HWSW Informatikai Kerekasztal: MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! Értékeld a témát: -----

#971 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 18. 11:45

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 10:53

Talán ha Békéltető Testületek népszerűbbek leszenk segíthet megoldani a problémát. Ha jogászok és szakemberek mondják azt embernek, hogy igaza van, akkor az akár a bíróságosdihoz is elég önbizalmat adhat.

Csak az a kérdés, hogy valóban igaza van-e, és ha igaza van, akkor megéri-e a bírósági herce-hurcával járó időbeli és pénzbeli befektetés.

#972 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 11:54

Hosszú távon mindenképp megéri, mert máshogy -sajnos- nem lehet kikényszeríteni, hogy a renitens kereskedők észhez térjenek.
Ezért fontos, hogy szajkózzuk a jogszabályokat, hogy végre megváltozzon a gyakorlat.
Ezért nem szabad megendeni, hogy félreértett jogszabályok vagy egyéni vélemények alapján azt ajánljuk, hogy törődj bele, mert neked az a legjobb.

#973 Felhasználó inaktív   !Rooland! 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 12:02

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 10:53

Talán ha Békéltető Testületek népszerűbbek leszenk segíthet megoldani a problémát. Ha jogászok és szakemberek mondják azt embernek, hogy igaza van, akkor az akár a bíróságosdihoz is elég önbizalmat adhat.

Az emberek sztem 2 dolog miatt nem mennek jogi útra a sérelmeik orvoslása végett:
az egyik a félelem a procedúrától, a jogba vetett hit nagymértékű hiánya. Ez abból fakad, hogy egy átlagpolgár bíróságot életében tán ha egyszer lát ténykedni belülről (amikor válás van :D )

A másik ok, hogy ha valami megvett cuccal vitás ügye támad, nem ér rá kivárni a jogi procedúra lezajlását, egyszerűen azért, mert nincs annyi felesleges pénze, hogy vegyen a szar helyett egy újat, és úgymond befektetve hagyja a vitás cucc árát. Inkább belemegy a jogait sárbatipró, de pillanatnyi helyzetében a leggyorsabb kiútnak tűnő "alku"-ba. Mert így igaz, hogy átb..szták, de legalább menni fog a gépe.
Kis összegű dolognál meg inkább hagyod a francba az egészet.
És mivel a második ok erősen létezik, ezért az első ebből (is) következik.

Aki megteheti, hogy egy drága elszaródott cucc helyett vesz egy másikat, az valszeg előbb megy az igazát érvényesíteni (ha teheti, tegye is). De a vásárlók többsége nem ilyen.
Ráadásul az olcsó hús, híg lé-cégeknél törvényszerűen a kisebb vásárlóerőt képviselők vannak többségben.

#974 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 12:25

Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 9:07

Cilinder attól, jogy te még a fogyvéd honlapján sem olvasod a beirásokat és nem vagy hajlandó az alap jogszabályokat megismerni még nem kéne az észt osztani.
Ráadásul azt sem tudod ki vagyok és mi közöm van a joghoz, lehet, hogy igazad van és semmi lehet, hogy nincs és van, Ariadne  :bach: tudja a titkot, meg Joooe is  :cool: de az biztos, hogy nálad jobban  ismerem a jogszabályokat.... :)
Ki mondta, hogy nem javíthatják, a vita most arról ment, hogy adhat-e másikat ami javított vagy nem.
Egyértelműen nem.
Azt kell elérni, hogy a bolt javítsa meg 15 nap alatt vagy adjon nmásikat vagy adja vissza a pénzt, de ha mindenki belemegy a bizonytalan javított elfogadásba, akkor soha nem lehet érvényt szerezni ajognak, mivel a boltok kihasználják, hogy az emberek birkák, a bíróság szó hallatára megijedjenek, még a számukra 98%-ban nyerő ügyeket sem merik felvállalni.

