezeket, mert minnél több ember megismeri őket annál több tudja érvényesteni a jogait és annál gyorsabban érjük el azt, hogy a boltok betartsák a szabályokat.
Elküldve: 2005. 12. 18. 10:53
Elküldve: 2005. 12. 18. 11:45
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 10:53
Csak az a kérdés, hogy valóban igaza van-e, és ha igaza van, akkor megéri-e a bírósági herce-hurcával járó időbeli és pénzbeli befektetés.
Elküldve: 2005. 12. 18. 11:54
Ezért fontos, hogy szajkózzuk a jogszabályokat, hogy végre megváltozzon a gyakorlat.
Ezért nem szabad megendeni, hogy félreértett jogszabályok vagy egyéni vélemények alapján azt ajánljuk, hogy törődj bele, mert neked az a legjobb.
Elküldve: 2005. 12. 18. 12:02
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 10:53
Az emberek sztem 2 dolog miatt nem mennek jogi útra a sérelmeik orvoslása végett:
az egyik a félelem a procedúrától, a jogba vetett hit nagymértékű hiánya. Ez abból fakad, hogy egy átlagpolgár bíróságot életében tán ha egyszer lát ténykedni belülről (amikor válás van
A másik ok, hogy ha valami megvett cuccal vitás ügye támad, nem ér rá kivárni a jogi procedúra lezajlását, egyszerűen azért, mert nincs annyi felesleges pénze, hogy vegyen a szar helyett egy újat, és úgymond befektetve hagyja a vitás cucc árát. Inkább belemegy a jogait sárbatipró, de pillanatnyi helyzetében a leggyorsabb kiútnak tűnő "alku"-ba. Mert így igaz, hogy átb..szták, de legalább menni fog a gépe.
Kis összegű dolognál meg inkább hagyod a francba az egészet.
És mivel a második ok erősen létezik, ezért az első ebből (is) következik.
Aki megteheti, hogy egy drága elszaródott cucc helyett vesz egy másikat, az valszeg előbb megy az igazát érvényesíteni (ha teheti, tegye is). De a vásárlók többsége nem ilyen.
Ráadásul az olcsó hús, híg lé-cégeknél törvényszerűen a kisebb vásárlóerőt képviselők vannak többségben.
Elküldve: 2005. 12. 18. 12:25
Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 9:07
Ráadásul azt sem tudod ki vagyok és mi közöm van a joghoz, lehet, hogy igazad van és semmi lehet, hogy nincs és van, Ariadne
Ki mondta, hogy nem javíthatják, a vita most arról ment, hogy adhat-e másikat ami javított vagy nem.
Egyértelműen nem.
Azt kell elérni, hogy a bolt javítsa meg 15 nap alatt vagy adjon nmásikat vagy adja vissza a pénzt, de ha mindenki belemegy a bizonytalan javított elfogadásba, akkor soha nem lehet érvényt szerezni ajognak, mivel a boltok kihasználják, hogy az emberek birkák, a bíróság szó hallatára megijedjenek, még a számukra 98%-ban nyerő ügyeket sem merik felvállalni.
Tessék tudomásul venni, hogy attól, hogy nem ismered a jogszabályokat és amit ismersz azt is félremagyarázod, attól még nem a te elképzeléseid szerintiek az érvényesek.
Azért hangoztatjuk ezeket, mert minnél több ember megismeri őket annál több tudja érvényesteni a jogait és annál gyorsabban érjük el azt, hogy a boltok betartsák a szabályokat.
1. Nem én szoktam a fórumon tanácsért fordulokat folyamatosan a különböző jogszabályok értelmezésével hergelni!
2. Azt tényleg nem tudom, hogy ki vagy, csak azt látom, hogy esetleges elméleti tudással rendelkezel, amely - az én véleményem szerint - nem igazán segíti a fórumra tanácsért fordulokat. Erre nagyon jó eset volt atosz példája, aki végül nekem adott igazat (sőt az az ügyvéd is, akihez fordult, azt mondta neki, amit én elsőre írtam neki!)
3. A téma tárgya pedig az, hogy hogyan érvényesül a garanciális feltétel az adott gyártó adott terméke esetén. Hangsúlyozom: a második évben! (az első évben még a gyártó is újra cseréli a terméket) Az üzlet - nagyon helyesen - továbbadja a gyártó vállalt garanciáját az adott termékre, és ennek keretében cseréli a meghibásodott terméket a gyártó által javítottra! Még a magyar jogszabályban sem szerepel olyan, hogy ez nem tehető meg Továbbra is hangsúlyozom: a második évben! Az üzlet nem tudja megjavítani - innen is látszik, hogy nem ismered a gyakorlatot - mert erre kizárólag a gyártó jogosult (csak hát ennek az átfutási ideje nem csekély).
4. Áruld már el, hogy mitől bizonytalan a gyártó által javított termék?