Tessék tudomásul venni, hogy attól, hogy nem ismered a jogszabályokat és amit ismersz azt is félremagyarázod, attól még nem a te elképzeléseid szerintiek az érvényesek.
Azért hangoztatjuk ezeket, mert minnél több ember megismeri őket annál több tudja érvényesteni a jogait és annál gyorsabban érjük el azt, hogy a boltok betartsák a szabályokat.

1. Nem én szoktam a fórumon tanácsért fordulokat folyamatosan a különböző jogszabályok értelmezésével hergelni!  :reklamacio:

2. Azt tényleg nem tudom, hogy ki vagy, csak azt látom, hogy esetleges elméleti tudással rendelkezel, amely - az én véleményem szerint - nem igazán segíti a fórumra tanácsért fordulokat. Erre nagyon jó eset volt atosz példája, aki végül nekem adott igazat (sőt az az ügyvéd is, akihez fordult, azt mondta neki, amit én elsőre írtam neki!)  :p

3. A téma tárgya pedig az, hogy hogyan érvényesül a garanciális feltétel az adott gyártó adott terméke esetén. Hangsúlyozom: a második évben! (az első évben még a gyártó is újra cseréli a terméket) Az üzlet - nagyon helyesen - továbbadja a gyártó vállalt garanciáját az adott termékre, és ennek keretében cseréli a meghibásodott terméket a gyártó által javítottra! Még a magyar jogszabályban sem szerepel olyan, hogy ez nem tehető meg Továbbra is hangsúlyozom: a második évben! Az üzlet nem tudja megjavítani - innen is látszik, hogy nem ismered a gyakorlatot - mert erre kizárólag a gyártó jogosult (csak hát ennek az átfutási ideje nem csekély).

4. Áruld már el, hogy mitől bizonytalan a gyártó által javított termék?  :think:

5. Azzal én is egyetértek, hogy szerezzünk érvényt a törvény betartásának, de ne csak a jogokat, hanem a kötelezettségeket is tessék betartani. Mert az nem megy, hogy ami rám kedvező azt elfogadom, ami meg nem, azt nem fogadom el. :mad:

6. Szintén tessék tudomásul venni, hogy a törvény általatok történő egyoldalú hangoztatása nem fogja az ide fordulók problémáit megoldani, de azt senki sem akadályozza meg, hogy az illető ügyét felkarolva ingyenesen képviseljétek őt az esetleges eljárásokban (kibicnek úgyanis semmi sem drága).

7. Nem a törvény ismerete, vagy nem ismerete fogja az üzleteket a jogkövető magatartásra kényszeríteni, hanem a hatóságok gyorsabb jogérvényesítése.

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 18. 12:28 -kor

#975 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 12:30

Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 11:54

...
Ezért nem szabad megendeni, hogy félreértett jogszabályok vagy egyéni vélemények alapján azt ajánljuk, hogy törődj bele, mert neked az a legjobb.

Én ilyet soha nem ajánlottam!!!

(csupán felhívtam rá a figyelmét a kedves fórumozó társnak, hogy a jogérvényesítés nem lesz egyszerű)

#976 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 12:57

Idézet

4. Áruld már el, hogy mitől bizonytalan a gyártó által javított termék?

Én nem szivesen kapnék a 2 hetes bakancsom helyett egy 1,5 éves, gyártó által javítottat.

Idézet

3. A téma tárgya pedig az, hogy hogyan érvényesül a garanciális feltétel az adott gyártó adott terméke esetén. Hangsúlyozom: a második évben! (az első évben még a gyártó is újra cseréli a terméket) Az üzlet - nagyon helyesen - továbbadja a gyártó vállalt garanciáját az adott termékre, és ennek keretében cseréli a meghibásodott terméket a gyártó által javítottra! Még a magyar jogszabályban sem szerepel olyan, hogy ez nem tehető meg Továbbra is hangsúlyozom: a második évben! Az üzlet nem tudja megjavítani - innen is látszik, hogy nem ismered a gyakorlatot - mert erre kizárólag a gyártó jogosult (csak hát ennek az átfutási ideje nem csekély).

Az a jogelv, hogy más használt cuccát nem adhatják oda a te sajátod helyett, nem a kötelező jótállásról szóló korményrendeletből következik, így a kérdés szempontjából teljesen lényegtelen, hogy az első évben vagy-e, vagy sem. A gyártók sem ezért szabják így a feltételeket(1+x év), sok országban egyáltalán nincs kötelező jótállás.

A gyakorlatot meg szerintem Pjotr is ismeri, csak nem jogszabályokat kell a gyakorlathoz igazítani, hanem fordítva :)
Magyarországon szigorúbbak a fogyasztóvédelmi jogszabályok, mint a legtöbb országban, nem véletlenül van erre szükség. Sőt sokszor még mindig nem elég szigorú, pl határidők kérdése.
Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.

#977 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 13:00

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 12:57

Én nem szivesen kapnék a 2 hetes bakancsom helyett egy 1,5 éves, gyártó által javítottat.

Direkt hangsúlyoztam, hogy az egy éven túli dologról írok, úgy látszik, hogy hiába hangsúlyoztam.  :omg:

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 12:57

Az a jogelv, hogy más használt cuccát nem adhatják oda a te sajátod helyett, nem a kötelező jótállásról szóló korményrendeletből következik, így a kérdés szempontjából teljesen lényegtelen, hogy az első évben vagy-e, vagy sem. A gyártók sem ezért szabják így a feltételeket(1+x év), sok országban egyáltalán nincs kötelező jótállás.

Nem használt, hanem gyártó által javított termék!!!
Ezt tessék megérteni. De, azt is lehet, hogy megvárjad az általad leadottat, csak hát annak az átfutási ideje ...
Ami a többi országot illeti, ott valóban nincs kötelező jotállás, mégis működik a garanciális ügyintézés - hát nem furcsa?  :think:

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 18. 13:08 -kor

#978 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 13:11

Nem tökmindegy hogy mikor?
Jó akkor az egy éves helyett egy 3 éveset :p

A gyártó által javított nem használt? Az újat minek javítja? :D

Ez a rossz hozzáállás, a garis csere nem arra van, hogy legyen hova elpasszolni a megjavított selejteket. Azokat adja el használtként.

A javítási határidőt meg tartani kell.

Magyarországon nem rég kellett visszaszigorítani, mert nem működik magától jól. Nem alakult még annyira ki az, hogy ha egy kereskedő nem korrekt, akkor be is zárhat akár.

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 18. 13:14 -kor

#979 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 13:26

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 13:11

...

Hát látszik, hogy semmi tapasztalatod nincs (ebben sem).

Maradjunk a WD merevlemeznél!
Amikor a gyártó megjavítja a terméket, akkor az új dátumot kap (nincs rajta az eredeti gyártási dátum, csak a javítási dátum), így még csak nem is tudható, hogy a leadott termékhez képest a javított termék gyártási ideje előbbi, vagy későbbi idejű volt-e. A gyártó által javított nem számít használtnak, mivel azt alkatrészre szétszedik, a hibás alkatrészt kicserélik és újból összerakják, majd letesztelik. Azért van rajta a javított jelzés, mert csak cserébe lehet adni a leadott hibás termék helyett (nem lehet újként árusítani), de ugyanúgy jár rá a gyártói garancia!!!

Egyébként arra is van példa, hogy a gyártó által javított terméket újként adnak el (bár ez sehonnan nem derül ki), na ez tényleg a vásárló átverése!

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 18. 13:27 -kor

#980 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 13:29

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 17., szombat - 16:28

Nem 100% értem mit mondasz, de amit egy kicsit pontosítanék:
El lehet adni nem új, javított terméket, ha a vásárló tudja mit vesz, és ennek tudatában dönt a vásárlás mellett.
Jótállási időben meghibásodott termék esetén azt javítani lehet, vagy másik azonos típusú új terméket lehet adni helyette. Ha egyik se megy, akkor a vételárat kell visszavizetni. Már amennyire én tudom.