5. Azzal én is egyetértek, hogy szerezzünk érvényt a törvény betartásának, de ne csak a jogokat, hanem a kötelezettségeket is tessék betartani. Mert az nem megy, hogy ami rám kedvező azt elfogadom, ami meg nem, azt nem fogadom el.
6. Szintén tessék tudomásul venni, hogy a törvény általatok történő egyoldalú hangoztatása nem fogja az ide fordulók problémáit megoldani, de azt senki sem akadályozza meg, hogy az illető ügyét felkarolva ingyenesen képviseljétek őt az esetleges eljárásokban (kibicnek úgyanis semmi sem drága).
7. Nem a törvény ismerete, vagy nem ismerete fogja az üzleteket a jogkövető magatartásra kényszeríteni, hanem a hatóságok gyorsabb jogérvényesítése.
Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 18. 12:28 -kor
Elküldve: 2005. 12. 18. 12:30
Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 11:54
Ezért nem szabad megendeni, hogy félreértett jogszabályok vagy egyéni vélemények alapján azt ajánljuk, hogy törődj bele, mert neked az a legjobb.
Én ilyet soha nem ajánlottam!!!
(csupán felhívtam rá a figyelmét a kedves fórumozó társnak, hogy a jogérvényesítés nem lesz egyszerű)
Elküldve: 2005. 12. 18. 12:57
Idézet
Én nem szivesen kapnék a 2 hetes bakancsom helyett egy 1,5 éves, gyártó által javítottat.
Idézet
Az a jogelv, hogy más használt cuccát nem adhatják oda a te sajátod helyett, nem a kötelező jótállásról szóló korményrendeletből következik, így a kérdés szempontjából teljesen lényegtelen, hogy az első évben vagy-e, vagy sem. A gyártók sem ezért szabják így a feltételeket(1+x év), sok országban egyáltalán nincs kötelező jótállás.
A gyakorlatot meg szerintem Pjotr is ismeri, csak nem jogszabályokat kell a gyakorlathoz igazítani, hanem fordítva
Magyarországon szigorúbbak a fogyasztóvédelmi jogszabályok, mint a legtöbb országban, nem véletlenül van erre szükség. Sőt sokszor még mindig nem elég szigorú, pl határidők kérdése.
Elküldve: 2005. 12. 18. 13:00
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 12:57
Direkt hangsúlyoztam, hogy az egy éven túli dologról írok, úgy látszik, hogy hiába hangsúlyoztam.
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 12:57
Nem használt, hanem gyártó által javított termék!!!
Ezt tessék megérteni. De, azt is lehet, hogy megvárjad az általad leadottat, csak hát annak az átfutási ideje ...
Ami a többi országot illeti, ott valóban nincs kötelező jotállás, mégis működik a garanciális ügyintézés - hát nem furcsa?
Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 18. 13:08 -kor
Elküldve: 2005. 12. 18. 13:11
Jó akkor az egy éves helyett egy 3 éveset
A gyártó által javított nem használt? Az újat minek javítja?
Ez a rossz hozzáállás, a garis csere nem arra van, hogy legyen hova elpasszolni a megjavított selejteket. Azokat adja el használtként.
A javítási határidőt meg tartani kell.
Magyarországon nem rég kellett visszaszigorítani, mert nem működik magától jól. Nem alakult még annyira ki az, hogy ha egy kereskedő nem korrekt, akkor be is zárhat akár.
Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 18. 13:14 -kor
Elküldve: 2005. 12. 18. 13:26
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 13:11
Hát látszik, hogy semmi tapasztalatod nincs (ebben sem).
Maradjunk a WD merevlemeznél!
Amikor a gyártó megjavítja a terméket, akkor az új dátumot kap (nincs rajta az eredeti gyártási dátum, csak a javítási dátum), így még csak nem is tudható, hogy a leadott termékhez képest a javított termék gyártási ideje előbbi, vagy későbbi idejű volt-e. A gyártó által javított nem számít használtnak, mivel azt alkatrészre szétszedik, a hibás alkatrészt kicserélik és újból összerakják, majd letesztelik. Azért van rajta a javított jelzés, mert csak cserébe lehet adni a leadott hibás termék helyett (nem lehet újként árusítani), de ugyanúgy jár rá a gyártói garancia!!!
Egyébként arra is van példa, hogy a gyártó által javított terméket újként adnak el (bár ez sehonnan nem derül ki), na ez tényleg a vásárló átverése!
Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 18. 13:27 -kor
Elküldve: 2005. 12. 18. 13:29
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 17., szombat - 16:28
El lehet adni nem új, javított terméket, ha a vásárló tudja mit vesz, és ennek tudatában dönt a vásárlás mellett.
Jótállási időben meghibásodott termék esetén azt javítani lehet, vagy másik azonos típusú új terméket lehet adni helyette. Ha egyik se megy, akkor a vételárat kell visszavizetni. Már amennyire én tudom.
Igen, én is azt irtam (remélem

Súgó
A téma zárva.