Igen, én is azt irtam (remélem :D ) hogy a usert tudatni kell róla, mit vesz. Pl nemegy nagyker árul refurbished maxtort,plextor cd irókat, stb, amire 1 hónap a garancia. A mistral is árul hiányos, sérült, szépséghibás anyámtyúkját 3 nap-1 hét garanciával, de az oda is van irva, hogy öreg, azért ennyi az ára mert, azért van rá ennyi gari, mert. De a bolt garanciában NEM adhat az új, bekrepált cuccod helyett refurbished-et, mert arra nagyon kevés esetben van folytatólagos garancia a gyártól, és ő meg hülye lesz majd a maradék garanciaidőt zsebre adni, ha nincs. Pl a Plextor általában új holmit küld, amire ott van a 3 év garancia, de ha nem, akkor náluk csak 30 nap a garancia a refurbished-re, a maxtornál 90, a seagate-et nem tudom, elvben hétfőn jön a vinyóm.

#981 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 13:41

:)

Egyébként megint itt van a magyarországi jogszabályok szigorúbbsága.
Még használt cuccra is van kötelező szavatosság, és annak első fél éve olyan mint egy alap jótállás, tehát azt is lehetne mondani, hogy fél év kötelező gari mindenképpen van :)

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 18. 13:42 -kor

#982 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 13:46

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 14:26

Hát látszik, hogy semmi tapasztalatod nincs (ebben sem).

Mindegy, hogy te mit látsz, nem ez a lényeg.
Ha valami nem felel meg a szabályoknak, akkor sem felel meg ha bevett gyakorlat :)

És egy felújított dolog attól még nem lesz új, hogy gyárban újítják fel. Nem véletlen, hogy nem lehet újként eladni.

#983 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 13:56

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 12:00

Direkt hangsúlyoztam, hogy az egy éven túli dologról írok, úgy látszik, hogy hiába hangsúlyoztam.  :omg:

Ezt tessék megérteni. De, azt is lehet, hogy megvárjad az általad leadottat, csak hát annak az átfutási ideje ...
Ami a többi országot illeti, ott valóban nincs kötelező jotállás, mégis működik a garanciális ügyintézés - hát nem furcsa?  :think:

Hangsúlyozhatsz amit csak akarsz, akkor sincs igazad, áruld már el nekem, hogy miben különbözik az eljárás rendje akkor, ha egy bizonyítottan nem a nem rendeltetésszerű használat okozta a meghibásodását egy fél éves eszköznek meg egy másfél éves eszköznek?
Szóval ha ilyen okos vagy, akkor ird le, hogy miért lehetne az általad hangsúlyozott második (harmadik) évben máshogy eljárni, mint ahogy az elsőben (a bizonyítási terhet kivéve)!
Na halljuk.....
Meg azt is, hogy mi köze van a vásárlónak ahhoz, hogy az üzlet a gyártóval vagy Kis Pistával javítatt, mitől lesz valami új attól, hogy a gyárban javítják...
Kétfajta termék van az új meg a használt, ami már javított az nem lehet új.
Nagyon szivesen segítünk annak aki békéltető testülethez akar fordulni, elmondjuk, hogy mit és hogyan csináljon, mit irjon le, hogyan fogalmazzon meg egy FMH-t, stb, de senki nem fogja a perben ingyen képviselni, de az elég hosszú út amire perre kerül a sor, addig ellesz ügyvéd nélkül is.

Szerkesztette: pjotr007 2005. 12. 18. 14:00 -kor

#984 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 13:59

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 13:46

Mindegy, hogy te mit látsz, nem ez a lényeg.
Ha valami nem felel meg a szabályoknak, akkor sem felel meg ha bevett gyakorlat :)

És egy felújított dolog attól még nem lesz új, hogy gyárban újítják fel. Nem véletlen, hogy nem lehet újként eladni.

Mondtam én, hogy el lehet adni újként?  :omg:

#985 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 14:01

Ha nem lehet eladni újként, akkor jogszabáyellenesen oda lehet adni cserébe újként?
Nem érzel ellentmondást?

#986 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 14:02

Na most ha csapkodod a fejed attól nem lesz igazad :D
Azt mondtad, hogy nem használt. ha nem használt akkor új. Ha új akkor el lehet adni újként. Igen, mondtad. :p

#987 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 12. 18. 14:06

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 13:00

Azt más valaki már használhatta, elvégre újat miért is javítana meg a gyártó :-) HP azért alapban úgy javít, hogy még a műanyagburkolatom is visszadja, új cuccal meg esetleg kapok újat. Így lesz kettő :-) Felőlem cserélje, akkor legalább tuti műxik a közepe is, esetleg egy új közepet kapok, meg használt burkolatot.

Szalonban vett új autó is úgy műxik, hogy ha szállítás közben megtörik, akkor a szállító cég javítása, gyári minőségnek felel megfelé.
Make love not Wor.

#988 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 14:22

Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 13:56

...

1. Abban különbözik, amit már fenntebb is írtam (első év teljeskörű csere, a fennmaradó év(ek) gyártói javítási garancia). Ennél többet hiába is írok, mert ha képtelen vagy rá, hogy megértsed, akkor azt sajnos tudomásul kell vennem.  :(

2. Az a köze, hogy ez alapján fogják intézni a garanciát. Azért az eléggé érdekes, hogy korábban éppen azért harcoltál itt a fórumon, hogy a vásárló kapja meg a gyártó által vállalt garanciát, most meg azért, hogy ne. Ki érti ezt?  :think:

3. Ebben az esetben csak abból tudható, hogy javított a termék, hogy a gyártó ezt a terméken - kizárólag a javítási időpontot feltüntetve - nyilvánosságra hozza (nem úgy, mint pl.: a Samsung termékeknél, ahol azonnali a csere, de a kapott termék egy javított - ezt maga a magyarországi képviselet ismerte el). De a kérdés nem az, hogy javított-e a termék, hanem az, hogy jár-e rá a garancia, vagy sem. Természetesen jár rá és ezt a vásárlónak is meg kell(ene) kapnia!  ;)

4. Ki határozza meg, hogy mi az új és mi a gyártó által javított?
Két azonos termék esetén csak a gyártó tudja a saját nyilvántartása alapján, hogy melyik az új és melyik a gyártó által javított.
Pl.: a MediaMarkt-ban kapható termékek között nem is egy olyan van, amely már eladásra került Németországban, de ilyen, vagy olyan okok miatt a termék visszaadásra került, és ezeket a termékeket nálunk (is) értékesítik jótállási jegy keretében.  :mad:

5. Én úgy látom, hogy a segítségetek még jobban elmérgesíti az adott helyzetet. Nem kellene ellenségképet gyártani, azt megteszik mások helyettünk (sajnos). De ha már mindenáron segíteni akartok, akkor már az is elég lenne, ha sikerülne megvalósítani a tudatos vásárlói magatartást. Ebben akár még én szívesen segítek!  :p

#989 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 14:24

Idézet: Jahno - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 14:06

...

Szalonban vett új autó is úgy műxik, hogy ha szállítás közben megtörik, akkor a szállító cég javítása, gyári minőségnek felel megfelé.

És ez a lényeg!!!
A gyártói javítási garancia után a termék újnak számít!
(ezt egyébként úgy lehet kivédeni új autó vásárlásakor, hogy szakemberrel és műszerrel átnézted az autót, de ha hitelre vetted, akkor ...  :( )

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 18. 14:30 -kor

#990 Felhasználó inaktív   hobizoli 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 14:37

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 13:27

Olvasgattam a reagokat arra amit irtam, de érdemben nem tudok mit hozzáfűzni a dologhoz. Úgy látom, külön malmokban őrölünk, én gondolok valamit a dologról, ti gondoltok valamit a dologról, úgyvélem az igazság valahol félúton lehet a kettő között. Egyvalami biztos, én eddig még akármikor, akárhol vásároltam, kérdeztem, érdeklődtem, soha sehol nem néztek le, anyáztak le, aláztak meg, vagy néztek hülyének, maximum akkor, ha tényleg hülye voltam. A dolog lényeg szerintem az, hogy aki a pult másik felén áll, az is ugyanolyan ember, mint a vásárló. Amióta trend lett az FVFel fenyegetődzni minden xarért, azóta úgyvélem átesett nagyon sok ember a ló másik oldalára. Én jócsomószor jártam a mistralban, vásároltam, garanciáztam, vettem lejárt, sérült xirxart. Félreértés ne essék, nem kell kinyalni a boltos seggét, az az én egyéni jellemtorzulásom, hogy milyen alázattal állok hozzá más emberekkel. Szerintem, amig egy normális hangot megüt az ember, és nem azzal kezdi, hogy odaáll okoskodni, deéneztigymegugy vágom, addig nem fogják leugatni, elküldeni a francba. Mondom, szerintem. Én akkor is végig szoktam hallgatni az ügyfelet, hogy mit akar, mit tapasztalt, szerinte mi a baj, ha koksz hülyeséget beszél, és engem akar kioktatni, de vannak olyan szakik, akit ezt nem veszik ilyen könnyedén, és úgy vélem, nem is szükségszerűen lehet elvárni tőlük. A szervizes nem azért van, hogy közönségszolgálati szerepeket is eljátszon szállodahostessi szinten, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a jóféle honi tufagyökér infós hozzáállás legyen a trend. Fel kéne azt fogni, hogy aki a pult túloldalán áll, az lehet hogy tapasztalt már nemegy cuccról olyanokat, amiket esetleg érdemes megfogadni. Ahol melózom, a legkülönfélébb Inno3D videokrehácsok, és MSI lapok (nameg egy sor másik fajta, pl Asus, Gigabyte) megy vissza megállás nélkül garanciában. Miért? Mert sz*r. Ha valaki ennek ellenére nem akar hinni az eladónak, szervizesnek, akár jelen esetben nekem, annak szive joga azt venni, amit akar, de ha utána az adott termék tönkremegy, akkor nem kell az asztal csapkodni, hanem le kell nyelni a garanciális procedúrát. Az, hogy VGA ventillátorra nincs garancia, nemtudom ki honnan szedte, az tény, hogy házventire, CPU hűtő ventillátorára nem vállalnak garanciát, bár azokon belül is van hogy bizonyos márkákra igen, de videokártya, vagy tápegységnél a ventillátormeghibásodás, hacsak nem buheravera történt, igenis garanciális csere, és nekem eddig bárhova kellett mennem ilyen nyűggel, még mindig cserélték. Az, hogy valaki szétszedi a garanciális tápot, és ventit cserél benne, hogy a VGAra utólag szerel más hűtést, firmware-el játszadozik, nem tudom miért kéne beleessen a garancia körébe. Ott van, legalábbis  a Mistral szervizes füzetkéjében, hogy az ilyen mahinációk garanciavesztéssel járnak, mert ők a user esetleg szakrétő, de megcsúszott keze-lába okozta meghibásodásra nem vállalhatnak garanciát. Az hogy valakinek nem tetszik a referencia hűtő, szíve joga lecserélni, de mivel ott van a bolt garanciális útmutatójában, hogyha buzerálod, elveszted a garit, nemtudom mi szót kell még erre vesztegetni, hogy miért árulnak ilyet. Sportkipufogó is van autóra, motorra, mégis ha rábuzerálod, azzal a mozdulattal vesztetted el a garanciádat.
Egyszóval, én azt mondom, peace, és hamár az élet nem vetette az ember soha a pult túlfelére is, legalább egy kicsit próbáljon belegondolni a másik ember helyzetébe.
Amugy, rendszergazdaság, az OKJ-ban van olyan szakma, hogy Rendszerinformatikus, amibe beletartozik a rendszergazdai munkakör is, nekem is ilyen van, onnan tudom. Az, hogy ki mennyit kér el a munkájáért, szive joga, meg egyéni gerincessége-gerinctelensége, én tudom azt, hogy amit a magam svarc melójáért elkérek, azért más le se köpné, és még erre is puffognak elég sokan. Pedig, van róla papírom, van X év tapasztalatom, és még sorolhatnám. Amugy mellesleg hamár igy belelendültem, ez az egész szervizesdi nem szól másról, mint az egyéni szimpátiáról, amihez azért 2 ember kell. Anno mikor lenn voltam a mistral szervizben, igaz összevissza 1 mozgalmas napot töltöttem lenn, bejött 2 srác egy kotvák öreg sárgálló gépházzal, benne egy Abit BE-6 lappal, meg egy 80as Barracudával, hogy nem megy fel rá a Windows XP. Olyannyira össze volt b*szva a vinyó, hogy le kellett a gyári diaglemezzel zerofillezni, majd format, win fel, ez ugye magában kb 1,5 óra. A végén összenéztünk a szervizes sráccal, és a számlára 3e forint került fel. Namost, mindenki tegye a kezét/lábát/csápját a szivére, és mondja azt, hogy ilyen melót 2003ban, mikor én ott voltam, zerofill ide, bios konfig oda, sz*röreg dzsuva gép amoda, megcsinált volna céges keretek között, áfával, béfával, számlával, mindennel, 3 rongyért.
Egyszóval, részemről, nem áll szándékomban senkinek a lelkivilágába beletaposni, csak elegem van egy kicsit abból, hogy az a szakma, amit anno az ember elkezdett egy lelkesedéssel, manapság egy ronngyá degradált, konyhaszinten állitólag mindenki által értett, niggermunka lett, és csak akkor tudnak értelmesen szólni az emberhez, ha olyan dolog van, amit a chipmagazinból meg a szomszéd józsika által nem sikerült megoldani. Érdekes, és nem hiszem ez generációs dolog, mert a fórum közönségében én a nem-túl-idős korosztályba esek bele, mikor még én voltam  "szomszédkovácsjózsika", akkor is tudtam értelmesen szólni, akár a boltban jobban vágták mint én, akár már akkor is volt aki dinkább volt nálam. Mert csodák csodája, én is úgy kezdtem, hogy a magam gépét hebrákoltam, majd másokét ingyen, aztán pénzért, aztán megint ingyen, vagy csak úgy, mert megtehetem, és nem érzem úgy, hogy hasra kellene esnem bárki iskolája, papirja, akármilye előtt, más oldalról nézve, én sem várom el, sőt kifejezetten zavarba szokott hozni, ha előttem hajbókolnak. Igen, volt már olyan, hogy a kőműves apuka olyan kunsztokat nyomott nekem wordben, hogy csak lestem, 10 ujjal gépelt, de nem tudta kicserélni a zörgő ventillátort, és volt olyan kockafej BMEs atyaúristen, aki mikor 3 hónapig nem tudott dűlőre jutni a nagyfejű koleszos csapattársaival együtt, hogy mi baja van a gépnek, nagy pofával odajött okoskodni, hogy mekkora sz*r volt már ez a cucc, aztán egy szerény mosoly kiséretében kapott egy memtest lemezt, és máris meg volt oldva a gondja.
Szóval, megint sikerült jó bő lére ereszteni a hülyeségemet, na sebaj, remélem, azért mint a lósz*rban a maradék zab, ebben is talán van valami hasznos is.

Ez igy szep addig, amig pl egy meg garancialis alkatresz hibaja miatt nem fekszik meg egy mar azon kivul nem garancialis alkatreszekbol allo komplett gep, igy azoknak nem lehet ervenyesiteni sehova a garijat, akkor aztan mehetsz a FVF-hez, aki elso korben igazat is ad neked, a Mistral meg aszondja erre, hogy de akkor sem, es a masodik korben a bekeltetotestulet is szetteszi a kezet, hogy beszeljetek meg egymassal.

Es lehetsz teljesen normalis is, meg nem_uvoltozos a szervizben, akkor is Te huzod a rovidebbet.

"Szerencsere" tolunk nyugattabbra is hamarosan megismerik milyen is a Mistral garancialis szervize, hiszen mar az osztrakoknal is van boltjuk Becsben

www.mistral.at

hobizoli